تکرر ادرار در کودکان و دلایل تکرر ادرار در کودکان چیست؟
تکرر ادرار عارضه ای است که به ظاهر مشکل خاصی جز توالت رفتن های پی در پی برای دلبند شما ایجاد نمی کند، اما باید بدانید که گاهی تکرر ادرار در کودکان خود می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تر همچون عفونت ادراری باشد. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که آیا در هنگام تکرر ادرار در کودکان نیازی به مراجعه به پزشک هست یا نه؟
تکرر ادرار در کودکان
زمانی که کودک تب یا درد دارد یا احساس سوزش ادراری میکند طبیعی است که باید به متخصص اطفال مراجعه کرد اما آیا تکرر ادرار هم دلیلی برای مراجعه به پزشک است؟
به گفته متخصصان اگر کودک بالای 5 سال بیش از 8 مرتبه در روز ادرار داشته باشد این موضوع به معنی تکرر ادرار در کودکان است. گرچه همیشه این موضوع نگران کننده نیست اما حتی اگر این تکرر با علایم دیگری همراه نیست بهتر است به متخصص مراجعه کنید.
هنگام مراجعه گزارشی از اجابت مزاج و میزان مواد غذایی دریافتی کودک همراه داشته باشید. از جمله سوالاتی که حین مراجعه، پزشک از شما میپرسد این است که آیا فرزندتان تکرر ادرار دارد و حجم ادرار در هر مرتبه بالاست یا خیر. آیا در طول شب هم برای ادرار کردن از خواب برمیخیزد؟ آیا بعد از اینکه او را از پوشک گرفتهاید دچار حوادث خاصی شده است؟ آیا کودک احساس ادرار دارد ولی نمیتواند ادرار کند؟
پزشک همچنین کودک شما را معاینه خواهد کرد و آزمایش ادرار تجویز خواهد کرد تا بتواند احتمالاتی نظیر دیابت یا عفونت ادراری را رد کند. در صورتی که با وجود این مسایل پزشک اطفال موفق به تشخیص علت تکرر ادرار در کودکان نشود ممکن است کودک را به اورولوژیست یا نفرولوژیست اطفال ارجاع دهد تا کودک از نظر ساختار مثانه و مشکلات کلیوی هم بررسی شود.
دلایل احتمالی تکرر ادرار در کودکان چیست؟
گاهی اوقات دلیل تکرر ادرار در کودک مصرف بسیار زیاد مایعات زمانی است که کودک حتی تشنه نیست و به این موضوع عادت کرده است. یبوست نیز خود میتواند باعث تکرر ادرار شود.
اما از دلایل جدی تر تکرر ادرار در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اختلال در تخلیه:
گاهی اوقات کودک برای بازگشت به بازی عجله دارد و به همین علت اجازه نمیدهد مثانه کاملا تخلیه شود. در این شرایط او دچار اختلالات تخلیهای خواهد شد. اگر مشکل این باشد باید کودک را به تخلیه کامل مثانه اجبار کرد و برنامهای ترتیب داد تا تنها هر 2-3 ساعت یکبار بتواند از توالت استفاده کند.
ولوواژینیت:
مسئله دیگری که میتواند زمینه ساز تکرر ادراری باشد عفونت و التهاب در ناحیه مهبل دختران است که به آن ولوواژینیت میگویند. این موضوع به دلیل عدم رعایت بهداشت و شستشو درست مهبل پس از ادرار یا گرفتن دوش واژینال رخ میدهد. بالانیت نیز نوع عفونت است که در پسرها دیده میشود.
دیابت قندی:
نوع یک دیابت یا دیابت جوانان نوعی شرایط پزشکی است که با کمک آزمایش خون و ادرار میتوان آن را تشخیص داد. در این آزمایش میزان کتونها، گلوکوز و قند خون بررسی میشود. کودک مبتلا به دیابت در هر بار ادرار حجم بالایی از مایعات را از دست میدهد و به همین دلیل میزان مصرف آبش هم بالاست. کاهش وزن هم از دیگر علایم این بیماری است.
عفونت ادراری:
کودکان مبتلا به عفونت ادراری غیر از تکرر ادرار دچار تب، درد و سوزش هم هستند و رنگ ادرارشان خونی یا کدر است. این بیماری را به کمک آزمایش ادرار میتوان تشخیص داد.
پولاکیوریا:
به این بیماری سندروم ادرار روزانه هم گفته میشود و یکی از شایع ترین دلایل تکرر در اطفال است. در این نوع سندروم کودکان 6-8 سال هر 10 تا 30 دقیقه یکبار به توالت میروند. حتی ممکن است شبها برای ادرار کردن از خواب برخیزند. دلیل آن میتواند استرس باشد اما در اکثر موارد بعد از چند هفته بدون درمان خاصی رفع میشود.
دیابت بی مزه:
این نوع نادر از دیابت میتواند زمینه ساز تکرر ادرار در کودکان شود و دلیل بروز آن کمبود نوعی هورمون آنتی دیورتیک است. در این نوع از دیابت کلیهها به این هورمون پاسخ نمیدهند یا میزان آن در بدن بسیار پایین است. این هورمون به کلیه ها اجازه میدهد تا آب اضافی بدن را جذب و دفع کنند. زمانی که این هورمون نباشد یا میزان آن کم باشد کلیه نقشی در کنترل میزان آب دفعی ندارد و فرد مرتبا تشنه میشود.
بیشتر بدانید:
1- 6 راه حل برای شب ادراری کودکان
2- دفعات نرمال دفع ادرار و مدفوع در نوزادان چقدر است؟
3- بی اختیاری ادرار در کودکان نشانه چیست و چند نوع است؟
4- روش های خانگی درمان بی اختیاری ادرار در کودکان چیست؟