تبخال تناسلی در دوران بارداری
تبخال تناسلی از ویروسی به نام سیتومگالوویروس (CMV) که یکی از ویروسهای مولد تبخال است به وجود می آید و بثورات پوستی شبیه به تبخال یا آبله مرغان ایجاد میکند. ابتلای به این عفونت در دوران بارداری به آن جهت خطرناک تلقی میشود که با عوارضی از جمله کاهش شنوایی، اختلال بینایی یا نابینایی، صرع و نیز مشکلات مربوط به یادگیری برای جنین همراه است. چنانچه مادر باردار قبلا در هیچ مقطعی از زندگی مبتلا به ویروس تبخال تناسلی نشده باشد، این مسئله جدی تر خواهد بود.
مقابله با تبخال تناسلی:
اگرچه با رعایت اقدامات بهداشتی میتوان خطر ابتلا به عفونت CMV را کاهش داد، اما باید دانست که جلوگیری از بروز این عفونت همیشه میسر نیست، ابتلا به تبخال تناسلی در میان کودکان و نوجوانان شیوع بیشتری دارد، با رعایت نکات زیر خطر ابتلای به این بیماری را کاهش دهید:
راه های جلوگیری از تبخال تناسلی و یا هرپس تناسلی
-
اگر در مهد کودک کار میکنید یا به نوعی با کودکان سر و کار دارید، به ویژه بعد از تعویض پوشک مرتب دستها را با آب گرم و صابون شستشو دهید.
-
از بوسیدن صورت کودکان پرهیز کنید، ترجیحا آنان را در آغوش بگیرید و یا پیشانی و سرشان را ببوسید.
-
از خوردن غذا در ظرف مشترک با کودکان اکیداً پرهیز کرده و هیچگاه باقیمانده غذای کودکان را مصرف نکنید.
اگر در محل کار خود در تماس نزدیک با کودکان هستید، این اقدامات مراقبتی برای شما از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. میتوانید با آزمایش خون و اندازهگیری میزان CMV اطمینان حاصل کنید که آیا در گذشته مبتلا به ویروس شده اید یا خیر.
نشانه های سیتومگالوویروس (تبخال تناسلی)
این بیماری در اکثر موارد علامت خاصی ندارد و ممکن است فرد اصلا متوجه ابتلای به بیماری نشود. اما در برخی موارد، علائمی شبیه به آنفلوآنزا یا تب غدهای (یک نوع عفونت ویروسی با علائم و راه های انتقالی شبیه به آنفلوانزا) مشاهده میگردد:
- تب 38 درجه یا بالاتر
- خستگی شدید
- گلو درد
- تورم غدد
- درد عضلانی و مفصلی
- بی اشتهایی
- هپاتیت (التهاب کبد)
این علائم مانند سایر بیماریهای ویروسی داروی خاصی ندارند و باید دورۀ خود را دست کم تا دو هفته طی کنند.
نشانه های ابتلا به تبخال تناسلی در افراد سالم که به بیماری خاصی مبتلا نیستند، خفیف و تا حدی نامحسوس خواهد بود.
افراد داری سیستم ایمنی ضعیف
عفونت CMV فعال در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف با طیف وسیعی از علائم همراه است که برخی از آنها عبارتند از:
- تب بالا
- اسهال
- تنگی نفس
- مشکلات بینایی - مانند تاثیر بر نقطه کور، تار شدن و مگس پران چشم (وجود سایههای مزاحم مقابل چشمان فرد به طوری که شخص مبتلا به مگس پران، ذرات کوچک غبارمانندی را جلوی چشمانش میبیند که بالا و پایین میروند و با وجود پلک زدنها همچنان مانند یک سایه کوچک در جلوی چشمها قرار دارند)
- سینه پهلو (عفونت ریوی)
- التهاب شبکیه (رتینیت)
- هپاتیت
اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد، ویروس به سرعت در سراسر بدن گسترش یافته و به یک یا چند عضو به خصوص سیستم گوارش، ریه ها و چشم ها صدمه وارد میکند، لذا شاهد بروز این نشانه ها خواهیم بود. اگر مبتلا به ویروس ایدز هستید یا سابقۀ انتقال عضو دارید، در صورت مشاهده علائم فوق به پزشک مراجعه کنید.
عوارض تبخال تناسلی در بارداری
حدود 13٪ نوزادانی که مبتلا به CMV مادرزادی بودهاند، به هنگام تولد علائم بیماری را بروز میدهند. تقریباً همین تعداد از نوزادان با وجود ابتلای به ویروس در هنگام تولد علامت خاصی ندارند اما به مرور زمان و در سالهای بالاتر رشد با مشکلانی مواجه میشوند.
نشانه های تبخال تناسلی در هنگام تولد:
نشانه های CMV مادرزادی در هنگام تولد:
- زردی (زرد شدن پوست و سفیدی چشم)
- التهاب ریه
- بثورات حاوی نقاط کوچک و خال دار
- بزرگی کبد و طحال
- وزن کم هنگام تولد
- تشنج
- کوچکی سر
برخی از این علائم قابل درمان هستند اما برخی کودکان به مدت طولانی با مشکلات ناشی از عفونت دست و پنجه نرم میکنند.
عوارض بلند مدت هرپس تناسلی ناشی از دوران بارداری
تعداد کمی از نوزادان مبتلا به سیتومگالوویروس مادرزادی (از جمله کسانی که در بدو تولد علامت خاصی نداشتند) در سنین بالاتر با یک یا چند مشکل جسمی و روانی مواجه خواهند بود، از جمله:
- افت شنوایی
- آسیب بینایی یا نابینایی
- مشکلات یادگیری
- دیسپراکسی (عدم هماهنگی فیزیکی)
- صرع
25٪ موارد کم شنوایی در دوران کودکی از عفونت CMV ناشی میشود.
ناشنوائی ناشی از CMV مادرزادی ممکن است در طی چند سال اول زندگی بروز کند. این ناشنوایی به مرور زمان بدتر میشود، معمولاً دائمی است و یا در دامنه ای بین ناشنوایی جزئی یا کلی قرار میگیرد. این دسته از مشکلات شنوایی میتواند بر یک یا هر دو گوش اثر بگذارد. کودکان مبتلا به ناشنوایی در هر دو گوش با مشکلات گفتاری و ارتباطات در سالهای بزرگسالی مواجه خواهند شد.