بارداری کم خطر پس از 35 سالگی
تغییر سبک زندگی، ادامه تحصیل، انتظار برای ثبات مالی یا هر دلیل دیگری که در میان باشد، امروزه سن باردار شدن بانوان را افزایش داده است. برخی بانوان اولین بارداری خود را در 35 سالگی، 36 یا 37 سالگی تجربه می کنند و برخی در سنین بالاتر به دنبال دومین بارداری یا بچه سوم خود هستند. در هر صورت بارداری در سنین بالا هموراه با اما و اگرهایی همراه بوده است. در بارداری پس از 35 سالگی احتمال بروز فشار خون در بارداری در حدود 10 تا 20 درصد است، بطوريکه در مورد خانم ها در سن 20 تا 25 در حدود 4 تا 7 درصد است و احتمال بروز ديابت بارداری حدود 2 تا 3 برابر افزايش مي يابد.
اگر شما هم تصمیم به بارداری پس از 35 سالگی گرفته اید، احتمالاً اطلاعات ضد نقیضی از اطرافیان و دوستان خود شنیده اید و کمی سرگردان هستید! چگونه می توان در سنین بالا باردار شد؟ آخرین سن برای بارداری چه سنی است؟ در این نوشته تمامی آنچه را که باید بدانید از نظر میگذرانید.
چگونه در سن بالا باردار شویم؟
اگر برای نخستین مرتبه باردار شده اید و سن شما بیشتر از 34 سال است، باز هم علتی وجود ندارد که بارداری سالم و شادی نداشته باشید. این عبارت دکتر "فلیپ زین" متخصص زنان/زایمان از شهر کیپتاون است که یادآور می شود؛ در اثر افزایش سن، کیفیت تخمکهای خانم ها کاهش مییابند.
بنابراین شاید برای لقاح جنین پس از 35 سالگی مشکلی وجود نداشته باشد ولی در این سنین، مسائلی بنیانی بارداری احتمال افزایش مشکلات مزمن سلامتی در بانوان مسنتر را افزایش میدهد. به نظر این متخصص، هرچه مسنتر شوید، احتمال بیشتری برای ابتلا به مشکلات پزشکی وجود خواهد داشت. یعنی هر مشکل پزشکی که در نتیجه سنتان (پیش از یا طی باردرای) به آن دچار شوید، به پیچیدگیهای بارداری و خطراتش اضافه میکند. برای مثال، همانطوریکه سن بالاتر می رود، احتمالاً وزن بیشتری خواهید داشت. بارداری با وزن بالا، خطراتی مثل افزایش فشار خون، مشکلات قلبی، دیابت بارداری و پرهاکلامپسی یا مسمویت بارداری را فزایش می دهد. اما، اکثریت بانوانی که بارداری پس از 35 سالگی را نخستین بار تجربه می کنند، بارداری بدون پیچیدگیای خواهند داشت.
امروزه بانوان بیش از 35 سال نیز بسیار سلامت هستند، زیرا دوران ما نسبت به گذشته تغییرات بسیاری کرده است. برای مثال، یک خانم 40 ساله که وکیل و مادر دو فرزند است، میگوید: هر دو بارداریم به سهولت به پیش رفت و به ندرت حالت تهوع داشتم، دچار هیچ گونه پیچیدگی هم نشدم، زیاد خسته هم نبودم و کمبود خواب نیز آزاری به من نرساند و از سوی پزشکم تحت مراقبت خاصی قرار نداشتم.
وی ادامه میدهد: تا اواخر هر دو بارداریام، به کار مشغول بودم، البته فشار خونم به دقت تحت نظارت بود، اما فکر نمیکنم که این مشکل به دلیل سن من بود، بلکه در واقع استترس ذاتی شغلم مسبب آن بود. اگر 10 سال قبل فرزندانم به دنیا میآمدند، این امنیت شغلی را نداشتم و این موضوع برایم تنشزاتر می بود.
پس از زایمان، مطمئنا شباهتی به مادران جوانتری که در مطب پزشک میدیدم، نداشتم و فکر نمیکنم که هرگز شکم تختی داشته باشم. اما درباره آن زیاد نگران نیستم. حتی طی بارداری نیز، درباره بزرگ شدن اندازههایم زیاد نگران نبودم.
خطر بارداری پس از 35 سالگی برای جنین
به گفته دکتر زین، هرچه مسنتر میشوید، خطر سقط جنین نیز بیشتر میشود. به همین ترتیب احتمال زایمان فرزندی با اختلالاتی مثل سندرم داون به شکل تصاعدی افزایش می یابد.
البته اکثر سقطهای جنین پیش از هفته 12 بارداری در نتیجه اختلالات ژنتیکی رویان است. این ناهنجاریها میتواند به این علت باشد که یک کروموزوم اضافه وجود داشته باشد، مثل سندرم داون، یا یک کروموزوم کم باشد، مثل سندرم ترنر.
البته در چنین شرایطی همیشه سقط جنین رخ نمیدهد و احتمال دارد بچهای مبتلا به سندرم داون متولد شود. بنابراین احتمالات چنین رخدادهایی با افزایش سن افزایش مییابد.
احتمال اینکه بچهای مبتلا به سندرم داون از مادری 35 ساله متولد شود، نسبتاً ناچیز و حدود 1 در 400 است. با در نظر گرفتن تمامی این موارد، زمانیکه بارداری شما از سه ماهه اول به سه ماهه دوم ادامه یابد، احتمال زایمان بچهای سالم از سوی مادران مسنتر افزایش می یابد.
سن شما هرچه باشد، آزمایش غربالگری سه ماهه اول برای تشخیص سندرم داون به همه توصیه میشود. البته روشهای بهتری نیز برای تشخیص وجود دارد که احتمال بروز خطرات را مشخص میکند. در صورتیکه احتمال خطر بالا باشد، یک آزمایش آمنیوسنتز و یا CVS( نمونه بردلری از پرز های جفتی نیز پیشنهاد می شود، اما این آزمایش نیز به دلیل تهاجمی بودن می تواند با مشکلاتی همراه شود و احتمال سقط جنین را افزایش دهد.
بارداری کم خطر پس از 35 سالگی نیاز به مدیریت دارد؟
اکثر بانوان بین 35 تا 50 ساله (اگر قادر باشند که باردار شوند) بارداریهای سالمی دارند و بارداری آنان مستلزم درمان خاصی نیست، مگر دچار مشکلات و بیماریهای مرتبط با سن شوند.
دکتر زین میگوید: به منظور پرهیز از پنهان ماندن مشکلی، حتی در بارداری های عادی و کم خطر نیز باید مادر بطور جدیتر تحت نظارت باشد. بارداریهای پرخطر به خوبی مدیریت میشوند، زیرا خطرات به خوبی شناخته شدهاند و به دقت مراقبت میشوند.
زمانیکه نوبت به مدیریت بارداری در هر سنی میرسد، برای داشتن یک بارداری سالم و کم خطر، انجام آزمایش های غربالگری منظم، تنها چیزی است که حیاتی شمرده میشود.
پژوهشها نشان داده است که میانگین سنی برای بارداری نخستین در بانوان امروزی بیش از 30 سال است. تمایل مادران برای تثبیت شغلی، ادامه تحصیلات و ... تصمیم برای بارداری را به تاخیر میاندازد.
امروزه بانوان بسیاری شاغل هستند و زمانیکه برای پیشرفت در شغلتان سخت کار میکنید، ایجاد وقفه جهت بچهدار شدن کارها را مشکل تر خواهد کرد. از آن مهمتر، بانوان امروزی اگر تا سن 35 سالگی بچهای نداشتند یا اگر فرصت بیشتری برای کسب آمادگی نیاز دارند، نباید احساس کنند که اشتباهی از آنان سر زده است. زیرا انتخابهای دیگری برای درمان باروری وجود دارد که میتواند سالهای باروری را افزایش دهد. البته اگر تخمکهای آنان هنوز کارآیی داشته باشند.
در جوامع امروزی با وجود بانوان شاغل فراوان، از نظر اجتماع مادران مسنتر نیز پذیرفته شده هستند و غیرمعمول یا خارقالعاده شمرده نمیشوند.