درمان و نشانه های عفونت گوش کودکان
اگر کودک شما بیش از حد گریه و بیقراری می کند و با گوش خود درگیر است، ممکن است دچار عفونت گوش شده باشد. عفونت گوش در کودکان بسیار شایع است. در حقیقت طبق آمار موسسه ملی ناشنوایی و اختلالات ارتباطی امریکا، از هر 6 کودک زیر 3 سال، 5 کودک به عفونت گوش مبتلا می شوند. عفونت گوش، تورم دردناک گوش میانی است. بیشتر عفونت های گوش در ناحیه کانال اتصال دهنده گوش به حلق و بینی به نام "شیپور استاش" ایجاد می شود. این عفونت اغلب پس از یک سرماخوردگی و معمولاً از طریق باکتری یا ویروس رخ می دهد. این عفونت موجب التهاب، تورم و باریک شده لوله استاش شده و در نتیجه موجب ترشح مایعی در پشت پرده صماغ می شود که منجر به فشار و درد می شود. از آنجایی که شیپور استاش در کودکان نسبت به بزرگسالان کوتاه تر، باریک تر و افقی تر است، سریع تر مسدود می شود.
علائم عفونت گوش
طبق آمار سازمان سلامت کودکان، تقریبا 5-10 درصد از کودکانی که دچار عفونت گوش می شوند، با پارگی پرده گوش مواجه می شوند. پارگی پرده گوش معمولاً طی یک تا دو هفته بهبود می یابد و به ندرت منجر به آسیب همیشگی به شنوایی کودک می شود.
درد گوش به شدت آزاردهنده است، اما متاسفانه کودک شما توانایی به زبان آوردن آن را ندارد. به همین دلیل بهتر است به نشانه های آن توجه کنید:
- تحریک پذیری و حساسیت
- کشیدن یا ضربه زدن به گوش
- کاهش اشتها
- اختلال در خواب
- تب
- ترشح مایع از گوش
آیا باید آنتی بیوتیک مصرف کرد؟
پزشکان سالیان زیادی برای درمان عفونت گوش آنتی بیوتیک تجویز می کردند، اما امروزه همه ما می دانیم که همیشه آنتی بیوتیک ها بهترین گزینه نیستند. طبق نتایج پژوهش های اخیر، 80 درصد از کودکان مبتلا به عفونت گوش، بدون مصرف آنتی بیوتیک در طی 3 روز بهبود یافته اند. مصرف غیرضروری آنتی بیوتیک جهت درمان عفونت گوش، می تواند باکتری های این عفونت را نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم کنند، در این صورت درمان عفونت گوش کودک در آینده بسیار دشوار تر خواهد شد. همچنین مصرف آنتی بیوتیک در 15 درصد کودکان موجب استفراغ می شود. بسیاری از متخصصین توصیه می کنند که بهتر است برای شروع آنتی بیوتیک عجله نکنید و در بیشتر موارد 48 تا 72 ساعت صبر کنید، شاید عفونت به خودی خود برطرف شود.
برای عفونت گوش کودک چه باید کرد ؟
عفونت گوش با درد زیادی همراه است، شما می توانید به روش های مختلف آن را کاهش دهید. در ادامه به 6 روش موثر خانگی اشاره می کنیم:
- کمپرس آب گرم:
10 تا 15 دقیقه کمپرس آب گرم را روی گوش کودک خود قرار دهید، این کار به کاهش درد او کمک می کند.
- استامینوفن:
اگر کودکتان بیشتر از 6 ماه دارد، برای تسکین درد و کاهش تب او می توانید از شربت استامینوفن استفاده کنید. بهتر است مصرف هر دارویی را زیر نظر پزشک انجام دهید و طبق دستورالعمل روی ظرف آنها عمل کنید. همچنین بهتر است برای تاثیر بیشتر دارو، آنرا قبل از خواب به کودک تان بدهید.
- روغن گرم:
اگر از گوش کودک تان هیچ مایعی خارج نمی شود و مشکوک به پارگی پرده گوش نیست، چندقطره روغن زیتون یا روغن کنجد هم دمای اتاق که به آهستگی گرم شده را درون گوش عفونی کودک بچکانید.
- مایعات بیشتری به کودک بدهید:
قورت دادن مایعات به باز شدن لوله استاش در گوش و خروج مایع جمع شده از گوش کمک می کند.
- سر کودک را بالا نگه دارید:
بخش بالای تخت نوزاد را کمی بالا بیاورید تا مایع محبوس در سینوس ها بتوانند خارج شوند. سعی کنید زیر سر نوزاد بجای بالشت، چندلایه ملحفه قرار ندهید.
پیشگیری از عفونت گوش
اگرچه بسیاری از عفونت های گوش قابل پیشگیری نیستند، اما می توان با چند اقدام احتمال خطر ابتلا به آن را کاهش داد:
شیردهی با شیر مادر:
در صورت امکان نوزاد خود را تا 6 الی 12 ماه با شیر خود تغذیه کنید، آنتی بادی های درون شیر شما می توانند از کودک در برابر عفونت گوش و بسیاری از بیماری های دیگر حفاظت کنند.
کودک را از دود سیگار دور نگه دارید:
از فرزند خود در برابر دود سیگار محافظت کنید، زیرا دود سیگار عفونت گوش را بسیار تشدید می کند و باعث ابتلای مداوم کودک به عفونت گوش می شود.
وضعیت صحیح شیردهی با شیشه:
اگر فرزند خود را با شیرخشک تغذیه می کنید، هنگام این کار او را در وضعیت نیمه نشسته قرار دهید تا شیر خشک به درون کانال استاش نرود. شیشه شیر را درحالیکه درون دهان نوزاد است، به جایی تکیه ندهید.
محیط سالم:
در صورت امکان فرزند خود را از محیط سربسته ای که احتمال وجود ویروس سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر بیماری های واگیردار است، دور نگه دارید. اگر خودتان یا فردی در خانه بیمار است، سعی کنید بطور مرتب دست های خود را بشویید تا بیماری را به فرزندتان منتقل نکنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر هر یک از علائم زیر را درفرزندتان مشاهد کردید، به پزشک مراجعه کنید:
- تب بالای 38 درجه
- ترشح خون یا چرک از گوش
پس از تشخیص عفونت گوش، اگر علائم پس از 3 یا 4 روز بهبود نیافتند، دوباره به پزشک مراجعه کنید.