سونوگرافی هفته چهلم بارداری و در آن چه می بینید؟
اگر جزو آن دسته از مادرانی باشید که با وجود رسیدن به هفته چهلم بارداری، هنوز زایمان نکرده اید، احتمالا این روزها بیشتر از هر زمان دیگری نگران، خسته، کلافه و در عین حال مشتاق تولد دلبند کوچکتان هستید. احساساتی که دارید همگی قابل درک بوده اما هنوز هم باید صبور باشید و تحت نظر پزشک بررسی های لازم را برای اطمینان از سلامتی جنین انجام دهید. به همین دلیل نیز ما در این مقاله به سونوگرافی هفته چهلم بارداری و سوالات پیرامون آن پرداخته ایم. پس از خواندن ادامه مطلب غافل نشوید.
سونوگرافی هفته 40 بارداری
تا پایان هفته 40 بارداری وزن جنین بین 4234-3004 گرم و طول بدن او 50/7 سانتی متر خواهد بود.
در این مرحله رشد جنین آماده ورود به دنیای خارج ار رحم است.
در سونوگرافی چه میبینید؟
یکی از روشهای سنجش وزن جنین در این هفته اندازه گیری دور شکم است. در این تصویر نیمهای از شکم جنین را میبینید. حفره سیاه معده اوست و خط سیاه رگ خونی است که مواد غذایی را از جفت به او میرساند اما به زودی نحوه تغذیه او تغییر خواهد کرد.
آیا انجام سونوگرافی هفته چهلم بارداری ضروری است؟
بله! پزشکان برای ارزیابی سلامت جنین و اطمینان از اینکه او در وضعیت نامناسبی قرار ندارد، انجام دادن سونوگرافی هفته چهلم بارداری را بسیار ضروری و واجب می دانند. به ویژه اگر حرکات جنین کاهش پیدا کرده باشد.
چرا باید در هفته چهلم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟
ویزیت هفته 40 بارداری، شامل دو جز اساسی سونوگرافی و تست بررسی سلامت جنین یا همان بدون استرس (NST) است که تحت نظر پزشک انجام می شوند. مهم ترین دلایلی که شما باید سونوگرافی هفته چهلم بارداری را انجام دهید، عبارت هستند از:
- اطمینان از سلامت جنین: ما توقع داریم که جنین هرچه زودتر به دنیا بیاید، اما گاهی ممکن است انتظار برای شروع طبیعی و خود به خود دردهای زایمانی بسیار طولانی شود. به همین دلیل نیز برای اطمینان از اینکه شرایط موقت جنین در درون رحم خوب است یا خیر و همچنین تشخیص اینکه آیا لازم است برای شروع دردهای زایمانی، مداخله پزشکی انجام داد یا خیر، سونوگرافی هفته چهلم بارداری باید انجام شود. پزشک در این سونوگرافی، وزن جنین، وضعیت رشد او و میزان مطابقت آن با سن بارداری، حجم مایع آمنیوتیک، وضعیت جفت و بند ناف و از همه مهم تر موقعیت قرارگیری جنین در رحم را مورد بررسی قرار می دهد تا بر اساس نتایج آن ها در مورد زمان و نوع زایمان و همچنین چگونگی مدیریت بارداری در این روزهای پایانی تصمیم گیری کند.
- سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل: طبق یک روال روتین و استاندارد، توصیه می شود تست بیوفیزیکال پروفایل (BPP) که شامل سونوگرافی و تست بدون استرس است، در هفته چهلم بارداری برای تمامی مادران درخواست شود. در این بررسی با امتیازدهی به 5 پارامتر شامل حرکات تنفسی، حرکات بدن و اندام ها، باز و بسته کردن و خم شدن و کشش دست ها و پاها، حجم مایع آمنیوتیک و ضربان قلب، در مورد وضعیت جنین و میزان رفاه و سلامت او در رحم اطلاعات جامعی به دست آمده که به پزشک در مورد تصمیم گیری برای زمان زایمان (صبوری تا شروع خود به خود دردهای زایمانی و یا انجام مداخلات پزشکی) کمک قابل توجهی می کند.
- سونوگرافی کالر داپلر رحمی: این سونوگرافی در مواردی درخواست می شود که پزشک به وجود مشکلی در عملکرد جفت و خونرسانی به جنین شک کرده و یا اینکه بخواهد از میزان نفوذ و چسبندگی جفت به دیواره های رحمی مطلع شود.
- بررسی وضعیت موارد مشکوک شناسایی شده در سونوگرافی های قبلی: اگر در سونوگرافی های قبلی مشکلاتی همچون حجم غیرطبیعی مایع آمنیوتیک و یا اختلال در وزن گیری جنین شناسایی شده باشند، به طور معمول پزشک سونوگرافی هفته چهلم بارداری را با هدف بررسی وضعیت جدید این مشکلات و تشخیص بدتر یا بهتر شدنشان درخواست خواهد کرد.
- اطمینان از در خطر نبودن جنین و بارداری: بارداری، یک پروسه غیرقابل پیش بینی است و بنابراین هر لحظه باید منتظر وقوع اتفاقاتی باشید که انتظار آن ها را ندارید. اگر در طی هفته 40 بارداری، به شکم مادر باردار ضربه ای وارد شود و یا اینکه اگر علائمی مانند درد و انقباض رحمی، درد در کمر، شکم و پایین تنه، کاهش یا افزایش غیرطبیعی حرکات جنین، خونریزی واژینال و یا نشت مایعات مشکوک به پارگی و سوراخ شدن کیسه آمنیوتیک و ... ایجاد شوند، باید بلافاصله به اورژانس مراجعه کرد تا پزشک بررسی هایی همچون سونوگرافی هفته چهلم بارداری را برای اطمینان از در خطر نبودن جنین و مادر باردار انجام دهد.
سونوگرافی هفته چهلم بارداری چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم برای سونوگرافی هفته چهلم بارداری بسته به هدف انجام آن، از 10 تا 15 دقیقه در سونوگرافی های معمولی تا 30 الی 45 دقیقه در سونوگرافی کالر داپلر رحمی و بیوفیزیکال پروفایل، متغیر است.
پزشک چه چیزهایی را میتواند در سونوگرافی هفته چهلم بارداری تشخیص دهد؟
در هفته 40 بارداری جنین احتمالا به حد و اندازه یک هندوانه بزرگ و یا میوه استوایی جک فروت رسیده است. او به خوبی با صدی شما آشنا شده و در صورت تولد در این هفته، احتمالا با شنیدن صدایتان گریه را متوقف خواهد کرد. مواردی که پزشک در سونوگرافی هفته چهلم بارداری می تواند تشخیص دهد، عبارت هستند از:
- زنده بودن جنین و تعداد، نظم و ریتم ضربان قلب او،
- حرکات فعال بدن جنین،
- دختر یا پسر بودن جنین،
- شکل و موقعیت قرارگیری جنین در درون رحم،
- اختلالات رشدی در جنین از جمله ماکروزومی (بزرگ بودن و وزن بالای جنین نسبت به سن حاملگی)،
- کم یا زیاد بودن حجم مایع آمنیوتیک،
- محل جفت در رحم، درجه بلوغ و پیری آن (Grade)،
- سرراهی بودن (قرار داشتن جفت بر روی دهانه رحم) یا نبودن جفت و همچنین فاصله آن تا دهانه رحم،
- وجود هرگونه گره در بند ناف و یا پیچش آن به دور گردن و اندام های جنین،
- اختلال در عملکرد جفت و خونرسانی به جنین، چسبندگی جفت و میزان نفوذ آن در دیواره های رحمی (در سونوگرافی کالر داپلر)،
- رفاه عمومی و سلامت جنین در درون رحم با بررسی 5 پارامتر حرکات تنفسی، حرکات بدن و اندام ها، باز و بسته کردن و خم شدن و کشش دست ها و پاها، حجم مایع آمنیوتیک و ضربان قلب جنین (در سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل).
اگر در سونوگرافی هفته چهلم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟
نشنیدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی هفته چهلم بارداری، یک اورژانس پزشکی و مامایی است که خبر از در خطر بودن جنین و مرگ احتمالی او در درون رحم می دهد. در صورت وقوع چنین اتفاقی، باید همان لحظه و بدون از دست دادن وقت به بیمارستان مراجعه کرد تا برای انجام زایمان اقدامات لازم انجام شوند.
اگر در سونوگرافی هفته چهلم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟
پاسخ این سوال، وابسته به نوع مشکلی است که در سونوگرافی تشخیص داده شده و یا به وجود آن شک می شود. به طور معمول اگر پزشک در سونوگرافی هفته چهلم بارداری، به وجود مشکلی شک کند، ممکن است سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل و یا کالر داپلر رحمی را درخواست کرده و برای انجام هر چه زودتر زایمان اقدام کند. اگر هم مشکل شناسایی شده، مربوط به جنین باشد، بهترین کاری که در این شرایط می توان انجام داد، تنظیم یک نوبت ویزیت متخصص اطفال بلافاصله بعد از تولد و به دنیا آمدن نوزاد است.
مطالعه بیشتر:
هفته چهلم بارداری بایدها و نبایدها مادر و جنین
عکس جنین در هفته چهلم بارداری تصویر و اندازه جنین
انواع سونوگرافی بارداری چیست وچه زمان سونوگرافی انجام میشود؟
سونوگرافی چه چیزی را نشان میدهد و انواع آن چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟