زایمان در آب
مامانی، منو در آب به دنیا بیار!
طبق آمارهاي اعلام شده از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، شيوع سزارين در ايران به طور متوسط سه برابر بيشتر از آمارهاي جهاني است و روندي صعودي دارد. اين در حالي است كه امروزه در كشورهاي پيشرفته براي كاهش عمل سزارين از روشهاي علمی كه می تواند درد را به حداقل برساند، استفاده مي شود.
آگاهی زنان باردار از شيوههای تسكين درد زايمان بسيار اندك است و اغلب آنها به عنوان تنها جايگزين، عمل جراحي سزارين را انتخاب ميكنند. در مصاحبه اي با دكتر مريم كاشانيان در رابطه با يكي از متد كم درد زايمان كه اين روزها در بسياري از كشور هاي دنيا رواج دارد و در كشور ما نيز مدتي است تبليغ مي شود صحبت كرديم. اگر قرار است تا چند ماه آينده فارغ شويد ابتدا اين مصاحبه را بخوانيد.
خانم دكتر در اكثر كشورهاي دنيا زايمان در آب طرفداران بسياري دارد. در چند شهر از كشور ما نيز بيمارستانهايي ادعا مي كنند اين كار را انجام مي دهند. آيا اين موضوع صحت دارد؟
بله. زايمان در آب در كشور ما نيز انجام ميشود البته نه به وسعتي كه تصور كنيد. يعني بيمارستانهاي بسيار محدودي اين كار را انجام ميدهند.
اگر خانمي تمايل دارد به اين روش زايمان كند كافي است بيمارستان مربوطه را بيابد و حين زايمان به آن مراجعه داشته باشد؟
خير، نكته بسيار مهم اين است كه خانم باردار دورههاي آموزشي را طي كند. بدون گذراندن اين دورهها چنين زايمانهاي امكان پذير نيست. لازم است خانم با كم و كيف ماجرا آشنا باشد و همكاريهاي لازم را انجام دهد. فردي كه آموزشهاي لازم را نديده نه تنها فايده لازم را از زايمان در آب نميبرد بلكه نميتواند همكاريهاي لازم را هم انجام دهد. اگر خانمي تصميم گرفت زايمان در آب انجام دهد بايد وقت بگذارد و در دوران بارداري در تمام كلاسهاي آموزشي شركت كند.
يعني از چه ماهي بايد به بيمارستان مراجعه كند؟
از هفته ۲۰ يعني ماه پنجم بارداري بايد به مدت ۸۸ هفته در كلاسها شركت كند.
در كلاس ها در مورد چه مسائلي صحبت مي شود و چه آمادگي هايي را به خانم باردار آموزش مي دهند؟
در كلاسها مجموعا در مورد تغييرات فيزيولوژيك دوران بارداري، آناتومي بدن و لگن و سير زايمان صحبت ميشود و در مورد دردهاي زايمان مكانيسم آنها و نحوه پيشرفت زايمان و برخورد با آن صحبت ميشود . فيلمهاي آموزشي نشان داده ميشود و در نهايت روشهايي كه به زايمان راحتتر و بيدردسرتر و كمدردتر كمك ميكند بحث ميشود.
پس كلاس ها مخصوص خانم هايي نيست كه متقاضي زايمان در آب هستند؟
خير اما بعد از انتهاي دوره خانم ميتواند انتخاب كند كه زايمان در آب داشته باشد يا زايمان فيزيولوژيك يا از روشهاي بيدرد و كمدردتر كمك بگيرد. متاسفانه گاهي خانمها به زايمان در آب نگاهي فانتزي دارند و فكر ميكنند زايمان در آب نوعي بازي و كاملا بدون درد است. زايمان در آب نيز نوعي متد زايمان است و مسايل مربوط به خود را دارد كه خانم بايد از قبل با آن آشنا باشد. بر خلاف تصور بسياري خانم ها زايمان در آب اصلا شباهتي به استخر رفتن و شنا كردن ندارد. نبايد در مورد اين روش رويا پردازي كرد. زايمان در آب نيز همراه با درد است و به همكاري مادر نياز دارد.
زايمان در آب چه مزيتی بر زايمان طبيعی دارد؟
حين زايمان وقتي شكم در آب قرار ميگيرد، تحمل دردهاي زايماني بهتر مي شود. سير زايمان طبيعي بهتر براي جنين و مادر مفيد است اما خود زايمان در آب فوايد خاصي براي جنين يا مادر ندارد.
در بعضي از كشورها زايمان در آب در منزل انجام ميشود ولي در كشور ما اين گونه نيست چرا؟
زيرا حتي زايمان در آب در بيمارستانهاي ما هم استاندارد هاي لازم را ندارد. در كشورهايي كه زايمان در منزل انجام مي شود شرايط زايمان در خانه فراهم شده است يعني آب درجه حرارت ثابتي دارد و متخصص بالاي سر خانم حاضر است و امكان دسترسي سريع در صورت پيش آمدن مسائل اورژانسي به بيمارستان وجود دارد. متاسفانه در كشور ما با وجود ترافيك سنگين و عدم وجود استاندارد هاي لازم اصلا نبايد به اين موضوع فكر كرد. زايمان در منزل مختص كشورهايي است كه توانستهاند استانداردهاي زايمان در بيمارستان را به صورت سرپايي در منزل فراهم كنند. ما هنوز در آن مرحله نيستيم.
آيا زايمان در آب توسط متخصص زنان انجام مي شود؟
خير، در بيمارستانهای دولتی از جمله بيمارستان اكبرآبادی كه زايمان در آب انجام مي دهد ماما سير زايمان را كنترل ميكند و حتي ميتواند زايمان را انجام دهد. اگر مشكلي پيش بيايد متخصص زنان فورا دخالت خواهد كرد.
خانم دكتر در مورد هزينه اين نوع از زايمان هم بفرماييد؟
هزينه زايمان در آب در بيمارستانهاي دولتي با هزينه زايمان طبيعي يكسان است اما در بيمارستانهاي خصوصي متفاوت و معمولا بالاتر است.