آیا خانه تکانی در بارداری و انجام کارهای سنگین بی خطر است؟

بهترین کار این است که در دوران بارداری از بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کنید. زیراین کار به لگن و کمرتان آسیب خواهد رساند. تغییرات گسترده هورمونی در دوران بارداری موجب نرم شدن رباط ها و در نتیجه شل شدن مفاصل به ویژه در ناحیه لگن و آسیب پذیری آن ها در برابر فشار می شود از سویی دیگر به تدریج با بزرگتر شدن شکم، مرکز ثقل بدن نیز به جلو رانده شده و موجب وارد آمدن فشار مضاعف بر ناحیه پایین کمر خواهد شد. 

آیا مجاز به خانه تکانی در بارداری هستیم؟

تغییر مرکز ثقل بدن موجب می شود که کنترل حرکات بدن برایتان تا حدودی دشوار بوده و به راحتی تعادل خود را از دست داده و به زمین بخورید البته در صورت بروز چنین اتفاقی جنین توسط لگن و مایع آمنیوتیک که او را در بر گرفته به خوبی محافظت خواهد شد ولی با این حال بهتر است در صورت زمین خوردن برای رفع هر گونه نگرانی پزشک مامای خود را در جریان موضوع قرار داده و با او مشورت کنید. چنانچه ملزم به بلند کردن وسیله ای هستید ابتدا نزدیک جسم مورد نظر ایستاده و سپس کمر خود را کاملا صاف نگه داشته و به جای آن، زانوهایتان را خم کنید ضمن آن که در حین بلند کردن اجسام از زمین از چرخاندن کمر خود به طرفین نیز خودداری کنید.

اگر بارداری پرخطری دارید و احتمال بروز زایمان زودرس وجود دارد یا ترس و دلهره دارید، بهتر است کلا از خیر خانه تکانی در دوران بارداری بگذرید، چون اگر حس خوبی حین انجام کار نداشته باشید، به دلیل تاثیر مستقیم سلامت روان بر جسم، از نتیجه کار راضی نخواهید بود. همچنین توجه داشته باشید درست است که گاز، یخچال، مایکروفر، ماشین ظرفشویی و لباسشویی بهتر است از جایشان خارج شوند و پشتشان را تمیز کنید، اما هرگز خودتان تنهایی این کار را انجام ندهید.

نمی توان وزن دقیقی برای برای بلند کردن اجسام در طول بارداری به عنوان یک وزن ایمن بیان کرد، زیرا این موضوع تا حد زیادی به شرایط مادر و جنین وابسته است. به صورت کلی گفته می شود که بلند کردن اجسام 3 تا کیلو برای مادرانی که بارداری سالمی را بدون هیچ مشکلی سپری می کنند، اشکالی ندارد.

بعضی از متخصصان و پزشکان معتقدند که بلند کردن اجسام سنگین می تواند عوارضی مثل زایمان زودرس، خونریزی و یا پاره شدن کیسه آب را به همراه داشته باشد.

 

نکته هایی درباره خانه تکانی در بارداری

ماه آخر سال و دم دم های عید نوروز همه بانوان به فکر خانه تکانی و تمیزکاری می افتند. مادران باردار هم دوست دارند مثل هر سال حال و هوای خانه تکانی عید را در خانه داشته باشند اما باید اصول آن را رعایت کنند. خانه تکانی در بارداری هم ممکن است اما اگر با رعایت نکاتی که برای حفظ سلامت جنین و مادر همراه باشد.

 

عوارض انجام کارهای سنگین در بارداری

بدن مادران باردار تغییرات زیادی را برای انطباق با رشد جنین متحمل می شود. رحم بزرگ می شود، مفصل ران شل شده و گاها کمی جابجا می شود. بزرگ شدن شکم مرکز ثقل بدن را تغییر داده و حفظ تعادل را دشوار می کند. به همین دلیل در این زمان ممکن است دیگر مجاز به انجام کارهایی نباشید که پیش از این دوران به صورت روزمره انجام می دادید. زیرا ممکن است انجام کارهای سنگین برای شما و جنین تان خطراتی را در پی داشته باشد. خطراتی که در اثر انجام کارهای سنگین و بلند کردن بارهای سنگین، در دوران بارداری سلامت شما و جنین تان را تهدید می کند شامل:

1- انجام کارهای سنگین در بارداری خطر سقط جنین را افزایش می دهد

بلند کردن اجسام سنگین و انجام هرگونه کار سنگین ممکن است منجر به فشار شدید به رحم و جدا شدن جفت، خصوصاً در مراحل ابتدایی بارداری شود که سقط را به دنبال خواهد داشت.

 اگر بارداری شما در معرض خطر بالاست و یا در معرض خطر ابتلا به زایمان زودرس قرار دارید، قبل از انجام هرگونه اقدام سنگین، با پزشک خود صحبت کنید. زایمان زودرس می تواند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

2- انجام کارهای سنگین در بارداری احتمال ابتلا به پرولاپس احشای لگن را افزایش می دهد

بلند کردن اجسام سنگین می تواند موجب ایجاد فشار و آسیب بیشتر به کف لگن شده که همین امر منجر به افزایش خطر ابتلا به بی اختیاری ادرار و پرولاپس واژن و مثانه بعد از زایمان خواهد شد.

3- انجام کارهای سنگین در بارداری احتمال آسیب به لگن را بهمراه دارد

 در طول زمان بارداری، عضلات کف لگن کشیده می شوند. اگر این عضلات قدرت کافی برای حمایت از وزن زیاد موجود در شکم و لگن شما را نداشته باشند، در اثر انجام کارهای سنگین به راحتی می توانند دچار آسیب های جدی شوند.

4- انجام کارهای سنگین در بارداری خطر افتادن و زمین خوردن را افزایش می دهد

 مرکز ثقل بدن شما در بارداری جابجا می شود که علت آن بزرگ شدن شکمتان است این امر معمولا حفظ تعادل را دشوار می کند و ممکن است سبب شود به راحتی زمین بخورید، به خصوص هنگامی که شما خم می شوید یا به جلو می روید تا چیز سنگینی را بردارید هرلحظه امکان افتادن شما وجود دارد. زمین خوردن در دوران بارداری بسیار خطرناک است هم برای مادر وهم برای جنین، به خصوص در سه ماهه سوم، که افتادن مادر، ممکن است منجر به زایمان زودرس یا جداسازی جفت شود.

5- انجام کارهای سنگین در بارداری با ریسک آسیب به کمر را بهمراه دارد

 در دوران بارداری مفاصل در اثر تغییرات هورمونی شل شده و حتی کمی جابجا می شود. بزرگ شدن شکم و تغییر قابل ملاحظه انحناهای ستون فقرات سبب می شود که مهره ها و عضلات اطراف آن به خوبی حمایت نشده و نیز به راحتی دچار آسیب گردند. بلند کردن اجسام سنگین علاوه بر وارد کردن فشار شدید به کمر، حتی ممکن است سبب بیرون زدگی و دیسک کمر گردد.

 

مطالعه بیشتر:

1- آیا بغل کردن کودکان نوپا در دوران بارداری بی خطر است؟

2- بلند کردن اشیای سنگین در دوران بارداری

3- چه آسیب دیدگی های کودک نوپا را تهدید می کند؟

4- آیا بالا رفتن از پله در دوران بارداری بی خطر است؟

 

نویسنده : تیم تالیف و ترجمه نی نی پلاس

دانلود اپلیکیشن نی نی پلاس صفحه اینستاگرام نی نی پلاس