molfix-مولفیکس

چرا به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری ممنوع است؟

چرا به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری ممنوع است؟

یکی از نکات بسیار مهم در دوران بارداری خصوصا در اواخر آن توجه ویژه مادر به طرز خوابیدن خود است. حتما شنیده اید که به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری ممنوع است، اما علت این ممنوعیت چیست؟ چرا مادران باردار نباید به پشت بخوابند؟ آیا به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری به جنین آسیب وارد می کند؟ برای دریافت پاسخ تمامی این پرسش ها تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

مشکلات خوابیدن به پشت در سه ماهه سوم بارداری

همانطور که می دانید بدن شما به سختی می تواند خود را با تغییرات فراوان درون خود تطبیق دهد و با آنها کنار آید. یکی از مشکلاتی که بدن جدید شما ایجاد می کند، احساس ناراحتی هنگام خواب است. به ویژه اگر این بارداری، تجربه اول شما باشد. حال با تمام این ناراحتی ها قوانینی هم برای خوابیدن شما به میان خواهد آمد! جالب است بدانید حالت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری در بروز علائم و مشکلات بارداری نقش بسیار زیادی دارد، زیرا در سه ماهه سوم شکم شما برای تطبیق خود با رشد جنین، بزرگتر می شود. در این بخش به برخی از حالت ها و وضعیت های مختلف که  به خواب راحت شما و حفظ سلامت جنین کمک می کنند اشاره می کنیم.

به طور مشخص به دلیل بزرگ شدن شکم و رشد جنین در رحم، شایع ترین اختلالات خواب در سه ماهه سوم بارداری رخ می دهد. به این معنا که بزرگی شکم، شما را از خواب راحت محروم می کند. علاوه بر این به دلیل کاهش ظرفیت مثانه و فشاری که به آن وارد می شود مانند روزهای اول بارداری مجبور به دفع مکرر ادرار هستید.

جدای از این مسائل ممکن است در سه ماهه سوم بارداری خواب شب شما بنا به دلایل دیگری دچار اختلال شود و نتوانید خواب راحتی داشته باشید. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • گرفتگی عضلات پا
  • رویاهای آشفته
  • خروپف
  • کمردرد
  • سندرم پای بی قرار
  • خارش بدن
  • سوزش سر دل یا ترش کردن معده
  • حرکات و ضربات جنین

مادران بارداری از حدود ابتدای سه ماهه دوم بارداری یعنی زمانی که وزن گیری جنین شروع شده و رحم دراثر رشد جنین درحال خروج از لگن است، لازم است که به انواع پوزیشن های خوابیدن به پهلوی چپ و راست عادت کنند. درحقیقت به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری در جهت حفظ سلامت مادر و جنین ممنوع است زیرا در جلوی ستون فقرات مادر و در سمت راست آن، بزرگترین سیاهرگ بدن به نام بزرگ سیاهرگ زیرین (SVC) قرار گرفته است. این سیاهرگ خون را از اندام های تحتانی به قلب باز می گرداند. وقتی مادر به پشت می خوابد، رحم بزرگ و سنگین او بر روی این سیاهرگ قرار گرفته و در اثر فشاری که بر روی آن وارد می کند، دیواره های سیاهرگ به هم نزدیک شده و مجرای عبور خون بسیار تنگ می شود. این امر دو نتیجه نامناسب به دنبال خواهد داشت. اولا به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری و تنگ شدن مجرای سیاهرگ سبب کاهش بازگشت خون به قلب می شود. درنتیجه خون کمتری به قلب بازگشته و قلب نیز در هر پمپاژ خون کمتری را از خود خارج خواهد کرد. به این ترتیب خون رسانی به رحم و جفت نیز کاهش می یابد. خون رسانی کمتر به معنای اکسیژن رسانی کمتر به جنین و کاهش مقدار مواد مغذی است که از بدن مادر به جنین می رسد.

همچنین به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری سبب می شود که مجرای بزرگ سیاهرگ زیرین تنگ شده و فشار درون آن افزایش یابد. به این ترتیب مایع بین بافتی نمی تواند به راحتی به درون رگ های پا وارد شده و این امر ادم (تورم) شدید در پاها را به دنبال خواهد داشت.

یکی از مشکلات شایع در میان بیشتر مادران باردار کمر درد است، به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری سبب می شود که رحم بزرگ بر روی ستون فقرات مادر فشار وارد کرده و کمردرد تشدید شود. با تمام این ها اگر در سه ماهه سوم بارداری ناگهان از خواب بیدار شده و متوجه شده اید که به پشت و به صورت طاق باز خوابیده اید، هیچ جای نگرانی وجود ندارد زیرا جنین آسیبی نمی بیند، در واقع هر زمان که متوجه شدید، بدون استرس و نگرانی طرز خوابیدنتان را اصلاح کنید.

 

مطالعه بیشتر:

1- عوارض خوابیدن روی شکم در دوران بارداری

2- آیا خوابیدن روی شکم در دوران بارداری مجاز است؟

 

استدیو عکس فیلیک