ابريزش دهان نوزاد دو ماهه تا چهار ماهه و ...
ابريزش دهان نوزاد مساله ای است که تقریبا تمامی والدین حداقل در زمان رویش دندان های دلبندشان با آن دست و پنجه نرم خواهند کرد. علت آبریزش دهان نوزاد به موارد بسیار زیادی می تواند مربوط باشد. برای مثال آبریزش دهان نوزاد 2 ماهه معمولا مساعل مربوط به ریفلاکس شیر است در حالی که آبریزش از دهان نوزاد سه ماهه و بیشتر علاوه بر ریفلاکس می تواند با مرحله رویش دندان ها ارتباط داشته باشد. برای کسب اطلاعات کامل درمورد علت ابريزش دهان نوزاد، این که درچه مواردی باید نگران باشید و ... تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
آب ریزش دهان در نوزادان به معنی بیرون ریختن ناخواسته آب دهان است. در بدن انسان شش غدد بزاقی برای تولید بزاق وجود دارد. اگر بزاق بیش از حد تولید گردد، مقدار اضافی آن از دهان خارج می شود. خارج شدن بزاق اضافی یا تف کردن در نوزادان زیاد اتفاق می افتد و شروع آن از حدود 3 ماهگی است. ترشح بزاق در برخی نوزادان کمتر و در بعضی دیگر بیشتر است. ترشحات دهانی در کودکان می تواند به دلیل عدم رشد کافی عضلات دهان یا تولید بیش از حد بزاق باشد. هیچ جای نگرانی نیست. این نیز به عنوان مرحله ای از رشد باید سپری شود.
آیا ترشحات دهانی در نوزادان عادی است؟
خارج شدن غیرارادی آب دهان در میان نوزادان عمومیت دارد و ممکن است تا دو سالگی هم ادامه یابد. از آنجا که کودک شیرخوار کنترل کاملی بر عملکرد بلع و ماهیچه های دهان ندارد، حتی در خواب هم مقداری بزاق از دهان او خارج می شود. اگر کودک شما آب ریزش دهان دارد، انتظار داشته باشید این شرایط تا 18 الی 24 ماهگی ادامه یابد. آبریزش دهانی در دوره رویش دندانها نیز بسیار معمول است، بنابراین خود را برای تعویض لباس کودک 5-6 بار در روز آماده کنید. ترشحات دهان در کودکان کاملا عادی است اما اگر تا سن چهار سالگی ادامه یابد، طبیعی نیست و نیاز به بررسی دارد.
آبریزش دهانی در کودکان بسیار طبیعی است و حتی به رشد آنها نیز کمک می کند. ممکن است مقدار آبریزش در سنین مختلف متفاوت یعنی در دوره ای کم و در برهه ای دیگر با توجه به رشد کودک زیاد باشد.
آبریزش دهانی در شیرخواران از سه ماهگی به بعد آغاز می شود و معمولا قبل از آن وجود ندارند زیرا تا قبل از سه ماهگی کودک به پشت می خوابد و لذا آب دهان او معمولا به بیرون نمی ریزد. در این سن وقتی نوزاد به پشت می خوابد، آبریزش دهان بسیار است، البته در مواقعی که روی شکم خوابیده یا به صورت حفاظت شده می نشیند، آبریزش دارد که غیر طبیعی محسوب نمی شود.
یکی علت آبریزش دهان نوزاد دو ماهه خصوصا درمواردی که شدید و همراه با حباب های شیر است، ریفلاکس و یا بازگشتن شیر از معده به درون مری است. در این موارد شیرخوار آبریزش بسیار شدید دارد و معمولا در اطراف دهان او حباب های سفید در اثر آب دهان ایجاد می شود.
آبریزش نقش بسیار مهمی در رشد و نمو کودکان ایفا می کند. ترشحات دهانی نشانه رویش دندان در کودکان شیرخوار است. ترشح آب دهان و تف کردن در خردسالان به معنی رشد جسمی آنهاست. مثلا وقتی کودک بعد از بو کردن شیر یا غذا ترشح بزاق دارد، یعنی حس بویایی او در حال رشد است.
آب دهان حاوی آنزیم های مفید برای هضم غذای نیمه جامد و جامد در سنین 4 تا 6 ماهگی است. بزاق اسید معده را خنثی و به رشد کامل دیواره روده کمک می کند، همچنین از پوشش مری در مقابل تحریک محافظت به عمل می آورد. بزاق به دلیل ماهیت نرم و لزجی که دارد بلع را تسهیل کرده و با غذا آمیخته می شود.
اما در مواردی که ابريزش دهان نوزاد بسیار شدید است و یا علائم علاوه بر آبریزش دهان سایر علائم ریفلاکس را نیز از خود نشان می دهد، توصیه می شود که با یک متخصص اطفال در این رابطه مشورت کنید.