molfix-مولفیکس

آموزش خوابیدن به نوزاد

آموزش خوابیدن به نوزاد

مسلما آموزش نوزاد برای‌ این‌که خودش به خواب برود، می‌تواند امری بسیار دشوار باشد، اما نتیجه آن در آینده‌ای نزدیک برای هر دوی شما بسیار ارزشمند خواهد بود. اگر برای خواباندن نوزادتان مجبور هستید به مدت طولانی برای او لالایی بخوانید یا او را تکان دهید و یا سرتاسر خانه را قدم بزنید، احتمالاً تمایل دارید با روش های جدید تعلیم خواب آشنا شوید.

 

از چه زمانی می توان به نوزاد آموزش داد تا بخواب برود؟

زمانی‌که نوزادتان به ۴ ماهگی رسید و هیچ گونه بیماری نداشت، بهترین زمان برای شروع آموزش خواب است، معمولاً متخصصان در این زمان والدین را برای انجام این کار تشویق می کنند، زیرا کودک وارد مرحله مهمی از زندگی می‌شود. روش‌های گوناگونی برای آموزش وجود دارد، اما مسئله مهم انتخاب یک روش و پیروی از آن برای حداقل یک هفته است. بازنگری ۵۲ پژوهش درباره روش‌های آموزش خواب که در سال ۲۰۰۶ در نشریه خواب منتشرشده است نشان می دهد، زمانی‌که والدین در عمل خود ثابت قدم بودند، تمامی روش‌ها موثر بوده است.

اکثر روش‌های آموزشی پیشنهاد می‌کنند که نوزاد خواب‌آلوده ولی بیدار را در محل خوابش رها کنید و سپس در فواصل زمانی منظم تا هنگام به خواب‌رفتن بر او نظارت داشته باشید. خانم جیل اسپی‌واک متخصص خواب و مشاور اجتماعی می‌گوید: مشکل‌ترین بخش کار، مبارزه با غریزه مادرانه یعنی آرام‌کردن نوزاد هنگام خواب خواهد بود. او می‌گوید: در ابتدای آموزش و زمانی‌که نوزادان در حال یادگیری آرام کردن خودشان هستند، بسیار سرخورده می‌شوند، زیرا نمی‌دانند چگونه خود را به خواب ببرند و سرخوردگی آنها برابر است با گریه.

 در این زمان و در واکنش به گریه او می توانید با بیان کلمات اطمینان‌بخش مثل عزیزم، آروم بخواب، دوستت دارم و ... احساس خود را بیان کنید. اما تماس یا ایستادن بیش از حد در کنار او باعث خواهد شد تا نوزادتان فکر کند که او را از بسترش بر می‌دارید، بنابراین به گریه ادامه می‌دهد. اما مطمئن باشید که اگر در اجرای روش خود پایدار باشید، مدت زمان و شدت گریه‌ها طی چند شب آینده به سرعت کاهش خواهد یافت.

 

 فواید قنداق کردن نوزاد

بسیاری از کودکان در سن ۳ یا ۴ ماهگی بدون قنداق نیز به راحتی می خوابند. اما براساس مطالعات بعضی از متخصصان ارتوپد اطفال، قنداق کردن به کمتر بیدار شدن نوزادتان در ‌شب و خواب طولانی‌تر آنها کمک می کند، اما اگر نوزاد را بطور صحیح قنداق نکنید، می‌تواند اثرات جانبی ناخواسته‌ای مثل رشد غیرعادی بافت‌های لگن و ران یا مشکلات مفصل ران را برجای گذارد.

دقت کنید که نوزاد درون قنداق باید بتواند پاهای خود را از ناحیه لگن، ران و زانو حرکت دهد و خم و راست کند، در غیر این صورت لگن و ران ها آسیب می بینند.  

مطالعات نشان می‌دهند، 17 درصد نوزادان در ناحیه لگن و بالای ران تا اندازه‌ای مشکل دارند که معمولاً در چند ماه اول زندگی آنها به خودی خود التیام می‌یابد. این رخداد دقیقاً با دوران قنداق کردن نوزادان همزمان می‌شود، بنابراین متخصصین توصیه می کنند که پیچیدن نوزادان در قنداق تا زمانی ‌ایمن است که پاهای نوزاد بتواند از ناحیه لگن و بالای ران حرکت کرده و تا شود.

 

چهار نکته برای قنداق کردن نوزاد 

دکتر هاروی کارپ متخصص اطفال امریکا معتقد است روش صحیح قنداق کردن به گونه ایست که بازو های نوزاد خوب بسته شده باشد و پاها نیز نسبتا آزاد باشند. برای اطمینان بهتر است از چهار نکته برای بستن ایمن قنداق فرزندتان پیروی کنید:

1- از راست کردن پاهای نوزاد خودداری کنید    

دکتر چارلز پرایس متخصص استخوان اطفال توصیه می کند هنگام قنداق کردن پای نوزاد را برای مستقیم کردن نکشید یا آنها را برای محکم بستن به یکدیگر فشار ندهید.

2- قسمت بالای قنداق را نسبتا محکم ببندید                  

تحرک نوزاد قنداق را کمی شل می‌کند، بنابراین از راست بودن بازوان و دست های او مطمئن شوید و گوشه آخری قنداق را به خوبی ببندید. اگر  قنداق در ناحیه نزدیک به صورت نوزاد شل و آزاد باشد، عامل خطر محسوب می‌شود، زیرا ممکن است با فرو رفتن به دهان نوزاد، در تنفس او اختلال ایجاد کند.

3- مراقب گرمای بیش از حد باشید                  

درصورتی‌که گردن و گوش‌های نوزاد سرخ شده یا گرم است و یا بدن او در حال تعرق است، قنداق او را باز کنید، یک لایه از لباس‌هایش را کم کنید و یا اگر در پتو پیچیده شده آنرا با پارچه تعویض کنید و دوباره قنداق کنید. همچنین می توانید کولر را روشن کنید.

4- بدون نتیجه دست از کار نکشید                   

زمانی‌که فرزندتان شاد و سرخوش است، قنداق کردن را تمرین کنید و چندین بار آنرا تکرار کنید. پدران در قنداق کردن مهارت خاصی دارند، بهتر است از آنها کمک بگیرید.

 

روش صحیح قنداق کردن نوزاد  

۱. پتوی نازک یا پارچه‌ای چهارگوش را در مقابل خود به شکل لوزی پهن کنید. قسمت بالایی آنرا به روی قسمت پائینی به شکل مثلث برگردانید و فرزندتان را روی آن قرار دهید، بطوری که شانه‌های او در قسمت تاخوردگی قرار بگیرد و سر او بیرون از تا باشد.

۲. دست چپ او را بطور صاف کنار پهلو نگه دارید، قست سمت چپ پتو را گرفته به سمت پائین، در عرض بدن او کشیده و انتهای آنرا زیر بدن او قرار دهید.

۳. انتهای پتو یا پارچه را به سمت بالا برده و روی پاهای خم شده او قرار دهید، سپس قسمت اضافه پارچه را در قسمت بالا زیر چانه کودک تا بزنید.

۴. بازوی راست او را مستقیم در کنار پهلو نگه دارید، آخرین قسمت آزاد قنداق را مستقیم گرفته و سپس به خوبی آنرا دور بدن او بپیچید.

5. می توانید با یک نوار باریک پارچه ای دور قنداق را ببندید و به آرامی در انتهای بدن او گره بزنید.

امیدواریم بتوانید نوزاد خود را به راحتی بخوابانید و از تمامی مراحل آن لذت ببرید.          

 

مطالعه بیشتر: 

1- چگونه به نوزادان در خوابیدن کمک کنیم؟

2- توصیه تندرستی: خواب ایمن تر برای نوزاد

3- خواب نوزاد

4- بهترین حالت خواباندن نوزاد برای پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی

 

استدیو عکس فیلیک