آیا مصرف شکر در کودکان بیش فعال بر روی آنها تأثیر می گذارد؟
در حالی که برخی از مطالعات هیچ ارتباطی بین قند تصفیه شده و افزایش بیش فعالی در کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه ADHD یا ADD مشاهده نکرده اند، مطالعات دیگر در مورد تغذیه نشان می دهد که مصرف شکر در کودکان بیش فعال سبب تشدید علائم آنها شده و برخی از کودکان مبتلا به ADHD با مصرف مقادیر فراوان مواد شیرین، فعالتر میشوند.
آیا مصرف شکر در کودکان بیش فعال بر روی آنها تأثیر می گذارد؟
مطالعات بیشماری در مورد رابطه بین قند تصفیه شده و ADHD انجام شده است. بیشتر آنها نشان می دهند که شکر نقشی در بیش فعالی ندارد، در حالی که والدین اغلب خلاف این فکر میکنند.
احتمالاً یکی از تأثیرگذارترین مطالعات که نشان می دهد قند هیچ نقشی در ADHD ندارد، در سال 1985 توسط دکتر مارک ولراویچ منتشر شد. وی در طی سه روز به بررسی 16 پسر بیش فعال پرداخت. در روز اول، یادگیری کنترل شد. سپس به پسران در طی دو روز در دو نوبت ساکاروز 1.75 میلی گرم بر کیلوگرم یا نوشیدنی دارونما در زمانهای مختلف داده شد. این آزمایش هیچ تفاوتی بین عملکردهای رفتاری یا شناختی پسران، چه آنها که ساکارز مصرف کردد و چه دارونما نشان نداد. منتقدان معتقد بودند که این مطالعه در یک محیط مصنوعی انجام شده است، بنابراین نماینده دنیای واقعی نیست.
در مطالعه دیگر درمورد مصرف شکر در کودکان بیش فعال، به کودکانی که به قند حساس هستند، آسپارتام، جایگزین قند داده شد. اگرچه به كودكان آسپارتام داده شد، به نیمی از مادرانشان گفته شد كه به فرزندانشان قند داده می شود، و به نیمی دیگر گفته شد كه به فرزندانشان آسپارتام داده می شود. مادرانی که تصور می کردند فرزندانشان قند دریافت کرده اند، نسبت به مادرانی که فکر می کردند فرزندانشان آسپارتام دریافت کرده اند، نسبت به رفتار فرزندانشان حساستر بودند. این عقیده رایج است که قند تصفیه شده باعث بیش فعالی می شود یا علائم آن را بدتر می کند و این تعصب به وضوح در اینجا نشان داده شده است.
اما یک مطالعه توسط دانشگاه کارولینای جنوبی هم به این نتیجه رسید که هرچه کودکان بیش فعال قند بیشتری مصرف کنند، بیقرارتر می شوند. یک مطالعه که در دانشگاه ییل انجام شد هم نشان می دهد که رژیم های غذایی با قند بالا ممکن است باعث کم شدن توجه در برخی از کودکان مبتلا به ADHD شوند.واقعیت این است که برخی از کودکان مبتلا به بیش فعالی یا حتی کودکان غیر مبتلا هم ممکن است بعد از مصرف قند تصفیه شده بیش از حد فعال شوند، اما این یک قانون نیست. شاید بعضی از کودکان "حساس به قند" باشند، اما این مورد برای همه صدق نمیکند. و واکنش بدن کودکان نسبت به مصرف قند یکسان نیست.
از کجا بدانم که مصرف قند چه تاثیری بر فرزندم دارد؟
نخستین کاری که باید انجام دهید این است که مشخص کنید آیا قند بر روی رفتار کودک شما تأثیر می گذارد یا نه و مصرف چه میزان قند باعث این علائم می شود. با حذف همان مقدار قند، شربت و سایر شیرین کننده های طبیعی از رژیم غذایی او به مدت 10 روز کار خود را شروع کنید یک کار دشوار اما قابل انجام!در روز یازدهم، یک آزمایش قند انجام دهید. یک قاشق غذاخوری شکر را در آب میوه 100 درصد خالص هم بزنید. آیا این میزان قند باعث بیقراری در او شد؟ آیا او توانایی تمرکز کمتری دارد؟ اگر بله، وقت آن است که قند را در مواد غذایی ای که کودک مصرف می کند، محدود کنید.
چگونه مصرف شکر در کودکان بیش فعال را محدود کنیم؟
پس متوجه شدیم که قند و شکر ممکن است به طور کلی باعث بدتر شدن بیش فعالی نشود یا برعکس آن را بدتر کند. اگر کودک شما به قند حساس است باید مصرف آن را در رژیم غذایی او محدود کنید. باید در ابتدا شناسایی کنید که او به چه حد قند حساس است. به یاد داشته باشید بسیاری از مواد غذایی حاوی قند هستند. قبل از مصرف وجود شکر در آن را بررسی کنید.
آنچه بسیاری از مردم نمی دانند این است که خوردن کربوهیدراتهای فرآوری شده ساده، مانند نان سفید تقریباً همان خوردن قند است! بدن شما این کربوهیدراتهای فرآوری شده را به سرعت به گلوکز (قند) تبدیل میکند.
یک وعده صبحانه متشکل از یک لیوان آبمیوه یا شیرینی و کیک باعث می شود قند خون به سرعت افزایش یابد. بدن با تولید انسولین و هورمونهای دیگر واکنش نشان می دهد و باعث آزاد شدن هورمون های استرس می شود. نتیجه؟ در اواسط روز، شما و فرزندتان دچار کمبود قند خون، تحریک پذیر و دچار استرس شدید هستید. صرف ناهار با پروتئین کم و سرشار ازکربوهیدرات باعث بروز همین علائم در بعد از ظهر خواهد شد.
بهترین رژیم غذایی برای کودکان بیش فعال
غذاهای سرشار از پروتئین - گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا، آجیل، سویا و لبنیات کم چرب، میتواند اثرات مفیدی بر علائم بیش فعالی داشته باشند. غذاهای غنی از پروتئین برای ساختن انتقال دهنده های عصبی، که مواد شیمیایی ای هستند که توسط سلول های مغزی برای برقراری ارتباط با یکدیگر ترشح می شوند، استفاده می شود. خوردن پروتئین برای صبحانه به بدن کمک می کند تا انتقال دهنده های عصبی بیدارکننده مغز را تولید کند. خوردن تخم مرغ، لبنیات، کره بادام زمینی همراه با غلات سبوس دار هم احساس سیری بیشتری ایجاد می کنند و هم مفیدترند. مصرف روغن ماهی و امگا 3 هم برای این کودکان بسیار مفید است. حال که همه چیز را درمورد مصرف شکر در کودکان بیش فعال می دانید، می توانید برای جلوگیری از تشدید علائم (درصورتی که فکر می کنید واقعا شکر علائم بیش فعالی را در آنها تشدید می کند) شکر را با مواد غذایی سالم جایگزین کنید.
بیشتر بدانید:
1- کودکان بیش فعال چه غذاهایی را نباید مصرف کنند؟
2- بیش فعالی کودکان چیست ؟ عوامل ابتلا، پیشگیری و درمان
3- علائم بیش فعالی کودک چیست و بیش فعالی کودک چند نوع است؟
4- نشانه های بیش فعالی در کودکان ، علایم بیش فعالی کودک چیست؟