جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد به چه علت است؟
جوش های ریز یک عارضه شایع پوستی است که معمولا به صورت موقت بر روی پوست بدن یا صورت کودک ظاهر شده و باعث ایجاد بثورات ریز و قرمز رنگ در این ناحیه می شود. تقریبا در تمامی موارد جوش های ریز نوزاد نیاز به درمان نداشته و پس از مدتی خود به خود برطرف می شود. در ادامه این متن همه چیز را درمورد جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد به شما خواهیم گفت.
جوش های ریز روی بدن نوزاد
جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد که تحت عنوان آکنه نوزاد نیز شناخته می شود در حدود 20 درصد از نوزادان را مبتلا می کنند. تفاوت آکنه نوزاد با آکنه شیرخواران یا مادرزادی در کومدون های باز یا جوش های سرسیاه است که معمولا در آکنه نوزادی مشاهده نمی شود. این علائم در آکنه شیرخواران شایع تر است. آکنه شیرخواران ممکن است به صورت کیست یا ندول نیز در بدن ظاهر شود که در صورت عدم درمان و در موارد نادر ممکن است جای آن بر روی پوست باقی بماند.
جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد فقط در چند ماه نخست زندگی کودک رخ می دهد در حالیکه آکنه شیرخواران ممکن است تا رسیدن کودک به سن دو سالگی نیز همچنان ادامه یابد. ضمن آنکه میزان شیوع آکنه شیرخواران بسیار کمتر از آکنه نوزادی است.
علت جوش های ریز صورت و بدن نوزاد چیست؟
علت بروز این عارضه در نوزادان همچنان نامشخص است. ولی با این حال برخی محققان بر این باورند که این عارضه ناشی از تغییرات هورمونی مادر و یا نوزاد است.
علائم جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد چیست؟
جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد نیز درست همانند جوش های نوجوانان و بزرگسالان به صورت جوش و یا برجستگی های ریز قرمز رنگ در بدن ظاهر می شود. گاهی هم جوش های سرسفیدی که اطراف آن را پوستی قرمز رنگ دربرگرفته بر روی صورت و گونه نوزاد مشاهده می شود.
آکنه در هر قسمتی از صورت ممکن است ایجاد شود ولی گونه معمولا شایع ترین محل بروز این جوش ها است. این عارضه در برخی از نوزادان ممکن است در بالای کمر و یا روی گردن نیز مشاهده شود.
گریه و بی قراری نوزاد می تواند منجر به تشدید این عارضه شود. ضمن آنکه تحریک پوست صورت با پارچه های زبر و خشن و همچنین باقی ماندن بزاق دهان و یا استفراغ نوزاد بر روی صورت نیز از جمله موارد دیگری است که می تواند شدت و میزان تکرار جوش ها را در نوزاد افزایش دهد.
گاهی ممکن است جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد در بدو تولد نیز وجود داشته باشد. ولی این عارضه در اغلب موارد در طی 2 الی 4 هفته اول پس از تولد رخ داده و پس از گذشت چند روز تا چند هفته خود به خود از میان می رود. اگرچه در مواردی نیز ممکن است تا چندین ماه به طول بینجامد.
علائم کدام بیماری ها شبیه آکنه نوزادی است؟
از میان عارضه های شبیه به آکنه نوزادی می توان به اگزما، اریتما توکسیکوم و میلیا اشاره کرد.
اگزما
اگزمای نوزاد یک بیماری مزمن پوستی است که با برجستگی های قرمز کوچک بر روی صورت مشخص می شود. این عارضه با بزرگتر شدن نوزاد ممکن است نواحی دیگر بدن از جمله زانو و آرنج را نیز درگیر کند. اگزما میتواند عفونی و زرد رنگ شده و شروع به پوسته ریزی کند. معمولا شروع چهار دست و پا رفتن نوزاد به دلیل ساییده شدن زانوها و آرنجها به زمین با تشدید این عارضه همراه است. تشخیص اگزما از آکنه نوزادی معمولا برای پزشک آسان است.شایع ترین نوع اگزما تحت عنوان درماتیت آتوپیک شناخته می شود.
اگزمای سبورئیک عارضه ای است که اغلب با آکنه نوزادی اشتباه گرفته میشود. این بیماری به عنوان درماتیت سبورئیک و یا بیماری کلاه گهواره نیز شناخته شده است.
اگزما را میتوان با داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک مانند Aquaphor و Vanicream درمان کرد. همچنین ممکن است برخی محصولات ملایم نیز توسط پزشک تجویز شوند.
ممکن است پزشک از شما بخواهد مواد غذایی که منجر به بروز آلرژی می شوند را از وعده های غذایی نوزاد حذف کرده و محصولات پروبیوتیک را به صورت روزانه در برنامه غذایی نوزاد بگنجانید.
اریتما توکسیکوم
اریتما توکسیکوم که به راش نوزادی نیز موسوم است از دیگر بیماری های شایع پوستی است که می تواند به شکل راش، برجستگی های ریز و کوچک و یا لکه های قرمز رنگ بر روی پوست ظاهر شود. این عارضه در چند روز اول پس از تولد ممکن است صورت، سینه و یا دست و پای نوزاد را درگیر کند. راش نوزادی عارضه ای بی خطر بوده و معمولا در کمتر از یک هفته پس از تولد از میان می رود.
میلیا
میلیا برجستگی های کوچک سفید رنگی است که ممکن است بر روی صورت نوزاد ایجاد شود. علت اصلی ایجاد میلیا مسدود شدن فولیکول های مو با چربی و بخش های مرده پوست است. این عارضه معمولا ظرف چند روز پس از تولد ایجاد می شود.
این عارضه ارتباطی با آکنه نوزادی نداشته و نیاز به درمان خاصی ندارد.
درمان جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد چیست؟
جوش های ریز روی صورت و بدن نوزاد معمولا بدون نیاز به درمان خود به خود از میان می رود. این عارضه در برخی نوزادان به مدت چند هفته و در برخی دیگر تا چند ماه ادامه می یابد. برای درمان نوع شدید آکنه پزشک متخصص اطفال ممکن است پماد یا دارویی را به منظور رفع و پاکسازی آکنه تجویز کند.
از آنجایی که پوست نوزاد در این سن بسیار حساس است از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه، شوینده های صورت و یا انواع لوسیون ها بدون تجویز یا مشورت پزشک خودداری کنید. چرا که این کار ممکن است موجب تشدید آکنه و التهاب بیشتر پوست نوزاد شود.