علت سوزاک در بارداری چیست و چگونه قابل پیشگیری و درمان است؟
سوزاک یک عفونت مقاربتی است که از طریق رابطه جنسی گسترش پیدا می کند. در مردان، معمولا مجرای ادراری و در بانوان معمولا مجرای خروجی مثانه، گردنه رحم و یا هر دو به این عفونت آلوده می شوند. این عفونت همچنین می تواند راست روده، مقعد، گلو و لگن را نیز آلوده کند. در موارد نادر، چشم ها نیز به این عفونت دچار می شوند. اگر سوزاک به موقع درمان شود، نمی تواند مشکل خاصی به وجود بیاورد. اما اگر بدون درمان رها شود می تواند مشکلاتی جدی به وجود بیاورد.
سوزاک در بارداری و سوزاک درمان نشده در بانوان می تواند به سمت رحم، لوله های تخمدان و تخمدان ها حرکت کند و آنها را نیز آلوده کند. این حالت می تواند منجر به بروز زخم های دردناک و التهاب شود که به آنها بیماری التهابی لگن (PID) گفته می شود. PID می تواند موجب نازایی و نیز بارداری خارج از رحم شود.
علت سوزاک در بارداری چیست؟
نوع خاصی از باکتری ها منجر به بروز بیماری مقاربتی سوزاک می شوند. سوزاک یک بیماری عفونی قابل انتقال از راه تماس جنسی است. این بدان معناست که می تواند از طریق رابطه جنسی از یک شریک جنسی به طرف مقابل منتقل شود. (عفونت می تواند به واژن، آلت تناسلی مردانه، دهان و مقعد منتقل شود.) بعلاوه مادران باردار می توانند در هنگام زایمان این بیماری را به نوزاد خود منتقل کنند.
علائم سوزاک چیست؟
سوزاک در بسیاری از موارد علائم خاصی را ایجاد نمی کند به همین خاطر بسیاری از افراد مبتلا بدون آگاهی از بیماری خود، آن را به شریک جنسیشان منتقل می کنند.
علائم بیماری سوزاک در صورت وجود عبارتند از:
- درد هنگام ادرار کردن
- ترشحات غیر طبیعی از الت مردانه یا مهبل
عفونت سوزاک در گلو نیز معمولا علائم خاصی را ایجاد نمی کند.
معمولا علائم سوزاک در آقایان راحت تر از بانوان تشخیص داده می شود. اما برخی از مردان علائم بسیار خفیفی را از خود نشان می دهند و یا اصلا با علائم خاصی مواجه نمی شوند.
علائم اولیه ممکن است به قدری خفیف باشند که با عفونت مثانه و یا عفونت ادراری اشتباه گرفته شوند. هنگامی که یک عفونت سوزاک درمان نشده به طرف لگن (در بانوان) حرکت می کند، علائم می توانند شامل درد در پایین شکم، درد در هنگام رابطه جنسی، خونریزی از واژن و یا تب باشد.
معمولا از زمانی که فرد مبتلا در معرض عفونت قرار می گیرد تا زمان بروز علائم ۲ تا ۵ روز طول می کشد. اما ممکن است در برخی موارد این بازه زمانی تا ۳۰ روز نیز طول بکشد.
حتی اگر شما هیچ یک از علائم سوزاک نداشته باشید (سوزاک بدون علائم و یا قبل از بروز علائم) باز هم می توانید باعث انتقال این بیماری به دیگران شوید و تا زمانی که به صورت کامل درمان نشده اید احتمال انتقال بیماری توسط شما وجود دارد.
روش تشخیص بیماری های مقاربتی چگونه است؟
پزشک سوالاتی را در مورد سوابق پزشکی و جنسی شما خواهد پرسید. همچنین ممکن است شما را معاینه کند.
ادرار و یا مایع حاصل از عفونت شما مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. همچنین ممکن است به منظور تشخیص سایر بیماری های مقاربتی نیز مورد آزمایش قرار بگیرید. ممکن است تست پاپ اسمیر نیز بر روی شما انجام شود.
به محض اینکه نسبت به بیماری مقاربتی خود مطمئن شدید حتما به شریک جنسیتان نیز اطلاع بدهید. متخصصین بانوان توصیه می کنند که در چنین مواقعی باید با افرادی که در ۶۰ روز گذشته با آنها رابطه جنسی داشته اید تماس بگیرید و آنها را مطلع کنید. چنانچه در ۶۰ روز گذشته رابطه جنسی نداشته اید، حتما به آخرین شخصی که با وی در ارتباط (جنسی) بوده اید تماس بگیرید.
درمان سوزاک در بارداری چگونه است؟
برای درمان سوزاک از آنتی بیوتیک استفاده می شود. مهم است که حتما آنتی بیوتیک را با تجویز پزشک و دقیقا بر طبق نسخه ایشان مصرف کنید. در غیر این صورت ممکن است دارو تاثیر کمتری داشته باشد و یا اصلا تاثیری نداشته باشد.
سفتریاکسون و سفیکسیم برای درمان سوزاک در بارداری باید مورد استفاده قرار بگیرد.
فراموش نکنید که درمان به موقع سوزاک می تواند خطر ابتلای شما به سایر بیماری ها مانند بیماری التهاب لگنی را کاهش دهد و از گسترش بیشتر عفونت جلوگیری کند.
بسیاری از افرادی که به سوزاک مبتلا هستند، بیماری مقاربتی کلامیدیا نیز دارند. در چنین شرایطی باید هر دو عفونت شما تحت درمان قرار بگیرد.
در هنگام درمان عفونت سوزاک از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید. اگر درمان شما شامل تنها یک دوز از دارو بود، حتما بعد از دریافت دارو ۷ روز صبر کنید تا دارو تاثیر خود را بگذارد.
درمان عفونت سوزاک شما را در مقابل ابتلای مجدد به بیماری سوزاک محافظت نمی کند. لذا همواره مسائل بهداشت جنسی و توصیه های پزشکی را به یاد داشته باشید و به آنها عمل کنید.
اگر ابتلای شما به بیماری سوزاک باعث شده است که شما و یا شریک جنسیتان نسبت به این قضیه احساس بدی داشته باشید، یک یا چند جلسه مشاوره می تواند برای حل این مشکل مفید باشد.
عوارض سوزاک در بارداری چیست؟
زایمان زودرس، پارگی پیش از موعد پرده های جنینی، عفونت پرده های جنینی و عفونت بعد از زایمان در بانوانی که به هنگام زایمان عفونت گنوکوکی در آنها ثابت شده است شیوع بیشتری دارد. سفتریاکسون و سفیکسیم برای درمان عفونت سوزاک در بارداری باید طبق دستور پزشک مورد استفاده قرار بگیرند. شرکای جنسی متعدد، فقر، سوء مصرف مواد، ابتلا به سایر بیماری های مقاربتی احتمال ابتلا به سوزاک را بیشتر می کند، در ضمن در مجردها و سن کمتر از ۲۵ سال در معرض سوزاک، احتمال خطر بیشتری وجود دارد. اگر مادران باردار مبتلا به سوزاک باشد، هنگام زایمان آنرا به نوزاد منتقل خواهد کرد. که می تواند در نوزاد سبب کوری، عفونت مفصلی و یا عفونت کشنده خون شود. اگر مادران باردار مبتلا به سوزاک باشد، هر چه سریعتر باید درمان شود تا خطر انتقال به نوازد کاهش پیدا کند.
ابتلا به سوزاک در بارداری چه تاثیری بر جنین دارد؟
با توجه به گزارش مرکز کنترل بیماری ها (CDC)، سوزاک یک بیماری منتقل شده از طریق جنسی است؛ که حدود ۱۳۰۰۰ مادران باردار در ایالات متحده در سال تحت تاثیر آن قرار می گیرد. سوزاک یک بیماری خطرناک برای جنین در دوران بارداری و هنگام زایمان است. درمان سوزاک با آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری مؤثر و امن است و به جلوگیری از عوارض طولانی مدت آن کمک می کند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده گزارش می دهد که علائم سوزاک در بانوان همیشه آشکار نیست؛ اما شامل ترشحات زرد رنگ واژن، درد در هنگام ادرار و خونریزی غیر طبیعی در دوران قاعدگی است.
سقط جنین بر اثر سوزاک
کنگره متخصصان بانوان و زایمان (ACOG) اعلام کرده است که میزان سقط مکرر در بانوان مبتلا به سوزاک افزایش می یابد. بانوان مبتلا به سوزاک اغلب بیماری التهابی لگنی (PID) را نیز تجربه می کنند که خطر ابتلا به بارداری خارج رحمی را افزایش می دهد. به این معنا که جنین به جای رحم در داخل لوله فالوپ جای می گیرد. از آنجا که لوله برای حمایت از یک جنین بسیار کوچک است؛ اگر جنین با استفاده از داروسقط نشود، پارگی دیواره لوله فالوپ و خونریزی جدی می تواند رخ دهد.
زایمان زودرس بر اثر سوزاک
نوزادان متولد شده در مادران مبتلا به سوزاک به احتمال زیاد پیش از موعد مقرر و قبل از هفته ۳۷ متولد می شوند. زایمان زودرس در بانوان مبتلا به سوزاک ممکن است مربوط به پارگی زودرس غشا یا کیسه آب اطراف نوزاد و یا به دلیل محافظت جنین از عفونت باشد.
سوزاک در نوزاد تازه متولد شده
نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی متولد می شوند به دلیل آنکه در دهانه واژن ممکن است با ترشحات عفونی سوزاک تماس داشته باشند؛ احتمالا دچار این بیماری خواهند شد. علائم عفونت سوزاک به طور کلی چند روز پس از زایمان در جنین ظاهر می شود و شامل عفونت های پوستی، عفونت تنفسی، عفونت مجاری ادرار و واژن و التهاب ملتحمه و صلبیه چشم است.
قطره آنتی بیوتیک چشم درست پس از زایمان مانع از انتقال عفونت به چشم می شود. در صورت عدم درمان سوزاک می تواند موجب نابینایی در نوزادان شود. در نهایت در صورت عدم درمان ممکن است نوزاد مبتلا به سوزاک به آرتروز در مفاصل یا مننژیت و ... نیز مبتلا شود؛ و با گسترش بیشتر بیماری، عفونت سیستمیک خون، موجب ایجاد عوارض تهدید کننده زندگی نوزاد می شود.
راههای پیشگیری از سوزاک چگونه است؟
پیشگیری از سوزاک آسانتر از درمان سوزاک است.
- در هر دفعه برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- فراموش نکنید که داشتن بیش از یک شریک جنسی علاوه بر مشکلات عرفی و اخلاقی، ممکن است باعث بروز بیماری های مقاربتی شود. بهترین رابطه جنسی، رابطه با یک شریک جنسیست به گونه ای که وی نیز تنها یک شریک جنسی داشته باشد. هر شریک جنسی بیشتر برابر است با خطر بیشتر برای ابتلا به بیماری های مقاربتی.
- مسئولیت پذیر باشید. اگر به بیماری مقاربتی مبتلا هستید تا زمانی که درمان شما کامل نشده است از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید.
- تا قبل از اینکه مجددا آزمایش نداده اید و سلامت شما و شریک جنسیتان توسط پزشک تائید نشده است از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید.
- برای پیشگری از پیشرفت بیماری سوزاک در بارداری نه نشانه و علائم این بیماری دقت داشته باشید.
مطالعه بیشتر:
1- علائم عفونت سوزاک چیست و چه عوارضی برای مردان و زنان دارد؟
2- آیا داشتن رابطه جنسی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند؟
3- علل رابطه جنسی دردناک در زنان