سجده زیارت عاشورا و آنچه باید در موردش بدانید
در بخش پایانی زیارت عاشورا، فرازی با معنا و بسیار زیبا وجود دارد که بنا به روایات و احادیث، خواندن آن باید به حالت سجده در پیشگاه خداوند متعال انجام گیرد. البته در ابتدا این زیارت که توسط حدیث قدسی بر پیامبر (ص) وارد شد، بدون سجده بود و فراز سجده آن پس از روز عاشورا به آن افزوده شده است.
به نقل از برخی از روایات، امام حسین (ع) در روز عاشورا یک بار به طور کامل و یک بار هم به صورت جدا جدا فرازهایی از آن را در روز عاشورا تلاوت می فرمود. یعنی در هر ماجرا و اتفاقی که در روز عاشورا روی می داد، آن حضرت بخشی از زیارت عاشورا را تلاوت می کرد. اما فراز آخر را در شرایط خاص و به هنگام شهادت خواندند که فرمودند:«اللهم لک الحمد حمد الشاکرین». به همین دلیل قسمت پایانی زیارت عاشورا را در حالت سجده می خوانیم. امام حسین (ع) در آن حالت و شرایط شکرگزار خداوند متعال بودند و این درس بزرگی برای تمام مسلمانان است که در برابر سختی ها و مشکلات زندگی که قابل مقایسه با روز عاشورا نیست صبور و شکرگزار خداوند متعال باشیم.
بسیاری از شیعیان هنگام خواندن زیارت عاشورا، هر گاه به این فراز زیبا می رسند، به خاطر حفظ نبودن متن آن و یا عدم دسترسی به مهر و یا شرایط نامناسب، با سجده کردن مشکل دارشته و اغلب بدون سجده بر روی مهر، مهر را به پیشانی خود گذاشته و شروع به خواندن آن می کنند. البته باید گفت که اصل خواندن زیارت عاشورا و سجده و نماز پس از آن مستحب است نه واجب، بنابراین سجده پایانی آن نیز مستحب است و بر شیعیان واجب نیست که فراز آخر زیارت عاشورا را در حالت سجده بخوانند. اما از سوی دیگر باید توجه داشت که زمانی انسان از تمام آثار و ثواب یک عبادت بهره مند می شودکه آن را طبق دستورالعمل توصیه شده از ائمه اطهار انجام دهد.
1402/04/27 17:50