عفونت بیضه کودکان ، راهکارهای تشخیص و درمان آن
عفونت بیضه کودکان یکی دیگر از بیماری هایی است که می تواند دلبند شما را مبتلا کرده و موجبات ناراحتی والدین را فراهم کند. بیضه پسران به علل متفاوتی می تواند دچار عفونت شود که این عفونت معمولا پیش از همه اپیدیدیم را درگیر می کند. برای کسب اطلاعات کامل در مورد عفونت بیضه کودکان، راهکارهای تشخیص و درمان آن تا پایان این متن همراه ما باشید.
عفونت بیضه کودکان
عفونت بیضه به معنای التهاب بافت های مختلف بیضه است که بیشتر از همه در ناحیه اپیدیدیم رخ می دهد. کودکان نیز می توانند همانند بزرگسالان به عفونت بیضه مبتلا شوند، اگرچه التهابات ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشند. از جمله شایع ترین علت عفونت بیضه در کودکان شامل موارد زیر است.
- ترومای مستقیم
- عفونت دستگاه ادرار که به مجرای ادرار و اپیدیدیم گسترش می یابد
- ریفلاکس ادرار به اپیدیدیم
- پیچ خوردگی یا چرخش اپیدیدیم
علایم عفونت بیضه در کودکان شامل موارد زیر است:
- ترشح از مجرای ادرار
- ناراحتی در لگن یا پایین شکم
- درد یا سوزش هنگام ادرار که از مهمترین علائم عفونت بیضه کودک محسوب می شود.
- قرمزی یا حساسیت اسکروتوم
- تب
درمان عفونت بیضه کودکان بستگی به علت اصلی بیماری دارد. در بسیاری از حالات، این بیماری ممکن است به کمک استراحت و مسکن ها مانند ایبوپروفن، خود به خود برطرف شود. در عفونت باکتریایی، مانند عفونت دستگاه ادرار، ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود. به کودکان نیز توصیه می شود که در صورت نیاز به دفع ادرار، حتمآ به دستشویی رفته و مثانه خود را تخلیه کنند و آب بیشتری بنوشند.
عفونت بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما ابتدا معاینه جسمی انجام می دهد. او این معاینات را برای یافتن تورم در بیضه ها، تورم غدد لنفاوی در ناحیه کشاله ران و ترشحات غیرطبیعی از آلت تناسلی انجام خواهد داد. در صورت وجود ترشحات، پزشک شما یک نمونه از آن تهیه کرده و برای یافتن نوع باکتری ایجاد کننده عفونت آن را به آزمایشگاه می فرستد. همچنین ممکن است پزشک آزمایشات و مراحل زیر را توصیه کند:
- معاینه رکتوم، که می تواند نشان دهد که آیا مشکلات پروستات باعث این وضعیت شده یا نه که به ندرت در کودکان رخ می دهد و بیشتر بزرگترها را درگیر می کند.
- آزمایش خون، مانند شمارش کامل گلبول های خون برای تعیین اینکه آیا در بدن شما عفونت وجود دارد یا خیر
- نمونه ادرار، که می تواند نشانگر وجود عفونت ادراری باشد،
تست های تصویر برداری ممکن است برای رد شرایط دیگر انجام شود. این اسکن ها تصاویر کامل با جزییات را در اختیار پزشک قرار می دهد که به او اجازه می دهد ساختارهای بدن را به وضوح مشاهده کند. پزشک شما ممکن است سونوگرافی بیضه را برای گرفتن تصاویر از بیضه ها و بافت های اطراف بیضه انجام دهد.
درمان عفونت بیضه در کودکان چیست؟
درمان اپیدیدمیت یا همان عفونت بیضه شامل درمان عفونت زمینه ای و کاهش علائم است.
درمان های متداول شامل موارد زیر است:
- آنتی بیوتیک ها، که به مدت ۴ تا ۶ هفته برای اپیدیدیمت مزمن تجویز می شوند و می توانند شامل داکسی سایکلین و سیپروفلوکساسین باشند.
- داروهای ضد درد، که می توانند بدون نسخه ( ایبوپروفن) در دسترس باشند یا نیاز به نسخه ( کدئین و مورفین) دارند.
- داروهای ضد التهابی مانند پیروکسیکام یا کتورولاک (تورادول)
- استراحت در رختخواب
درمان های اضافی شامل موارد زیر می باشند:
- بالا کشیدن اسکروتوم در صورت امکان تا دو روز
- استفاده از بسته های یخ بر روی بیضه
- پوشیدن تسمه محافظ بیضه برای حفاظت از آن
- استراحت و اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
این روش ها معمولآ موفقیت آمیز هستند. گاهی اوقات ممکن است چندین هفته طول بکشد تا درد یا ناراحتی به طور کامل از بین برود. اکثر موارد عفونت بیضه ظرف مدت سه ماه از بین می روند. با این حال، در بعضی موارد ممکن است به درمان تهاجمی بیشتری نیاز باشد.
اگر آبسه بر روی بیضه ها ایجاد شده باشد، پزشک شما می تواند با استفاده از یک سوزن یا با جراحی، چرک را تخلیه کند.
در صورت عدم موفقیت سایر درمان ها، جراحی گزینه دیگری است. این جراحی شامل از بین بردن تمام یا بخشی از اپیدیدیم است. جراحی ممکن است برای اصلاح هرگونه نقص جسمی که ممکن است باعث عفونت بیضه شود نیز لازم باشد.
عفونت بیضه و ناباروری
در بیشتر موارد عفونت بیضه حاد درمان با استفاده از آنتی بیوتیک ها موفقیت آمیز است. معمولآ هیچ مشکل طولانی مدت جنسی یا تولید مثلی وجود ندارد، اما عفونت می تواند در آینده باز گردد. همچنین ممکن است عوارض ایجاد شود، اما این امر نادر است.
عوارض بالقوه عبارتند از:
- عفونت بیضه مزمن
- کوچک شدن بیضه ها
- فیستول، یا یک مجرای غیر طبیعی در کیسه بیضه
- مردن بافت بیضه
- ناباروری که در موارد بسیار حاد که عفونت درمان نشده، هر دو بیضه را درگیر کرده و بافت آنها را تخریب کند، رخ خواهد داد.
مهم است که سریعآ به دنبال درمان عفونت بیضه کودکان باشید تا از عوارض جلوگیری کنید.
پس از مداوا، بسیار حائز اهمیت است که تمام دوره آنتی بیوتیک خود را برای درمان عفونت کامل کنید.، حتی اگر عاری از علائم باشید. همچنین باید مطمئن شوید که عفونت به طور کامل از بین برود. پس از اتمام دارو، مجددآ فرزندتان را نزد پزشک ببرید تا اطمینان پیدا کنید که به بهبودی کامل رسیده است.
اگر فرزندتان مدام درد و ناراحتی داشت، باید به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر علائم در مدت چهار روز بهبود نیابند. در صورت وجود دردهای شدید در اسکروتوم (کیسه بیضه) یا داشتن تب شدید، سریعآ او را نزد پزشک ببرید.
مطالعه بیشتر:
عفونت بیضه یا اپیدیدیمیت بیضه چیست و چه علایمی دارد؟
پیچ خوردگی بیضه کودک ، علائم و درمان پیچ خوردگی بیضه
ضربه به بیضه در کودکان ، عوارض احتمالی و روش های درمان
منبع:healthline