514 عضو
سونوگرافی داپلر در بارداری چیست و چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی داپلر (Doppler ultrasound) فقط برای مشاهده جریان خون در جنین مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی داپلر جنین با یک دستگاه دستی به نام مبدل انجام می شود. سونوگرافی داپلر نشان میدهد مواد مغذی کافی و اکسیژن به جفت و از جفت به جنین می رسد یا خیر. سونوگرافی داپلر میتواند سرعت جریان خون را اندازه گیری کند و با استفاده از سونوگرافی داپلر میتوان به کاهش جریان یا مسدودیت مسیر خون در رگ های اصلی پی برد. در این نوشتار ابتدا سونوگرافی داپلر را تشریح کرده و سپس به چگونگی انجام آن را می پردازیم
"لینک قابل نمایش نیست"
آزمایش آلفا فیتو پروتئین و تفسیر نتایج آزمایش AFP
آزمایش آلفا فیتو پروتئین آزمایشی است که میزان AFP خون را مشخص می کند که معمولاً بخشی از تست غربالگری سهگانه یا چهارگانهی سه ماهه دوم بارداری محسوب می شود. با این حال انجام این آزمایش حتی برای افراد بزرگسال و غیر باردار نیز میتواند مفید باشد.
AFP در کیسه ناف، دستگاه گوارش و کبد جنین تولید شده و سپس درون خون مادر و جنین جریان پیدا میکند. داخل خون افراد غیر باردار نیز AFPوجود دارد اما معمولاً میزان آن بسیار اندک است. در صورتی که میزانAFP خون افراد بزرگسال بیش از حد معمول باشد، معمولاً نشانهای از نوعی بیماری کبدی است.
لینک مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست"
آزمایش پاپ اسمیر در دوران بارداری
آزمایش پاپ اسمیر، احتمال بروز سرطان ها و ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم (قسمت پایین رحم که به واژن منتهی میشود) را مورد بررسی قرار می دهد. پیش سرطان ها، نوعی تغییرات سلولی هستند که در صورت عدم درمان مناسب، ممکن است به سرطان تبدیل شوند. اکثر بیمه های درمانی، باید آزمایش پاپ اسمیر یا غربالگری سرطان رحم را بطور رایگان پوشش بدهند.
آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
پاپ اسمیر، آزمایشی است که رحم را از نظر تغییرات غیر عادی، بررسی می کند. در صورتی که تغییرات سلولی دهانه رحم، تشخیص داده نشده و درمان نشوند، میتواند به سرطان دهانه رحم منجر گردد.
ادامه مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست"
آیا برای بارداری بعد از 35 سالگی انجام آزمایشات خاصی لازم و ضروری است؟
تنها آزمایشی که توصیه می شود، اول تست غربالگری است که فقط نشان دهنده تریزومی کروموزم های 21-18-13 است که نتیجه آن مونگولیسم و عقب افتادگی ژنتیکی است.
آزمایشات لازم دیگر در بارداری سن بالا:
منتهی این تست صد در صد تعیین کننده نیست و همراه آن سونوگرافی سه بعدی برای بررسی مایع پشت گردن جنین و استخوان بینی نیز کمک کننده است، در صورت مثبت بودن این دو مورد آمنیوسنتز یا کشیدن مایع جنینی از شکم برای بررسی ژنتیکی صد در صد ضروری است. ضمنا در خانم های بالای 35 سال چون احتمال دیابت بارداری، فشار خون و مسمومیت بارداری بالا است باید در جریان بارداری دقت و توجه بیشتری بوسیله پزشک صورت بگیرد.
ادامه در لینک زیر:
"لینک قابل نمایش نیست"
آزمایش های سه ماهه اول بارداری
در سه ماهۀ اول بارداری، پزشک برای زیر نظر گرفتن وضعیت سلامت شما و جنین آزمایشهایی را تجویز خواهد کرد. در این مطلب شما با آزمایشات معمول سه ماهه اول بارداری آشنا خواهید شد.آزمایشات خون در سه ماهه اول بارداری
پزشک متخصص زنان و زایمان یا ماما، گروه خونی، نوع ارهاش (Rh)، میزان آهن خون و مبتلا نبودن تان به بیماری های ایدز، هپاتیت ب و سفلیس را مشخص می کند.
پزشک با توجه به سوابق خانوادگی، قومی و نژادی تان ممکن است مشاوره ژنتیک و آزمایش های زیر را تجویز کند:
1- کمخونی داسی شکل
2- ِتی سَکس (نوعی بیماری ژنتیک است که بدن کودکان مبتلا به این بیماری، فاقد هگزوزآمینیداز آ یکی از مهم ترین آنزیم ها است. بنابراین وقتی پروتئین های چرب در مغز انباشته می شوند، به بینایی، شنوایی و رشد حرکتی و ذهنی کودک آسیب می زنند)
3- فیبروز کیستیک (یکی از شایع و جدی ترین اختلالات ژنتیک است که باعث غلیظ و چسبنده شدن ترشحات ریه، لوزالعمده، کبد، روده و سیستم تناسلی و از دست رفتن نمک مورد نیاز بدن از طریق غدد تعریق می شود)
انجام دادن سایر آزمایش ها مانند توکسوپلاسموز (بیماری انگلی میان انسان و حیوان که علاوه بر ایجاد عفونت، باعث بروز تب، بزرگ شدن غدد لنفاوی و سقط جنین می شود) و آبله مرغان در صورت لزوم ضروری است. همچنین پزشک یا ماما ممکن است میزان hCG (هورمون ترشح شده از جفت که نقش اساسی در ادامه بارداری ایفاء می کند) بدن تان را بسنجد.
ادامه مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست" />
آزمایش ادرار، آزمایش خون و سونوگرافی در دوران بارداری
آزمایش های دوران بارداری هر روز به پیشرفت خود ادامه می دهند و دقیق تر و کم خطر تر از گذشته می شوند. آزمایش ادرار، آزمایش خون و سونوگرافی سه روش کم خطر آزمایش های دوران بارداری می باشند.
آزمایش ادرار در دوران بارداری
حالا که آزمایش بارداری تان منفی است و خیال تان آسوده شده، بد نیست علت آبی شدن خطوط (baby check) را بدانید. در لحظه لقاح جنین، زمانیکه تخمک، اسپرم را در بر می گیرد، واکنش هایی در بدن تان انجام می شود که یکی از آنها رها شدن ترکیبی از هورمونها است که بدنتان را برای بارداری آماده میکند. زمانیکه تخمک بارور شده خود را به رحم میچسباند، رحم هورمونHCG را تولید و ترشح کرده که باعث متوقف شدن عادت ماهیانه می شود. این هورمون در ادرار نیز وجود دارد و مادهای است که (baby check) آن را تشخیص میدهد. البته آزمایش ادرار تنها به دنبال هورمون HCG است، یعنی پیش از اینکه بتوان بارداری را از طریق آزمایش ادراری تشخیص داد، باید لانهگزینی تخمک اتفاق افتاده باشد و نتیجه آزمایشی که پیش از این رخداد انجام شده باشد نادرست است.
ادامه مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست" />
مقدار یا اندازه نرمال NT و تفسیر نتیجه سونوگرافی NT
سونوگرافی NT چیست؟ سونوگرافی NT نوعی تست غربالگری است که در دوران بارداری انجام میشود. در این تست ضخامت مایع در زیر پوست پشت گردن جنین اندازه گیری می شود. ضخامت بیش از اندازه این ناحیه، میتواند نخستین نشانهی وجود سندرم داون، تریزومی 18 یا مشکلات قلبی در جنین باشد. عدد نرمال NT چیست؟ آیا ضخامت مایع پشت گردن جنین (NT) در محدوده طبیعی است یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال ها و تفسیر نتیجه سونوگرافی NT، در ادامه با ما همراه شوید.
غربالگری NT را چه زمانی باید انجام داد؟
تست NT به معنای فضای شفاف پشت گردن و آب جمع شده در زیر پوست پشت گردن جنین است که به انگلیسی (Nuchal translucency (NT نام دارد.
سونوگرافی ان تی بین هفته 11 تا هفته 14 بارداری انجام می شود. در این تست وجود ناهنجاری های کروموزومی در جنین مانند سندرم داون به طور احتمالی تشخیص داده میشود. برای قطعیت وجود این مشکلات، باید آزمایشهای تشخیصی همچون نمونهبرداری از پرزهای کوریونی (پرزهای جفتی جنین) یا آمنیوسنتز صورت بگیرد و تنها نباید به این آزمایش اکتفا کرد.
ادامه مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست"
آزمایش غیر تهاجمی تشخیص سندرم داون
به طور کلی تمرکز برنامه های غربالگری دوران بارداری بر روی تشخیص سندرم داون، اختلالات رشد لوله عصبی جنین و دو اختلال کروموزمی دیگر که کمتر شایع هستند یعنی تریزومی 18 (سندرم ادوارد) و تریزومی 13 ( سندرم Patau ) است. سندرم داون شایع ترین اختلال کروموزمی در انسان با شیوع تقریبا یک در 800 است.
خطر ابتلا جنین به سندرم داون با افزایش سن زیاد می شود. افراد مبتلا به مونگولیسم ظاهر خاصی دارند و از توان ذهنی پایین تر از حد میانگین برخوردارند.
در طول دو دهه اخیر روش های مختلفی شامل اندازه گیری مارکرهای شیمیایی، پارامترهای سونوگرافی و همچنین ترکیب این دو با هم برای غربالگری سندرم داون ابداع شده است، اما به علت اشکالات موجود در این روش ها، دانشمندان همیشه به دنبال یافتن روش هایی بهتر بودند.
بزرگ ترين ايراد در روش های سنتی غربالگری، درصد بالای نتايج مثبت و منفی کاذب و در مورد آزمایش های تائيدی احتمال سقط جنين به علت تهاجمی بودن روش نمونه گيری است. نتیجه مثبت کاذب یعنی در عین حالی که بیماری وجود ندارد جواب آزمایش مثبت می شود. جواب منفی کاذب یعنی در حالتی که بیماری وجود دارد نتیجه آزمایش منفی است.
ادامه مطلب:
"لینک قابل نمایش نیست"
سونوگرافی چهار بعدی چیست و چه زمانی انجام می شود؟
سونوگرافی چهار بعدی چیست؟
سونوگرافی چهار بعدی روشی است برای بازتولید تصویر جنین داخل رحم شما. در این اسکن برای خلق تصویر از امواج صوتی استفاده می شود. در سونوگرافی سه بعدی میتوانید تصویر سه بعدی جنین خود را ببینید. اما در سونوگرافی چهار بعدی این تجربه یک مرحله پیش میرود. جلوهای ایجاد میکند که شبیه دیدن یک ویدئوی زنده است. با استفاده از این تکنولوژی میتوانید ببینید که جنین شما در همان لحظه در داخل رحم شما چه کار میکند. در واقع، اگر جنین در آن لحظه خاص در حال خمیازه کشیدن یا لبخند زدن باشد میتوانید او را ببینید.
سونوگرافی چهار بعدی چطور انجام میشود؟
سونوگرافی چهار بعدی خیلی شبیه سونوگرافی های دیگر در دوران بارداری انجام میشود.
از شما میخواهند به پشت روی میز معاینه دراز بکشید.
روی شکمتان یک ژل مخصوص توسط تکنیسین پزشکی مالیده میشود.
این به انتقال موج های صوتی کمک میکند.
تکنیسین یک وسیله را روی شکم شما نگه میدارد و با حرکات دوار میگرداند تا تصویر خوبی بگیرد.
سونوگرافی چهار بعدی چطور عمل میکند؟
سونوگرافی چهار بعدی به روش زیر تصویری از داخل رحم شما تولید میکند:
وسیلهای به نام مبدل روی شکم شما حرکت میکند.
این دستگاه موج های صوتی را از طریق شکم شما وارد رحمتان میکند. این امواج به جنین شما برخورد میکند و به شکل پژواک برمیگردد.
دستگاه سونوگرافی این پیامهای پژواکی را جمعآوری و ترجمه میکند و روی صفحه نمایش نشان میدهد.
وقتی جنین شما حرکت میکند یا لگد میزند، میتوانید تصاویر آن را روی صفحه فراصوتی مشاهده کنید.
در هنگام سونوگرافی چهار بعدی، متخصص به شما کمک میکند تا جنینتان را روی صفحه نمایش ببینید. این به شما امکان میدهد که ببینید او در لحظه مشغول انجام چه کاری است.
سونوگرافی چهار بعدی چه زمانی انجام میشود؟
پزشک شما بهترین کسی است که میتواند به شما بگوید چه زمانی سونوگرافی چهار بعدی را انجام بدهید. برخی میگویند بین هفته های 27 تا 32 انجام شود و نظر برخی دیگر بین هفته های 26 تا 30 است.
باید توجه کنید که از هفته های 19 تا 24 بارداری، جنسیت جنین شما را میتوان با این اسکنها تشخیص داد. با پزشک خود درباره اینکه چه زمانی میتوانید این آزمایش را بدون خطر انجام بدهید مشورت کنید.
آزمایشات ژنتیکی ضروری در دوران بارداری
مادر دو فرزند میگوید: با هیجان و شوق زیاد با برای تعیین جنسیت فرزندمان رفتیم! خانواده، دوستان و همکاران منتظر خبر پسر یا دختر بودن فرزندمان بودند. اما پیامی که برایشان ارسال کردیم چیزی نبود که انتظارش را داشتند: "لطفاً برای فرزندمان دعا کنید".
صحبتهای پزشک را با خودم تکرار میکردم: "متاسفم، اما ظاهراً فرزندتان به مشکل "اسپینابیفیدا" دچار است. در چنین مواردی 50 درصد افراد تصمیم به ختم بارداری میگیرند. با این حال شما را به مرکز ارزیابی جنینی ارجاع میدهم." بیست هفته بود باردار بودم و همه چیز کاملا عادی بود، اما ناگهان همه چیز تغییر کرد؟
البته امکان بروز چنین اختلالاتی حدوداً یک در 1000 است و برخی از آنها هم قابل حل هستند. احتمال اینکه شما هم چنین گفتگویی با پزشکتان داشته باشید، بسیار کم است. اما اگر چنین اتفاقی افتاد، بهترین راه کسب اطلاعات و داشتن آمادگی بیشتر است.
پس از شنیدن این خبر ناگهان زندگیام پُر شد از ارزیابیهای جنینی، مشاورههای ژنتیک، آزمایش، آزمایش و آزمایش؛ اغلب متخصصین پزشکی چشماندازی غمانگیز را برایم ترسیم میکردند: "فرزندتان راه نخواهد رفت و احتمال دارد حتی دچار آسیب مغزی باشد."
اما فرزندم به دنیا آمد و در کمال تعجب، پاهای او تکان میخوردند. بازشدگی پشت او (در اثر بیماری) طی دو روز بسته شد. و به شکل شگفتانگیزی 16 روز پس از زایمان از بخش مراقبتهای ویژه نوزادان نارس مرخص شد. البته، این حقیقت که برای دو هفته مجاز به در آغوش کشیدن او نبودیم، تاثیر عمیقی بر ما داشت.
نوزادم معاینات زیادی را پشت سر گذاشت و همیشه پزشکان شگفتزده بودند! او با مشکلی به نام بازگشت ادرار urine reflux مبارزه میکند و برای کمک به راه رفتن فیزیوتراپی میشود، اما برای زندگی عادی مشکلی ندارد.
اگر از وجود اختلالی با خبر شدید، فارغ از نوع تصمیمتان، فوراً به متخصص ژنتسک مراجعه کرده، جلسات مشاوره را آغاز کنید و با والدینی که شرایطی مثل شما دارند گفت وگو کنید.
به نظر میآید مشکل بزرگی وجود دارد
شنیدن این جمله حین معاینات بسیار نا امیدکننده خواهد بود!
برای مادر بارداری در هفته بیست بارداری، اختلالات کروموزومی (پاک شدگی بزرگی در مرکز کروموزم 3) تشخیص داده شد و برای بررسی بیشتر به مشاور ژنتیک ارجاع داده شدند. به گفته مشاور ژنتیک احتمالاً فرزندشان به عقب ماندگی ذهنی، احتمال ناکارآیی قلبی یا ناکارآیی کلیهها دچار خواهد بود و زندگی خوبی نخواهد داشت. بنابراین پزشکان سقط جنین فوری را در دستور کار قرار دادند.
دکتر بران وین مور متخصص زنان و زایمان میگوید: "والدینی که تصمیم به خاتمه بارداری میگیرند، کار اشتباهی انجام نمیدهند. باید تصمیم آگاهانهای بگیرند و برای ارزیابی تصمیمشان به دیدن متخصص پزشکی جنین یا متخصص ژنتیک بروند."
با تصمیم برای نگهداشتن فرزندشان در نقشه زایمان تغییراتی ایجاد شد. متخصص زنان و زایمان و متخصص اطفال برای مدیریت زایمان، عمل سزارین را برنامهریزی کردند.
پسرشان پس از تولد برای مدتی تحت نظارت متخصص اطفال قرار داشت اما کاملا سالم بود، برای تقویت ماهیچههایش فیزیوتراپی میکند، اما این مسئله با آن مشکل کروموزومی که در هفته بیستم تشخیص داده شده بود، چندان مرتبط نبود. هیچ نشانهای از عقب افتادگی ذهنی وجود نداشت.
این داستان پایان شادی داشت اما متاسفانه همه داستانها اینگونه به پایان نمیرسد. تصمیمگیری برای سقط بسیار ناراحت کننده و دشوار است، ولی عموماَ پزشکان برای خاتمه بارداریهای غیرمعمول، از این تصمیم حمایت میکنند.
دکتر مور میگوید: همیشه استثناهایی وجود دارد، اما متاسفانه بسیاری دیگر به شدت ضعیف عمل میکنند. من خانوادههایی را دیدهام که زیر فشار پرورش و مراقبت از چنین کودکانی ناتوان شدهاند. چنین تاثیری را نباید نادیده گرفت.
بارداری سرشار از استرس و نگرانی است (به همراه انتظاری لذتبخش). در چنین شرایطی درباره احساسِ ترس و سردرگمی خود نیاز به گفتگو دارید. اگر میدانید که احتمالاً فرزندتان هنگام تولد بیمار یا ناتوان به دنیا میآید باید انتظارات خود برای داشتن بچهای کامل را با شرایط روز خود سازگار کنید و درباره شرایط متفاوت زندگی فرزندتان برنامهریزی کنید.
اولین سونوگرافی بارداری چه اطلاعاتی در اختیار ما قرار می دهد؟
سونوگرافی ابزاری است که در دوران بارداری برای تعیین سلامت جنین، رشد طبیعی و تاریخ تخمینی تولد استفاده می شود. در اوایل بارداری می توان برای تایید بارداری و چنانچه مادر از اولین روز آخرین قاعدگی خود اطمینان نداشته باشد، برای تعیین سن تولد از این ابزار کمک گرفت.
1- تشخیص کیسه بارداری در اولین سونوگرافی
در سونوگرافی قبل از تشخیص جنین، کیسه بارداری دیده می شود. در واقع کیسه بارداری را میتوان در اوایل هفته پنجم بارداری یا سه هفته پس از لقاح مشاهده کرد. اگر این کیسه دیده نشود، به این معناست که تخمک گذاری در مادر با تاخیر انجام شده است. چنانچه سطح هورمون HCG خون حدود 1100 باشد، پزشک دستور تکرار سونوگرافی خواهد داد. اگر سطح هورمون HCG بالاتر باشد اما کیسه بارداری مشاهده نشود، به معنای بارداری یا لانه گزینی خارج از رحم است.
2- تشخیص جنین در اولین سونوگرافی
در سونوگرافی اوایل هفته ششم بارداری می توان جنین را مشاهد کرد. بسیاری از سونوگرافیست ها ترجیح میدهند برای انجام سونوگرافی تا هفته ششم منتظر بمانند و بسیاری دیگر هفته هشتم بارداری را یعنی زمانی که رشد جنین قابل سنجش است، برای انجام سونوگرافی مناسب میدانند.
3- مشاهدۀ ضربان قلب جنین در اولین سونوگرافی
در اولین سونوگرافی ضربان قلب جنین به صورت یک نقطه چشمکزن کوچک قابل مشاهده است. بسیاری از متخصصان سونوگرافی، در حدود شش و نیم هفتگی قادرند به وضوح ضربان قلب جنین را ببینند. از آنجا که دستگاه شنود ضربان قلب جنین با نام داپلر تا اواخر سه ماهه اول نمیتواند ضربان قلب جنین را تشخیص دهد، لذا استفاده از سونوگرافی برای مشاهده ضربان قلب برای مادر باردار بسیار اطمینان بخش است.
سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال یک هفته زودتر از نوع سنتی سونوگرافی، قادر به تشخیص جنین یا کیسه بارداری است. سونوگرافی ترانس واژینال با وارد کردن یک پروب درون واژن و به صورت داخلی و با مثانه خالی انجام می شود. اگر سونوگرافی سنتی نتواند به دلیل کوچکی جنین آن را مشاهده کند، از سونوگرافی ترانس واژینال استفاده می شود.
سونوگرافی
1398/08/19 13:14سونوگرافی در هفته اول بارداری چه چیزی را نشان میدهد؟
بسیاری از مادران به محض اقدام به بارداری میخواهند بدانند که موفق شدهاند یا نه همچنین بعد از اطمینان از باردار بودن تمایل دارند که هرچه زودتر جنین خود را در تصاویر سونوگرافی ببینند. ولی آیا اصلا سونوگرافی در هفته اول بارداری چیزی را نشان میدهد یا نه؟
نکته بسیار مهم این که در اولین هفته بعد از اطلاع از باردار بودنتان به احتمال فراوان مادر در سن 5 تا 6 هفتگی بارداری است. سن بارداری از اولین روز آخرین قاعدگی محاسبه میشود. یعنی دو هفته پیش از تخمکگذاری که اصلا شما باردار نیستید، دو هفته از زمان تخمک گذاری یا همان لقاح تا موعد مقرر قاعدگی که تا این جا جمعا چهار هفته میشود. احتمالا با عقب افتادن خونریزی قاعدگی و مشاهده نشدن آن در موعد مقرر شک میکنید که شاید باردار باشید و تست حاملگی میدهید. پس در زمان سونوگرافی در هفته پنجم و یا ششم خواهید بود. به همین دلیل وقتی بانوان درمورد سونوگرافی در هفته اول بارداری سوال میکنند، این زمان معمولا با هفته 5 و یا 6 حاملگی مصادف میشود.
انجام سونوگرافی در هفته اول حاملگی به صورت ابدومینال در بهترین حالت فقط میتواند ساک بارداری و ابعاد آن را نشان دهد. اگر دستگاه سونوگرافی دارای قدرت تفکیک قابل قبولی باشد شاید بتوان جنین را نیز به صورت خط کوچکی مشاهده کرد. اما سونوگرافی واژینال در هفته اول بارداری میتواند علاوه بر ساک بارداری، جنین و کیسه زرده را نیز نشان دهد.
نکته قابل توجه آن که بهترین زمان برای انجام سونوگرافی جهت شنیدن صدای قلب جنین، پایان هفته 8 است. در برخی موارد لقاح کمی دیرتر از حالت معمول رخ میدهد و در هنگام انجام سونوگرافی در هفته اول بارداری ممکن است نتوانید صدای قلب جنین را بشنوید. اما بدانید که به هیچ وجه جای نگرانی نیست. با گذشتن چند هفته و مراجعه مجدد به سونوگرافی در پایان هفته هشتم، شنیدن صدای زیبای ضربان قلب او احساس بینظیری به شما خواهد داد.
"لینک قابل نمایش نیست"
سونوگرافی غربالگری و تعیین جنسیت چند درصد درست است
در دوران بارداری تستهای غربالگری با هدف بررسی و تشخیص زودهنگام هر نوع مشکل یا عارضه از قبیل بیماریهای عفونی، سندرم داون و یا اختلالات ساختاری در سلامت جنین انجام میشوند که در اتخاذ تصمیم بهتر برای انجام مراقبت یا مداخلات درمانی لازم، در دوران بارداری و پس از زایمان به شما کمک خواهد کرد.
به طور کلی غربالگری به روشهایی گفته میشود که به کمک آن میتوان افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک عارضه خاص هستند را از سایر افراد شناسایی کرد. اما این آزمایشات از دقت کامل برخوردار نیستند. گاهی بر اساس نتایج این تستها برخی از مادران در گروههای پرخطر قرار میگیرند، درحالیکه به واقع ممکن است هیچ مشکلی در سلامت آنها وجود نداشته باشد و یا بر عکس.
توجه داشته باشید سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول و تعیین جنسیت را نمیتوان همزمان انجام داد. جنسیت جنین در لحظه لقاح شکل میگیرد، به جز در موارد استفاده از تستهای تشخیصی ژنتیکی، تشخیص جنسیت از روی مشاهده اندام تناسلی جنین در سونوگرافی انجام میشود. اندام تناسلی جنین دختر و پسر در ماههای اول بارداری مشابه هم و به شکل اندام تناسلی دختر است. انتهای سه ماهه اول بارداری، در جنین پسر کلیتوریس رشد کرده و آلت تناسلی مردانه شکل میگیرد. درنتیجه هنگام انجام سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول، هنوز تفاوت قابل توجهی بین اندام تناسلی دختر و پسر وجود ندارد و امکان خطا در تعیین جنسیت بسیار زیاد است. بهترین زمان برای تعیین جنسیت جنین با کمک سونوگرافی پایان هفته 16 است.
شما میتوانید غربالگری مرحله دوم را در هفته 18 بارداری انجام دهید. یعنی اگر تا موعد غربالگری سه ماهه دوم یعنی تا هفته 18 هنوز نمیدانید جنین شما دختر است یا پسر، امکان این تعیین جنسیت در محدوده زمانی غربالگری مرحله دوم وجود دارد.
انجام سونوگرافی تعیین جنسیت در پایان سه ماهه اول بارداری قابل اطمینان نیست. اگر قصد انجام سونوگرافی غربالگری و تعیین جنسیت را به طور همزمان با هم در پایان سه ماهه اول بارداری دارید، باید بگوییم که ممکن است بعد از گذشت 4 تا 5 هفته، سونوگرافیهای بعدی جنسیت متفاوتی را نشان دهند!
آیا سونوگرافی سه بعدی ضرر دارد؟
یکی از به یاد ماندنیترین لحظات بارداری، زمانی است که #جنین در حال رشدتان را روی مانیتور #سونوگرافی میبینید. ضربان قلب چشمک زن! انگشتان کوچک دست و پا! اما گاهاَ ممکن است تستهای سونوگرافی مرموز و اعصاب خورد کن هم باشند. دکتر جوان استون، پرفسور مامایی، زنان و علوم باروری نیویورک میگوید: "خوشبختانه، بسیاری از بانوان یک سونوگرافی کاملاً طبیعی را تجربه میکنند. مشاهده هرچیز نامعمولی اغلب فقط نشاندهنده احتمال بروز خطر است؛ حتی در مواقع نادر مشاهده هرچیز جدی در سونوگرافی هم میتواند اطلاعات ضروری را پیش از تولد جنین ارائه دهد.
طی فرآیند سونوگرافی امواج صوتی با فرکانس بالا به رحم شما فرستاده میشوند که با بافت جنین برخورد کرده، و برمیگردند. کامپیوتر این انعکاس موج را آنالیز کرده و روی مانیتور به شکل سیاه و سفید نشان میدهد. ژلی که روی شکم شما ریخته میشود برای هدایت بهتر امواج است. نهایتا متخصص درباره بدن فرزندتان توضیحاتی میدهد و چند عکس برای پزشکتان چاپ میکند.
در سونوگرافی سه بعدی از همان امواج سونوگرافی معمولی استفاده میشود اما در این نوع تصویر برداری تمرکز امواج صوتی بر روی بدن جنین بسیار بیشتر است، بهمین دلیل در نتیجه آن تصاویر بسیار واضحتری از جنین در حال رشد ارائه میشود. دیدن این تصاویر هیجان انگیز است اما ممکن است عوارضی برای جنین به دنبال داشته باشد. حین انجام سونوگرافی سه بعدی که معمولا بیشتر از سونوگرافی معمولی طول میکشد، تمرکز امواج سبب افزایش حرارت مایع #آمنیوتیک و گرم شدن بدن جنین میشود. برخی از قسمتهای بدن جنین مانند استخوانها بیشتر تحت تاثیر گرمای آن قرار میگیرند. اگر سونوگرافیست مهارت لازم برای انجام کار را نداشته باشد، ممکن است به جنین آسیب وارد شود. به همین دلیل توصیه میشود مادران باردار هرگز سونوگرافی سه بعدی غیر ضروری انجام ندهند. اگر پزشکتان طی معاینات منظم بارداری مورد خاص مشکوکی مشاهده کرد، در آنصورت سونوگرافی سه بعدی را تحت نظر متخصص مجرب و کار آزموده انجام دهید.
حوالی هفته 18 بارداری پزشک انجام سونوگرافی آنومالی را برای بررسی وضعیت رشد ارگانهای بدن جنین توصیه میکند. این سونوگرافی معمولا به صورت دو بعدی انجام میشود مگر اینکه پزشک شما به هر دلیلی انجام سونوگرافی سه بعدی را صلاح بداند.
"لینک قابل نمایش نیست"
آشنایی با تست نیفتی یا آزمایش سل فری و بهترین زمان انجام آن
طی دوران بارداری مقداری از DNA یا ماده ژنتیکی جنین وارد گردش خون مادر میشود که با بررسی آن میتوان به وجود مشکلات ژنتیکی در جنین پی برد. این آزمایش باتوجه به غیر تهاجمی بودن آن امروزه بسیار مورد توجه متخصصین و متقاضیان قرار گرفته است.
دی ان ای آزاد جنینی (Cell-Free Fetal DNA آرایش ژنتیکی جنین در حال رشد را نشان میدهد. آزمایش غربالگری غیر تهاجمی دوران بارداری (NIPS) اختلالات ژنتیکی جنین را از طریق خون مادر مشخص میکند. برای انجام این آزمایش، نمونه خون از مادر گرفته شده و پس از جداسازی ماده ژنتیکی جنین از آن، بررسیهای لازم انجام میشود.
این آزمایش، اختلالات کروموزومی را در جنین در حال رشد شناسایی میکند، مانند سندرم داون که در اثر وجود یک کروموزوم اضافی به وجود میآید. سندرم ادواردز یا تریزومی 18 نوعی ناهنجاری است که به دلیل سهتایی شدن کروموزوم 18 رخ میدهد. سندرم پاتو که در اثر حضور یک کروموزوم اضافی 13 در سلول بوجود میآِید و در رشد جنین اختلال ایجاد میکند. سندرم داون ناهنجاری متداولتری است و شدت علائم آن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. سندرم ادوارد و پاتو به ندرت اتفاق میافتند اما علائم آنها شدیدتر است و در اغلب موارد نوزاد در هفته یا ماههای اول تولد از بین میرود. بعلاوه این آزمایش اضافه یا کم بودن تعداد کروموزومها و یا بخشی از آنها را هم مشخص میکند.
آزمایش DNA آزاد میتواند کروموزومهای جنسی اضافی را هم مشخص کند. به عنوان مثال، سندرم کلینفلتر که درنتیجه دو کروموزوم X و یک کروموزوم Y به وجود میآید.
بهترین زمان انجام آزمایش سل فری چه زمانی است؟
دی ان ای آزاد جنین، در سه ماهه اول بارداری به مقدار کم در خون مادر وجود دارد و با بالا رفتن سن بارداری مقدار آن افزایش پیدا میکند. آزمایش غربالگری نسبتا جدید است و بهترین زمان برای انجام آزمایش سل فری یا تست نیفتی اوایل هفته دهم است.
باتوجه به این که زمان انجام تست نیفتی با زمان انجام غربالگری مرحله اول فاصله کمی دارد، اگر نتیجه تست غربالگری مرحله اول مشکوک بود، میتوانید از این آزمایش برای بررسی وضعیت سلامتی جنین خود کمک بگیرید.
514 عضو
این بخش در حال طراحی می باشد