molfix-مولفیکس

رویش اولین دندان و نشانه های دندان در آوردن نوزاد

رویش اولین دندان و نشانه های دندان در آوردن نوزاد

دخترم 9 ماهه است. چند شبی خوب نمی ‌خوابید و به محض اینکه او را درون تختش می‌ گذاشتم، هوشیار می ‌شد. تا صبح باید او را راه می ‌بردم تا خوابش ببرد. طول روز هم مدام نق می‌ زد و بد خلق و حساس شده بود. غذا هم نمی ‌خورد. در صورتی که تا چند روز قبل اشتهای خوبی داشت و بدون بهانه بازی می ‌کرد. نگران شدم و سری به دکترش زدم. پزشک می ‌گفت دندان‌هایش دارد نیش می‌ زند و مشکل دیگری ندارد. با این حرف خیالم راحت شد. در مورد رویش اولین دندان‌ها حرف‌ و حدیث های زیادی شنیده‌ بودم. سرچی در اینترنت کردم تا اطلاعاتم را کامل کنم و راهی بیابم تا به کودکم در گذراندن این دوره سخت کمک کنم.

 

رویش اولین دندان در چند ماهگی اتفاق می افتد؟

معمولا در محدوده 6 ماهگی اولین نیش زدن ها برای رویش دندان نوزاد اتفاق می افتد. البته این به آن معنی نیست که حتماً شاهد بیرون زدن اولین دندان کودکتان در 6 ماهگی خواهید بود. برخی کودکان در این مورد جلوتر از سایر کودکان هستند و برخی تا قبل از یک سالگی دندان درمی آورند. پس اگر کودکتان هنوز یک سالش نشده و دندان ندارد، خیلی نگران نباشید. هنوز دیر نشده است.

آیا ممکن است کودکی با دندان متولد ‌شود؟ 

بله. از هر 2 هزار کودک یک کودک با یک دندان متولد می شود که به آن دندان جنینی می گویند. این دندان گاهی ایجاد مزاحمت کرده و اجازه نمی دهد نوزاد به راحتی سینه مادر را بمکد و مادر نیز گاهی دچار مشکل می شود. دندان جنینی ریشه ندارد و معمولاً بعد از چند روز می افتد. گاهی نیز به توصیه پزشک میتوان آن را کشید تا کودک آن را نبلعد.

 

نشانه های دندان در آوردن نوزاد

معمولاً در این دوره کودکان زیاد گریه می کنند، لپ‌هایش قرمز و متورم است، تب دارند، اسهال می ‌شوند و دچار سوختگی مقعدند. گاهی به دلیل سوزش لثه متداوماً شب‌ها از خواب برمی خیزند و بیتابی می کنند. البته ممکن است کودکی تنها یکی از این علائم را داشته باشد. به هر حال تحمل درد در تمام کودکان یکسان نیست و ممکن است کودک شما بدون هیچ یک از این علائم دندان درآورد.

ممکن است علائم رویش دندان با علائم بیماریهای گوش و حلق و بینی اشتباه گرفته ‌شود؟

بله. علائم در هر دو تقریباً یکسان است. مهم این است که مادر دقت کند کودک در طول روز مرتباً دچار این علائم است یا گهگاه بیتابی می کند. اگر علائم همیشگی است، یعنی کودک بیمار است.

کودک می خواهد همه چیز را به دهان ببرد، باید جلوی او را بگیرم ؟

 کاملاً برعکس! لثه‌های کودک شما ملتهب و دردناک است و فشار آوردن روی یک جسم خارجی باعث آرامش کودک می شود. بهترین کار این است که برای کودکتان اسباب ‌بازیهای دندانی بخرید و در فریزر بگذارید تا خنک شود، بعد به او بدهید تا به دهان ببرد. سرما درد را تسکین می دهد.

رویش دندان میل کودک به خوردن غذا را کم می کند، مک زدن باعث افزایش جریان خون در نواحی ملتهب شده و آن را دردناک‌تر می کند. کودکان ممکن است حتی در این زمان از خوردن سینه مادر یا پستانک هم سرباز زنند.

مالش لثه با قند به رویش سریع‌تر دندان‌ها کمک می کند؟

این ترفند سنتی، نه‌ تنها موثر نیست. بلکه می تواند به دندان‌های تازه نیش ‌زده کودک آسیب برساند. فراموش نکنید که قندها اولین دلیل پوسیدگی دندان‌ها هستند و بهتر است تا رویش کامل دندان‌ها از دادن قند به کودک اجتناب کنید.

ابتدا کدام دندان های نوزاد بیرون می‌آیند؟

اولین دندانی که نیش می زند، دندان جلوی فک پایین است و بعد دندان‌های جلویی فک بالا نمایان می شوند. بعد دندان‌های آسیاب و بعد نیش و دوباره دو آسیاب دیگر می ‌رویند. تمام دندان‌ها به ترتیب اول در فک پایین بعد در بالا نیش می زنندکودک در 30 ماهه تمام دندان‌ ها را دارد، در این سن 20 دندان‌ شیری درآمده ‌و قرار است تا 6 سالگی باقی بمانند. اگر کودک شما 3 ساله است و برخی دندان‌ها را ندارد، حتماً با دندان‌ پزشک اطفال مشورت کنید.

مسواک زدن کودکان را از چه سنی باید آغاز کنیم؟

با رویش اولین دندان باید مسواک زدن شروع شود. حدالامکان باید دو مرتبه در روز دندان ‌های کودک را مسواک کرد. در ابتدا به کمک آب جوشیده و بعد با خمیردندان‌های مخصوص کودکان. در ضمن نباید شب‌ها به کودک شیر با عسل یا شکر داد. برخی موادغذایی نیز بزاق را اسیدی می کنند و می توانند به دندان ‌ها تازه روییده آسیب ‌زده و باعث پوسیدگی آنها شوند.

 

مطالعه بیشتر:

1- 5 عامل پوسیدگی دندان کودکان

2- علت و واکنش والدین به دهان بردن اشیا در کودکان

3- برفک دهان نوزاد ، علائم و درمان

 

استدیو عکس فیلیک