درمان قطعی آرتروز چیست و آرتروز چگونه تشخیص داده می شود؟
استئوآرتریت آرتروز بیماری است که اغلب به کندی پیشرفت می کند و تا زمانی که علائم دردناک یا ناتوان کننده نداشته باشد، تشخیص آن دشوار است. استئوآرتریت زودرس اغلب پس از تصادف یا حوادث دیگری که باعث شکستگی می شود و نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس دارد، تشخیص داده می شود. چنانچه تشخیص آرتروز برای شما مطرح شده است تا پایان این متن همراه ما باشید چون قصد داریم برایتان شرح دهیم که چه غذاهایی باید بخورید و کدام ورزش ها برای شرایط شما مفید است.
آرتروز چگونه تشخیص داده می شود؟
علاوه بر اشعه ایکس، پزشک ممکن است برای تشخیص استئوآرتریت آرتروزاز ام آر آی استفاده کند. در این تست تصویربرداری از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویری از استخوان و بافت نرم استفاده می شود. آزمایش خون برای رد سایر بیماریهایی که باعث درد مفاصل میشوند، مانند روماتوئید آرتریت و تجزیه مایع سینوویال، سایر روشهای تشخیصی هستند. در صورتی که نقرس یا عفونت علت اصلی التهاب باشد، با تجزیه مایع سینوویال می توان به آن پی برد.
ورزش برای آرتروز
یکی از مهمترین راه های درمان آرتروز ورزش کردن است. در صورت ابتلا به استئوآرتریت آرتروز، تمرینات کششی ملایم به خصوص برای سفتی یا درد در زانو، لگن یا کمر مفید است. تمرینات کششی نیز وضعیت حرکت و دامنه حرکت را بهبود می بخشد. در بیماران مبتلا به اسئوآرتریت آرتروز هر برنامه ورزشی باید با مشورت پزشک انتخاب شود.
درمان های طبیعی برای آرتروز
درمانها و مکملهای جایگزین ممکن است به کاهش علائمی مانند التهاب و درد مفاصل کمک کنند. برخی از مکمل ها یا گیاهان موثر عبارتند از:
- روغن ماهی
- چای سبز
- زنجبیل
- طب سوزنی
- فیزیوتراپی
- ماساژ درمانی
- حمام نمک اپسوم
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد
برای اطمینان از اثربخشی و بی خطر بودن دمنوش یا مکمل ها و یا تداخل احتمالی آنها با داروهایی که مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف نظر پزشک را جویا شوید.
رژیم غذایی آرتروز
رژیم غذایی مغذی منع مصرف ندارد بنابراین اگر مبتلا به استئوآرتریت آرتروز هستید، رژیم غذایی و تغذیه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در وهله اول باید برای کاهش فشار غیرضروری از روی مفاصل، وزن خود را در محدوده متعادل حفظ کنید. یک بررسی تحقیقاتی در سال 2020 نشان می دهد برخی انواع استئوآرتریت آرتروز، مانند استئوآرتریت آرتروز زانو، به رژیم غذایی سرشار از فلاونوئیدها پاسخ مثبت می دهند. فلاونوئیدها مواد مغذی موجود در میوه ها و سبزیجات هستند. آنتی اکسیدان های موجود در بسیاری از میوه ها و سبزیجات به مقابله با رادیکال های آزاد تولید شده توسط التهاب کمک می کنند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که می توانند باعث آسیب سلولی شوند.
یک رژیم غذایی با کیفیت بالا با کاهش التهاب و تورم به تسکین علائم استئوآرتریت آرتروز کمک می کند. غذاهای بیمار مبتلا به آرتروز باید به وفور حاوی ویتامین سی، ویتامین دی، بتاکاروتن و اسیدهای چرب امگا 3 باشد. افزایش مصرف غذاهایی با خواص ضدالتهابی نیز موثر است.
آرتروز دست:
استئوآرتریت آرتروز می تواند یک یا چند ناحیه از دستان را تحت تاثیر قرار دهد، مانند:
- مفصل بین فالانژیال دیستال که نزدیکترین مفصل به ناخن است
- مفصل بین فالانژیال پروگزیمال، که مفصل میانی هر انگشت است
- مفصلی که شست و مچ دست را به هم وصل می کند
- مچ دست
علائم بستگی به نوع مفصلی دارد که درگیر می شوند، اما به طور کلی می توان نشانه های زیر را برای آرتروز دست در نظر گرفت:
- سفتی
- درد
- ورم
- قرمزی
- ضعف
- مشکل حرکت انگشتان
- کاهش دامنه حرکتی
- هنگامی که انگشتان خود را حرکت می دهید کرپیتوس
- مشکل در گرفتن یا نگه داشتن اشیا
زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به استئوآرتریت آرتروز در دست هستند و معمولاً در سنین پایینتر به آن مبتلا میشوند. استئوآرتریت آرتروز دست تأثیر زیادی بر توانایی فرد در انجام کارهای روزانه دارد. درمان های مختلف از تغییر سبک زندگی گرفته تا جراحی به بهبود بیماری کمک می کند.
آرتروز مفصل ران:
استئوآرتریت آرتروز می تواند در یک یا هر دو لگن بروز کند. به این ترتیب، با آرتریت روماتوئیدی که معمولاً در هر دو لگن به طور همزمان رخ می دهد، متفاوت است. استئوآرتریت مفصل ران یک بیماری دژنراتیو است که به آهستگی پیشرفت می کند. بسیاری از افراد با استفاده از دارو، ورزش و فیزیوتراپی علائم خود را برای سالیان متمادی مدیریت می کنند. استفاده از عصا نیز در این بیماری موثر است.
در صورت تشدید بیماری، تزریق استروئید، سایر داروها یا جراحی به تسکین علائم کمک می کند. درمان های جایگزین نیز امروزه در حوزه فناوری و تجهیزات پزشکی مطرح هستند.
آرتروز زانو:
این نوع آرتروز نیز می تواند در یک یا هر دو زانو رخ دهد. سن، ژنتیک و آسیب زانو همگی در بروز بیماری نقش دارند. ورزشکارانی که فقط بر روی یک ورزش که شامل حرکات گسترده و تکراری است، مانند دویدن یا تنیس تمرکز می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به استئوآرتریت آرتروز هستند. در این نوع ورزشها از برخی عضلات بیش از حد و از بعضی دیگر کم استفاده می شود. استفاده بیش از حد ضعف و بی ثباتی در مفصل زانو ایجاد می کند. بنابراین به این گروه از بیماران توصیه می شود فعالیت های ورزشی خود را تغییر دهند و عضلات اطراف زانو را تغییر دهند. درمان استئوآرتریت آرتروز زانو به مرحله بیماری بستگی دارد.
زانوبند برای آرتروز:
بستن آتل یا بریس دور زانو یک درمان غیرجراحی عالی برای استئوآرتریت آرتروز زانو است. به کمک آتل تورم و فشار کاهش می یابد. فشار وزن از قسمت آسیب دیده زانو برداشته می شود و زانو ثبات بیشتری پیدا می کند. به این ترتیب امکان تحرک بیشتر فراهم می آید.
زانوبند انواع مختلفی دارد که با توصیه پزشک و یا به صورت بدون نسخه از داروخانه تهیه می شود. پزشک ممکن است انواع مختلف بریس ها را برای فعالیت های مختلف توصیه کند تا مشخص شود مناسب ترین نوع بریس با توجه به شرایط بیمار کدام است.
استئوآرتریت گردن:
استئوآرتریت گردن با عنوان اسپوندیلوز گردنی یا استئوآرتریت آرتروز گردن نیز شناخته می شود. این یک بیماری مرتبط با سن است و بیش از 85 درصد افراد بالای 60 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
ستون فقرات گردن در گردن قرار گرفته اند و مفاصل بین مهره ای را شامل می شوند. این مفاصل به حفظ انعطاف پذیری ستون فقرات کمک می کنند و دامنه حرکتی کامل را امکان پذیر می سازند. استئوآرتریت آرتروز گردن زمانی ایجاد می شود که غضروف اطراف مفاصل بین مهره ای از بین می روند. استئوآرتریت آرتروز گردن همیشه علامت دار نیست و در صورت بروز، می تواند نشانه های خفیف تا شدید ایجاد کند مانند:
- درد در تیغه شانه، پایین بازو یا انگشتان دست
- ضعف عضلانی
- سفتی در گردن
- سردرد، بیشتر در پشت سر
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بازوها یا پاها
گاهی اوقات، علائم جدی تری مانند از دست دادن کنترل مثانه، کنترل روده یا تعادل ممکن است رخ دهد. اگر این علائم را دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
آرتروز ستون فقرات:
کمردرد می تواند نشان دهنده ابتلا به آرتروز ستون فقرات باشد که در آن مفاصل فاست یا بین مهره ای واقع در سرتاسر ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد.سن و ضربه به ستون فقرات هر دو از عوامل خطر بالقوه برای استئوآرتریت آرتروز ستون فقرات هستند. افرادی که اضافه وزن دارند یا شغلشان به گونه ای است که زیاد می نشینند، بیشتر در معرض خطر هستند.
علائم آرتروز ستون فقرات می تواند از نظر شدت متفاوت باشد. برخی از آنها عبارتند از:
- سفتی یا حساسیت در مفاصل پشت
- ضعف، بی حسی، یا سوزن سوزن شدن در بازوها یا پاها
- کاهش دامنه حرکتی
توجه به این علائم مهم است. استئوآرتریت ستون فقرات بدون درمان، بدتر می شود و علائم شدیدتر و ناتوانی ایجاد می کنند.
پیشگیری از آرتروز
عواملی مانند وراثت و سن از جمله عوامل خطر استئوآرتریت آرتروز هستند که فرد کنترلی روی آنها ندارد. اما عوامل دیگری وجود دارد که با مدیریت آنها می توان خطر ابتلا به استئوآرتریت آرتروز را کاهش داد.
به نکات زیر برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز توجه کنید:
- از بدن خود حمایت کنید. اگر ورزشکار حرفه ای هستید یا زیاد ورزش می کنید، حتما از بدن خود مراقبت کنید. ساپورتهای ورزشی و کفشهای مناسبی انتخاب کنید که شدت ضربه را روی زانو کم می کند. ورزش های خود را طوری تغییر دهید که همه عضلات تمرین داشته باشندو فشار تمرین فقط روی عضلات خاصی نباشد.
- وزن خود را در محدوده نرمال حفظ کنید. شاخص توده بدنی خود را در محدوده مناسب با قد و جنس خود نگه دارید.
- رژیم غذایی مغذی داشته باشید. با تمرکز بر میوه ها و سبزیجات به طیف وسیعی از غذاهای سالم دست می یابید.
- استراحت کافی داشته باشید. به بدن خود فرصت های کافی برای استراحت و خواب بدهید.
- اگر دیابت دارید، کنترل قند خون به مدیریت عوامل خطر ابتلا به استئوآرتریت آرتروز کمک می کند.
آینده درمانی بیماری آرتروز
استئوآرتریت آرتروز یک بیماری مزمن است که علاج کامل ندارد. اما با درمان، می توان آینده خوبی را برای بیمار پیش بینی کرد. علائم درد مزمن و سفتی مفاصل را نادیده نگیرید. در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا به محض تشخیص، درمان زودهنگام آغاز و بهبود در کیفیت زندگی شما حاصل شود.
مطالعه بیشتر:
روماتیسم و زایمان طبیعی آیا امکان پذیر است؟
ورم مغز استخوان چیست و چگونه درمان می شود؟
علت درد زانو در بارداری و درمان زانو درد در بارداری چیست؟
درد شدید استخوان در دستها، مچ پاها و لگن بعد از زایمان، علت چیست؟