36 عضو
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#تجربه_موفق
ادامه ی تجربه موفق جداسازی محل خواب:
♦️نکات:
?1- رختخواب کودک نباید در این مرحله عوض بشه ، بالاخره مدتیه که به اون عادت داره. مثلا کسانی که از گهواره یا تخت پارک توی اتاق خودشون استفاده می کردند نباید از ابتدا گهواره یا تخت پارک رو جمع کنند و بچه رو ببرن توی تختشون. اینطوری تغییرات خیلی زیاد میشه و ممکنه بچه ها مقاومت کنند یا مثلا کسانی که از رختخواب و تشک ساده برای خواب بچه استفاده می کنن همون رختخواب رو به اتاق خودش منتقل کنند چون بچه اون رو به عنوان جای خواب خودش میشناسه.
?2- شب اول و یا چند شب اول رو خودتون هم توی اتاقش بخوابید.
?3- شب اولی که توی اتاق خودش خوابید، می تونید بر چسب ها و یا کاردستی هایی درست کنید و براش بالای سرش بچسبونید و وقتی از خواب بیدار شد، با کلی ذوق از اینکه توی اتاقش خودش خوابیده، بهش بگید که اینها اومدن پیش شما بخوابن و ادامه ی ماجرا که بسته به شخصیت بچه تعریف میشه.
?4- قاطعیت داشته باشید و با دفعه ی اولی که در مقابل این تغییر سرسختی نشون داد جانزنید، البته بی تفاوتی و بی رحمی جایز نیست ها! با همون شیوه های مادرانه و استادانه ای که بلدید چند شب اول رو کوتاه نیاید، ان شاءالله درست میشه و عادت میکنه.
?5- سعی کنید از ابتدا جای خواب بچه ها را در کنار جای خواب خودتان قرار دهید نه اینکه آن ها را در جای خواب خودتان بخوابانید.
?6- بهتر است که جداسازی محل خواب کودک قبل از دو سالگی انجام شود و بهترین زمان برای انجام این کار بین 18 تا 24 ماهگی است چون کودک خیلی راحت تر این مساله را قبول می کند و در ضمن در این سن هنوز به مرحله ی لجبازی و مخالفت نرسیده??
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
#قصه_ی_خواب
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#قصه_گویی
?قصه هایی برای خواب:
یکی از روش هایی که بچه ها به خواب میرن اینه که براشون قصه تعریف کنیم، ولی همه ی مامانها به تجربه این رو دریافتند که بعضی از قصه ها هستند که تخیل و ذهن کودک را چنان درگیر می کنند و به خاطر هیجانات بالایی که دارند نه تنها به خواب رفتنشون کمکی نمی کنه بلکه جلوی خواب رفتنشون رو هم می گیره. به خاطر همین قصه های خواب، ویژگیهای خاص خودشون رو دارند. توی این مجموعه سعی می کنیم که قصه هایی که برای خواباندن کودک مناسب هستند رو بگیم.
البته این قصه برای سنین حدود دو سال مناسبه و شاید برای بچه های بزرگتر جذابیتی نداشته باشه. با هم قصه رو بخونبم:
???????????
#قصه_ی_خواب
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#قصه_گویی
☁️?☁️قصه ی وقتی همه خوابیدند...
به نام خدا
یکی بود یکی نبود غیر از خدای مهربون هیچ *** نبود
? توی یه جنگل بزرگ، یه خرگوش کوچولو بود که با مامانش زندگی می کرد؛ یه روز خرگوش کوچولو رفت پیش مامانش و گفت: مامان مامان، من خوابم میاد.
مامانش بهش گفت: دخترنازم، غذاتو خوردی؟ خرگوش کوچولو گفت: بله مامان جونم، همه ی هویج ها و کاهوهایی رو که برام گذاشته بودی تو بشقاب رو خوردم و سیر شدم و الان میخوام بخوابم.
مامانش گفت : آفرین عزیزم، حالا بیا پیشِ من تا برات قصه بگم و لالا کن. خرگوش کوچولو رفت بغل مامانش و مامانش براش قصه و لالایی خوند و خرگوش کوچولو چشماش رو بست و خوابید.
? یه کم اونطرف تر، کنار برکه، یه قورباغه کوچولو بود که با مامان و باباش زندگی می کرد. قورباغه کوچولو رفت پیش مامانش و گفت: قووور قوووور، مامان قورقور، من لالا دارم.
مامانش بهش گفت: پسرم، غذاتو خوردی؟ قورباغه کوچولو گفت: بله مامان جونم، همه ی پشه ها و مگسها و حشره هایی رو که برام گذاشته بودی تو بشقاب خوردم، الان سیرِ سیر شدم و میخوام بخوابم.
مامانش گفت: قوووووور قووووووور، آفرین ، حالا بیا تو بغلم من برات قصه و لالایی بخونم تا بخوابی. قورباغه کوچولو رفت بغل مامانش و چشماش رو بست تا خوابش برد.
?و این قصه ادامه داره ... همه ی حیوونا رو می تونید به این ترتیب با این روندِ تکراری براشون تعریف کنید.
وقتی توی قصه تکرار باشه و هیجانی نداشته باشه به خواب کودکمون کمک می کنه. این قصه می تونه هدفهای خوبی رو هم علاوه بر خواب کردن بچه داشته باشه و اون یاد گرفتن صدای حیوانات مختلف و غذای هر کدوم و یا محل زندگشون هست. همینطور داستان با انواع حیوانات ادامه پیدا می کنه و تعداد حیواناتِ اضافه شده بسته به زود و یا دیر خواب رفتن بچه ها متغیره.??
♦️ پیوست 1:
میشه برای حیواناتی که بچه شیر می دهند بگیم که اون حیوون رفت بغل مامانش و شیر خورد و خوابید. اینطوری حیوانات پستاندار رو هم بهشون یاد دادیم. البته برا بچه هایی که تازه از شیر گرفته شدند ، شاید این قسمت نمکی روی زخم بشه و فیلشون یاد هندوستان بکنه ، به خاطر همین مجبوریم تا یه مدتی از این قسمت صرف نظر کنیم.
♦️پیوست 2:
اگه دیالوگهای هر حیوونی که خوابش گرفته رو به صورت خواب آلود بگیم و چند تا خمیازه ی آبدار هم بهش اضافه کنیم، بی تاثیر نخواهد بود.
♦️پیوست 3:
برای اینکه جنبه ی تکرار توی قصه مشخص تر بشه میتونید یه حالت ریتمیک به اول ماجرا بدید و جملات تکراریش رو طولانی تر کنید به عنوان مثال در قصه ی بالا
بگید: «خرگوش کوچولو یه نگاهی به آسمون کرد و گفت: هوا تاریک شده، ماه اومده تو آسمون، شب شده وقته خوابه دیگه می خوام بخوابم، مامان جونم کجایی؟ خوابم میاد حسابی، شب شده خوابم میاد، بیا بریم بخوابیم!»
♦️پیوست 4:
می تونید دغدغه هاتون رو به این قصه اضافه کنید، مثل این مورد: به سوالات قبل از خواب این مورد اضافه بشه: اسباب بازیهاتو جمع کردی؟ و یا مسواک زدی و... . و جواب این باشه که بله و با تشویق مامانش رو به رو بشه. و این سوالات بسته به شخصیت های بچه هاتون میتونه اضافه بشه
❤️ یه تجربه ی شیرین:
?وقتی همه رو خواب کردید و چشمای کودکتون حسابی سنگین شد و رفت روی هم ، بهترین فرصته برای خوندنِ سوره های کوچیک قرآن و یا قرآنِ روزانه اتون و بعد از او دعاهایی که مخصوص اون روز هست و یا خودتون رو موظف کردید به خوندنش در روز، مثل حدیث کساء، دعای توسل، زیارت عاشورا و... همه ی اینها را با همان تُن صدایی که قصه براش تعریف کردید می تونید بخونید.?
?اضافه کردن این قسمت آخر به انتهای پروسه ی خواباندنِ کودک هم چند تا هدفِ زیبا رو می تونه دنبال کنه:
✅1) آشنا کردن ِ کودک با قرآن و دعاها و مانوس شدنش با اونهاست ان شاءالله.
✅2) در حفظ شدن این دعاها و سوره ها بهش کمک کنه.
✅3) یاد میگیره و ان شاالله ملکه ی ذهنش میشه که وقتی بزرگ شد قبل از خواب با یاد خدا و ذکر نام او بخوابه.
✅4) این کار باعث میشه که آرامش رو به کودکتون هدیه کنید و خوابِ خوبی رو براش رقم بزنید، چرا که آخرین چیزهایی که قبل از خواب رفتن به گوش انسان می خوره، توی محتوای خوابِ انسان تاثیر داره. پس چه کسانی بهتر از اهل بیت (علیهم السلام) و فرشته ها، که به خواب فرزندمون دعوت بشن.
✅5) اگه بلافاصله بعد از لالایی ، آغوش و صداتون رو از بچه بگیرید، ممکنه که از خواب بیدار بشه ، چون هنوز خوابش عمق نگرفته، با این کار هم به هدفهای بالا می رسید که البته ارزشش از خواباندن کودک هم به مراتب بالاتره و هم به خواب رفتنش کمک کردید.
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
#قصه_ی_خواب
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#قصه_گویی
??قصه ی خواب شماره 2:
✅ ببعی دنبال همبازی میگرده:?
توی یه مزرعه ی سبز و بزرگ، یه ببعیِ کوچولو و خوشگل زندگی میکرد. یه روز صبح ببعی از خونه اومد بیرون و توی مزرعه به بدو بدو مشغول شد. و از اونجاییکه دوستاش نبودند تا باهاشون بازی کنه به دنبال همبازی می گشت.
?رفت و رفت تا به درخت رسید، به درخت سلام کرد و گفت: بع بع... درخت بزرگِ و قوی، میشی با من همبازی؟
درخت جواب سلامش رو داد و گفت: نه نمیشه ببعی قشنگ... مگه نمی بینی، من پاهام به زمین گیره و نمی تونم باهات بازی کنم.
?ببعی همینطور توی مزرعه میگشت تا به یه گل ناز رسید و بهش سلام کرد و گفت: بع بع! چه گل قشنگ و نازی، میشی با من همبازی؟
گل کوچولو جواب سلامش رو داد و گفت : نه ببعیِ سفید و کوچیک. من نمی تونم از جام تکون بخورم، تازه من خیلی ظریفم، خیلی زود ممکنه ساقه ام بشکنه و خیلی هم زود خسته میشم.
?ببعی هی این ور رفت و اون ور رو گشت؛ هر جا نیگا کرد هیشکی نبود تا باهاش بازی کنه، روی زمین دراز کشید و نگاهش رو به آسمون انداخت
♦️ادامه ی داستان رو در لینک زیر دنبال کنید:
"لینک قابل نمایش نیست"
?????????????
?? قصه ی خواب شماره 3:
✅ شیرکوچولو خوابش میاد:?
یکی بود یکی نبود، غیر از خدای خوب و مهربون، هیشکی نبود.
زیر گنبود کبود، یه شیر کوچولو بود. شیر کوچولو خیلی خسته شده بود ولی هر کاری می کرد نمی تونست بخوابه.
?به خاطر همین رفت پیش دوستش فیل کوچولو و گفت:
- سلام فیل کوچولو.
- سلام شیر کوچولو.
- من خیلی خوابم میاد ، الان هم وقت خوابه، ولی هر کاری می کنم نمی تونم بخوابم، می تونی بهم یاد بدی چه جوری باید بخوابم؟
- خب برا اینکه خوابت ببره، باید بری خونتون و سرت رو بذاری روی بالشِت تا خوابت ببره.
شیر کوچولو از دوستش تشکر کرد و بعد خداحافظی کرد و رفت خونشون تا سرش رو بذاره روی بالش و بخوابه.
رفت توی اتاقش و سرش رو گذاشت روی بالشتش، از این ور شد، از اون ور شد، ولی هر کاری کرد خوابش نبرد.
به خاطر همین از جاش بلند شد و رفت پیش دوستش زرافه کوچولو ...
♦️ادامه ی داستان رو در لینک زیر دنبال کنید:
"لینک قابل نمایش نیست"
?????????????
?قصه ی خواب شماره 4:
✅چشمای دختر کوچولو:?
یکی بود یکی نبود، غیر از خدای خوب و مهربون هیشکی نبود. زیر گنبود کبود، دو تا چشم مهربون و خوشگل بودن که توی صورت یه دختر کوچولوی مهربون زندگی می کردند.
اون چشم ها از صبح که بیدار شده بودند برای دختر کوچولو کلی زحمت کشیده بودند. مثلا کمک کرده بودند تا دختر کوچولو لگوهاش رو با دقت
ببینه و بتونه با اونها شکلهای قشنگی بسازه. ?
?اونا باعث شده بودند که دخترکوچولو بتونه کارتون های خوشگلی ببینه. اگه اونا نبودند دختر کوچولو نمی تونست از توی بشقابش غذاش رو ببینه و بخوره.
?اونا به دختر کوچولو کمک کرده بودند که وقتی میخواد راه بره جلوی پاش رو ببینه و نیافته و خیلی کارهای دیگه که دختر کوچولو تونسته بود به خاطر چشماش انجامشون بده.
شب شده بود و دختر کوچولو مشغول بازی بود و دلش نمی خواست بخوابه که یهو یه صدایی شنید که می گفت:
- آه، وای، دیگه خسته شدیم. احتیاج به استراحت داریم.
- صدای کی بود؟...
♦️ادامه ی داستان رو در لینک زیر دنبال کنید:
"لینک قابل نمایش نیست"
?????????????
??قصه ی خواب شماره 5:
✅ماه مهربون:?
یکی بود یکی نبود غیر از خدای مهربون هیچ *** نبود
☁️?توی آسمون پر ستاره یه ماه مهربون بود که نور افشانی میکرد و هوا رو کمی روشن میکرد. یه شب ماه مهربون صدایی رو شنید، صدا از توی برکه بود یه تیکه ابر دستش گرفت و رفت پایین ببینه چه خبره
?یکی داشت با ناراحتی غور غور می کرد، بله درسته صدای بچه قورباغه بود که روی برگ نیلوفر نشسته بود و داشت غصه می خورد. ماه نزدیک رفت و گفت چی شده قورباقه کوچولو؟
?قورباغه کوچولو گفت: خیلی خوابم میاد میخوام بخوابم اما نمیشه
?ماه گفت: چرا نمیشه؟
?قورباغه کوچولو گفت: آخه بالشت ندارم فکر می کنم بالشتم افتاده توی آب
?☁️ماه گفت: این که غصه نداره بیا این تیکه ابر رو بگیر و بذار زیر سرت بخواب
☁️?قورباغه کوچولو خیلی خوشحال شد ابر رو گرفت و از ماه تشکر کرد، بعد سرش رو گذاشت روی ابر و چشماش رو بست و خوابش برد.
?ماه خیلی خوشحال شد داشت برمیگشت توی آسمون که یه صدای دیگه ای شنید.
?????????????
??????
به نام خدا
با سلام
همونطور که قول داده بودیم امروز با تجربه ای تحت عنوان «چگونه فرزندم یادگرفت مستقل بخوابد» در خدمت شما هستیم.
اینکه بچه ها خودشون بتونن بخوابن، خیلی مزایا داره و از جمله مزایای اون بعد از استقلال بچه ها، اینه که فرصت بیشتری رو برای همسران فراهم می کنه تا کنار هم باشند ، چون معمولا در بعضی از شرایط این کار تایم زیادی رو می گیره و در نهایت هم یکی از زوجین و یا هر دو خوابشون می بره!?
❤️یادمون باشه که این در کنار هم بودن هاست که باعث استحکام خانواده ها میشه و صمیمت ها رو بیشتر می کنه و برای پرورش و تربیت فرزندان مورد کوچیک و قابل اغماضی نیست.
امروز با هم یه تجربه رو می خونیم که توی اون به کودک بصورت تدریجی یاد میده که خودش، خودش رو خواب کنه.?
♦️?نکته ی مهمی که همیشه باید مد نظر داشته باشیم اینه که برای اینکه آرامش و حس امنیت از بچه ها گرفته نشه بهتره در همه ی کارها روش تدریجی رو در پیش بگیریم و اونا رو کم کم با مسایل مختلف روبرو کنیم.
قبلا هم مزایای این رویکرد رو در مورد گرفتن از شیر و گرفتن از پوشک با هم تجربه کردیم
?آنچه امروز خواهید خواند:
♦️آنچه قبل از خواب کودک باید بدانید
♦️ تجربه ی موفق آموزش خوابیدن به کودک
♦️چند نکته در زمینه ی خواب کردن کودک
با ما همراه باشید...
??????
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#تجربه_موفق
#چگونه_فرزندم_یادگرفت_مستقل_بخوابد
♦️چند نکته ی مهم قبل از خواب کردن کودک :
بچه ها توی دوران شیرخوارگی شاید برای خوردن شیر ، چند باری رو در طول شب بیدار بشن . ولی وقتی که اونها از شیر گرفته شدند این تایم بیدار شدن ها کم کم از هم فاصله می گیره و بچه ها و البته مامانا راحت تر می خوابن.
?قبل از هر چیز لازم می دونیم که به چند نکته اشاره کنیم:
♦️1- تغذیه شبانه
اصولا بچه ها بعد از چند ماهی که از شیر گرفته شدند ، به علت تشنگی از خواب بیدار میشن . به خاطر همین باید دقت کنیم که موقع خواب غذاهایی که عطش میاره ، از قبیل غذاهای شور و چرب و تند و پر ادویه رو به بچه ندیم. همچنین ممکنه پرخوری و سنگینی و یا گرسنگی نیز از عواملی باشه که خواب شبانه اشون رو مختل می کنه. پس حواسمون باشه که برای شام چی به بچه میدیم بخوره.
♦️2- پریشانی خاطر
علت دیگه ای که می تونه بچه ها رو بیدار کنه و معمولا با صدای گریه هم این اتفاق رخ میده، خواب های بدی هست که می بینند؛ برای برطرف کردن این مشکل باید سعی کنیم حتی الامکان توی روز بچه ها در معرض استرس و ترس و فشارهای روانی قرار نگیرن که باعث تشویش خاطرشون بشه و روی خواب شب و در آینده خدایی ناکرده روی اعصابشون تاثیر بدی بذاره.
❌?به این نکته توجه داشته باشیم ممکنه مواردی باشه که از نظر ما خیلی ناچیز و اندک باشن ولی برای بچه ها مساله ی بزرگی باشه که ذهنشون رو درگیر کنه. پس برای این منظور باید از زاویه ی دیدی بچه ها قضاوت کنیم که کدام کارها روی اعصابشون تاثیر بدی میذاره.
♦️3- خواب نیمروزی
مورد دیگه اینکه معمولا وقتی بچه ها خواب نیمروزی به موقعی دارند، شب هم با آرامش بیشتری می خوابند. و برای اینکه خواب نیمروزشون به موقع باشه سعی کنید که بچه ها رو صبح زودتر بیدار کنید. اینطوری بعدازظهر زودتر می خوابن و بالتبع شب هم زودتر و بهتر خوابشون میبره.
♦️ 4- فواصل خواب
?اصولا بچه ها شش ساعت بعد از خواب بعدازظهرشون می خوابن یعنی بعد از بیدار شدن می تونن تا 6 ساعت راحت بیدار باشن. پس سعی کنید که برنامه ی خواب نیمروزیشون رو به این ترتیب بچینید که شش ساعت فاصله تا خواب شبشون باشه که راحت تر به خواب برن.
♦️ 5- بازی های شبانه
وقتی به ساعت های پایانی شب نزدیک میشیم، بهتره که در انتخاب بازی های بچه ها دقت بیشتری کنیم. مثلا دختر من وقتی توی این ساعت ها بازی های هیجانی می کرد بیشتر توی شب بیدار میشد. به خاطر همین سعی کردم که وقتی به این ساعت ها نزدیک میشیم، بیشتر بازی هامون نشستنی و نقاشی و کتاب خونی باشه تا با آرامش به
رختخواب بره.
6- آماده کردن محیط خانه
اصولا وقتی همه ی چراغ ها و یا تلویزیون روشنه، بچه ها درکی از اینکه الان باید بخوابن بهشون دست نمیده و حتی ممکنه با نخوابیدنشون توی ساعتی که باید می خوابیدند بدخواب هم بشن و خواب از سرشون بپره. به خاطر همین سعی کنید حتی الامکان محیط خونه رو آروم کنید و جذابیت ها و هیجانات رو از بین ببرید و بعد پیشنهاد خواب به فرزند بدید!
♦️7- انگیزه های نگه داشتن بچه ها توی رختخوابشون
بعضی وقتها با گذاشتن بچه ها توی تختشون فریاد اعتراضشون به هوا میره و مقاومت مستقیم شما اوضاع رو وخیم تر از قبل می کنه. برای اینکه آرامش رو برای خانواده حکمفرما کنید، اگه می بینید که فرزندتون حاضر به رفتن درون تختش نیست، روی این امر که می خوایم بخوابیم تاکید نکنید چون بعضی بچه ها به جمله ی بریم بخوابیم حساس هستن و سریع در مقابل این جمله مقاومت می کنن، حتی وقتی خیلی خوابشون میاد!... این نکته ی به ظاهر ساده خیلی مهم و قابل توجه هست?
✅ در این مواقع شما باید یه انگیزه برای اونجا رفتن و موندنش ایجاد کنید مثلا من از همون عکس های نی نی های خوشحال که پرینت گرفتم و توی تجربه ی از پوشک گرفتن ذکر کردم ، استفاده کردم و با چسبوندن اونا روی دیواره ی تختش و نامگذاری هر کدوم و صحبت از طرف اونا، دخترم رو به اومدن توی تختش تشویق کردم
✅مثلا اونا می گن که ما نی نی های خوشحال هستیم، وقتی خنده رو لبامون میاد که شما سرت رو بذاری روی متکات و آروم بخوابی، بعد هم علت خوشحالی اونا به خاطر این قضیه رو این عنوان می کنم که چون مثلا چشات الان داره اذیت میشه و خسته اس و می خواد استراحت کنه ما خوشحال میشیم که اونا خوشحال میشن. و یا هر کدوم از اعضای دیگه.
✅همچنین دو تا از عروسک های پولیشی و نرم رو برای درون تخت دخترم درنظر گرفتم و به دخترم میگم که بریم خرگوشی و خرسی رو خواب کنیم و بعد از جانب اونا حرف میزنم که مثلا اگه میخای من خوابم ببره، برام کتاب بخون و یا لپت رو بچسبون روی لپم و منو ناز کن تا خوابم ببره. این روش هم بعضی از اوقات جواب داده و همین کار باعث خواب رفتنش شده.
بعد از ذکر این نکات میریم به سراغ تجربه??
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#تجربه_موفق
#چگونه_فرزندم_یادگرفت_مستقل_بخوابد
?تجربه موفق؛ چگونه فرزندم یاد گرفت مستقل بخوابد:
من خودم وقتی که بچه بودم عادت داشتم یکی کمرم رو ماساژ بده تا خوابم ببره? هنوز یادم هست اون زمان هایی که شدیدا خسته بودم و خوابم می اومد و مامان و یا اطرافیان شدیدا مشغول کاری بودند و وقت نداشتند پشت من رو ماساژ بدن و من چقدر وابسته به این امر بودم تا خوابم ببره و اذیت میشدم. به خاطر همین تصمیم گرفتم تا اونجایی که می تونم به دخترم کمک کنم که بتونه خودش، خودش رو خواب کنه.??
?البته برای رسیدن به این منظور اصلا نباید عجله کرد و اقدام ضربتی انجام داد.?
تا وقتی که دخترم شیر می خورد فقط با خوردن شیر خوابش می برد. توی مطلب تجربه ی از شیر گرفتن هم نوشته بودم که بوسیله ی انواع روشها سعی کردم که اون رو بخوابونم تا راحت تر از شیر گرفته بشه.
اوایلی که می خواستم بخوابه هر کاری می کردم حاضر نمیشد که سرش رو روی بالش بذاره تا خوابش ببره، یه روز بهش گفتم که الان میشمرم ببینم تا چند شمردم خوابت می بره.
هنوز دوسالش نشده بود و من شروع کردم به شمردن . و گهواره اش رو تکون دادم. وقتی شمارش شروع شد دخترم سریع خودش رو روی بالش انداخت و در کمال ناباوری دیدم هنوز به هشتاد نرسیده بودم که خوابش برد.???
?به این نتیجه رسیدم که این شمارش به تنهایی نبوده که باعث خوابش شده، بلکه طنین صدای یکنواخت من بوده که توی گوشش می پیچیده و البته اون تکون های ملایم هم بی اثر نبوده.?
?بخاطر همین شروع کردم به قصه هایی که انتهای اونا حالت یکنواختی داشت و به چیزهایی ختم می شد که اصولا زیاد شنیده بود، از قبیل لالایی، سوره های کوچیک قرآن ، آیه الکرسی و دعای فرج. البته تن صدا هم بی تاثیر نبود و حالت زمزمه بودن اون هم به خوابیدنش کمک می کرد.?
♦️? پنج نمونه از این قصه ها رو جلسه ی قبل تحت عنوان «قصه های خواب» براتون گذاشتیم??
✅به این ترتیب از یک ساعت قبل از خواب محیط برای خوابیدنش آماده میشد، از نیم ساعت قبل از خواب اعلام میشد که بریم مسواک بزنیم و بعد از اون دستشویی و یا تعویض پوشک انجام میشد و اون رو میذاشتم توی تختش و محافظای اطراف تختش رو بالا میزدم? به گونه ای که منو ببینه? و من خودم روی زمین طوری می خوابیدم که بوسیله ی پا تخت گهواره ایش رو تکون بدم و شروع می کردم به گفتن قصه ها و قرآن و دعای فرج. ❤️ البته آهنگین و با حزن خوندن دعای فرج توی این پروژه خیلی به من کمک کرد?
✅مدتی رو با همین روش سپری کردم و بعد از اینکه تونست به صدای من عادت کنه و با اون بخوابه
کم کم تکون دادنش رو حذف کردم و فقط براش می خوندم.
❌البته تکون دادن رو تدریجی کم کردم و ابتدا از اواخر کار و سپس از اواسط کار این کار رو ترک می کردم و فقط براش می خوندم و بعد از مدتی کلا بدون تکون و فقط با گوش دادن صدای من می خوابید.?
✅وقتی با این روش یاد گرفت که بخوابه، کم کم سعی کردم که صدامو حذف کنم و بعد از خوندن چند تا سوره کوچیک بهش می گفتم حالا بیا با هم بخوابیم و من پایین تختش خودم رو به خواب می زدم و دخترم هم با نگاه به من کم کم خوابش می برد.
✅بعد از مدتی برنامه ی خوندن سوره ها رو قبل از دراز کشیدن داشتیم و بعد با گذاشتن اون توی تختش خودم هم پایین تختش کی خوابیدم و خودم رو به خواب میزدم و دخترم هم منو می دید و کم کم خوابش می برد.
❌البته با گفتن این مورد فکر نکنید که به همین راحتی می خوابید و هیچی نمی گفت?. این به خواب زدن خودم هم بی تاثیر نبود و وقتی سوالی می پرسید و یا حرفهایی میزد که من رو تشویق به بیدار شدن بکنه، من با چشمای بسته و حالت خوابالوده جوابش رو میدادم و اینطوری نبود که یهو همه چیز تموم بشه، چون احساس خوبی نسبت به بی تفاوت نشون دادنِ خودم نسبت به حرفهای دخترم نداشتم، ولی با اون حالت جواب دادنم انگار مجاب میشد که من خواب هستم.?????
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#تجربه_موفق
#چگونه_فرزندم_یادگرفت_مستقل_بخوابد
?ادامه ی تجربه موفق؛ چگونه فرزندم یاد گرفت مستقل بخوابد:
✅ بعد از یه مدت که به این شیوه عادت کرده بود، محافظ های تختش رو دیگه بالا نمی دادم، به این ترتیب منو نمی دید و من فقط اعلام می کردم که منم همین جا می خوابم تا شما خوابت ببره. تعداد صدازدن هاش اوایل خیلی بیشتر شده بود ولی وقتی هر بار با همون لحن خوابالوده ی من جواب دریافت می کرد انگار خیالش راحت میشد که من هستم و البته اندر خوابِ ناز!...??
❌ هیچ وقت تا زمانی که خوابش نبرده بود اتاق رو ترک نکردم، چون بهش اطمینان داده بودم که هستم و اگه این کار رو می کردم با دیدن جای خالی من دیگه ممکن بود هیچ وقت بهم اعتماد نکنه.
❌?البته توی این مدت وقت هایی میشد که به هیچ صراطی مستقیم نبود ؛ محض تنوع اون رو توی تاب میذاشتم و براش شعر می خوندم، شعر دوازده امام که یکنواختی خاصی داره از مورد علاقه های دخترم بود و دوست داشت توی تاب براش بخونم. خیلی برام جالب بود که وقتی توی تاب می رفت ازم می خواست امام ها رو براش بخونم و اون تکون ها به همراه خوندن اون شعر به سنگین شدن چشاش کمک می کرد و بعد اون رو میذاشتم توی تختش تا بخوابه.
? البته سعی می کردم این مدل خواباندن پشت سر هم نباشه تا عادت کنه و فقط محض تنوع باشه و البته توی این مدت روش های دیگه هم برای چند بار به کار گرفتم.
✅? الان بعد از گذشت شش ماه از ابتدای پروژه، دخترم رو میذارم توی تختش و بعد بهش می گم که یه کار کوچولو دارم و تا یه استراحت کوچیک بکنه برمیگردم. بعضی وقتها هم یه کتاب بهش میدم و میگم که عکسای اون رو نشون عروسکهات بده تا من بیام ؛ اون رو می خوابونم و عروسکهاش رو هم روی متکاش می خوابونم تا با هم عکساش رو ببینن.
مثلا مسواک می زنم و بر می گردم، بعد گلاب به روتون دستشویی می رم و بعد بر می گردم ?و کارهای دیگه ای که برای خودم می تراشم و تایمش هم زیاد بالا نیست. ولی به تدریج تایم ها رو زیادتر می کنم.
اگه خیلی خوابش بیاد با ترک کردنش توی همون مرحله ی اول خوابش می بره، وگرنه چند باری رو سعی صفا و مروه خواهم داشت تا بخوابه?. ولی همین که داره مهارت خوابوندن خودش رو یاد می گیره برای من یه دنیا ارزش داره.?❤️
❌?البته اینم بگم اگه بچه ها روی زمین هم بخوابن فرقی نمی کنه، تجربه ی بالا فقط می تونه یه نمونه باشه؛ اصل اینه که در برخورد با این پروژه و یا هر پروژه ی دیگه ای که به بچه ها مربوط میشه نباید سخت گیری کنیم و به تدریج و باحوصله پیش بریم تا جواب بهتری بگیریم.
اصلا به شیوه های یهویی متوسل
نشید.?
❌‼️متاسفانه چند جا توی اینترنت هم دیدم که مثلا گفته شده کودک رو بذارید توی تختش و به گریه هاش اعتنایی نکنید بعد از یک هفته عادت می کنه و خودش خوابش می بره و یا حتی پیشنهاد می کنن که در اتاقش رو ببندید تا عادت کنه و نترسه. درسته که مستقل شدن بچه ها خیلی خوبه و مزایای زیادی داره ولی اگه روش نادرستی رو انتخاب کنید شاید در کوتاه مدت به هدفتون برسید ولی در آینده خدایی ناکرده در بلندمدت ممکنه مشکلاتی گریبان بچه و حتی والدین رو بگیره.?
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
#جداسازی_محل_خواب_کودک
#تجربه_موفق
#چگونه_فرزندم_یادگرفت_مستقل_بخوابد
?ادامه تجربه موفق؛ چگونه فرزندم یاد گرفت مستقل بخوابد:
♦️?چند نکته:
✅1. برای اینکه به بچه ها یاد بدید که خودشون بخوابن، اصلا سخت گیری نکنید، چون ممکنه عواقب بدی داشته باشه، کاملا ملایم و به تدریج به هدفتون برسید. این تدریجی بودن روشتون هست که کمک می کنه تا بچه ها بهتر باهاش کنار بیان و تاثیر بدی روشون نذاره. یادمون باشه که عجله کار شیطونه ?
✅2. درسته که باید توی این تصمیمتون قاطع باشید، ولی هر چند وقت یه باری انعطاف پذیری بد نیست؛ چون همیشه بچه ها یه مدل نیستند و بعضی وقتها مدلشون کلا فرق می کنه.
♦️مثلا بعضی وقتها دخترم به هیچ وجه راضی نمیشه که بخوابه و من رو در کنار خودش می خواد. من هم پایین تختش می خوابم و این اطمینان رو میدم که تا موقعی که خوابش نبرده اونجا می مونم و واقعا هم این کار رو می کنم و تا مطمئن نشدم از اتاقش بیرون نمیرم.
♦️با اینکه برخی موارد از شدت خستگی چند ساعتی رو همونجا خوابم می بره و بعد از شدت سرما و یا خشک شدن بدن بیدار میشم و خودم رو به اتاق خواب منتقل می کنم، اما احساس می کنم ارزشش رو داره و بهتره که بچه رو وقتی احتیاج شدید به من داره تنها نذارم.
✅ 3. مدتی هست که از این اسپیکرهای کوچیک رو براش خریدم و میذارم بالای کمدش و بوسیله ی اون قرآن براش پخش می کنم. اعتراف می کنم از وقتی این کار رو کردم ، توی آرامش شبانه اش بی تاثیر نبوده و کمتر در طول شب بیدار شده.
?انگار بعد از بیدار شدن با شنیدن اون صدا دوباره خودش خوابش می بره. الان هم در صدد این هستم که با همون لحنی که قبلا براش می خوندم بخونم و ضبط کنم و اون رو بذارم براش . شاید اینطوری بهتر باشه .?
✅ 4. نکته ای که فکر می کنم خیلی مهم باشه و باید بهش از ابتدای نوزادی توجه بشه اینه که به هیچ وجه بچه ها با والدینشون رختخواب مشترکی نداشته باشند و هرگز بین والدین نخوابند.
همون اوایلی هم که توی اتاق والدین می خوابن، باید توی رختخواب خودشون بخوابن، حتی اگه شده چند سانتیمتر با رختخواب والدین فاصله داشته باشه. اینکه از اول عادت نکنه به خوابیدن بین والدین، بعدا هم فیلش یاد هندوستان نمی کنه. ? البته از نظر تربیت جنسی هم این کار اصلا خوب نیست.?
✅ 5. همانطور که بالا هم ذکر کردیم یادمون نره برای نگه داشتن بچه ها توی تختشون باید بهشون انگیزه بدید و بدونید که موندن اونها با رضایت قلبی توی تختشون هست که به خواب رفتنشون کمک می کنه. اصلا با اصرار و روش های خشونت آمیز متوسل نشید، چون واقعا کار خودتون رو سخت تر
میکنه.
✅ 6. سعی کنید هر چند وقت یه باری روشتون رو یه تغییر بدید تا خودش یاد بگیره که بخوابه، به این ترتیب اگه مسافرتی پیش بیاد و تغییر مکان داشته باشید دیگه زیاد اذیت نمیشید. البته ناگفته نمونه که شرایط مسافرت انسان ها رو خسته تر می کنه و برای همین تاثیر چشمگیری توی خواب دخترم نداشت.
✅ 7. هنر مادری در اینه که او بهتر از هر *** دیگه ای می دونه که چه روشی برای فرزندش بیشتر کارایی داره، پس با شناختی که از فرزندتون دارید روشهایی رو پیاده سازی کنید که با روحیه ی اون و خودتون بیشتر سازگار باشه و برای کمک به استقلال فزرندتون عجله نکنید. ?فکر کنید و کم کم اجرا کنید.?
✅ 8. قبل از بیدار کردن فرزندتون از خواب در کنارش بشینید و با صدایی آروم آیه الکرسی و معوذتین(فلق و ناس) رو بخونید و بعد با آرامش اون رو بیدار کنید و در آغوش بکشید و انتقال محبت کنید، تا با بهترین حالت از خواب بیدار بشه.
✅ 9. قبل از خواب چند دقیقه کنار فرزندتون بشینید و بهش بگید که چقدر دوستش دارید و او رو توی آغوشتون بگیرید و ببوسید و ببویید و به آنها نوید آینده ی روشن رو بدید تا امیدوار چشم بر هم بذاره و بانشاط از خواب بیدار بشه. در ضمن نوازش کودک به هضم غذا و داشتن خواب آرام کمک می کنه. پس اون رو از آغوش گرمتون محروم نکنید.
✅ 10. به کودکتون اجازه ندید بلافاصله بعد از بیدار شدن تلویزیون ببینه و یا بازیهای رایانه ای بکنه، چرا که اشعه های این دستگاه ها آسیب های جدی به چشمشون وارد می کنه.
✅ 11. هر چند وقت یک بار اشکالی نداره که کودکتون با هماهنگی قبلی پیش شما بخوابه، اینطوری هم روابط والد و فرزند زیاد میشه و هم توهم های درباره ی والدین از بین میره.
✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️✏️
?مشاوره :
? #روانشناسی_تربیتی_فرزند:
#کودک_لوس
*طرز تهيه كودك لوس*
☺ اگر دو سال اول زندگي فرزندتان او را از ترس بغلي شدن به اندازه كافي بغل نكنيد و اجازه دهيد نياز خود را با گريه اعلام كند به او مي آموزيد تنها راه رسيدن به خواسته هايش اين است كه دست به مانور بزند.
☺ اگر در جمع، موقع خريد، زماني كه مهمان داريد از ترس جيغ و داد فرزندتان به او باج بدهيد تا ساكت بماند.
☺اگر فرزندتان را تشويق به كتك زدن بقيه كنيد و افتخار كنيد فرزندتان دفاع از خود را آموخته و در آينده از پس خود بر مي آيد.
☺اگر فرزندتان به حقوق بقيه تجاوز مي كند و شما جلوي او را نمي گيريد.
☺ اگر به كارهاي اشتباه فرزندتان مانند فحش دادن، گاز گرفتن، زدن، ميخنديد و آنرا شيرين كاري مي دانيد.
☺ اگر به فرزندتان نه مي گوييد و او جيغ ميزند خودزني ميكند و شما تغيير عقيده مي دهيد.
☺اگر والدين سخت گيري هستيد و فرزندتان براي رسيدن به خواسته هايش مجبور است دست به مانور بزند.
☺ اگر تصميم به انجام روش تربيتي ميگيريد مانند جدا كردن جاي خواب فرزندتان، گرفتن پستونك يا شير شب، يا مهد كودك رفتن كودك (جز روزهاي اول) و با گريه كودك كوتاه مي آييد.
☺ وقتي به جاي توجه دادن به فرزندتان، به بهانه تلفن حرف زدن، پاي كامپيوتر بودن، كار كردن، زندگي فرزندتان را با اسباب بازي هاي گرانقيمت پر مي كنيد و به او باج ميدهيد كه سراغ شما نيايد. و چون محبت با اسباب بازي جايگزين نميشود فرزندتان بيشتر و بيشتر ميخواد و هرگز راضي نميشود.
☺ وقتي يكي از والدين تنبيه ميكند و همان لحظه ديگري دخالت كرده طرف كودك را ميگيرد و به او محبت ميكند.
☺ زماني كه به خواسته كودك عمل ميكنيم و دفعه بعد به خاطر همان خواسته دعوايش ميكنيم. مثلا در آغوشش ميگيريم دفعه بعد داد ميزنيم اه ولم كن چقدر اويزون من ميشي!
☺ وقتي براي انجام كارهاي فرزندانمان غر ميزنيم منت ميگذاريم و آنها را غرغرو طلبكار ناراضي بار مي آوريم. - وقتي از ترس لوس شدن كودك، خواسته هاي كودك را براورده نميكنيم تا كودكمان به گريه بيافتد.
☺يادمان باشد باج دادن به كودك يعني پاداش در مقابل كاري اشتباه، كه باعث لوس شدن كودك ميشود، نه محبت و در آغوش گرفتن و پاداش در مقابل كار خوب
☺به بهانه لوس شدن فرزندمان را از آغوش خود و جايزه گرفتن محروم نكنيم!
?مشاوره :
?روان_شناسی_تربیتی_کودک :
#هوش #استعداد
?برای نابغه ساختن کودکتان، آموزش آکادمیک ریاضی و خواندن ونوشتن را زودتر از سن مدرسه آغاز نکنید. برخی کودکان باهوش از خردسالی مستعد یاد گرفتن هستند. اما اگر به روش تدریس به آنها آموزش دهیم باعث دلزدگی شده و اثر منفی دارد برای نابغه شدن او را خلاق بار بیاورید. بازی های زیادی هست که می تواند خلاقیت راشکوفا کند.
?مشاوره :
?روان شناسی_تربیتی _کودک :
#نه#گفتن
والدین محترم لطفا همیشه به فرزندان دلبندتون نه گفتن روازدوران کودکی آموزش دهید.والدین گرامی، اگرغریبه ای به کودک دلبندشمانزدیک شد ویاخواست به حریم خصوصی فرزندتان دست بزند.همیشه ازادم غریبه فاصله بگیرد.چون اون ادم غریبه به لپ اش خواست بکشه ویا به اعضای بدن دست بزنه بهش بگین این حریم خصوصی بدن من هست ومن اجازه نمی دهم که به بدن من دست بزند.هیچ وقت فرزندتان روسرزنش نکنید،چون اون متجاوز مقصراست نه کودک شما.
?مشاوره :
? #روانشناسی_تربیتی_فرزند:
#وسواس
زیادی فشار آوردن مداد روی کاغذ، فکر کردن هنگام نوشتن، زیاده ازحد تایید خواستن از والدین، یا احساس غیرقابل تحمل شُل بودن بند کفش، از علامتهای شروع وسواس در کودکان است...
کودکان متوجه غیرعادی بودن این رفتارها نمی شوند. والدین باید بدانند که کودک گناه و تقصیری ندارد..
?مشاوره :
? #روانشناسی_دینی_فرزند
#جداسازی
در دوران هفت سال دوم به فرزندان تعلیم داده شود که بدون اجازه وارد اتاق والدین نشوند،
لذا قرآن کریم می فرماید:
فرزندان خانواده ها در اوقات استراحت و خواب و خلوت والدین، بدون اجازه، وارد اتاق آنان نشوند، و بدون لباس مناسب آنان را نبینند.»
و محل استراحت و رختخواب فرزندان تفکیک شود،
رسول اکرم(ص) فرمود:
«رختخواب فرزندان خویش را پس از هفت سالگی آنان، از همدیگر جدا کنید!! و آنان را در یک بستر نخوابانید.»
وسائل الشیعه، ج 12، ص 247 روایت 13
سوره نور، آیه 58.
?مشاوره :
? #روانشناسی_تربیتی_فرزند:
#والدین_توجه_فرمایید
*چرا والدین دربارهی آگاه کردن فرزند خود از #مسائل_جنسی واهمه دارند؟*
والدین تصور میکنند که آگاهی فرزندشان نسبت به مسائل جنسی آنها را گمراه خواهد کرد. شاید تا حدودی این استدلال درست باشد اما این نکته را نمیبینند که رسانههای مجازی اینترنت یا شبکههای ماهوارهای همین مسائل را بهصورت نادرست به کودک و نوجوانان ما میخورانند؛ که میتواند سبب گمراهی آنها شود.
*والدین چگونه میتوانند درباره مسائل جنسی به کودکشان آموزش دهند؟*
والدین باید این آموزشها را از چهارسالگی شروع کنند. نواحی جنسی و حساس بدنش را بهعنوان نواحی خصوصی بیاموزند و به کودکان گوشزد کنند که فقط خودت حقداری به آنها دست بزنی و من موقع حمام کردن نمیتوانم به نواحی خصوصی بدن تو دست بزنم. همچنین والدین نباید اسم بد روی آلت تناسلی کودکان بگذارند چون سبب میشود احساس خوبی نسبت به آن پیدا نکنند. والدین باید با زبان دوستانه بهگونهای که اعتماد کودک جلب شود از وی بخواهند اگر شخصی قصد تعرض به وی را داشت به آنها اطلاع دهد.
?مشاوره :
? #روانشناسی_تربیتی_فرزند:
#کم_رویی
*بازی هایی برای کاهش هراس اجتماعی و رفع خجالت و کمرویی کودکان*
1 - مسابقه گویندگی:
در این بازی هر کودکی سعی می کند متنی را که از قبل تنظیم شده است بدون اشتباه بخواند (به تقلید از گویندگان اخبار تلویزیون و رادیو). برنده کسی است که مسلط تر از دیگران بوده و کمتر اشتباه داشته باشد.
2 - بازی «مصاحبه تلویزیونی»
یکی از کودکان نقش فیلمبردار را با گذاشتن یک شی بر دوش ایفا می کند و فرد دیگر نقش مصاحبه گر را با گرفتن یک شی به عنوان میکروفن بازی می کند و از بچه های دیگر در رابطه با موضوعاتی که از قبل تنظیم شده است، سوالاتی می کند ازجمله در زمینه بهداشت دهان و دندان، رفتار در خانواده، رفتار در مدرسه، اطلاعات عمومی و...
3 - بازی «نقل خاطره، داستان، شعر، معما و لطیفه»
از کودکان خواسته می شود با آرامش کامل، یکی از خاطرات خود یا داستان و شعری را که یاد دارند برای دیگر اعضای گروه تعریف کنند نتیجه گیری از خاطرات و داستان ها با هدایت بزرگ ترها و توسط اعضای گروه انجام می شود.
4 - بازی «چه کسی می تواند دیگران را بخنداند» یکی از کودکان موظف می شود با انجام حرکات خنده دار، دیگر افراد را بخنداند. از دیگر افراد خواسته می شود در مقابل خندیدن مقاومت کنند چون برنده کسی است که افراد بیشتری را بخنداند.
5 - بازی «کامل کردن یک داستان» یک نفر ابتدای یک داستان را تعریف می کند و از کودکان می خواهد که آن داستان را ادامه دهند. مثال: یک روز یک شکارچی در جنگل با یک شیر برخورد کرد... حالا بقیه داستان را یک نفر از کودکان ادامه می دهد و به همین ترتیب بقیه داستان را سایر کودکان ادامه می دهند.
6 - بازی «کامل کردن یک شعر» یک مصرع از یک شعر خوانده می شود و از کودکان خواسته می شود که مصرع و بیت های بعد را به نحوی که وزن و قافیه به هم نخورد بگویند. برنده کسی است که شعرش نزدیک تر به مضمون اصلی باشد.
7 - بازی «تکمیل جملات» برای کودکان یک سری جملات ناقص می خوانیم و آنها باید حدس بزنند که در جای خالی، چه کلمات و جملاتی را قرار دهند (این موارد می تواند در ابتدا، وسط یا آخر جمله باشد) مثال: ....... بارید و تمام لباس هایم خیس شد.
امروز با آنکه ........ راه می رفتم به زمین خوردم.
هر کسی که دوست دارد موفق شود باید...........
8 - بازی «پاسخ به پرسش ها»
- کودکان باید به سوالات مطرح شده پاسخ صحیح دهند.
مثال: - وقتی هوا سرد می شود چه می کنیم؟
- وقتی هوا گرم می شود چه کاری می کنیم؟
- وقتی بنزین خودرو تمام می شود چه باید کرد؟
- وقتی که هوا تاریک می شود چه باید کرد؟
-وقتی می خواهیم خط صاف رسم
کنیم از چه وسیله ای باید استفاده کنیم؟ و سوالاتی از این قبیل.
9 - بازی «داستان سازی با تصاویر»
- یک سری از تصاویر مختلف را به کودکان نشان می دهیم و از هر کودک می خواهیم برای آن تصویر، یک داستان تعریف کند.
10 - بازی «معلم بودن» این بازی با توجه به هدف های آن می تواند به شکل های مختلف اجرا شود ازجمله شیوه برخورد با بچه های تنبل و درس نخوان، روش های تشویق، روش های تنبیه، مشخصات یک معلم خوب، اخلاق و رفتار کلاسی و مواردی از این قبیل، که همه به شکل نمایشی قابل اجراست.
کودکان باید نقش های مختلف را بازی کنند تا به درک احساسات دیگران نائل شوند.
?مشاوره :
? #روانشناسی_تربیتی_فرزند:
#ارتباط_کلامی
ارتباط كلامي ركن بسيار مهم پايداري يك رابطه است، فرقي نميكند اين ارتباطِ والد و فرزندي باشد ، يا ارتباطِ يار با يار، وقتي با هم صحبت نميكنيم يا كم و بد صحبت ميكنيم، از فرزند و يا يارمان فرصت بروز و ابراز احساسات و هيجاناتش را ميگيريم، به مرور او عادت ميكند احساساتش را در خودش حبس كند .
اين حجم احساسات ابراز نشده، اين حجم احساسات ناديده، او را بيقرار و كم تحمل ميكند،
يك فرزند بيقرار ،يك يار بيقرار ، ناخودآگاه كل رابطه را پرتنش ميكند،
نياز به ديده و شنيده شدنِ يارتان را ناديده نگيريد.
فرزند پروری(تربیت فرزند)_زناشویی(همسرداری).
36 عضو
این بخش در حال طراحی می باشد