لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه اول بارداری
لکه بینی یا خونریزی در بارداری به خصوص در سه ماهه اول بارداری امری رایج است و معمولاً دلیل نگران کننده ای ندارد. اما گاهی حتی کمترین میزان خونریزی می تواند زنگ خطری برای سلامتی باشد و با دلایلی همراه است، بنابراین دقیقاً چه زمانی باید نگران بود؟
اکثر لکه بینیها صرفاً لکه خونی است که طیفی از صورتی روشن تا قهوهای تیره را شامل شده و بر شما و بارداریتان تاثیری ندارد. اما خونریزی به رنگ سرخ روشن می تواند نشانه وجود مشکلی جدی باشد.
آیا لکه بینی(خونریزی) در سه ماهه اول بارداری نگران کننده است؟
سه ماهه اول بارداری، زمان دگرگونیهای هورمونی است. تخمدانها که با هر چرخه عادت ماهیانه به تولید استروژن و پروژسترون عادت کردهاند، اکنون باید به خواب زمستانی فرو روند و اجازه دهند که جفت وظیفه خود را انجام دهد. رحم مستاجری (فرزندتان) دارد و به همین علت است که دچار پریود و خونریزی واژنی نمیشوید.
علت لکه بینی (خونریزی) در سه ماه اول بارداری چیست؟
دلایل مختلفی برای این لکهها وجود دارد. و یکی از معمولترین آنها، خونریزی جایگزینی است. یعنی زمانیکه تخمک بارور شده در آندومتریوز (لایههای رحمی) جایگزین میگردد، خونریزی بسیار کمی ایجاد میکند. این عمل عموماً زمانی رخ میدهد که زمان پریود شماست.
از آنجاییکه در دوران بارداری جریان خون در ناحیه رحمی افزایش می یابد، گاهی خونریزی به دلیل آمیزش جنسی رخ می شود، یعنی زمانیکه خراش کوچکی در واژن یا حتی دهانه رحم ایجاد شود.
احتمال دارد فیبروم تشخیص داده نشده ای در رحم شما وجود داشته باشد و به علت دگرگونیهای بارداری خونریزی کند. فیبروم توده غیر سرطانی کوچکی است که معمولاً پیش از بارداری نشانهای ندارد. ولی هنگامیکه رحم کشیده شده و تغییر شکل میدهد، فیبروم خونریزی می کند. البته فیبروم بزرگتر میتواند طی سه ماهه دوم مشکلاتی را به همراه داشته باشد یا حتی طی سه ماهه سوم، باعث زایمان زودرس شود. خونریزی مداوم نشانه این مشکل است و باید مورد بررسی پزشک قرار گیرد.
خون قهوهای، تیره رنگ یا همراه با مواد مخاطی نشانه خونریزی قدیمی است. این مسئله میتواند به علت یک عفونت یا صدمه در نواحی بالایی واژن باشد. تا زمانیکه بوی بدی وجود ندارد و تکرار نشود یا بدتر نشود، علتی برای نگرانی وجود ندارد.
زمانیکه پس از رفتن به توالت و پاک کردن خود کاغذ توالت خونی است، ممکن است اشتباهی رخ دهد و این خونریزی به مقعد مرتبط باشد. زیرا ممکن است این خون سرخ روشن و تازه، به علت بواسیر، پولیپ مقعدی یا آسیب مقعد در اثر یبوست باشد. بنابراین هراسان نشوید و این مشکل را با پزشک یا مامایتان در میان گذارید.
زمین خوردن (صرفنظر از اینکه شدت آن چقدر بوده است) نیز میتواند برای رحم شوک ناگواری باشد و دچار لکه بینی واژنی شوید. پاهایتان را بالا از سطح بدنتان قرار دهید و برای چند ساعتی استراحت کنید، اما اگر لکه بینی به خونریزی تبدیل شد، با پزشک یا ماما تماس بگیرید.
اگر از پیش از بارداری اختلال خونریزی مداوم دارید، باید پیش از بادار شدن پزشکتان را از وجود چنین مشکلی مطلع سازید. احتمالاً باید طی سراسر بارداریتان دقیقاً تحت نظر متخصص باشید.
دلیل لکه بینی (خونریزی) در میانه بارداری چیست؟
لکه بینی در اواسط بارداری نیز میتواند به علت همان دلایل سه ماهه اول بارداری باشد و به شکل پراکنده تا هنگام زایمان ادامه یابد. تا زمانیکه پزشک یا مامایتان از این مشکل آگاهی دارد و لکه بینی ملایم دارید، علتی برای نگرانی وجود ندارد. البته لکه بینی که به خونریزی مبدل گردد یا خونریزیای که بدتر شود را نباید نادیده گرفت. زیرا این مشکل میتواند نشاندهنده سقط جنین یا زایمان زودرس باشد که با تشخیص و درمان زودهنگام قابل پیشگیری است. البته لکه بینی پس از آمیزش جنسی نیز باید فوراً گزارش شود، زیرا میتواند نشانهای از عفونت مثانه باشد.
آیا لکه بینی با خونریزی متفاوت است؟
لکه بینی زمانی است که میزان کمی خون خارج شود. برای مثال، امکان دارد هنگام پاک کردن خود در توالت روی کاغذ توالت خون باشد یا احتمالاً برای پیشگیری از کثیف شدن زیرجامه نیاز به استفاده از نوار بهداشتی داشته باشید.
اما، خونریزی زمانی است که استفاده و تعویض پد بهداشتی ضروری است. خونریزی اغلب میتواند با خون عادت ماهانه اشتباه شود. واقعیت این است که بانوان باردار عادت ماهیانه خود را نمیبینند. بنابراین اگر باردارید و خونریزی دارید (به اندازه پریود)، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
لکه بینی (خونریزی) در بارداری را جدی بگیرد
وقتی لکه بینی به خونریزی تبدیل میگردد و دچار درد لگنی شدید، یا دچار تب یا احساس شدید ضعف و اضطراب هستید، این مسئله میتواند نشانهای از بارداری خارج رحمی باشد و باید به عنوان مشکلی اورژانسی مداوا شوید.
خونریزی همراه با درد پریود گونهای که پس از حمامی گرم شدت یابد، میتواند نشانهای از سقط جنین زودهنگام باشد. گاهی نمیتوان از سقط جنینها پیشگیری کرد، اما اگر دچار سقط جنینهای مکرر بودهاید، باید با پزشک تماس بگیرید. زیرا برای پیشگیری از سقط جنین راه کارهایی مثل بخیه زدن دهانه رحم کمک می کند.
بانوانی که دچار HIV مثبت هستند یا ناسازگاری گروه خونی دارند، باید خونریزی واژنی را جدی بگیرند. زیرا خونریزی به ویروسها فرصت می دهد تا به جنین انتقال یابند و ناسازگاری گروه خونی بر سلامت فرزند درونتان تاثیر گذارد. بانوانی که از طریق باروری داخل آزمایشگاهی IVF جنین خود را لقاح کردهاند، اگر دچار لکه بینی یا خونریزی شدند، باید با متخصص خود تماس بگیرند. هرچند احتمال دارد دلیل نگران کننده ای وجود نداشته باشد، ولی به هر ترتیب باید بارداری تحت نظارت قرار گیرد.