عفونت لوزه در کودکان و علائم و راه های پیشگیری و درمان چیست؟
لوزهها پدهای بیضی شکلی هستند که در دو طرف حلق قرار دارند. زمانی که لوزهها دچار تورم شود احساس درد در حلق دارید و قورت دادن آب دهان و بلع سخت شده و غدد لنفاوی بزرگ میشود. در ادامه این متن در مورد علت ها، علائم و راه های پیشگیری و درمان عفونت لوزه در کودکان با شما گفت و گو خواهیم کرد.
علت عفونت لوزه در کودکان
ورم و عفونت لوزهها بیشتر در اثر عفونت ویروسی رایج بروز میکند اما عفونتهای باکتریایی نیز میتواند باعث عفونت لوزه شود. درمان این عفونت به علت ایجاد آن بستگی دارد و به همین دلیل مهم است که تشخیص سریع و دقیق بگیرید. عمل جراحی برداشتن لوزهها، روشی معمول برای درمان لوزه است و معمولاً فقط در صورت عفونت باکتریایی مکرر و در صورتی که تورم به درمانهای دیگر پاسخ ندهد یا عوارض جدی ایجاد کند توصیه میشود.
علایم عفونت لوزه در کودکان
عفونت لوزه بیشتر در کودکان سنین پیش دبستانی و اواسط نوجوانی بروز میکند و از علائم و نشانههای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لوزههای قرمز و متورم
- پوشش سفید یا زرد یا لکههای روی لوزهها
- گلو درد
- بلع دشوار یا دردناک
- تب
- بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن
- صدای خراشیده
- بوی بد دهان
- درد معده، به ویژه در کودکان کم سن
- گرفتگی گردن
- سردرد در كودكانی كه قادر به توصیف احساس خود نیستند
علائم عفونت لوزه شامل موارد زیر است:
- ناراحتی و گریه به دلیل بلع دشوار یا دردناک
- امتناع از خوردن غذا
- بی تابیهای غیرمعمول
چه زمانی باید برای عفونت لوزه در کودکان به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که کودک شما علائمی دارد که ممکن است نشان دهنده عفونت لوزه باشد، تشخیص دقیق آن مهم است. به همین دلیل به محض مشاهده این علائم با پزشک تماس بگیرید:
- گلو درد که در طی 24 تا 48 ساعت از بین نرود
- بلع دردناک یا دشوار
- ضعف شدید، خستگی یا گرفتگی
- مشکل در تنفس
دلایل عفونت لوزه در کودکان
شایعترین باکتریی که باعث ایجاد عفونت لوزه می شود، استرپتوکوکهای گروه A، استرپتوکوک پیوژنز(S. pyogenes) است. سایر گونههای استرپ و سایر باکتریها نیز ممکن است باعث ایجاد لوزه شوند.
چرا لوزهها عفونی میشوند؟
لوزهها اولین خط دفاعی سیستم ایمنی در برابر باکتریها و ویروسهایی هستند که وارد دهان شما میشوند. این عملکرد ممکن است لوزهها را به ویژه در برابر عفونت و التهاب آسیب پذیر کند. عملکرد لوزه به عنوان سد ایمنی پس از بلوغ کاهش مییابد و به همین دلیل است که بزرگسالان دچار عفونت لوزه نمیشوند.
عوامل خطر عفونت لوزه در کودکان
سن کم و تماس مکرر با میکروبها از جمله علل خطر ابتلا به عفونت لوزه محسوب میشود. تورم باکتریایی لوزه بندرت در کودکان زیر 2 سال دیده میشود و بیشتر در کودکان 5 تا 15 سال شایع است. در حالی که تورمهای ویروسی لوزه در کودکان کم سن هم رخ میدهد. از آنجایی که کودکان در سن مدرسه در تماس نزدیک با همسالان خود قرار دارند و اغلب در معرض ویروسها یا باکتریها هستند در این سن بیشتر به لوزه سوم مبتلا میشوند.
عوارض عفونت لوزه در کودکان
مشکل در تنفس، انسداد تنفسی در هنگام خواب، نفوذ عفونت به داخل لایههای زیرین لوزه یا (سلولیت لوزه) و عفونت استرپ، چرک پشت لوزه یا (آبسه پری تونسیلار) از عوارض عفونت لوزههاست.
اگر عفونت لوزه ناشی از استرپتوکوک گروه A یا دیگر باکتریهای استرپتوکوکی باشد و درمان نشود یا اگر درمان آنتی بیوتیکی ناقص باشد احتمال بروز اختلالات نادری از جمله موارد زیر وجود دارد :
- تب روماتیسمی: نوعی اختلال التهابی است که بر روی قلب، مفاصل و سایر بافتها تأثیر میگذارد.
- گلومرولونفریت پرولیفراتیو حاد: یک اختلال التهابی کلیههاست که منجر به حذف نامناسب مواد زاید و مایعات اضافی از خون میشود.
پیشگیری از عفونت لوزه در کودکان
میکروبهای ایجاد کننده لوزه ویروسی و باکتریایی مسری هستند. بنابراین، بهترین پیشگیری رعایت بهداشت است. به کودک خود بیاموزید بعد از استفاده از توالت و قبل از صرف غذا دستهای خود را بشویید و از مصرف اشتراکی غذا، لیوان نوشیدنی، بطریهای آب یا ظروف خودداری کند.
برای پیشگیری از بدتر شدن عفونت لوزه در کودکان مسواک او را بعد از تشخیص عفونت لوزه عوض کنید. برای پیشگیری از سرایت این بیماری به دیگران فرزند خود را هنگام بیماری در خانه نگه دارید و از پزشک بپرسید فرزند شما قبل از بازگشت به مدرسه چقدر باید در خانه استراحت کند. به کودک خود بیاموزید اگر سرفه یا عطسه میکند با دستمال جلوی دهانش را بگیرد یا در صورت لزوم از آرنج خود استفاده کند و حتما پس از عطسه یا سرفه، دست خود را بشوید.
بیشتر بدانید:
تورم غدد لنفاوی در کودکان و علائم ورم غدد لنفاوی چیست؟
ورم لوزه در کودکان و نشانه های ورم لوزه در کودکان چیست؟
عفونت لوزه در کودکان و علائم و راه های پیشگیری و درمان چیست؟
جراحی لوزه سوم یا آدنوئید چه زمانی انجام می شود و چه عوارضی دارد؟