محافظت از جنین در برابر ویروس ها
اشریشیا کلی، استرپتوکوک B، لیستریا مونوسیتوژنز، هرپس، سیتومگالوویروس، سرخجه، آبله مرغان و... ابتلا به عفونت های ویروسی و باکتریایی اغلب عوارض نسبتاً خوش خیمی به دنبال دارند بجز در مواقع بارداری که عوارض و خطرات آن بسیار شدیدتر خواهد بود. در صورت ابتلا به هر نوع بیماری در دوران بارداری مراقبت بسیار دقیق از مادر و جنین ضروری خواهد بود.
بارداری یک بیماری نیست بلکه به علت آنکه در این دوران عهده دار یک امانت گرانبهایید طبیعتاً در مقابل عفونت ها و عوارض ناشی از آن حساس تر و آسیب پذیرترید. بنابراین در طول نه ماه بارداری باید دقت و هوشیاری خود را چندین برابر کنید. وجود هر گونه لک یا پلاک های قرمز در سطح پوست، گلودرد و به خصوص کوچکترین نشانه ای از تب جزء علائمی هستند که به هیچ وجه نباید آنها را نادیده گرفت!
محافظت از جنین در برابر ویروس هرپس
نشانه ها و عوارض ابتلا به این ویروس چیست؟
ابتلا به این ویروس اغلب موجب بروز تب خال در ناحیه تناسلی و گاهی در ناحیه لب و دهان می شود. این تب خال ها در آغاز به شکل تاول بوده و به مرور زمان پاره و تبدیل به زخم می شوند. در اینگونه موارد خطر ابتلا جنین به عفونت در هنگام زایمان در بیشترین حد بوده و می تواند منجر به بروز آسیب های شدید مغزی در جنین شود. چنانچه یک خانم باردار چند روز پیش از موعد زایمان دچار تب خال تناسلی شود به دلیل خطر آلوده شدن جنین به عفونت در حین زایمان طبیعی، انجام عمل سزارین ضرورت خواهد یافت.
راه های درمان این بیماری چیست؟
استفاده از داروهای ضد ویروس با تضعیف فعالیت ویروس به بهبودی هر چه سریع تر زخم ها کمک می کند. به توصیه پزشک خانم های بارداری که به طور مکرر دچار تبخال تناسلی می شوند به منظور مهار بیماری و پیشگیری از وقوع آن در موعد زایمان باید مصرف داروهای ضد ویروس را حتماً از ماه هشتم بارداری آغاز کنند.
راههای پیشگیری از این بیماری چیست؟
در صورتی که همسرتان حامل این ویروس است به منظور پیشگیری از فعال شدن مجدد ویروس از ماه ششم بارداری به بعد حتماً در هنگام نزدیکی از کاندوم استفاده کنید.
نکته: اگر در تمام طول بارداری خود از داروهای ضد ویروسی استفاده کرده اید شدت و دفعات عود بیماری پس از زایمان کاهش خواهد یافت.
محافظت از جنین در برابر ویروس سیتومگالوویروس
نشانه ها و عوارض ابتلا به این ویروس چیست؟
این ویروس که بیشتر در میان کودکان شایع است به راحتی از طریق تماس های فردی از شخصی به شخص دیگر سرایت می کند. نشانه های این بیماری در کودکان شبیه علائم آنفلوانزا و عموماً همراه با خستگی مفرط است. عوارض این بیماری در دوران بارداری بسیار خطرناک بوده و منجر به بروز درجات مختلفی از عقب ماندگی ذهنی، ناشنوایی و نابینایی در جنین خواهد شد.
راه های درمان بیماری چیست؟
متاسفانه درمان قطعی و موثری برای این بیماری وجود ندارد. پزشک در صورت مشکوک بودن به بیماری برای اطمینان بیشتر و بررسی شواهدی از وجود عفونت در مایع آمنیوتیک یک آزمایش آمنیوسنتز برای شما تجویز خواهد کرد. در صورت مشاهده عفونت انجام آزمایشات سونوگرافی ضرورت خواهد یافت.
روش های پیشگیری از این بیماری چیست؟
به دلیل عدم وجود درمان موثر رعایت دقیق نکات بهداشتی در مورد این بیماری ضرورت می یابد. پس از هر بار تعویض پوشک نوزاد و یا شستن مدفوع کودک دست های خود را به خوبی با آب و صابون بشویید. از بوسیدن لب های کودک، مکیدن سر شیشه یا به دهان بردن قاشق او ... و به طور کلی از هر نوع تماس با بزاق کودک خودداری کنید. از استفاده ظروف غذاخوری و یا لوازم بهداشتی مشترک با کودکتان پرهیز کرده و به جای آن از حوله، بشقاب و لیوان شخصی خود استفاده کنید.
نکته: چنانچه کودک یا کودکانتان بیمار و به تب، اسهال و استفراغ و ... مبتلا هستند دقت در رعایت نکات بهداشتی را چندین برابر کنید.
محافظت از جنین در برابر ویروس آنفلوآنزا
نشانه ها و عوارض این بیماری چیست؟
بیشترین خطر ویروس آنفوآنزا به دلیل ایجاد تب است. زیرا افزایش دمای بدن معمولاً خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را به دنبال دارد.
راه های درمان این بیماری چیست؟
با استفاده از داروی پاراستامول می توان درجه حرارت بدن را کاهش داد.
روش های پیشگیری از این بیماری چیست؟
تزریق واکسن آنفلوانزای غیر فعال در طول دوران بارداری از نکاتی است که باعث پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های عفونی در مادر و جنین می شود.
نکته: می توانید علاوه بر خود با واکسیناسیون فرزندانتان نیز از ایجاد عفونت و سرایت آن به اطرافیان پیشگیری کنید.
محافظت از جنین در برابر ویروس سرخجه
نشانه ها و عوارض این بیماری چیست؟
ابتلا به ویروس سرخجه بخصوص در طول چهار ماه اول بارداری با خطرات بسیاری برای مادر و جنین همراه است. ابتلا به این بیماری در دوران بارداری باعث ناهنجاری های مغز و سیستم عصبی، نارسایی های قلبی، اختلالات بینایی و شنوایی در جنین خواهد شد.
راه های درمان این بیماری چیست؟
متاسفانه هیچ گونه درمان مفید و موثری وجود ندارد. پزشک در آغاز بارداری برای اطمینان از مصونیت مادر یک آزمایش خون تجویز خواهد کرد. در صورت منفی بودن جواب آزمایش و عدم مصونیت مادر تکرار آزمایش خون به صورت ماهانه تا ماه پنجم بارداری ضرورت می یابد.
روش های پیشگیری از این بیماری چیست؟
در حقیقت این پیشگیری باید با واکسیناسیون در سنین کودکی آغاز شود و در صورت عدم واکسیناسیون یک بار ابتلا طبیعی به سرخجه شخص را در تمام طول عمر در مقابل این بیماری محافظت خواهد کرد.
نکته: پس از زایمان می توانید برای انجام واکسن سرخجه اقدام نمایید. ولی اقدامات لازم برای پیشگیری از بارداری را فراموش نکنید زیرا بین واکسیناسیون سرخجه و بارداری باید حداقل سه ماه فاصله باشد.
محافظت از جنین در برابر ویروس آبله مرغان
نشانه ها و عوارض این بیماری چیست؟
آبله مرغان یک بیماری ویروسی شدیداً مسری است که ابتلا به آن در سه ماهه اول بارداری خطر سقط جنین و در سه ماهه دوم بارداری نیز خطر ابتلا به ضایعات پوستی را به همراه دارد. ابتلا به این بیماری در هفته های پایانی بارداری بیشترین مخاطرات را برای جنین به همراه دارد. در صورتی که آبله مرغان یک هفته پیش از موعد زایمان بروز کند بدن مادر فرصت ساخت پادتن علیه این بیماری را نخواهد داشت. در نتیجه نوزاد آنتی بادی های محافظ را از مادر دریافت نکرده و پس از تولد در معرض عوارض وخیم این عفونت قرار خواهد گرفت.
راه های درمان این بیماری چیست؟
خانم هایی که در دوران بارداري به آبله مرغان مبتلا می شوند بايد با استفاده از داروهای ضد ويروسی تزریقی درمان شوند.
روش های پیشگیری از این بیماری چیست؟
از تماس با کودکانی که به تازگی بر علیه این بیماری واکسینه شده و یا به آن مبتلا هستند اجتناب کنید.
نکته: این اطمینان به شما داده می شود که ابتلا به آبله مرغان در بزرگسالان شایع نیست و 90 درصد افراد در سنین کودکی به این بیماری مبتلا می شوند. بنابراین شما نیز احتمال زیاد جزء همین گروه بوده و نسبت به این بیماری ایمن هستید.
محافظت از جنین در برابر پاروویروس ها
نشانه ها و عوارض این بیماری چیست؟
ابتلا به این ویروس که بیشتر در میان کودکان شایع است علائمی شبیه به یک آنفوانزای خفیف داشته و معمولاً با تب، دردهای مفصلی و راش های پوستی همراه است. ابتلا به این ویروس در دوران بارداری به دلیل عبور از جفت و حمله به گلبول های قرمز می تواند باعث کم خونی شدید جنین شود. این عارضه به صورت تجمع مایع در شکم و قفسه سینه جنین در آزمایشات سونوگرافی قابل مشاهده است.
را ه های درمان این بیماری چیست؟
دوره طبیعی درمان معمولاً شش هفته به طول می انجامد. انتقال خون داخل رحمی از اقدامات موثر در درمان این بیماری است.
راه های پیشگیری از این بیماری چیست؟
با رعایت دقیق و کامل اصول بهداشت خود و فرزندانتان می توانید از خطر ابتلا به این بیماری بکاهید.
نکته: از هر دو خانم باردار یک نفر پیش از آغاز بارداری این ویروس را در بدن خود داشته و در مقابل ابتلا به آن مصون است.
8 نکته مهم بهداشتی
- برای پیشگیری از انتقال میکروب ها به داخل مجاری ادرار پس از هر بار اجابت مزاج ناحیه تناسلی خود را از جلو به عقب تمیز کنید.
- در صورت عدم مصونیت در برابر بیماری توکسوپلاسموز از نوازش گربه و به خصوص تماس با ظرف غذای او در تمام طول بارداری خودداری کنید.
- پس از هر بار اجابت مزاج و یا تعویض پوشک نوزاد دست های خود را به خوبی با آب و صابون بشویید.
- پیش از مصرف میوه ها و سبزیجات آنها را به خوبی ضد عفونی و با دقت آبکشی نمایید.
- نوشیدن آب و مایعات فراوان در طول روز را فراموش نکنید.
- از خوردن گوشت های خام و نیم پز خودداری کنید.
- یخچال خود را یک یا دو بار در ماه با استفاده از آب گرم و صابون به خوبی شسته و آن را به خوبی آب کشی کنید.
- از بوسیدن لب های کودک خودداری کرده و از مکیدن سر شیشه و یا به دهان بردن قاشق او اجتناب کنید.
مطالعه بیشتر:
1- شناخت انواع بیماری هپاتیت و تاثیر آن بر بارداری
2- ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) چه نشانه ها و درمانی دارد
3- تماس با گربه چه خطراتی برای زنان باردار دارد؟
4- علت و درمان های عفونت قارچی واژن چیست؟