سوتین های شیردهی شبیه سوتین های معمولیاند با این تفاوت که در سوتین های شیردهی با کنار زدن کاسه، با بازکردن دکمههای قفلی یا بازکردن زیپ و آزادکردن چفت پشتِ این سوتینها، کاسهها یا کاپ کنار میرود یا به راحتی زیر پستانها قرار میگیرد. هرچند لزومی ندارد اما بسیار آسانتر خواهد بود اگر برای شیردهی تنها با یک دست بتوانید ساده و سریع کاسۀ سوتین را باز کنید. در این حالت میتوانید کودک شیرخوار و گرسنهتان را در دست دیگر نگه دارید. اگر هم بتوانید تنها با یک دست کاسه سوتین را مثل اول ببیندید که چه بهتر.
کیلد راحتی در پوشیدن سوتین، انتخاب اندازه مناسب آن است. سوتینی که اندازه نیست و درست بر تن نمینشیند جدای اینکه احساس ناخوشایندی ایجاد میکند، میتواند به مجاری شیردهی فشار وارد کند و موجب انسداد مجاری و درنتیجه تورم پستانها شود.
بسیاری از بانوان سوتین شیردهی اشتباهی خریداری میکنند. اشتباه رایج این است که اندازه حلقه زیر سوتین بزرگتر انتخاب میشود اما کاسههای سوتین با همان اندازهای انتخاب میشود که پیش از بارداری استفاده میشد. واقعیت این است که ممکن است اندازۀ حلقۀ زیرین در بسیاری از خانمها پیش و پس از بارداری تغییر نکند. حجم قفسه سینه در دوران بارداری افزایش مییابد اما نه آنقدر که به حلقۀ بزرگتری نیاز باشد، البته باید توجه داشت که ممکن است در مواردی هم اینگونه نباشد. شاید برخی از خانمها ترجیح دهند که برای راحتی بیشتر حلقۀ بزرگتری انتخاب کنند. اگر در پشت سوتین حلقههای تنظیمی بهاندازۀ کافی وجود داشته باشد این کار لزومی ندارد.
اکثر خانمها در دوران بارداری به سوتینی نیاز دارند که کاسۀ بزرگتری داشته باشد. چیزی بپوشید که پستانهایتان را در راحتترین و در عین حال سفتترین حالت ممکن نگه دارد.
اندازۀ کاسه به فراخور کارخانههای سازنده متفاوت است و از دامنۀ A تا D درجهبندی میشود و پس ازآن با حروف، DD، DDD، E، F، G، H، مشخص میشود. کارشناسان معتقدند اشتباه دیگر خانمها این است که برای سوتین های شیردهیِ با کیفیت هزینه نمیکنند چرا که فکر میکنند برای بلند مدت از آن استفاده نخواهند کرد. از آنجایی که در دورۀ نگهداری کودک بیش از هر وقت به سوتینی نیاز دارید که سفت و محکم باشد، به نظر میرسد ارزشش را داشته باشد که برای خرید سوتینی که کمک حالتان باشد و احساس راحتی برایتان فراهم کند، هزینۀ مناسب صرف کنید.
برای پیداکردن اندازه مناسب و احساس راحتی، سوتین های مختلف را امتحان کنید و برای هر سوتین پدِ مخصوص شیردهی را نیز قرار دهید. پس از اینکه یک سوتین با اندازۀ مناسب خریداری کردید میتوانید بعدها سوتین های دیگری با همان مشخصات و اندازه را به صورت آنلاین یا از روی کاتالوگ سفارش دهید.
این روش اقتصادی و بهصرفه خواهد بود اما بهتر است چنین تصمیمی نگیرید. سوتین های معمولی برای شیردهی طراحی نشدهاند و آنقدرها محکم نیستند که راحتی شما را فراهم کنند. بهعلاوه اگر برای شیردادن سوتین معمولی خود را بالا میزنید، فشار زیادی به بافتهای سینه وارد میکنید.
بهترین سوتین های شیردهی آنهایی هستند که احساس راحتی به شما میدهند و پستانها را به خوبی نگه میدارند اما آن قدرها سفت و تنگ نیستند که جریان مجراهای شیردهی را مختل کنند. برای بهترین بازدهی بندهای سرشانه و بندِ پُشتی باید از الیاف غیر کشسان ساخته شود اما کاسهها باید کمی حالت کششی داشته باشد تا برای تغییر اندازۀ سینهها در دوران شیردهی فضا ایجاد کنند.
سوتین هایی انتخاب کنید که 99 درصد از پنبه باشند یا از ترکیب پنبه و اسپندکس یا هر نوع الیاف مصنوعی کششی ساخته شده باشند. از آنجایی که انتخاب اندازۀ مناسب سوتین اهمیت دارد و میتواند به کاهش خطر اختلالات شیردهی (مثل انسداد مجاری شیردهی) کمک کند، پیشنهاد میشود که از فروشگاههای مخصوص یا بوتیکهایی خرید کنید که متخصصین و مشاورین مجربِ لباس دارند.
تغییر اندازۀ بدن خانمها در طول بارداری و پس از زایمان در هر کس متفاوت است و متخصصان اشتراک نظر ندارند که بهترین زمان برای اندازهگیری سایز سوتین شیردهی چه دوره است.
خانم پت مارکوس که پس از اینکه نتوانست برای سینۀ بزرگش سوتین مناسبی تهیه کند شرکت آنلاین دیسِنت اکسپوژر Decent Exposure را بنا نهاد، میگوید برخی مشتریها پس از زایمان، سایز کاسۀ سوتینشان را دو شماره بالا می برند. اما او اعتقاد دارد بهطور کلی سینۀ خانمها در اوایل بارداری بزرگ میشود، در مرحلۀ بعد اندازۀ قفسۀ سینه افزایش پیدا میکند (شاید هم نه). پس از زایمان و با آغاز مرحلۀ شیردهی سینهها بار دیگر بزرگ میشوند و احتمالاً پس از چندهفته کوچک میشوند.
مارکوس که خود به چهار کودکش شیر داده، به مشتریها پیشنهاد میکند که در روزهای پایانی بارداری و البته پیش از زایمان یک سوتین شیردهی مناسب خریداری کنند. چرا که پس از آن شاید نتوانند به همراه کودک به فروشگاه بروند و همچنین به این خاطر که ممکن است ترشحات سینه داشته باشند. او میگوید: «باید سوتینی بخرید که اندازۀ قفسه سینهتان باشد و سایز کاسههای آن یک شماره بزرگتر از آن چیزی باشد که احساس میکنید به آن نیاز دارید».
یان بارگر مشاور شیردهی و پرستار که خود به سه کودکش شیر داده است پیشنهاد میکند که پیش از زایمان بیش از یک عدد سوتین شیردهی خریداری نکنید، چرا که ممکن است پس از زایمان و شروع شیردهی اندازۀ سینه افزایش یابد. خانمها باید تمرکزشان روی ابن مسأله باشد که به شیردهی عادت کنند. برای آغاز شیردهی او عقیده دارد که بهتر است شیر زیادی نداشته باشید چرا که میخواهیم نوزاد خودش، به دهان گرفتن پستان را به شکل درست بیاموزد که نکتهای بسیار حیاتی است. در همین زمان مادر هم میآموزد که چطور نوزاد را در راحتترین شکل ممکن نگه دارد. او همچنین میافزاید «مادرانِ بچه اولی، در هفتههای اول، برای شیردهی عملاً باید برهنه باشند».
اما از آنجایی که سوتین های شیردهی اهمیت دارند، مخصوصاً برای جلوگیری از ترشحات و محافظت از سوزش نوک پستان هنگام شیردهی تا وقتی که مادر به این روند عادت کند، برگر پیشنهاد میکند در ابتدا سوتینی تهیه شود که استفاده از آن آسان و قیمتش نیز ارزان باشد. «سوتین های ورزشیِ خیلی راحت یا سوتین هایی تهیه کنید که تا حدودی از سایز خودتان بزرگترند و به راحتی میتوانید بالا بزنیدشان». دیگر کارشناسان پیشنهاد میکنند که چیزی شبیه «سوتین های خواب» برای دوران شیردهی، سوتین های ورزشی، و یا از سوتین های راحتی استفاده کنید که بسیار شبیه سوتین های ورزشی هستند ولی آن حمایت لازم را درون سوتین ندارند. شما میتوانید به راحتی با بالا زدن همین سوتینها شیردهی کنید چرا که قفل و سگک یا چسب (Velcro) ندارند که نگرانشان باشید.
بارگر میگوید وقتی به فرایندشیردهی عادت کردید و احساس راحتی داشتید آن وقت تعیین اندازۀ سوتین سادهتر خواهد بود و مناسبترین وقت برای اندازهگیری حرفهای توسط متخصص است. او میافزاید «در این زمان بهترین وقت است که دو یا سه سوتین شیردهی مناسب تهیه کنید».
هدف شما باید این باشد که سوتینی انتخاب کنید که سینههایتان را به خوبی نگه دارد و با پوشیدنش احساس راحتی داشته باشید. با کمی آزمون و خطا و صبر سوتین شیردهی به چیزی همچون سوتین معمولی بدل میشود که دیگر دغدغه ذهنیتان نخواهد بود.
درست همچون سوتین های معمولی، سوتین های شیردهی هم انواع متنوع و قیمتهای گوناگونی دارند.
بسته به هر سوتین محل بسته شدن دریچه متفاوت است، در مقایسه با دکمه یا قلاب، چفتهای فشاری معمولا برای باز و بسته کردن با یک دست مناسب است. در ادامه چند نمونه از سوتین های شیردهی را معرفی میکنیم:
بسیاری از تولیدکنندگان انواع مختلفی سوتین دارند، از جمله مدلهایی که برای خوابیدن یا دراز کشیدن مناسب است.
در این سوتین های سنتی و بدون درز و دوخت که کاسههای نرمی دارند و میتوانید به راحتی کاسهها را از قلابی که روی بندهای شانهای قرار دارد باز کنید.
برخی از خانمها سوتین های سبک فنری را ترجیح میدهند که که برای بازو بسته کردن سریع کاسهها چفت دکمهای دارد.
سوتین های شیردهی متفاوتی وجود دارد که معمولاً بدون فنر بوده و از جنس نایلون یا اسپندکس ساخته میشود.
این سوتینها شیردهی بی دردسر در محیطهای عمومی را ممکن میکنند.
این سوتینها میتوانند جایگزین سوتین های شیردهی شوند یا در برخی موارد روی سوتین های شیردهی پوشیده شوند. این مدلها به شما اجازه میدهند تا بدون استفاده از دست، از هر فشارندۀ الکتریکی شیردوشی که دارید استفاده کنید.
1- قابلیت نگهداری: این مسأله که سوتین چطور سینههای شمارا حفظ کرده و نگه میدارد حرف آخر را میزند. اگر برایتان مهم ست که پس از دوره بارداری و شیردهی ظاهر و اندامتان را حفظ کنید، بهترین کار این است که سینه بندی انتخاب کنید که خوب و محکم باشد و اهمیتی هم ندارد که زیبا یا مد روز باشد یا نباشد.
2- قابلیت نگهداری مضاعف: اگر سینه های بزرگ دارید احتمالا به سینه بندهایی نیاز خواهید داشت که نوارهای روی شانهاش پهنتر و نرمپوش باشد و نیز کاسه های بزرگتری داشته باشد. اما حتماً پیش از خرید چنین سینه بندهایی امتحانشان کنید تا مطمئن شوید که با پوشیدنشان احساس راحتی دارید.
3- چگونه بسته شدن قفل های پشت و جلوگیری: چگونگی بستن قفلهای سوتین بسیار مهم است. زبانۀ روبروی کاسهها در بسیاری از سوتین های شیردهی به به نوارهای روی شانه متصل می شود. در نمونههای دیگر چفت بین دو کاسه قرار دارد. برخی سوتینها هیچ چفتی ندارند و برای دسترسی کاسهها پایین کشیده میشوند. هرکدام از این نمونهها که موجب شود راحتتر نوزاد را در دست دیگر نگه دارید و بدون پایین گذاشتن بچه آماده شیردهی باشید، مناسب است. چفتهای فشاری برای باز و بسته شدن با یک دست، در نسبت به چفتهای دکمهای و گیرهای مناسبترند.
4- قابلیت تنظیم شوندگی: در روزهای پایانی بارداری و هفتههای اول شیردهی سینههایتان ممکن است بزرگ شود و گاهی نیز بسیار بزرگ شوند و سپس هنگام آغاز شیردهی به حالت کوچشکان بازگردند. برای رسیدن به مطلوبترین حالت بهتر است سوتینی برای شیردهی انتخاب کنید که بندهای تنظیم شونده و قفلهای متعددی روی بند شانهها داشته باشد تا بتوان برای راحتی بیشتر تنظیمشان کرد.
در هنگام شیردهی به نوزاد با سوتین شیردهی به موارد زیر توجه کنید:
1- کاسۀ سوتین باید حالت کششی و منعطف داشته باشد تا بتواند نسبت به تغییرات سینه در طول دوران شیردهی و بارداری و همچنین تغییرات جزئی در هر روز واکنش مناسب نشان دهد.
2- سعی کنید سه سوتین در میان لباسهایتان داشته باشید (یکی برای پوشیدن، یکی در میان لباسهای شستنی و یک سوتین تمیز و آمادۀ پوشیدن در کمد).
3- در نظر داشته باشید که برای روزهای اول شیردهی سوتین راحتی یا سوتین خواب تهیهکنید و دقت کنید که در این دوره در تمامِ طول روز از پدِ مخصوص شیردهی برای جلوگیری از ترشح ناخواستۀ شیر استفاده کنید.
4- نوک پستانی که زخمیشده یا سوزش میکند منجر به ورم پستان (mastitis) در این ناحیه میشود، عفونتی مربوط به پستان که توسط باکتری ایجاد میشود.
5- سوزش نوک پستان معمولا ناشی از نگهداشتن نوزاد به صورتی اشتباه است، پس اگر نوزادتان برای دهان گرفتن پستان مشکل دارد به کارشناسان شیردهی یا مرکز شیردهی مراجعه کنید.
6- علاوه بر سوتین لازم است که پدهای پنبهای و مخصوص شیردهی تهیه کنید تا برای جلوگیری از ترشحات شیر درون کاسههای سوتین قرار دهید.
7- خیلی از مادران برای حفظ حریم شخصی از پتوی بچه برای شیردهی در مکانهای عمومی استفاده میکنند. اما کاورهای مخصوص شیردهی مطمئن ترند چرا که بهراحتیِ پتو سُر نمیخورند. این کاورها بندی دارند که دور گردن بسته میشود و مانع از آن میشوند که نوزاد پوشش را کنار بزند یا کاور از روی بدنتان سر بخورد.
8- میتوانید تیشرت، بلوز و لباسهای خوابِ مخصوص شیردهی تهیهکنید که درزهای مخصوص و پوششهایی برای دسترسی آسان به سینهها فراهم کرده است. هرچند که این لباسها شیردادن را آسانتر میکند اما وجودشان ضروری نیست.
این بخش در حال طراحی می باشد