تغییرات شگفت انگیز جنین طی 9 ماه بارداری
از هنگام لقاح جنین تا پایان 9 ماهه بارداری تغیرات شگفت انگیز بسیاری در بدن مادر و جنین رخ می دهد. معمولاً این تغییرات و رشد جنین در دوران بارداری به صورت هفتگی مورد بررسی قرار می گیرد و مادرانی که علاقه مند به کسب آگاهی بیشتر نسبت به بدن خود و چگونگی رشد فرزندشان هستند می توانند با مطالعه هفته به هفته بارداری اطلاعات خود را گسترش داده و با خیالی آسوده این دوران پر فراز نشیب را پشت سر گذارند. در این مطلب خلاصه ایی از آنچه برای جنین و بدن شما از ماه اول تا نهم بارداری رخ می دهد را گردآوری کرده ایم.
ماه اول بارداری
طی ماه اول بارداری سیستم قلب و عروق نوزاد شکل می گیرد و در 21 روزگی شروع به کار میکند. قلب میتپد و خون به اطراف بدن پمپ میشود. اتصالات سیستم اعصاب مرکزی که بعدا به مغز و ستون فقرات تبدیل می شوند، کار خود را آغاز میکند. در انتهای هفتهی چهارم لوله عصبی کامل شده و چهره مشخص میشود و نقاطی به وجود میآید که در آن چشمها و گوشها شکل میگیرند.
ماه دوم بارداری
در ماه دوم بارداری بر روی بدن جنین برآمدگیهای کوچکی شکل میگیرد که با رشد بیشتر به دست و پاهای جنین تبدیل می شوند. گوشها از زیر چانه به پهلوهای سر منتقل میشوند، ولی چشمها هنوز فاصلهی زیادی دارند. انتهای این ماه پایان دورهی رویانی نامیده می شوند.
ماه سوم بارداری
ماه سوم بارداری زمان رشد گردن و راست قامت شدن جنین است. طی این ماه بند ناف به اندازهی خود جنین خواهد بود. ناخن انگشتان رشد خود را آغاز میکند و در انتهای سه ماههی اول، فرزندتان انگشتان بیهمتایی خواهد داشت.
ماه چهارم بارداری
در ماه چهارم بارداری حس و حالتان بهتر میشود و احتمالاً دیگر حالت تهوع شما از بین رفته است. فرزندتان کاملاً شکل گرفته است و اکنون باید رشد کند و بلوغ یابد. موهای نازکی روی ابرو و بالای لب جنین شروع به رشد میکند. در ماه پنجم تمام بدن جنین با موهای کُرکگونه پوشیده میشود که او را گرم نگه میدارد و از او حمایت میکند. سر جنین در مقایسه با بدنش، بسیار بزرگ است، اما در این ماه بدن شروع به رشد بیشتر میکند. در حالی که رشد سریع است، ولی افزایش وزن جنین هنوز آهنگ آهستهای دارد، چون جنین هنوز ذخیره کردن چربی در بدنش را آغاز نکرده است. در این ماه جنین نوع خاصی از چربی را ذخیره می کند که چربی قهوهای نام دارد. چربی قهوهای ساختار سلولی غنی دارد که برای گرم نگه داشتن جنین میتواند مستقیماً به انرژی مبدل شود. سلولهای عصبی در مغز تقسیم خود را به پایان رسانده و به شمارش حداکثری خود رسیدهاند. برای شکل بخشیدن به عملکرد مغزی، ترتیب دادن به اعصاب آغاز میشود. روکش کردن اعصاب شروع میشود (روکشی از چربی که سیستم اعصاب را پوشش میدهد و از آن حمایت میکند) و این پوشش کمک میکند که ارسال علایم از مغز سریعتر و بهتر انجام شود. قفسهی سینهی جنین بالا و پایین میرود، اما این نشانه تنفس حقیقی او نیست. در انتهای ماه چهارم، جنین بزرگتر و فعالتر، ولی حرکات او آهسته میشود و معمولاً مادر آن را احساس نمیکند. شکلگیری کامل مغز در این ماه رخ میدهد، بنابراین تغذیهی مناسب و تامین نیازهای ضروری جنین می تواند سلامت بارداری و جنین را تامین کند.
ماه پنجم بارداری
در ماه پنجم بارداری غدد تولید کنندهی چربی جنین کار خود را آغاز میکند و پوست فرزندتان شروع به تولید مادهای به نام ورنیکس خواهد کرد. از این ماه می توانید حرکت و تکان خوردن فرزندتان را احساس کنید.
ماه ششم بارداری
در ماه ششم بارداری فرزندتان میتواند خارج از رحم زنده بماند (گرچه بسیار زود است و شما بهترین محفظه برای بچهی درونتان هستید). ششهای او شروع به تولید ماده ای بنام سورفکتانت میکند. این ماده به رشد ششهای فرزندتان در هنگام تولد کمک میکند.
ماه هفتم بارداری
در ماه هفتم بارداری مغز جنین شروع به چروک خوردن میکند تا بتواند ضمن رشد داخل جمجمه جای بگیرد. در این ماه استخوانهای کوچک درون گوش جنین کاملاً و به اندازهی بلوغ شکل گرفتهاند و جنین با صداهای بلند واکنش نشان می دهد. بنابراین می توانید برای فرزندتان لالایی بخوانید زیرا او می تواند آنها را به خاطر سپارد و پس از زایمان با شنیدن لالایی آشنای شما آرام گیرد.
ماه هشتم بارداری
در ماه هشتم بارداری همهی سیستمهای اصلی بدن جنین کامل شدهاند. اکنون سیستم اعصاب مرکزی، حرکات تنفسی و واکنشهای اولیه را کنترل میکند. ماهیچهها به شکل پیاپی منقبض و و منبسط میشود و لایه ایی از چربی زیر پوست جنین وجود دارد.
ماه نهم بارداری
در ماه نهم بارداری موهای ریز و ورنیکس (چربی روی پوست) او تقریباً از بین رفتهاند و رودههای او پر از مکونیوم (مدفوع اولیه) است.
مکونیوم از ترشحات روده و موادی ساخته شده که بچه از مایع آمنیوتیک بلعیده است.
دلیل متورم شدن مچ پا چیست ؟
متعجبید که چرا مچ پاهایتان مثل بادکنک متورم شده است؟ این مشکل به علت تجمع مایعات در بافتهاست. گرچه مقداری از این تجمع مایعات عادی است، اما مقدار زیاد آن ناراحتکننده است و میتواند با فشار خون بالا در ارتباط باشد. احتمالاً در انتهای روز متوجه خواهید شد که مچ پاهایتان متورم شده است. این نوع تورم یا اِدِما به نام اِدِمای وابسته نامیده میشود. این تورم موقتی است و وقتی که پایتان را بالا بگذارید و استراحت کنید ناپدید میشود. نوع خطرناکتر آن را اِدِم پیتینگ (pitting) میخوانند و معمولاً به این معناست که بدن مایع زیادی را در خود ذخیره میکند. ممکن است صورت، دور چشمها و دستها پُف کند. این تورم به سرعت رفع نمیشود، پس بهتر است پزشک را از وضعیت خود مطلع کنید.