زایمان، این بار در آب!
نوزادتان را در آرامش آب با جهان آشنا کنید.
زایمان در آب یعنی به دنیا آوردن نوزاد در آب و زمانی که کاملا در وان آب گرم غوطهور هستید، مراحل زایمان را پشت سر میگذارید.
بهترین زمان برای ورود به وان آب گرم زمانیاست که در مراحل فعال زایمان آغاز شده است، یعنی درست زمانی که دهانه رحم پنج سانتیمتر باز شده و مراقبین از مناسب بودن دمای آب مطمئن هستند.
ورود زود هنگام به وان آب گرم میتواند باعث کندی مراحل زایمان شود، بنابراین خیلی زود وارد آب نشوید. هر چه بیشتر در آب غوطه ور شوید، درد کمتری را احساس خواهید کرد. این حالت اغلب به عنوان مسکن آبی aquadural نامیده میشود.
در صورتی که درد شدیدی احساس میکنید، زیاد برای ورود به آب منتظر نمانید، زیرا در آنزمان حتی در آب نیز دستیابی به آرامش کمی مشکل خواهد بود. بسیاری از بانوان با قرار گرفتن در آب احساس جاذبه زمین را از دست داده و میخواهند هر چه زودتر از وان زایمان خارج شوند. ولی بعضی از بانوان به دلیل این که احساس خوبی دارند تا انتهای مراحل زایمان در آب باقی میمانند. برای کاهش احساس گرمای زیاد، آب سرد زیادی بنوشید.
در خانه یا در بیمارستان
اگر قصد رفتن به بیمارستان یا زایشگاه را ندارید، زایمان در آب را در خانه نیز می توان انجام داد. توجه داشته باشید که اگر زایشگاه یا بیمارستانی امکانات زایمان در آب را ندارد، به معنای آن است که آنها از این روش پشتیبانی نکرده یا آنرا مجاز نمیدانند، بنابراین قبل از مراجعه به بیمارستان، از داشتن تجهیزات مورد نیاز برای این روش زایمان اطمینان حاصل کنید.
آرام کردن درد
آب عاملی آرامش بخش است. درباره احساس تان زمانی که روی آب در استخر یا دریا غوطه ور هستید، فکر کنید. زمانی که در وان آب گرم غوطه ور هستید، بدن تان احساس بی وزنی و آزادی میکند و کمتر احتمال دارد بدن تان هورمونهای مرتبط با تنش عصبی را ترشح کند.
بانوان مانند دیگر پستانداران ماده، در زمانیکه خود را تسلیم مراحل زایمان میکنند، بیشتر دوست دارند حریم خصوصی خود را حفظ کنند، بنابراین استخر یا وان زایمان فکر خوبی برای دسترسی به محیطی ایمن است.
این محیط آرامش بخش باعث آزاد سازی هورمون مسکن درد ایندورفین میشود. زمانی که در آرامش هستید، میزان ترس و اضطراب شما کاهش مییابد. در مورد بانوان، احساس درد به مقدار زیادی با میزان اضطراب مرتبط است.
هورمونهای نورادرنالین noradrenalin و کاتیکولامین catecholamine که هنگام استرس آزاد میشوند، فشار خون را بالا میبرند و ممکن است مانع زایمان شوند یا مراحل آن را کند کنند. بنابراین زمانیکه زایمان از نظر فیزیکی آسانتر شود، توانایی خانم باردار برای تمرکز بر روند زایمان بهتر میشود و خانم باردار توانایی گذر به وضعیت تغییر altered state را پیدا میکند، یعنی میزانی از خودآگاهی که در آن ترس و مقاومت کاهش یافته یا بکلی از میان رفته است.
هر چه خانم باردار آرامش فیزیکی بیشتری داشته باشد، آرامش روانی او نیز بیشتر میشود و زایمان و مراحل بعد از زایمان را راحتتر پشت سر میگذارد. آب همچنین به تحرک کمک کرده و یکی از ایمنترین روشها برای مقابله با درد است، به این دلیل که بدون دارو و عاری از مداخلات است.
چگونه آب به نوزادتان کمک میکند
جنین تان در محیط آبی درون رحم رشد میکند. بعد از زایمان، نوزادتان با احساسات جدیدی مواجه میشود، بنابراین با به دنیا آمدن نوزاد درون آب، برخورد او با دنیای بیرون ملایمتر میشود و بعد از اضطراب زایمان، آرامشی مانند رحم را به نوزاد هدیه میدهد. مزیت دیگر زایمان درون آب، قابلیت کششی است که آب به بافتهای ناحیه میان دو راه میدهد. آب بافتهای واژنی و پوست را نرم میکند، بنابراین احتمال صدمات را بطور چشمگیری کاهش میدهد. همچنین فشار بر استخوانبندی از بین رفته و انرژی مادر ذخیره میشود.
گرمای بیش از حد
ممکن است در آبی که بسیار گرم است، احساس گرمای بیش از حد کنید. دمای آب نباید بیش از ۳۸ درجه باشد.
تلاش نوزاد برای تنفس
عملکردی زیستی برای تنفس نوزاد وجود دارد که تا وقتی پوست بدن نوزاد در معرض تغییر دما و دگرگونی فشار هوا قرار نگرفته باشد، تحریک نمیشود. فقط بعد از این که نوزاد از آب خارج شد و در معرض هوا قرار گرفت، نیاز به تنفس دارد. تا قبل از خروج از آب، نوزاد توسط جفت و بندناف از مادر اکسیژن دریافت میکند. بنابراین زایمان آبی اگر توسط متخصصی مجرب در این امر انجام گردد، ایمن است.
عفونت
تا زمانی که مراقبتهای معمول برای حفظ بهداشت استخر زایمان مد نظر قرار گرفته شود، نیازی به نگرانی درباره عفونت برای مادر یا نوزاد وجود ندارد.
خون ریزی
خون ریزی بعد از زایمان در آب افزایش نمی یابد. در صورتی که مادر دچار خون ریزی شدید شد، باید سریعا او را برای معالجه از آب خارج کرد. زمان انتقال از استخر زایمان تا تخت درمان بسیار کوتاه است، زیرا معمولا استخر زایمان در نزدیکی بخش زایمان قرار دارد. آب، ایمنی زایمان را بالا برده و باعث می شود که مادران و نوزادان در لحظه زایمان بیدار و هوشیار باشند و از همان ساعات اولیه از کنار یکدیگر بودن لذت ببرند. در صورتی که وان یا استخر زایمان عمق کافی داشته باشد، آب به عنوان عاملی ایمن و قدرتمند باعث تشویق مادر برای دستیابی به بیشترین توانایی هایش شده و ترس او را به حداقل میرساند.