علت ترشحات زرد رنگ گوش نوزاد (واکس گوش) چیست؟
جمع شدن مقدار زیادی از ترشحات در گوش نوزاد که به آن واکس و یا موم گوش نیز گفته می شود، بسیار ناخوشایند است و ممکن است حتی ندانید که برای پاک کردن آن چه باید بکنید. در این مطلب می خواهیم بدانیم که این ترشحات چیست؟ در زمان تجمع آنها در گوش نوزاد چه باید بکنیم؟ و چه زمانی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟
واکس گوش چیست؟
واکس و یا سرم گوش شامل سلول های مرده مجرا و مواد غلیظ و چسبنده ای است که توسط غدد موجود در مجرای گوش تولید می شوند. گرچه ممکن است که تجمع آنها دردسر زا باشد، اما یکی از اجزای نرمال گوش محسوب شده و در واقع سبب حفظ سلامتی گوش می شوند.
واکس گوش یک سد ضد آب و چسبنده است که مانع از ورود آب، ذرات خارجی و حتی حشرات به درون گوش شده و به این ترتیب مانع از بروز عفونت می شود.
دکتر های کائو می گوید که "واکس گوش برخی از نوزادان بسیار چرب است درحالی که برخی دیگر واکس بسیار خشکی در گوش خود دارند که هردوی آنها طبیعی تلقی می شود و نیازی به مداخله ی پزشکی ندارد".
وجود چه مقدار از واکس گوش نرمال است؟
ممکن است ترشحات بیش از حد گوش نوزادتان شما را نگران کرده باشد، اما لازم است بدانید که نیازی به نگرانی نیست و براساس میزان فعالیت غدد عرق موجود در مجرای خارجی، مقدار ترشحات گوش نوزادان مختلف با هم بسیار متفاوت است. درحقیقت هیچ منبعی وجود ندارد که مقدار نرمالی برای ترشحات مشخص کرده باشد.
برخی متخصصات می گویند که اگر ترشحات به مقداری باشد که پزشک بتواند از میان آنها پرده گوش را مشاهده کند، مقدار آن نرمال محسوب می شود. به عبارت دیگر وقتی ترشحات به حدی تجمع پیدا کرده باشند که مجرای گوش را مسدود کنند، غیر طبیعی محسوب خواهد شد.
علت تجمع واکس گوش (ترشحات زرد رنگ گوش) چیست؟
واکس گوش به طور دائم در حال ساخت و ترشح است و توسط مژک های بسیار ریز سلول های پوششی مجرا به بیرون رانده می شود. تجمع این واکس زمانی رخ می دهد که والدین توسط ابزار نامناسبی اقدام به خارج کردن آن کرده و این ترشحات را به سمت بخش های عمقی تر از مجرا هل می دهند و یا با وارد کردن آسیب به سلول های مژک دار، خروج طبیعی آن را با اختلال مواجه می سازند.
آیا ممکن است تجمع ترشحات زرد رنگ گوش تهدید کننده باشد؟
دکتر هیل می گوید "از آنجا که تمیز کردن مجرای گوش بوسیله ی گوش پاک کن معمولاً سبب به عقب راندن ترشحات و در مراحل بعدی سبب انسداد مجرا خواهد شد، لازم است که والدین به شستن و سپس خشک کردن قسمت های بیرونی گوش بسنده کرده و اقدام به وارد کردن هیچ وسیله ای از جمله گوش پاک کن به درون مجرای گوش نکنند. اگر باز هم تجمع مواد درون مجرا مشاهده می شد، می توانید با استفاده از قطره گوش مواد را نرم کنید تا ترشحات روان شده و بتوانند به راحتی از گوش خارج شوند. بدانید که وجود ترشحات در گوش به معنی عفونت گوش نیست.
چه زمانی تجمع ترشحات زرد رنگ گوش مشکل ساز می شود؟
انباشته شدن این واکس در درون گوش زمانی مشکل ساز می شود که فرزند شما دچار مشکل شنوایی شده و یا سبب تجمع آب در پشت آن شود. زمانی که مشاهده می کنید که فرزندتان به درستی به صداها پاسخ نمی دهد، علائم گوش درد را در او می بینید و یا شاهد خروج دائمی ترشحات از گوش او هستید، لازم است که به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پزشک متخصص ممکن است با کمک ابزارهای مخصوص اقدام به شست و شوی گوش فرزند شما کرده و حتی درصورت نیاز شما را به یک متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع دهد.
مطالعه بیشتر:
1- درمان و نشانه های عفونت گوش کودکان
2- شناخت انواع روش های درمان انحراف چشم نوزاد
3- بیماری های شایع چشم نوزاد و روش های مراقبت از چشم نوزاد
4- برفک دهان نوزاد ، علائم و درمان