molfix-مولفیکس

مضرات موبایل برای زنان باردار

مضرات موبایل برای زنان باردار

 آیا شنیده اید استفاده طولانی مدت از تلفن همراه، اثرات نامطلوب بر نوزاد خواهد داشت؟ اگر می خواهید از صحت ماجرا با خبر شوید، این مقاله را بخوانید.

علاوه بر مطالعات بسیاری که در خصوص عوارض پرتوهای ناشی از دستگاه های الکترونیکی وجود دارد، پژوهش هایی درباره آثار استفاده از تلفن همراه بر جنین نیز صورت گرفته است.

آیا استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری خطرناک است؟

نتایج تکان دهنده این پژوهش ها نشان می دهد که استفاده از تلفن همراه در مادران باردار، خطر تولد فرزندانی با مشکلات رفتاری را به دنبال دارد. در واقع امواج الکترومغناطیسی بر رشد مغزی جنین اثرگذار بوده و موجب بروز بیش فعالی خواهد شد.

ممکن است مادر در دوران بارداری با تلفن همراه خود صحبت کند، متنی بنویسد، از پزشک معالج وقت معاینه بگیرد یا مطلبی درباره نیاز های نوزاد جستجو کند. حال سوال اینجاست که چگونه انجام این کارها با استفاده از تلفن همراه می تواند بر سلامت نوزاد در حال رشد اثرگذار باشد؟ در این مقاله به طور علمی به شما خواهیم گفت برای برطرف شدن نگرانی در خصوص استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری چه باید کرد.

امواج تلفن همراه و ابزارهای بی سیم چه تاثیری بر روی بدن دارد؟

در دنیای امروز، هر فرد برای برقراری تماس و ارتباط با نزدیکان و عزیزانش تنها به استفاده از تلفن همراه بسنده نمی کند. لپ تاپ، تبلت و سایر ابزارهای بی سیم (وایرلس) در هر  زمان و مکانی فراگیر شده اند. برقراری تماس با سایر افراد و ارتباط با دنیای بیرون با استفاده از این دستگاه های الکترونیکی مستلزم انتشار و دریافت امواج رادیویی الکترومغناطیسی است. اگرچه امواج کمی از این ابزارها متصاعد می شود ولی به داخل بدن نفوذ می کنند. قرار گرفتن بدن در معرض امواج بیشتر می تواند موجب آسیب DNA و تغییر در ترکیب مولکول های سلول های زنده گردد. اما اینکه آیا تغییرات به مدت طولانی پایدار می مانند یا خیر بستگی به فرکانس و قدرت امواج دارد.

دستگاه های بی سیم تنها منابعی هستند که شما را در معرض امواج رادیویی قرار می دهند. آیا می دانستید خورشید، دستگاه های اشعه ایکس، رادیو، مایکروویو و هواپیما همه امواج رادیویی اما در سطوح متفاوت ساطع می کنند؟ به همین دلیل پزشک از شما می خواهد در دوران بارداری از قرار گرفتن در معرض هر نوع امواج غیر ضروری خودداری کنید، بهتر است توصیه او را جدی بگیرید.

 

خطرات استفاده از تلفن همراه (موبایل) بر روی جنین

از آنجا که انرژی امواج تلفن همراه حاوی انرژی قابل ملاحظه ای هستند، در خصوص اینکه آیا این امواج بر جنین تاثیرگذار هستند یا خیر، تردید وجود دارد. در یک جنین در حال رشد، سلول ها سریع تکثیر می شوند و نسبت به اختلالات بیرونی آسیب پذیر هستند. اما پژوهش های انجام شده تاکنون موفق به ارائه پاسخ قطعی درباره خطر استفاده از موبایل در دوران بارداری نشده اند.

گروهی از دانشمندان با فعال نگه داشتن تلفن های همراه، موش های باردار را در معرض این دستگاه قرار دادند. آنها به مدت دو هفته، تعدادی تلفن همراه فعال را در حالت بی صدا بالای قفس موش ها گذاشتند. گروه کنترل دیگری نیز با شرایط مشابه وجود داشت که در آن تلفن ها غیرفعال بودند.

نوزاد موش ها از حیث مشکلات رفتاری و ظرفیت حافظه آزمایش شدند. موش های متولد شده از مادرانی که در معرض تلفن همراه فعال قرار داشتند، دارای نوعی مشکل رفتاری بودند که در انسانه ها به آن بیش فعالی گفته می شود. البته، نتیجه آزمایش بر روی موش ها همیشه در مورد انسانها صدق نمی کند در این مورد نیز احتمالا همینطور است چرا که هیچ انسانی در طول بارداری به مدت 24 ساعت در 7 روز هفته از تلفن همراه استفاده نخواهد کرد.

دانشمندان در مطالعۀ دیگری قرار گرفتن در معرض تلفن همراه در دوران قبل و بعد از زایمان و نیز مشکلات رفتاری کودکانرا مورد آزمایش قرار دادند. در این پژوهش، پرسشنامه ای در خصوص سلامت و رفتار کودکان هفت ساله و نیز سابقه مادر در استفاده از تلفن همراه به مادرانشان داده شد، پس از بررسی مشخص گردید که قرار گرفتن در معرض تلفن همراه قبل و بعد از زایمان، تا حد کمی با بیش فعالی و سایر مشکلات رفتاری کودکان ارتباط دارد. تفسیر پژوهشگران حاکی از آن است که این تداعی می تواند به دلیل عوامل مداخله گر ناسنجیده و غیرعلمی باشد. در واقع این پژوهش نمی تواند وجود ارتباط مناسب بین قرار گرفتن مادر باردار در معرض تلفن همراه و مشکلات رفتاری را اثبات کند.

بنابراین توجه داشته باشید که تاکنون پژوهش های علمی نتوانسته اند ارتباط بین استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری و اختلالات رفتاری و رشدی را در کودکان اثبات کنند.

 

مضرات استفاده از تلفن همراه (موبایل) برای زنان باردار

طی دهه های اخیر استفاده از تلفن همراه فراتر از یک تماس است. به طوریکه امروزه گوشی نقش یک رایانه کوچک، پخش کننده موسیقی و دستگاه بازی را دارد. یک نرم افزار (برنامه) پرتابل در گوشی همراه کارکردهای عمومی و پرتوهای آن را افزایش خواهد داد.

اگر چه محققان تا هنوز به طور کامل به آثار تشعشعات سطح پایین بر روی DNA و سلول ها پی نبرده اند، اما بین تشعشع و اختلالات فیزیولوژیکی و یا عصبی در یک کودک ارتباط متقابل وجود دارد. البته این تعریفی از یک رابطه علت و معلولی نیست، بلکه نکته ای است که باید به طور اخص مورد توجه قرار بگیرد.

سازمان بهداشت جهانی این نوع خطرات را تحت عنوان گروه "احتمال سرطان زایی" تعریف کرده و اظهار می دارد: "به طور کلی در مطالعات انجام شده در خصوص قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی امواج با فرکانس بسیار پایین، موارد محدودی از افزایش خطر سقط جنین در اثر میدان مغناطیسی را گزارش شده است."

 

چگونه عوارض استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری را به حداقل برسانیم؟ 

پژوهش هایی از این دست هنوز به نتایج قطعی دست نیافته اند و نمی توان با استناد به آنها مادر باردار را از استفاده از تلفن همراه منع کرد. سازمان بهداشت جهانی، بیان می دارد که "مادران باردار نباید نگران سلامتی فرزندانشان به دلیل استفاده از تلفن همراه باشند".

اما بهتر است برای اطمینان بیشتر و حفظ سلامتی نوزاد جانب احتیاط را رعایت کنیم، در اینجا رهنمودهایی برای ایمنی بیشتر نوزاد آمده است:

  • وقتی از تلفن همراه استفاده نمی کنید، آن را چند متر دور از خود قرار دهید.
  • می توانید از ابزارهایی مانند بلندگوی تلفن یا گوشی استفاده کنید که مانع از اتصال مستقیم تلفن همراه به بدن می شوند.
  • می توانید به جای مکالمه با تلفن همراه، متن را در آن تایپ کرده و قبل از فشردن دگمه ارسال، دستگاه را تا سرحد امکان دور از خود نگه دارید.
  • در صورت تماس های فوری و اضطراری، گفتگو را تا جایی که مقدور است، کوتاه کنید.
  • در صورت امکان از تلفن ثابت (تلفنی که سیم دارد)، استفاده کنید.
  • در جایی که پوشش شبکه بالاست از تلفن همراه استفاده کنید، در مواردی که شبکه پوشش ضعیفی دارد، دستگاه برای اینکه بتواند تماس را برقرار سازد، مقداری بیشتری اشعه از خود متصاعد می کند.
  • در تمامی مراحل زندگی به ویژه در دوران بارداری که تمامی اعمال و فعالیت های شما به طور مستقیم با سلامت جنین در ارتباط است، زمان روشن بودن صفحه نمایش را کاهش دهید.
  • از آنجا که جیب لباس بسیار نزدیک به شکم قرار دارد، از قرار دادن گوشی تلفن در جیب لباس خودداری کنید.
  • به هنگام خواب گوشی را زیر بالش قرار ندهید.

ما استفاده از سرگرمی های سالم تر و طبیعی را به شما پیشنهاد می کنیم تا بتوانید در سلامت کامل زندگی کنید. فشارها و استرس های ناخواسته را از خود دور کنید، این از هر چیزی برای شما و فرزندتان مهم تر است.

 

تاثیر استفاده از موبایل و اینترنت موبایل در بارداری بر روی جنین

از آنجا که انرژی امواج تلفن همراه حاوی انرژی قابل ملاحظه ای هستند، در خصوص اینکه آیا این امواج بر جنین تاثیرگذار هستند یا خیر، تردید وجود دارد. در یک جنین در حال رشد، سلول ها سریع تکثیر می شوند و نسبت به اختلالات بیرونی آسیب پذیر هستند. اما برای رسیدن به پاسخ سوالات خود در خصوص تاثیرات استفاده از موبایل و اینترنت گوشی در دوران بارداری بر روی جنین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آیا استفاده از اینترنت موبایل برای جنین مضر است؟

در مورد اینکه استفاده از تلفن همراه و وای فای چه مضراتی برای بارداری و جنین دارد نمی‌توان با قطعیت حرف زد، اما از آنجائی که این دوران، دوران بسیار مهم و حساس است،‌ لازم است جوانب احتیاط را رعایت کنید و کاری نکنید که جنین و خودتان در معرض خطرات احتمالی قرار بگیرد.

همان طور که ذکر شد هیچ دلیلی اثبات شده ای که بگوییم حتما موبایل یا مایکروفر یا اینترنت وای فای و... برای جنین مضر است، وجود ندارد ولی از طرفی احتیاط شرط عقل است. بهتر است زیاد از این گونه وسایل در طی بارداری استفاده نکنید. مخصوصا شب ها هنگام خواب اینترنت موبایل را قطع کرده و آن را در اتاقتان و درست کنار دسست تان نگذارید. البته در حد معمول می توانید از گوشی تلفن همراهتان استفاده کنید ولی مدام گوشی موبایل همراهتان نباشد. وقت هایی که از اینترنت استفاده ندارید آن را خاموش کنید.

 

خطرات استفاده از موبایل بر روی جنین

اغلب مادران باردار می دانند که باید در دوران بارداری بیشتر از خود مراقبت کنند تا به جنین آسیبی نرسد. اما اغلب توجهی به اشعه های مختلف ناشی از لپتاپ، تلفن همراه و مودم ها ندارند. پژوهش های انجام شده تاکنون موفق به ارائه پاسخ قطعی درباره خطر استفاده از موبایل در دوران بارداری نشده اند.

آیا استفاده از موبایل در بارداری موجب بروز بیش فعالی در کودکان می شود؟

BabySafe کمپینی برای افزایش آگاهی مادران باردار در حفظ جنین است. یکی از مواردی که در این کمپین به شدت مورد توجه قرار می گیرد تابش اشعه های مختلف و تاثیر آن بر رشد مغزی جنین است. این اشعه ها که از وسایل الکتریکی ساطع می شوند، بر رشد مغزی جنین تاثیر می گذارند و به اختلالات رفتاری که شایع ترین آن ها اختلال بیش فعالی است، منجر می شود. آگاهی کامل در دوران بارداری و یک بارداری امن، آینده جنین را نجات می دهد زیرا تاسف خوردن بعد از به دنیا آمدن او هیچ فایده ای ندارد.

دکتر هیو تیلور از دانشگاه ییل توصیه می کند تا می توانید تلفن همراه را از خود دور کنید تا خطرات ناشی از آن را به حداقل برسانید. تیلور مطالعات زیادی بر روی دوران بارداری انجام داده است و تاثیر اشعه های تلفن همراه را بر روی موش های آزمایشگاهی بررسی کرده و به صورت گزارشات علمی به ثبت رسانده است. انجام دادن آزمایشات روی موش های آزمایشگاهی به این دلیل است که نمی توان جنین واقعی را فقط در یک مورد خاص مورد بررسی قرار داد، زیرا مادران باردار در معرض عوامل مختلفی قرار دارند و بررسی یک عامل امکان پذیر نیست اما در موش های آزمایشگاهی با ایزوله کردن فقط تاثیر امواج تلفن همراه بررسی می شود.

تیلور و گروه تحقیقاتی اش روی دو گروه از موش های آزمایشگاهی که یک سری از آن ها در معرض تلفن همراه روشن و گروه دیگر در معرض تلفن همراه خاموش قرار گرفتند. تمام شرایط زیست محیطی از جمله غذا و محل اقامت برای دو گروه یکسان بوده است. موش به دنیا آمده در بزرگسالی مورد آزمایش قرار می گیرد.

تیلور و همکارانش مشاهده کردند، موش هایی که در معرض اشعه های تلفن همراه روشن بودند، حافظه ضعیف تری داشتند و احتمال بیش فعال شدن در آن ها شدید تر است. تیلور شباهت زیادی بین رفتار موش ها با کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی که در کودکان در حال رشد امروز دیده می شود، مشاهده کرد.

آیا استفاده از موبایل در بارداری موجب بروز مشکلات رفتاری در کودکان می شود؟

دانشمندان در مطالعۀ دیگری قرار گرفتن در معرض تلفن همراه در دوران قبل و بعد از زایمان و نیز مشکلات رفتاری کودکانرا مورد آزمایش قرار دادند. در این پژوهش، پرسشنامه ای در خصوص سلامت و رفتار کودکان هفت ساله و نیز سابقه مادر در استفاده از تلفن همراه به مادرانشان داده شد، پس از بررسی مشخص گردید که قرار گرفتن در معرض تلفن همراه قبل و بعد از زایمان، تا حد کمی با بیش فعالی و سایر مشکلات رفتاری کودکان ارتباط دارد. تفسیر پژوهشگران حاکی از آن است که این تداعی می تواند به دلیل عوامل مداخله گر ناسنجیده و غیرعلمی باشد. در واقع این پژوهش نمی تواند وجود ارتباط مناسب بین قرار گرفتن مادر باردار در معرض تلفن همراه و مشکلات رفتاری را اثبات کند.

بنابراین توجه داشته باشید که تاکنون پژوهش های علمی نتوانسته اند ارتباط بین استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری و اختلالات رفتاری و رشدی را در کودکان اثبات کنند.

 

مطالعه بیشتر:

1- عوارض و خطرات ایستادن طولانی مدت در بارداری

2- خطرات و عوارض مصرف استامینوفن در بارداری

3- خر و پف در بارداری چه عوارض و خطراتی دارد؟

4- خطرات داشتن رابطه جنسی در سه ماهه آخر بارداری

 

استدیو عکس فیلیک