molfix-مولفیکس

درمان خون دماغ در بارداری وآیا میتوان ازخونریزی پیشگیری کرد؟

درمان خون دماغ در بارداری وآیا میتوان ازخونریزی پیشگیری کرد؟

در دوران بارداری حجم خون مادر افزایش می یابد تا بتواند اکسیژن و مواد غذایی لازم را به جنین برساند. از طرفی افزایش هورمون پروژسترون سبب انبساط دیواره عروق درنتیجه گشاد شدن رگ ها می شود تا بتواند این حجم خون اضافی را در خود جای دهد. عروق موجود در جداره های درونی بینی دیواره های بسیار ظریفی دارند که به راحتی در اثر این تغییرات آسیب دیده که ممکن است منجر به خون ریزی های مکرر بینی در دوران بارداری گردد. اما برای درمان خون دماغ در بارداری چه باید کرد؟

چه زمانی نیاز دارید که برای خون دماغ شدن به پزشک مراجعه کنید؟

اگرچه خون دماغ شدن یک عارضه بی خطر است،  ولی موارد خاصی وجود دارد که ممکن است نیاز به کمک پزشکی فوری و درمان خون دماغ در بارداری داشته باشید. در پاره‌ای از موارد، خونریزی بینی می‌تواند نشانه یک بیماری نهفته باشد که باید توسط یک پزشک تشخیص داده شود.

در جهت درمان خون دماغ در حاملگی، مراقبت‌های پزشکی را دنبال کنید اگر:

  • ناراحتی های مداوم در قفسه سینه و یا تنفس سخت همراه با خونریزی بینی دارید.
  • کمی بعد از ضربه به سر بینی‌تان شروع به خونریزی ‌کند.
  • خونریزی بینی همراه است با بی حسی، افتادگی صورت، احساس سوزن سوزن شدن درنوک دست و پا و اندام ها، اینها می‌توانند علایم سکته باشند.
  • اگر کاهش هوشیاری وجود داشته باشد.
  • خون دماغ همراه با خستگی، گیجی یا سبک شدن سر باشد.
  • خونریزی طولانی بینی که حتی بعد از ۳۰ دقیقه بند نیاید.
  • شما داروی ضد انعقاد خون مصرف می‌کنید که در خونریزی دخیل است.

پزشک تان شما را معاینه می‌کند و در صورت نیاز اقدامات درمانی را انجام می‌دهد.

درمان خون دماغ در بارداری

بسته به شدت خونریزی، درمان آن شامل اقدامات زیر است:

  • فتیله: یا نوار گاز، که برای گذاشتن در داخل بینی به کار می‌روند. آنها به مدت یک تا دو ساعت داخل بینی می‌مانند تا فشار مداوم روی عروق وارد کنند.
  • سوزاندن: در مواردی برای بستن نقطه خونریزی به کار می‌رود. از نیترات نقره در انتهای رگهای خونی برای بستن آن استفاده می‌شود که به این شیوه (سوزاندن شیمیایی) اطلاق می‌شود. اگر خونریزی شدید باشد، برای بستن آن از جریان الکتریکی استفاده می‌شود(سوزاندن الکتریکی).
  • در موارد حاد درمان خون دماغ شدن در بارداری، یک جراحی کوچک، به نام مسدود کردن، ضروری است. در این جراحی رگهایی که خونریزی می‌کند را گره می‌زنند. ممکن است بیهوشی موضعی برای بی حس کردن آن نقطه اعمال شود.

به یاد داشته باشید که موارد ذکر شده برای درمان خون دماغ در بارداری آخرین گزینه هستند، قدم نخست پیشگیری است.

 آیا در طی بارداری می‌توان از خونریزی پیشگیری کرد؟

بله. در ادامه نحوه پیشگیری از خونریزی بینی در دوران بارداری ذکر می‌شود.

  • به مقدار فراوان مایعات بنوشید تا مخاط داخل بینی مرطوب بماند.
  • از استفاده هرگونه اسپری و داروی ضد احتقان که منجر به خشک شدن بینی می‌گردد خودداری کنید. لخته‌های خون را به آرامی از بینی خارج کنید. از یک مرطوب کننده هوا در منزل استفاده کنید، خصوصاً در زمستان یا در صورت ساکن بودن در مناطق خشک آب و هوایی.
  • از محیط‌های محرک و آزار دهنده مثل سیگار، دود، عطر و مواد شیمیایی که می‌تواند بینی را تحریک کند دور بمانید.
  • با دهان باز عطسه کنید تا فشار کمتری به بینی وارد شود. این کار فشار عطسه را پخش می‌کند و خطر خونریزی را کاهش می‌دهد.
  • از چرب کننده‌های ملایم استفاده کنید تا غشاء داخلی بینی را مرطوب کند. وازلین، قطره نمکی و سایر اسپری‌های ملایم بینی نیز مفید هستند.
  • اگر مجبور به استفاده از دارو یا اسپری ضد احتقان بینی هستید، آنها را طبق دستورالعمل استفاده کنید. مصرف زیاده از حد آنها باعث خشکی و تحریک بینی می‌شود.

 آیا بعد از رعایت موارد فوق هنوز هم خونریزی بینی دارید؟ آیا نگران این خونریزی بر جنین تان هستید؟

اگرچه خونریزی بینی ناراحت کننده است، هیچ ضرری برای شما یا جنین ندارد. تنها در صورت شدت خونریزی، خصوصا در سه ماهه آخر بارداری باید نگران باشید.

تحقیقات نشان می‌دهند که خونریزی مکرر بینی می‌تواند ریسک خونریزی‌های پس از زایمان را افزایش دهد. بنابراین، اگر در سه ماهه سوم بارداری خونریزی شدید بینی دارید، پزشک تان احتمالا به شما سزارین پیشنهاد می‌کند.

معمولا خون دماغ شدن در بارداری یک عارضه موقتی است. بعد از اینکه فرزندتان به دنیا بیاید خود‌ به خود قطع می‌شود. ولی در صورت ادامه آن، یا اگر پس از خون دماغ شدن احساس ضعف و ناراحتی دارید، با پزشک تان در این مورد صحبت کنید.

سوالات رایج:

۱- آیا خونریزی بینی در بارداری می‌تواند منجر به کم خونی شود؟

بله. خونریزی مکرر بینی می‌تواند سطح هموگلوبین خون را پایین بیاورد و موجب کم خونی شود.

۲- آیا بین خونریزی بینی و فشار خون بالا در بارداری ارتباطی وجود دارد؟

بله، هورمونهای استروژن و پروژسترون که تغییرات فراوانی در دوران بارداری دارند، می‌توانند با گشاد کردن رگها باعث بالا رفتن فشار خون شوند. این افزایش فشار بر رگهای ظریف بینی منجر به خونریزی می‌شود.

۳- چه ارتباطی بین سردرد و خونریزی بینی در دوران بارداری وجود دارد؟

تغییرات هورمونی در بارداری می‌توانند رگها را منبسط و حجم خون اطراف کانال بینی و همچنین مغز را افزایش دهند. به این ترتیب ، افزایش گردش خون سبب بروز خونریزی بینی و همینطور سردرد در برخی بانوان گردد.

۴- آیا می‌توان از خونریزی بینی جنسیت جنین را پیش بینی کرد؟

نه. این یک افسانه است که خونریزی بینی در طی بارداری نشان می‌دهد که جنین پسر است.

بارداری تغییراتی ایجاد می‌کند که خونریزی بینی هم در بعضی از بانوان یکی از آنهاست. سعی کنید از خونریزی بینی برای خود کوهی نسازید، زیرا تنها نگرانی شما را افزایش می دهد. این کار می‌تواند منجر به افزایش میزان استرس و اضطراب‌تان شود که برای شما و نوزادتان خوب  نیست.

سعی کنید اجازه ندهید که نگرانی، بارداری زیبای تان را تحت الشعاع قرار دهد. مراقبت‌ها و اقدامات احتیاطی و درصورت لزوم موارد ذکر شده درمورد درمان خون دماغ در بارداری را انجام دهید. اگر دچار تردید هستید و برای جلوگیری و توقف خونریزی نیاز به کمک دارید با پزشک خود صحبت کنید.

منبع: momjunction

استدیو عکس فیلیک