رحم دوتایی و بارداری امکان پذیر است؟
رحم دوتایی ناهنجاری نادری است که در دوران جنینی و در رحم مادر ایجاد می شود. هر رحم از دو لوله باریک به نام لوله مولر آغاز می شود. این دو لوله شروع به رشد کرده و معمولا با هم ترکیب شده و یک رحم را تشکیل می دهد. در موارد نادر این دو لوله از هم جدا مانده و به دو رحم تبدیل می شود. گاهی اوقات تنها یک گردن رحم برای دو رحم وجود دارد و گاهی هر رحم دارای یک گردن رحم است. اغلب واژن بانویی که دارای دو رحم است، دو دهانه دارد که با غشای نازکی جدا می شود.
آیا با رحم دوتایی می توان باردار شد؟
امکان زایمان موفق برای بانویی که دارای دو رحم است کاملا وجود دارد. هرچند احتمال سقط جنین یا زایمان زودرس افزایش می یابد. ممکن است رحم دوتایی را با عنوان رحم دیدلفیس شنیده باشید و گاهی نیز با رحم مجزا (رحم تقسیم شده) یا رحم دوشاخ (رحم قلبی شکل) اشتباه گرفته می شود.
علائم رحم دوتایی چیست؟
این که بانویی دارای رحم دوتایی و بدون علامت باشد کاملا طبیعی است. پزشک می تواند با یک معاینه روتین لگن به کشف این عارضه بپردازد. در غیر این صورت معمولا این عارضه پس از چند بار سقط جنین شناخته خواهد شد. اگر بانویی دارای دو رحم و دو واژن باشد، ممکن است حتی هنگام گذاشتن تامپون خونریزی قاعدگی را تجربه کند. زیرا او تامپون را در یک واژن قرار داده، در صورتی که خونریزی از واژن دیگر بیرون می آید.
علت اصلی رحم دوتایی چیست؟
این عارضه یک ناهنجاری مادرزادی است. یعنی جنین دختر داخل رحم به این عارضه مبتلا می شود و با این شرایط به دنیا می آید. می دانیم این عارضه زمانی به وجود می آید که دو لوله کوچک در هم ادغام نشده و هر کدام به یک رحم مجزا تبدیل می شود. هرچند هنوز علت دقیق این عارضه مشخص نشده اما ممکن است ارتباطی ژنتیک وجود داشته باشد.
رحم دوتایی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک ممکن است هنگام معاینه معمول لگن احساس کند دو گردن رحم دارید یا شکل رحم شما با رحم طبیعی متفاوت است. در این صورت ممکن است انجام آزمایش هایی توصیه شود. درصورت سقط های مکرر نیز این آزمایش ها توصیه خواهد شد. بنابراین در هر دو شرایط ممکن است آزمایش های یکسانی پیشنهاد شود.
سونوگرافی
با استفاده از امواج فراصوتی می توان به تصاویری از اندام های داخلی بدن دست پیدا کرد. متخصص سونوگرافی مقداری ژل سرد روی نوک دستگاه که مبدل نام دارد می زند و آن را روی شکم شما قرار داده تا بتواند فضای داخل رحم را مشاهده کند. اگر نیاز به تصاویر شفاف تری از داخل رحم باشد، ممکن است از سونوگرافی داخل واژینال استفاده شود.
سونوهیستروگرامآی
سونوهیستروگرام نوع دیگری از سونوگرافی است. در این روش به وسیله لوله ای نازک، مایعی را از طریق واژن به داخل رحم وارد می کنند. این کار به پزشک اجازه می دهد هرگونه ناهنجاری در شکل رحم را مشاهده کند.
ام آر
از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر از برخی نقاط بدن استفاده می شود. برای انجام این تست باید داخل دستگاهی شبیه به تونلی بزرگ دراز بکشید. ممکن است دلهره آور به نظر برسد، اما کاملا بدون درد است.
هيستروسالپنگوگرافي (HSG)
در این تست مقداری رنگ از طریق واژن به داخل رحم وارد می شود. پزشک با کمک اشعه ایکس و همزمان با وارد شدن رنگ می تواند اندازه و شکل رحم را تشخیص دهد.
درمان رحم دوتایی چگونه است؟
ممکن است برای اصلاح رحم دوتایی از جراحی استفاده شود اما به ندرت نیاز به این کار خواهد بود. بانوانی که دچار این عارضه هستند معمولا علائمی ندارند و نیازی به درمان آن نیست. به آن دسته از افراد که سقط های مکرر را تجربه می کنند و دلیل پزشکی دیگری برای آن وجود ندارد پیشنهاد جراحی داده می شود. با انجام عمل جراحی بارداری موفق امکان پذیر خواهد بود. بانوانی که دارای واژن و رحم دوتایی هستند، از عمل جراحی و برداشتن غشای داخل واژن سود خواهند برد و زایمان راحت تری را تجریه خواهند کرد.
رحم دوتایی چه تاثیری بر بارداری خواهد داشت؟
داشتن رحم دوتایی معمولا مشکلی برای باردار شدن ایجاد نخواهد کرد، بلکه شکل رحمی که رویان در آن کاشته می شود منجر به سقط جنین خواهد شد. همین طور بانوانی که دارای رحم دوتایی هستند، معمولا دارای رحم کوچک تری هستند و همین امر منجر به زایمان زودرس می شود. اگر رحم دوتایی دارید و باردار هستید، پزشک ممکن است شرایط بارداری شما را به دقت مورد بررسی قرار دهد تا از موقعیت جنین مطلع شود. ممکن است درصورتی که شرایط جنین مساعد نباشد، زودتر از موعد سزارین انجام شود. اگر دچار سقط های مکرر شوید، عمل جراحی پیشنهاد خواهد شد و این امر احتمال بارداری موفق را بالا خو.اهد برد.
عوارض رحم دوتایی چیست؟
بانوانی که دارای رحم دوتایی هستند، اغلب قاعدگی های سنگینی را تجربه می کنند و اگر این مشکل قابل کنترل نباشد نیاز به کمک پزشک خواهد بود.ناهنجاری های مجرای مولرین می تواند مجرای دیگری در جنین را با عنوان مجرای ولفیان تحت تأثیر قرار دهد. ناهنجاری های مجرای ولفیان می تواند باعث مشکلات کلیوی شود. این عارضه در ۱۵ تا ۳۰ درصد بانوان با رحم دوتایی رخ می دهد. تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به این عارضه نمی توانند باردار شوند.
چشم انداز
لازم است بدانید که این شرایط بسیار نادر است و در بسیاری از موارد این عارضه تشخیص داده نمی شود زیرا مشکلی ایجاد نمی کند. اگر شما از آن دسته بانوانی هستید که به دلیل این عارضه دچار سقط های مکرر شده اید، می توانید با عمل جراحی آن را برطرف سازید. اگر مشکل در زمان بارداری تشخیص داده شود با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راهکار برای شما و فرزندتان در نظر گرفته شود.آیا احتمال داشتن دوقلو با رحم دوتایی بیش تر است؟ خیر. بررسی در متون پزشکی نشان می دهد با این که احتمال داشتن چند قلو با رحم دوتایی امکان پذیر است، اما میزان باروری در این بانوان همچنان کمتر از کسانی است که دارای رحم طبیعی هستند. افزایش خطر سقط جنین، رشد ضعیف در رحم و نارس بودن جنین در این بانوان وجود دارد. تحقیقات نشان می دهد احتمال زایمان زودرس در بانوان با رحم دوتایی تا ۴۵ درصد افزایش می یابد.