molfix-مولفیکس

لزوم انجام تست غربالگری شنوایی نوزادان و درمان مشکلات شنوایی

لزوم انجام تست غربالگری شنوایی نوزادان و درمان مشکلات شنوایی

نوزادان از همان بدو تولد و در واقع از زمانی که در درون رحم هستند، به صداهای اطرافشان گوش می دهند. پس از گذشت یک سال یاد می گیرند صداهایی که می شنوند را تقلید کنند. به مرور با تقلید صدای والدین و سایرین صحبت کردن را می آموزند. اما متأسفانه تعدادی از نوزادان از نعمت شنوایی محروم اند. بر اساس آمارها 2 کودک از هر 1000 کودکی که متولد می شوند دارای مشکلات شنوایی در یک و یا هر دو گوش خود هستند.

نوزادانی که مشکلات شنوایی دارند، اگر تحت درمان قرار نگیرند، به مرور شنوایی آنها کمتر شده و ممکن است که هرگز صحبت کردن را یاد نگیرند. از آنجا که توانایی صحبت کردن از جمله مهارت های ضروری برای برقراری ارتباط با اطرافیان و اجتماع است، زندگی این افراد با مشکلات فراوانی همراه خواهد بود بعلاوه بسیاری از مشکلات شنوایی درصورتی که به موقع تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند. برای جلوگیری از ایجاد مشکلات فردی و اجتماعی یکی از مهم ترین رویکرد های سازمان جهانی بهداشت، انجام سنجش شنوایی نوزادان در بدو تولد و در فواصل منظمی بعد از آن است.

بهترین زمان انجام تست غربالگری شنوایی

زمانی که مغز در اوج رشد و تکامل خود است، یعنی سه سال اول زندگی، مهم ترین زمان برای یادگیری مهارت های کلامی است. در واقع انسان ها از همان 6 ماه اول زندگی شروع به یارگیری مهارت های کلامی می کنند، بنابراین تشخیص به موقع مهارت های کلامی بسیار ضروری است.

میزان شنوایی نوزاد شما باید قبل از خروج از بیمارستان سنجیده شده و در صورت نیاز یک ماه تا سه ماه بعد تکرار شود. اگر فرزند زیر 5 سال دارید و تا کنون این کار را انجام نداده اید، هرچه سریع تر او را به مراکز بهداشتی برده و سلامت شنوایی او را بررسی کنید. درصورت وجود هرگونه مشکلی باید هرچه سریع تر اقدامات درمانی آغاز شود.

 

تست غربالگری شنوایی چگونه انجام می شود؟

برای انجام  تست غربالگری شنوایی نوزاد دو روش وجود دارد که هیچ کدام برای نوزاد شما آزار دهنده نبوده و فرزندتان می تواند در طی انجام آن بخوابد و یا استراحت کند.

1- روش اتو آکوستیک امیشن

در روش اتو آکوستیک امیشن صدایی یک وسیله ی کوچک درون مجرای شنوایی نوزاد شما قرار داده می شود، این وسیله صداهای بسیار ریزی تولید می کند، سپس بازخوردهای این اصوات توسط گوش نوزاد را اندازه می گیرد. اگر هیچ برگشت صدایی وجود نداشته باشد ممکن است که نوزاد مشکلات شنوایی داشته باشد.

2- روش پاسخ سیستم شنوایی مغزی

در  روش پاسخ سیستم شنوایی مغزی سلامت اعصاب مغزی (عصب های شنوایی) که صداها را از گوش به مغز منتقل می کنند، بررسی می شود. در طی انجام آن یک هدفون بر روی گوش های نوزاد و یک الکترود بر روی سر او گذاشته می شود که کاملا بدون درد هستند. با کمک دستگاه های مربوطه رسیدن و یا عدم رسیدن پیام های شنوایی به لوب تمپورال (گیج گاهی) بررسی می شود.

 

روش های درمان مشکلات شنوایی نوزادان بعد از انجام تست غربالگری شنوایی

درصورت وجود هرگونه مشکلی، نوزادتان را نزد یک متخصص اطفال که در زمینه ی درمان مشکلات شنوایی مهارت داشته باشد ببرید. او در طی سه ماه اول تست های تشخیصی دیگری را برای تشخیص دقیق تر علت ایجاد کننده کاهش و یا عدم شنوایی انجام خواهد داد. به این ترتیب محل و شدت ضایعه مشخص خواهد شد. اگر معاینات وجود مشکل شنوایی را تأیید کند، مداخلات درمانی باید قبل از 6 ماهگی آغاز شود.

آیا احتمال بروز مشکلات شنوایی در کودکان بزرگتر نیز وجود دارد؟

مشکل شنوایی نیز همانند سایر مشکلات جسمی در هر سنی ممکن است رخ دهند. اما معمولاً انواع ارثی آن تا دوران کودکی خود را نشان خواهند داد.

در سنین کودکی و حتی بزرگسالی، انواع عفونت ها، برخی از بیماری ها، صداهای ناگهانی و بلند، آسیب های مغزی و ... می توانند منجر به بروز مشکلات شنوایی در افراد شوند.

تشخیص دیر هنگام مشکلات شنوایی و درمان آن ها بعد از سن 3 سالگی به این معنی نیست که کودک شما هرگز صحبت کردن را یاد نخواهد گرفت، اما کسب و پیشرفت مهارت های کلامی ممکن است دشوار تر از حالت معمول بوده و حتی شاید به انجام گفتار درمانی نیاز باشد. درصورت نیاز ممکن است که استفاده از وسایلی مانند سمعک و یا درمان های جراحی ضرورت پیدا کند. 

 

مطالعه بیشتر:

1- تکامل بینایی، شنوایی و مغز جنین در رحم مادر

2- گوش پاک کن عامل آسیب رسان شنوایی کودکان

3- تکامل توانایی های حسی نوزاد

4- کاهش توانایی یادگیری در کودکان مبتلا به آپنه

 

استدیو عکس فیلیک