آیا دستگاه های ورزشی لرزاننده برای بانوان باردار مضر است؟
ایده قوی کردن عضلات و کم کردن وزن اضافه، بدون اینکه شدت ورزش خود را زیاد کنید، باورنکردنی بهنظر میرسد. این همان چیزی است که سازندگان وسایل ورزشی لرزاننده ادعایش را میکنند، اما با تکان دادن و لرزاندن تمام بدن تا رسیدن به تناسب اندام. مطالعات بالینی مرتبط با تاثیرات دستگاههای لرزاننده در دوران بارداری زیاد نیست، اما سازندگان این دستگاهها و مسئولان پزشکی نسبت به استفاده از آنها در دوران بارداری هشدار میدهند.
فواید دستگاه های ورزشی لرزاننده
کارتونهای دهه ۱۹۶۰ بانوانی را نشان میدهند که به امید آنکه لرزش نشیمنگاه آنها را لاغر کنند به کمربندهای لرزشی و آزاردهنده بسته شدهاند. امروزه دستگاه های ورزشی لرزاننده راه درازی را نسبت به آن کمربندهای لرزشی طی کردهاند، ولی اصول عملکرد آنها همان است. شخص در حال انجام حرکات کششی، اسکات یا تنها با نشستن یا ایستادن روی صفحه لرزاننده دستگاه عمل میکند و لرزش باعث انقباض غیرارادی عضلات میشود. دستگاه های لرزشی ممکن است تناسب عضلات را بهبود بخشد، اما هیچ شاهدی دال بر اینکه این دستگاه ها بهتر از ورزش عادی عمل میکند وجود ندارد.
از آن جهت که دستگاه های ورزشی لرزاننده باعث انقباض و رهایی سریع عضلات میشود، ممکن است بر قدرت، انعطاف، گردش خون و کاهش وزن تاثیر بگذارد. اشاره شده است که استفاده از دستگاه های لرزشی برای تمام بدن میتواند توان پرش عمودی در ورزشکاران را بالا ببرد. از آنجا که لرزش ادامهدار، جریان خون در بدن را افزایش میدهد، همان فایده نرمش و گرمکردن بدن پیش از انجام فعالیت فیزیکی شدید را داراست.
خطرات دستگاه های ورزشی لرزاننده
ارتباط بین لرزش طولانی مدت و آسیب به بارداری روشن نیست. باور های قدیمی مادران را تشویق میکنند که برای زایمان، بد نیست در یک جاده پر دست انداز ماشین سواری کنند، اما معلوم نیست در یک بارداری سالم، وقتی مادر باردار نزدیک به موعد زایمان نیست دست انداز یا لرزش موجب زایمان میشود یا خیر. توصیه استاندارد بخش زنان و زایمان کاربردی شاخه آموزش پزشکی بروکساید اسوشیتز این است که بانوان باردار از لرزش های شدید، مشابه چیزی که چکش برقی تولید میکند دوری گزینند.
تحقیقی که در سال ۱۹۹۳ صورت گرفت و در نشریه پزشکی صنعتی آمریکا منتشر شد به تاثیرات احتمالی قرار گرفتن در معرض لرزش خفیف طولانیمدت با فرکانس پایین در هنگام کار، روی بانوان باردار و اندامهای تولیدمثل زنانه پرداخت. این مطالعه نشان داد که لرزش میتواند در افزایش خطر سقط جنین، مردهزایی، کمبود شنوایی و تضعیف ستون فقرات ایفای نقش کند. نوع لرزش مورد نظر این تحقیق لرزش شدید بود و بر ساعات طولانی در محیط کار تمرکز داشت. تا وقتی که مطالعات امنیت استفاده از دستگاه های لرزاننده موجود در بازار را در دوران بارداری تایید نکردهاند، بهتر است بانوان از آنها استفاده نکنند، مگر آنکه پزشک مجوز آن را بدهد.
مطالعه بیشتر:
1- تاثیر ورزش در دوران بارداری بر خستگی و افسردگی پس از زایمان
2- ورزش های مناسب دوران بارداری
3- یوگا بهترین ورزش دوران بارداری
4- ورزش هایی برای کسب تعادل در دوران بارداری