لقاح مصنوعی با روش IUI ( آی یو آی )
باردار شدن، همیشه امری ساده و سهل الوصول نیست و بسیاری از بانوان ناگزیرند روش لقاح مصنوعی را برای بارداری انتخاب کنند. لقاح مصنوعی روشی است که بوسیله آن اسپرم در داخل دستگاه تولید مثل، رحم یا گردنه رحم قرار داده میشود تا لقاح جنین اتفاق بیافتد.
چه زمانی لقاح مصنوعی انجام می شود؟
درصورت بروز مشکلاتی در قدرت باروری زوجین، معمولا لقاح مصنوعی راهگشا خواهد بود. این مشکلات عبارت اند از:
- تعداد کم اسپرم یا تحرک کم اسپرم مرد
- ناتوانی اسپرم در طی سفر طولانی به مقصد تخمک
- مشکلات زنانه مثل آندومتریوز
- جدار مخاطی نامساعد رحمی
- مشکلات تخمک گذاری یا ناباروری به علت ناشناخته
گاهی ممکن است استفاده از روش لقاح مصنوعی نیز برای برخی از زوجین نتیجه مطلوبی نداشته باشد، زیرا استفاده از داروهای باروری (برای فعال کردن تخمک گذاری) و همچنین روش اجرای لقاح مصنوعی، فقط شانس شما را برای موفقیت در لقاح جنین افزایش می دهد. به همین دلیل لقاح مصنوعی برای بعضی از افراد موفقیتآمیز بوده و برای گروهی خیر، زیرا زوج ها وضعیت متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند.
لقاح مصنوعی چگونه انجام می شود؟
ممکن است، پزشک پیشنهاد کند که قبل از استفاده از لقاح مصنوعی از داروهای تحریک تخمک گذاری استفاده شود، مصرف این داروها معمولا در زمانی نزدیک به چرخه عادت ماهانه توصیه می شود. این داروها تخمدانها را برای تولید چند تخمک بالغ، فعال میکند، در صورتیکه که بطور عادی هرماه فقط یک تخمک آزاد میشود، یعنی با افزایش تعداد تخمک های بالغ شانس بارورشدن آنها نیز افزایش می یابد.
معمولا پزشکان برای آگاهی از زمان دقیق تخمک گذاری سونوگرافی انجام میدهند و برای کمک به رهاسازی تخمک، معمولا ۳۶ – ۳۸ ساعت قبل از لقاح مصنوعی به شما دارو میدهند. وقتیکه تخمک گذاری صورت گرفت، ادامه روند لقاح مصنوعی روش ساده ای است. این عمل در مطب پزشک انجام میشود و شبیه به آزمایش پاپ اسمیر (برداشتن نمونههای سلولی از قسمت گردن رحم خانمها) است.
معمولا صبح آن روز از همسرتان نمونه اسپرم می گیرند. سپس اسپرم های فعال و سالم پس از جداسازی و آماده سازی به شکل مصنوعی همزمان با تحريک تخمک گذاری به رحم هدايت مي شوند.
لقاح مصنوعی به روش IUI (آی یو آی)
یکی از روش های لقاح مصنوعی آی یو آی IUI (intrauterine insemination) است. این عمل موجب افزایش احتمال تماس تخمک با اسپرم در محیط رحم شده و احتمال بارداری را افزایش می دهد.
درمان ناباروری با روش لقاح مصنوعی به روش IUI (آی یو آی) در موارد زیر استفاده قرار می گیرد:
- در مواردی که ناباروری به دلیل مشکلات خفیف تا متوسط مردانه
- رتروگرید یا انزال رو به عقب
- تخمک گذاری نامناسب خانم با وجود لوله باز و سالم
- آندومتریوز درجه یک و دو
- ناباروری بدون دلیل مشخص یا واژینیسموس بانوان
در روش آی یو آی (IUI) از لوله پلاستیکی بسیار کوچک و انعطافپذیری بنام "کاتتر" استفاده میشود؛ در واقع پزشک، اسپرم های فعال و سالم را از طریق گردنه رحم مستقیماً وارد رحم خواهد کرد. زمانیکه این روند بطور کامل طی شد، ضروری است که برای مدت ۱۵ دقیقه درحالت درازکش باقی بمانید، اما پس از آن میتوانید به زندگی عادی خود ادامه دهید. معمولا پیشنهاد میشود که برای انجام آزمایش بارداری و اطمینان از موفقیت آن ۱۴ روز صبر کنید.
البته میزان موفقیت این روش به مشکل باروری، سن و شیوه زندگی شما و همسرتان بستگی دارد. اکثر زوجهایی که از روش لقاح مصنوعی استفاده میکنند در هر چرخه پنج تا ده درصد شانس باردار شدن دارند. درصورتیکه داروهای باروری پیشنهادی را استفاده کنید، احتمالا شانس شما افزایش مییابد.
بدیهی است که نکته مثبت، باردار شدن شماست و نکته منفی این است که استفاده از داروی تحریک تخمک گذاری احتمال بارداری چندقلویی را افزایش می دهد (البته بعضی از زوج ها آنرا جایزهای برای خود می دانند). درصورتیکه از اسپرم اهدایی استفاده کنید، نکته منفی پنهان دیگر آن است که جنین از نظر ژنی به همسرتان مرتبط نمیشود.
هزینه آی یو آی (IUI) چقدر است؟
هزینههای این روش نسبت به کلینیک اجراکننده آن، متفاوت است. ممکن است، برای بسیاری از زوجها، لقاح مصنوعی به روش آی یو آی (IUI) اولین گام برای لقاح جنین باشد، زیرا هزینه آن به اندازه درمان های ART (assisted reproductive technology) و IVF (in vitro fertilisation) گران نیست.
دکتر جکوبسون متخصص زنان و زایمان در اینباره میگوید: ممکن است، ترکیبی از متغیرها باعث بروز مشکلات باروری شود به همین دلیل پیشبینی بهترین درمان برای اکثر زوجها بسیار دشوار است. لقاح مصنوعی آی یو آی (IUI) جایگزین ارزانتری برای IVF است و درصورتیکه با عمل نزدیکی موفقیتی در لقاح جنین حاصل نشد، این روش می تواند برای کمک به زوجها مناسب باشد.