عوارض خوابیدن روی شکم در دوران بارداری
بارداری به عنوان تجربه ای در تغییر کردن عادت های زندگی خانم ها در نظر گرفته می شود. شما ممکن است همیشه عادت داشته باشید که بر روی شکم بخوابید، ولی ناگهان با شروع بارداری و بزرگ شدن شکمتان دیگر نمی توانید همانند گذشته در موقعیت همیشگی و مطلوب خود بخوابید. همچنین ممکن است در تک تک روزهای دوره سه ماهه اول بارداری تان، مجبور به استفاده مداوم از سرویس بهداشتی باشید و یا اینکه هر روز صبح بعد از بیدار شدن، دچار حالت تهوع صبحگاهی شوید.
اولا این مشکلات تنها چند ماه ادامه خواهند داشت و به مرور و گذشتن هفته 16 بسیاری از این عارضه ها فروکش می کنند، زیرا بدن شما بعد از این سه ماهه اول بارداری به تدریج با عوارض ناشی از بارداری تطابق پیدا خواهد کرد. ثانیا با افزایش دانش و آگاهی در مورد بارداری، می توانید بر ترسهای خود غلبه کنید. سعی کنید همیشه افکار مثبت داشته باشید. در اینجا به بررسی هر آنچه که باید در مورد خوابیدن بر روی شکم در دوران بارداری و عوارض آن بدانید، میپردازیم.
خوابیدن بر روی شکم در طول بارداری
نکات ساده ای وجود دارند که می توانند به بهتر خوابیدن شما در طول بارداری کمک کنند. خوابیدن به مدت طولانی در این وضعیت اصلا توصیه نمی شود. زیرا ممکن است جریان خون شما را تحت تاثیر قرار داده که برای جنین خطرناک می باشد. متخصصان به بانوان باردار توصیه میکنند که از خوابیدن بر روی شکم در سه ماهه دوم و سوم بارداری پرهیز کنند. در این دوره جنین شما به سرعت در حال رشد می باشد و ممکن است بر روی بزرگ سیاهرگ زیرین شما فشار بیاورد. این سیاهرگ، خون بدون اکسیژن را از قسمت های پائینی بدن به سمت قلب هدایت می کند.
خوابیدن روی شکم در دوران بارداری چه عوارض و خطراتی دارد؟
خوابیدن روی شکم برای مادر باردار خصوصا در سه ماهه دوم و سوم به هیچ وجه توصیه نمی شود. این پوزیشن خطراتی را برای مادر و جنین به دنبال خواهد داشت که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
- در دوران بارداری تغییرات هورمونی سبب تضعیف و شل شدن مفاصل شما می شود. اگر به هر طریق سعی به دمر خوابیدن در طول این دوران بکنید، به احتمال زیاد با گذشت زمان یک کمر درد طاقت فرسا در انتظار شما خواهد بود.
- خوابیدن بر روی شکم سبب می شود که ستون فقرات و گردن شما انحنای مناسبی نداشته باشد. این مساله می تواند رباط ها و عضلات اطراف مهره ها را تحت تاثیر قرار داده و به مرور سبب بد شکلی و بروز دردها و گرفتگی های عضلانی شود.
- پستان ها در دوران بارداری بسیار حساس می شوند زیرا در روند آماده شدن برای دوران شیردهی بافت غددی موجود در آنها با سرعت تکثیر می یابد تا آلوئول های شیری بالغی را ایجاد کند. خوابیدن بر روی شکم و معده می تواند منجر به تحت فشار قرار گرفتن انها و ایجاد درد و در نهایت مختل شدن خواب راحت شما گردد.
- گرچه در هنگام بزرگ شدن شکم خوابیدن بر روی شکم تقریبا غیر ممکن می شود، اما اگر همچنان به انجام این کار اصرار دارید، بهتر است بدانید که علاوه بر تحت فشار قرار دادن جنین، وارد شدن فشار بیش از حد به احشای شکمی خصوصا عروق بزرگ، جریان خون در آنها را با اختلال مواجه می کند به این ترتیب خون و اکسیژن کافی به جنین نخواهد رسید.
- جریان خون ناکافی به سمت جنین، رشد نامناسب و وزن کم هنگام تولد را به دنبال خواهد داشت.
اگر تا کنون به دمر خوابیدن عادت داشته اید و اکنون که از خطرات آن آگاه شده اید قصد ترک این عادت خود حداقل برای دوران بارداری را دارید، پیشنهاد می کنیم که برای داشتن یک خواب راحت استفاده از بالش های بارداری را امتحان کنید.
آیا خوابیدن بر روی شکم سبب سقط جنین می شود؟
شاید یکی از عادت های روزمره شما دمر خوابیدن باشد و حال که باردار هستید نگران باشید که مبادا این پوزیشن خواب سبب فشار آمدن بر روی جنین و سقط گردد.
در این مورد باید به شما بگوییم که در ماه های اول بارداری جنین که در درون رحم قرار دارد توسط لگن استخوانی حمایت می شود. درحقیقت در طی روند رشد جنین، بالاترین نقطه رحم در هفته 20 ام به ناف می رسد و از آن به بعد شکم شروع به برجسته شدن می کند.
بنابراین شما می توانید که در سه ماهه اول بدون هیچگونه نگرانی از آسیب به سلامتی جنین به صورت دمر بخوابید. اما به یاد داشته باشید که در این زمان بدن شما به شدت دستخوش تغییرات هورمونی ناشی از بارداری شده است. یکی از عوارض این تغییرات شل شدن و دردناک شدن مفاصل، خصوصا در ناحیه لگن و مهره ها است. بنابراین با توجه به وضعیت قرارگیری بد کمر و لگن در هنگام دمر خوابیدن، این پوزیشن شما را به شدت مستعد کمر درد و دردهای شدید لگنی در سه ماهه دوم و سوم خواهد کرد.
با گذر زمان، شکم شما هر روز برجسته تر و بزرگ تر خواهد شد، به مرور مفاصل شل تر و دردناک تر می شوند به این ترتیب خواه ناخواه امکان خوابیدن بر روی شکم با یک شکم بزرگ و برجسته وجود نخواهد داشت. به همین دلیل توصیه می شود که هر چه زود تر به پوزیشن های خواب مناسب با دوران بارداری عادت کنید.
جنین شما در داخل رحم درون یک کیسه پر از مایع یا همان کیسه آب قرار دارد. آن کیسه، به کمک پرده های اطراف جنین و نیز رحم عضلانی به عنوان ضربه گیر عمل کرده و مانع از سقط جنین در موارد خوابیدن های ناگهانی در هنگام خواب بر روی شکم می شوند.
مطالعه بیشتر:
1- آیا خوابیدن روی شکم در دوران بارداری مجاز است؟
2- خوابیدن زیاد و خواب دیدن مادر در بارداری چه تاثیری بر جنین دارد؟
4- آیا بی خوابی در دوران بارداری به جنین آسیب می رساند؟