کجی آلت تناسلی یا بیماری پیرونی و علت کجی آلت تناسلی چیست؟
کجی آلت تناسلی یا بیماری پیرونی به معنی انحنا در آلت تناسلی مرد است. بسیاری از مردان دارای کمی انحنا در آلت تناسلی خود هستند، تا زمانی که هیچ درد و مشکلی در عملکرد جنسی وجود نداشته باشد، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و نیازی برای مراجعه به پزشک نیست. اما، در برخی آقایان این مشکل بیشتر و جدی تر است به طوریکه می تواند در عملکرد جنسی اختلال ایجاد کند و باعث درد شود. این اتفاق گاهی اوقات بعد از آسیب دیدگی آلت تناسلی رخ می دهد.
علت کجی آلت تناسلی مردان چیست؟
در بیماری پیرونی، التهاب و بافت اسکار در امتداد بدنۀ آلت تناسلی مرد ایجاد می شود. در خصوص علت بیماری، دلیل مشخصی وجود ندارد. این اسکار ممکن است در اثر ضربه های خفیف و مکرر در حین رابطه جنسی نیز پدید آید. ممکن است التهاب و بافت زخم به صورت یک توده دردناک یا یک ناحیه ی سفت وغیرمعمول بر روی آلت تناسلی احساس شود. در بسیاری از آقایان، بافت اسکار مانع از بزرگ شدن طبیعی آلت به هنگام تحریک و لذا موجب خم شدن یا کوتاه شدن آلت تناسلی می گردد. مردان مبتلا به پیرونی اغلب در رسیدن به نعوظ کامل مشکل دارند. اما مشخص نیست که آیا این اتفاق ابتدا رخ می دهد یا ناشی از بافت اسکار است. بیشتر مردان مبتلا به این مشکل در سنین ۴۵ تا ۶۰ سال هستند. این بیماری جنبه ارثی دارد.
در یک سوم مردان، بیماری پیرونی یا همان کجی آلت تناسلی با تشکیل بافت اسکار در سایر قسمت های بدن مانند کف دست، کف پا و پرده گوش همراه است. گاهی اوقات، انحنای جدی آلت تناسلی در پسران هنگام تولد یا کمی پس از آن دیده می شود که بیشتر در اثر رشد غیرطبیعی در رحم بوده و می تواند با سایر ناهنجاری های آلت تناسلی همراه باشد اما بیماری پیرونی نیست.
علائم کجی آلت تناسلی
حدود نیمی از مردان مبتلا به بیماری پیرونی ابتدا در هنگام مقاربت احساس درد می کنند. علائم این بیماری ممکن است به طور ناگهانی و یا با گذشت زمان، رفته رفته ظاهر شود. آلت تناسلی اغلب در محل درد سفتی یا برآمدگی دارد.
برخی از آقایان مبتلا به پیرونی، متوجه انحنای بدون درد در آلت تناسلی خود می شوند که می تواند ناگهانی اتفاق بیفتد و یا با گذشت زمان بدتر شود. انحنای آلت می تواند به سمت بالا، پایین یا طرفین باشد. این تغییرات شدید در شکل آلت تناسلی ممکن است مانع برقراری رابطه جنسی شود.
چنانچه آلت در اثر ضربه ناگهانی آسیب دیده باشد، بیشتر مردان قادر به یادآوری این حادثه و ضربه هستند. این ضربه غالبا حس می شود و یا با صدای ناخوشایندی است که پیرو آن کبودی و ناتوانی در نعوظ به طور موقت رخ می دهد. بخشی از آلت تناسلی برای مدتی درد دارد اما معمولا با گذشت زمان بهبود می یابد. با این حال، ممکن است بافت اسکار ایجاد و باعث انحنا یا کجی شود. این مشکل با پیرونی فرق دارد و به ندرت منجر به مشکلات نعوظ یا کوتاه شدن آلت تناسلی خواهد شد.
تشخیص پیرونی و انحنای آلت تناسلی
پزشک در مورد علائم از بیمار می پرسد و وضعیت آلت را معاینه می کند. حین معاینه نقاط سفت شده در اثر اسکار بررسی می شود زیرا معمولا این تنها چیزی است که برای تشخیص به آن نیاز داریم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، ممکن است برای بررسی رسوبات کلسیم در بافت اسکار، تصویر برداری با اشعه ایکس تجویز شود. شاید برای بررسی میزان آسیب و وضعیت بزرگ شدن آلت، تصاویری از آلت تناسلی در حالت نعوظ، لازم باشد. برای جراحی، آزمایش ویژۀ عملکرد جنسی نیز باید انجام شود. این آزمایش به پزشک کمک می کند تا بهترین روش برای رفع مشکل را پیدا کند.
مدت زمان کجی آلت
انحنای ایجاد شده در آلت تناسلی که از بدو تولد وجود دارد یا در اثر زخم ناشی از جراحت ایجاد می شود، هرگز از بین نمی رود مگر اینکه با جراحی اصلاح گردد. اینکه بیماری پیرونی چه مدت ادامه دارد تا بهبود یابد قابل پیش بینی نیست. در بیش از یک سوم مردان، بهبود تدریجی طی ۱۲ تا ۱۸ ماه بدون هیچ درمان خاصی رخ می دهد. در برخی دیگر، جای اسکار به صورت دائمی باقی می ماند و یا با گذشت زمان بدتر می شود.
پیشگیری از بیماری پیرونی
هیچ راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری پیرونی وجود ندارد. اما ظاهراً در مردان میانسالی که رابطه ی جنسی مکرر و خشن دارند، بیشتر مشاهده می شود.
درمان کجی آلت تناسلی - درمان پیرونی
اکثر مردان مبتلا به انحنای آلت تناسلی هیچ نیازی به درمان خاصی ندارند. این مساله بدون در نظر گرفتن علت پدید آمدن آن، یک حقیقت است. به آقایان مبتلا به پیرونی که در رابطه ی جنسی خود دچار درد یا مشکل هستند، برای درمان، وراپامیل یا کلاژناز تزریق می شود. داروهای خوراکی پنتوکسی فیلین نیز وجود دارند که می تواند در رفع این مشکل مفید باشد.
برای آقایانی که علائم آزار دهنده دارند و یا بیشتر از یک سال است که دچار تغییر شکل آلت تناسلی شده اند، جراحی اصلاحی پیشنهاد می شود. ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که بیماری در زمان جراحی فعال نباشد. بنابراین، برای انجام عمل جراحی وضعیت بیماری حداقل سه ماه باید در وضعیت ثبات باقی بماند.
در یک رویه ی معمول، قسمت ملتهب یا اسکار بافت از آلت تناسلی مرد برداشته و با پیوندی که از قسمت دیگری از بدن بیمار غالبا بیضه یا بازو گرفته می شود، جایگزین می گردد. این جراحی اغلب به خوبی جواب می دهد. اما ممکن است انحنای خفیفی در آلت باقی بماند. همچنین امکان عدم بهبود عملکرد جنسی یا کوتاهی آلت بعد از جراحی وجود دارد. به همین دلیل، گاهی جراحان در حین جراحی، پروتز هم قرار می دهند. در برخی آقایان، پروتز به تنهایی برای اصلاح خمیدگی و بهبود عملکرد جنسی کافی است. آقایانی که قصد جراحی دارند ابتدا باید درباره همه گزینه های درمانی از پزشک مشورت بگیرند.
برای درمان انحراف آلت تناسلی، چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم زیر را دارید، به پزشک مراجعه کنید:
• بروز انحنای جدیدی در آلت تناسلی
• درد هنگام مقاربت
• بروز مشکلات نعوظ
• وجود یک توده ی سفت یا دردناک بر روی آلت
احتمال بهبودی کجی آلت تناسلی وجود دارد؟
برخی آقایان مبتلا به بیماری پیرونی بدون هیچ نوع درمانی بهبود می یابند. گروهی دیگر نیز علائم خفیف قابل تحمل دارند. از آنجا که این دسته معمولا درگیر فعالیت جنسی نیستند، ترجیح می دهند که به دنبال درمان نباشند. فقط شمار کمی از آقایان به عمل جراحی نیاز دارند. بیماری پیرونی به سرطان یا سایر بیماری های جدی تبدیل نخواهد شد.
مطالعه بیشتر:
عوامل موثر بر اختلال نعوظ در مردان
درمان خانگی و پیشگیری از اختلال نعوظ در مردان
علت اختلال نعوظ در مردان چیست و چگونه درمان می شود؟
ترشحات بد بو در مردان چه علت هایی دارد و درمان آن چیست؟