درد ناف در دوران بارداری به چه علت است و نشانه چیست ؟
بسیاری از زنان باردار در سه ماهه دوم و سوم درد ناف را تجربه میکنند. ناف نقطه اتصال جفت در رحم است اما بعد از تولد هیچ بخشی از حفره شکمی متصل و درگیر نیست. به عبارت دیگر در اکثر موارد درد ناف در دوران بارداری بی اهمیت بوده و پس از زایمان از بین میرود. در این مقاله دقیق تر در مورد برخی دلایل احتمالی درد در ناف و همچنین راهکارهای خانگی برای تسکین ناراحتی مینویسیم.
علت درد ناف در دوران بارداری
از دلایل احتمالی درد گرفتن ناف در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• فشار رحم
این موضوع از شایع ترین علل درد ناف در دوران بارداری است. با رشد جنین، رحم باز میشود و جنین را در خود جای میدهد. این موضوع خود زمینه ساز فشاری روی شکم است.
در طول سه ماهه دوم، رحم دیگر داخل لگن نیست بلکه بالا آمده و بین ناف و سینه قرار میگیرد و تا انتهای دندهها رشد میکند و باز میشود. رشد رحم و همچنین موقعیت جنین در رحم تا انتهای سه ماهه سوم، میتواند بر شکم فشار وارد کند و به مرور، افزایش فشار روی ناف ممکن است باعث ایجاد درد، خارش و ناراحتی همراه شود.
• کشش پوست
افزایش وزن و تغییر اندامها در دوران بارداری باعث کشش پوست و ماهیچههای اطراف شکم میشود. کشیدگی گاهی اوقات میتواند باعث ایجاد دیاستازیس رکتی یا دیاستاز رکتوس یا به عبارتی جدا شدن عضلات مستقیم شکم در نیمههای چپ و راست شود. عضلات رکتوس شکم یا عضلات مستقیم شکمی یک جفت عضله بزرگ هستند که از زیر استخوان سینه شروع و به لگن منتهی میشوند.
درد دور ناف در دوران بارداری نشانه چیست؟
دیاستازیس رکتی یا دیاستاز رکتوس (از هم جدا شدن عضلات مستقیم شکمی) مستقیماً باعث ایجاد درد ناف نمیشود، اما زمینه ساز کاهش میزان بافت بین رحم و شکم و افزایش حساسیت به فشار در این ناحیه است. کشیدگی پوست ناحیه نیز ممکن است باعث ایجاد درد و خارش موضعی روی شکم و نیز درد اطراف ناف در دوران بارداری شود.
• بیرون زدن ناف
این اتفاق برای برخی زنان در بارداری رخ میدهد و زمینه ساز درد و حساسیت است.
• فتق
اگرچه فتق خطرناک به نظر میرسد، اما معمولا برای زنان باردار یا جنین آسیب زا نیست. فتق ناف هنگام فشار آوردن روده به داخل حفره ناف رخ میدهد و زمینه ساز التهاب و درد روده است.
فتق ناف ممکن است به دلیل افزایش فشار رحم نیز ایجاد شود .در این شرایط پزشکان معمولا عمل جراحی را پیشنهاد نمیدهند و اگر بیمار علایم قابل توجهی نداشته باشد بهتر است تا پایان بارداری صبر کند. اما در صورت بروز علایم خطرناک و جدی و نرسیدن خون به بخشی از روده که میتواند سبب مرگ بخشی از بافت شود جراحی توصیه میشود که البته درصد خطر کمی برای مادر و جنین دارد.
• پیرسینگ ناف
در صورتی که خانمی پیرسینگ ناف داشته باشد گاه لازم است در بارداری آن را بردارد زیرا احتمال کشیدگی و پاره شدن آن ناحیه وجود دارد و این موضوع میتواند زمینه ساز عفونت و نیز درد ناف در دوران بارداری شود. در صورتی که پیرسینگ در کمتر از یک سال قبل از بارداری انجام شده باشد احتمال بسته شدن سوراخ وجود دارد و لازم است قبل از هر اقدامی با متخصص در این رابطه مشورت کرد.
مطالعه بیشتر:
1- درد اطراف ناف در اوایل بارداری ، خطر دارد؟
2- سوزش ناف در نیمه اول بارداری، دلیلش چیست؟
3- احساس درد در ناحیه ناف در نیمه دوم بارداری، مشکل ساز است؟
4- بیرون زدن ناف در بارداری نشانه چیست و چه فرقی با فتق دارد؟