آلرژی پوستی و حساسیت غذایی در دوران بارداری
آلرژی پوستی و حساسیت غذایی در دوران بارداری پس از خوردن مواد غذایی آلرژی زا و یا تماس با موادی مانند صابون، عطر با علائمی مانند کهیر حاملگی، خارش پوست، ورم لب ها، سوزش دهان، ورم دهان، قرمزی پوست بدن، اگزما، حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، گرفتگی بینی، خس خس سینه، تنفس سخت بروز می کند.
حساسیت پوستی در دوران بارداری
حساسیت پوستی در دوران بارداری ممکن است به صورت خارش و زخم روی پوست بدن خود را نشان دهد. حساسیت بالای بدن مادر باردار و ترشح زیاد هورمون های بارداری ممکن است به صورت واکنش های حساسیتی نسبت به صابون، کرم و عطر خود را نشان دهد، در حالی که ممکن است مادر قبل از بارداری هیچ حساسیتی نداشته باشد. از بین بردن موضعی علائم حساسیت بهترین درمان برای این مشکل است. همچنین حساسیت پوستی در دوران بارداری ممکن است بدلیل حساسیت غذایی و پس از خوردن غذای آلرژی زا ایجاد شود. معمولاً بارداری خود به خود باعث بروز حساسیت نمی شود ولی زمینه را برای آشکار ساختن علائم آن فراهم می کند. اگر مادر باردار تشخیص دهد غذای خاصی باعث بروز واکنش های حساسیتی می شود، باید به طور قطعی آن را از رژیم غذایی خود حذف کند. اگر مادر باردار دچار حساسیت شدید آنافیلاکسی (Anaphylaxis) شود، بطوریکه تنفس او را دچار مشکل کند، باید فوراً به کلینیک یا بیمارستان مراجعه کرد.
حساسیت غذایی در دوران بارداری
حساسیت غذایی در بارداری نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که بدنبال مصرف یک ماده غذایی خاص ایجاد می شود که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا باعث بروز علائمی مثل: مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی می شوند. حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث بروز علائم بسیار شدید و یا واکنش های بسیار خطرناک و کشنده ای به نام آنافیلاکسی (anaphylaxis) گردد. این حساسیت با علائمی مانند گرفتگی و تنگی نفس، ورم گلو به طوریکه تنفس به سختی امکان پذیر باشد، شوک و افت فشار خون شدید، ضربان تند، سرگیجه، گیجی و عدم هوشیاری. اگر در دوران بارداری پس از خوردن غذایی با این علائم روبرو شدید، باید فوراً به بیمارستان مراجعه کنید، زیرا عدم درمان می تواند به کما و حتی مرگ منجر شود. حساسیت غذایی در دوران بارداری به سادگی با مشکلات شایع دیگری به نام عدم تحمل غذایی، حالت تهوع ، سوزش سردل و استفراغ اشتباه گرفته می شود. در صورتیکه عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود و بسیاری از این موارد از علائم طبیعی بارداری بشمار می روند.
نشانه های حساسیت غذایی در بارداری
ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای مادران باردار ناخوشایند باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای برخی دیگر خطرناک باشد. علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه و آلرژی زا ظهور می کند. اغلب علائم رایج آلرژی غذایی عبارتند از:
- سوزش دهان
- کهیر ، خارش یا اگزما
- ورم لب ها ، ورم صورت، زبان و گلو یا بخش های دیگر بدن
- خس خس و گرفتگی بینی یا تنفس سخت
- درد شکمی، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، گیجی و یا غش
لیست مواد غذایی حساسیت زا در بارداری
نود درصد غذاهای آلرژی زا در این هشت گروه مواد غذایی قرار دارند:
- انواع تخم مرغ
- شیر، شیر گاو می تواند موجب بروز عدم تحمل لاکتوز شود.
- بادام زمینی، روغن بادام زمینی، کره بادام زمینی
- گندم
- سویا
- انواع آجیل مانند گردو، بادام هندی
- انواع غذاهای دریایی مانند حلزون، صدف، خرچنگ، میگو و ماهی دودی
- بادمجان
- کدو
- آووکادو
- زردآلو
- خرما
- انجیر
- سوسیس و کالباس
تاثیر حساسیت مادر بر کودک
تاثیر حساسیت غذایی در بارداری بر روی جنین
اگر مادر باردر قبل از دوران بارداری حساسیتی داشته باشد، معمولاً در این دوران حساسیت او تشدید شده و همیشه از عطسه و آبریزش بینی رنج می برد. گرچه در ابتدای دوران بارداری آلرژی، عامل همه این علائم نیست. ممکن است هورمون هایی که در طول دوران بارداری ترشح می شوند باعث بروز علائمی از قبیل گرفتگی بینی، آبریزش بینی و ترشح سینوسی می شود. که به همه این علائم «ورم غشاء مخاطی بینی» گفته می شود. این علائم کاملا شبیه علائم آلرژی است و به دلیل اینکه مادر حساسیت ندارد، بدن او نسبت به آنتی هیستامین ها واکنش نشان نمی دهد.
تاثیر حساسیت شدید آنافیلاکتیک (Anaphylactic) یا واکنش های آنافیلاکسی (Anaphylaxis) و همچنین حساسیت غذایی در دوران بارداری روی تنفس مادر، باعث عدم اکسیژن رسانی به جنین می شود.
تاثیر حساسیت غذایی روی مادر شیرده و کودک
آیا اگر مادر شیرده حساسیت داشته باشد کودک نیز خودبخود دچارحساسیت می شود؟ بستگی دارد. ممکن است حساسیت در کودکان ارثی باشد، وقتی پدر و مادر یا یکی از آنها حساسیت داشته باشد ممکن است کودک نیز به حساسیت مبتلا شود.
اگر در دوران شیردهی حساسیت مادر با خوردن مواد غذایی آلرژی زا افزایش یابد، خوردن آنها در دوران شیر دهی نیز روی مادر و کودک تاثیر می گذارد. اگر کودک علائم حساسیت غذایی از خود نشان داد از جمله مشکل در تنفس، ورم صورت و لب ها، استفراغ شدید و اسهال پس از خوردن غذا، شرایط بسیار اورژانسی است. در این مواقع زمان نقش حیاتی ایفا می کند، بنابراین با مرکز فوریت های پزشکی اورژانس برای فرستادن آمبولانس و کمک های اولیه تماس بگیرید.
مطالعات بیشتر:
1- پیشگیری و درمان آلرژی و حساسیت در دوران بارداری
2- آلرژی فصلی در دوران بارداری