molfix-مولفیکس

آنچه در مورد چگونگی انجام سونوگرافی واژینال باید بدانید

آنچه در مورد چگونگی انجام سونوگرافی واژینال باید بدانید

یکی از راه های بررسی اندام ها و ارگان های درونی بدن بانوان استفاده از سونوگرافی واژینال است. این روش در پیدا کردن علل بیماری ها و نیز درمان های مربوط به دستگاه ادراری تناسلی نقش قابل توجهی دارد. در این متن قصد داریم شما را با چگونگی انجام سونوگرافی واژینال، سونوگرافی واژینال در بارداری، سونوگرافی واژینال برای تشخیص تخمک گذاری و ... آشنا کنیم.

انواع روش های سونوگرافی

به طور کلی سونوگرافی به روشی گفته می شود که در آن با کمک امواج التراسوند اندام ها و ارگانل های درونی بدن را مشاهده می کنند. در این روش دستگاه امواج صوتی را تولید می کند این امواج پس از برخورد با ارگان های بدن پژواک هایی تولید می کنند، مبدل دستگاه سونوگرافی، این پژواک ها را دریافت کرده و از طریق تجزیه و تحلیل آنها تصاویری را ایجاد می کند که شما می توانید آن ها را بر روی مانیتور مشاهده کنید. 

به طور کلی سونوگرافی به دو روش ابدومینال و واژینال انجام می شود. در روش ابدومینال یا شکمی، متخصص سونوگرافیست، پروب دستگاه را بر روی شکم شما قرار می دهد و به این ترتیب احشای شکمی را بررسی می کند. اما روش انجام سونوگرافی ترانس واژینال با کمک دستگاه سونو واژینال انجام شده و اینگونه نیست.

 

سونوگرافی ترانس واژینال چگونه انجام میشود؟

پروب سونوگرافی واژینال همانند یک لوله باریک و بلند است. تکنسین بعد از قرار دادن کاندومی بر روی آن، پروب را به درون واژن بیمار وارد می کند. این پروب امواج صوتی را از خود منتشر کرده و با دریافت و تجزیه پژواک های حاصل، دستگاه سونوی واژینال تصاویری را تولید می کند. 

مزیت انجام سونوگرافی واژینال نسبت به سونوگرافی شکمی در این است که در حین انجام سونوی واژینال، پروب به اندام ها و ارگان های درون بدن بسیار نزدیک است. درنتیجه می تواند تصاویر بسیار واضح تری را فراهم کند. با در دست داشتن تصاویر واضح تر، امکان اتخاذ تصمیمات صحیح تری برای پزشک در جهت رویکردهای درمانی فراهم خواهد بود.

 

سونوگرافی واژینال در بارداری چگونه انجام میشود؟

در طی دوران بارداری خصوصا در اوایل بارداری می توان با کمک سونوگرافی واژینال تصاویر بسیار واضحی را از رویان (جنین قبل از هفته 8) فراهم کرد. به عنوان مثال در حوالی هفته های 5 و 6 که هنوز ساک بارداری بسیار کوچک است، ممکن است سونوگرافی ابدومینال نتواند تصاویر دقیق و واضحی را فراهم کند و قادر به پیدا کردن ساک بارداری در شکم مادر نباشد. و یا این که در صورت مشاهده ساک بارداری امکان تشخیص دادن وجود و یا عدم وجود جنین در درون آن فراهم نباشد. اما با کمک سونوگرافی واژینال که تصاویر بسیار واضح تری ایجاد می کند می توان در همین هفته ها ساک بارداری را با جزئیاتی همچون جنین و کیسه زرده مشاهده کرد. 

به همین دلیل در مواردی که مادر مشکوک به بارداری خارج رحمی است، در صورت مشاهده نشدن ساک بارداری در درون حفره رحم، پزشک زنان توصیه می کند که متخصص سونوگرافی با کمک سونوگرافی ترانس واژینال لوله های رحمی را با دقت بررسی کند.

چگونگی انجام سونوگرافی واژینال

برای انجام سونوگرافی واژینال به آمادگی خاصی احتیاج ندارید

  • اگر از تامپون استفاده می کنید، لازم است که آن را خارج کنید
  • بهتر است لباس راحتی بپوشید تا پزشک بتواند به راحتی به قسمت پایین بدن شما دسترسی داشته باشد.
  • به یاد داشته باشید که همواره کسب اطلاعات کافی مانع از بروز احساس ترس در افراد خواهد شد.

 

آیا سونوگرافی واژینال دردناک است؟

اگر بخواهیم صادقانه به این سوال شما پاسخ دهیم، با ید بگوییم که به خودتان بستگی دارد. درصورتی که در هنگام وارد کردن پروب به درون واژن خود را منقبض کنید، بدون شک احساس درد خواهید کرد. اما اگر چند نفس عمیق بکشید و ماهیچه هایتان را در حالت ریلکس نگه دارید دردی را حس نمی کنید.

 

آیا امکان سونوگرافی واژینال در زمان پریود وجود دارد؟

طبق گفته دکتر ناهید خدا کرمی رئیس انجمن مامایی ایران، امکان انجام سونوگرافی واژینال در دوران قاعدگی نیز وجود دارد.

اکنون که درمورد چگونگی انجام سونوگرافی واژینال اطلاعات کافی دارید، می دانید که به چه دلیل و چگونه می توان از این روش بررسی در جهت اقدامات درمانی استفاده کرد.

 

مطالعه بیشتر:

1- تشخیص بارداری در هفته اول با سونوگرافی واژینال

2- آیا در بارداری می توان سونوگرافی واژینال انجام داد؟

3- سونوگرافی ترانس واژینال چیست و چگونه انجام می شود؟

 

استدیو عکس فیلیک