molfix-مولفیکس

محتويات پوشک نوزاد

محتويات پوشک نوزاد

در هفته های ابتدایی شیردهی، محتویات پوشک نوزاد برای شما بسیار جالب و گاهی اوقات غافلگیر کننده خواهد بود. این حقیقت وجود دارد، که الگوهای دفع نوزاد در روزهای ابتدایی تولد می تواند علائم بسیار خوبی برای شما باشد و شما از این طریق مطمئن می شوید، شیردهی موفقی دارید. یادداشت کردن تعداد دفعاتی که او در روز پوشک خود را خیس می کند یا عمل دفع انجام می دهد، در چند هفته اول تولد به شما بسیار کمک می کند.

 

الگوهای مختلف دفع نوزاد و مشکلات مربوط به آن

 

ممکن است در دو روز اول تولد، نوزاد فقط چند بار در طول بیست و چهار ساعت پوشک خود را خیس کند. با گذشت زمان که مقدار شیر شما افزایش می یابد تعداد دفعاتی که نوزاد ادرار می کند نیز افزایش می یابد. اغلب آنها در روز چهارم و پنجم  پس از هر وعده شیردهی، ادرار می کنند تا جایی که تعداد دفعات ادرار کردن نوزاد در بیست وچهار ساعت حداقل به شش تا هشت بار در روز می رسد. ادرار باید بدون رنگ باشد، ( رقیق ) و رنگ آن زرد ( غلیظ ) نباشد.

نوزادانی که شیر مادر می خورند در طول روز شش بار یا بیشتر ادرار می کنند.

 قدرت جذب پوشک های یکبار مصرف بسیار زیاد است، طوری که به سختی می توان تشخیص داد، نوزاد پوشک خود را خیس کرده است. حتی اگر مطمئن هستید که می توانید در آینده و در دراز مدت از پوشک یک بار مصرف استفاده کنید، ولی ممکن است، برای تشخیص میزان ادرار نوزاد در هفته های اول و دوم پس از تولد ترجیح دهید از پوشک پارچه ایی که قابل شستشو است، استفاده کنید. می توانید دستمال کاغذی‌در پوشک یکبار مصرف نوزاد قرار دهید تا ادرار کردن یا ادرار نکردن نوزاد را متوجه شوید. برای اینکه بتوانید تشخیص دهید که پوشک نوزاد خیس است می توانید یک تا دو انس آب روی پوشک خشک او بریزید.

اگر ادرار رنگ قرمز یا صورتی« رنگ آجری» داشته باشد، نشان می دهد، او شیر کافی نمی خورد. این حالت به دلیل وجود اسید اوریک کریستال مانند در ادرار غلیظ بوجود می آید. این مساله در روز اول و دوم پس از تولد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند به دلیل کم بودن مقدار آغوز مادر امری طبیعی است. وقتی شیر شما افزایش پیدا می کند پس نوزاد به مقدار کافی شیر می خورد و ادرار او رقیق تر می شود.

 

چه زمان به کمک نیاز داریم؟

وجود کریستال های اسید اوریک در ادرار نوزاد در روز چهارم و پنجم پس از تولد، احتمال نخوردن شیر کافی توسط نوزاد را افزایش می دهد. متاسفانه پدر و مادر و متخصص سلامت نوزاد، این نشانه که می تواند اهمیت زیادی داشته باشد را درست تفسیر نمی کنند و آن را با مسائل دیگر اشتباه می گیرند. به عنوان مثال در ادرار نوزادان دختر در چند روز اول پس از تولد مقدار کمی خون واژینالی دیده می شود که این خون به دلیل بالا بودن میزان هورمون های مادر نوزاد در طول دوران بارداری است وقتی پدر ورمادر با پزشک تماس می گیرند تا از او سوال کنند، پزشک براساس گفته های آنها  کمی تغییر رنگ و قرمزی ادرار نوزاد را به خونریزی واژینالی نسبت می دهد.

 پس از ختنه نوزاد پسر نیز اگر در ادرار او کریستال های اوره دیده شود با خونریزی محل ختنه اشتباه گرفته می شود. اگر نوزادی که شیر مادر می خورد پس از زیاد شدن شیر باز هم همان علائم، در ادرار او مشاهده شد با پزشک او تماس بگیرید و از او بخواهید وزن او را اندازه گیری کند تا مشخص شود، او شیر کافی می خورد. اگر پس از روز چهارم و پنجم کمتر از شش بار در روز پوشک خود را خیس می کند یا رنگ ادرار او زرد تیره و مقدار آن کم است حتما به پزشک او اطلاع دهید.

 

باید رنگ مدفوع نوزاد پس از چهار یا پنج روز پس از تولد زرد شود.

 پس از مدت کوتاهی، وقتی مقدار شیر مادر افزایش می یابد و نوزاد شیر بیشتری می خورد «مدفوع شیری» دفع می کند. مدفوع نوزاد شل و غلظت آن شبیه ماست است و حالت دانه دانه و دلمه بسته دارد. برخی افراد ظاهر مدفوع نوزاد را به پنیر روستایی همراه با خردل یا پودینگ تافی تشبیه می کنند. معمولا مدفوع نوزاد حجیم است و به صورت لکه یا خط نیست و پاک کردن آن کار سختی است.

 

اگر پس از گذشت چند روز هنوز رنگ مدفوع نوزاد تیره و به شکل مکونیوم بوده یا به رنگ سبز- قهوه ای دیده می شود، همچنین پس از پنج روز هنوز تغییری در مدفوع او بوجود نیامده و رنگ مدفوع زرد نشده با پزشک مشورت کنید. ممکن است اینها علائمی باشند که نشان می دهد نوزاد شیر کافی نمی خورد. با پزشک او ملاقاتی داشته باشید و وزن او را اندازه گیری کنید.

 

معمولا نوزادانی که شیر می خورند در ماه اول تولد، هر روز چهار بار یا بیشتر و به میزان قابل ملاحظه ایی دفع دارند.

بسیاری از نوزادانی که شیر مادر می خورند در هفته های نخست تولد پس از هر وعده شیر دهی عمل دفع را انجام می دهند و رنگ مدفوع آنها زرد شیری است. این الگوی دفع زیاد به دلیل اسهال نوزاد نیست. به طور کلی این مسئله طبیعی است و نشان می دهد نوزاد شیر کافی می خورد.

معمولا پس از حدود یک ماه یا کمی بیشتر تعداد دفعات دفع نوزاد کاهش می یابد. پس از چند ماه به خصوص برای نوزادانی که شیر مادر می خورند عدم دفع برای چند روز حتی یک هفته یا بیشتر غیر طبیعی به نظر نمی رسد. این روند دفع به دلیل یبوست نیست زیرا وقتی عمل دفع انجام می گیرد، مقدار آن زیاد و حالت شل دارد و مقدار آن زیاد استُ مدفوع طبیعی است.

 برخی از پدر و مادرها تصور می کنند، نوزاد باید پس از هر بار شیر خوردن و یا حداقل یک بار در هفته دفع داشته باشد. در حالیکه هر دو حالت در سنین مختلف طبیعی به نظر می رسد. تعداد دفعات عمل دفع بین نوزادان تازه به دنیا آمده که از شیر مادر تغذیه می کنند متفاوت است، در حالیکه ممکن است برخی از نوزادان که سن بیشتری دارند و فقط شیر مادر می خورند چند روز دفع نداشته باشند و این مسئله کاملا طبیعی است.

 

مقدار کم دفع نوزاد یا مدفوع کم

اگر دفع نوزاد تازه متولد شده در چند روز ابتدایی کمتر از چهار بار در روز است یا مقدار مدفوع کم است (فقط لکه ای روی پوشک) این می تواند به این معنا باشد که نوزاد شیر کافی دریافت نمی کند. با پزشک او تماس بگیرید و او را وزن کنید. همیشه پدر و مادرهایی که به طور معمول و با دقت محتویات پوشک  نوزاد خود را مورد بررسی قرار می دهند، مرا تحت تاثیر قرار داده اند. ولی اکثر اوقات پزشکان به پدر و مادر نمی گویند چه چیزی درست یا چه چیزی اشتباه است. مشاهده ساده مدفوع نوزاد کار با ارزشی است که تا کنون نادیده گرفته شده است، نشانه ای که می تواند حاکی از تغذیه خوب، مناسب و درست نوزاد باشد.    

                       

استدیو عکس فیلیک

منبع: نی نی پلاس