molfix-مولفیکس

ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) چه نشانه ها و درمانی دارد

ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) چه نشانه ها و درمانی دارد

Human papilloma virus و یا ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) شایع ترین ویروس منتقله از راه جنسی است که که ابتلا به آن در دسته بیماری های منتقله از راه جنسی قرار می گیرد. 75 درصد از بانوان و آقایان فعال از نظر فعالیت های جنسی در معرض این ویروس قرار می گیرند، اما از آنجا که در بسیاری از موارد عفونت به خودی خود برطرف می شود، این بیماری در آنها تشخیص داده نخواهد شد.

ویروس HPV می تواند از طریق تماس های جنسی محافظت نشده، هم از طریق واژینال و هم از طریق مقعد منتقل شود. بعلاوه مطالعات جدید نشان می دهد که این ویروس امکان انتقال از طریق رابطه دهانی و نیز تماس پوست به پوست در نواحی تناسلی را نیز دارد.

 

نشانه های ابتلا به ویروس HPV در بارداری چیست؟

از آنجا که این ویروس دارای علائم و نشانه های اختصاصی نیست، تشخیص شدت عفونت در افراد مبتلا دشوار است. در حدود 100 تنوع متفاوت از ویروس مولد HPV وجود دارد، اما فقط تعداد محدودی از آنها سبب ایجاد مشکلات جدی در مبتلایان می شوند. ابتلا به انواع خطرناک می تواند عواقبی همچون سرطان دهانه رحم را به دنبال داشته باشد درحالی که انواع کم خطرتر معمولاً تنها به زگیل های تناسلی منجر می شوند.

زگیل های ایجاد شده ممکن است به صورت تخت و یا زوائد انگشت مانند باشند که ظاهری غیر نرمال در ناحیه ایجاد کرده و می توانند است خارش نیز داشته باشند.

این ضایعات بدون درد معمولاً در نواحی اطراف مدخل واژن و مقعد ایجاد شده و ندرتاً به توده های بدخیم مبدل می شوند، بعلاوه امکان عود مجدد پس از برداشتن آنها به روش های جراحی وجود دارد.

آیا باید در دوران بارداری تست غربالگری ابتلا به HPV را انجام دهم؟

تست غربالگری HPV از جمله آزمایشات روتین بارداری نیست. اما پزشک شما با انجام معاینات فیزیکی و بررسی نتایج آزمایش خون (بالا بودن مقدار آنتی بادی ها)، درصورت لزوم انجام آن را برای شما تجویز خواهد کرد. همچنین درصورت مثبت شدن نتیجه تست، انجام آزمایشات مربوط به تشخیص سرطان دهانه رحم ضرورت پیدا می کند.

آزمایشاتی که در این دوره انجام خواهید داد شامل موارد زیر می باشد:

  • تست پاپ اسمیر: در این تست سلول های دهانه رحم و مدخل آن از نظر مبتلا شدن و یا استعداد ابتلا به شاخصه های سرطانی بررسی می شوند.
  • کولپوسکوپی: در این تست دهانه رحم را به ماده ای به نام استیک اسید آغشته می کنند، مناطقی که حاوی سلول های سرطانی هستند به این روش تغییر رنگ خواهند داد سپس جهت بررسی های بیشتر از مناطق تغییر رنگ داده نمونه برداری خواهد شد.
  • تست DNA: در این تست سلول های دهانه رحم از نظر وجود ماده ژنتیکی مربوط به ویروس HPV خصوصاً انواع سرطان زای آن، بررسی می شوند.

 

روش های درمان HPV در بارداری

بیشتر عفونت های ایجاد شده توسط این ویروس به خودی خود برطرف می شوند. نیاز به درمان فقط در مواردی وجود دارد که تغییرات سرطانی شدن در سلول ها مشاهده شود. از جمله درمان های رایج می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجماد: در این روش با استفاده از نیتروژن مایع، مناطق سلولی مشکوک از دهانه رحم را منجمد کرده و به طور کامل از بین می برند.
  • الکتروکوتر: در این روش با استفاده از دستگاه الکتروکوتر، بافت های هدف سوزانده و برداشته می شوند.
  • بیوپسی مخروطی: در این روش بخشی از دهانه رحم که مبتلا به سلول های سرطانی است را به صورت مخروطی بریده و برمی دارند.
  • درمان های لیزری: طی این روش بافت های آسیب دیده را به کمک لیزر از بین می برند.
  • پماد های درمانی: برخی پماد های دارویی برای برطرف کردن زگیل های کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.

آیا ابتلا به HPV تاثیری بر بارداری دارد؟

بله، ویروس HPV تحت تاثیرات تغییرات هورمونی ناشی از بارداری قرار می گیرد. به این ترتیب که در طی بارداری اندازه زگیل ها و نیز تعداد آنها افزایش خواهد یافت. همچنین به علت خطر خونریزی و عفونت ممکن است که پزشک برداشتن زگیل ها را به صلاح شما ندانسته و از شما بخواهد که انجام هرگونه اقدامات درمانی بر روی آنها را به بعد از زایمان موکول کنید. مگر زمانی که زگیل بسیار بزرگ بوده و در مسیر خروج جنین است و شما نیز راهی جز انجام زایمان طبیعی نداشته باشید، که در این شرایط باید به کمک لیزر و یا انجماد و ... آن را برطرف سازید.

آیا امکان انتقال ویروس HPV به جنین وجود دارد؟

نوزادان متولد شده از مادران دارای زگیل های تناسلی در اغلب موارد به HPV مبتلا نخواهند شد. حتی اگر ویروس بتواند به بدن آنها نفوذ کند، طی چند روز آینده به علت آنتی بادی های تولید شده توسط سیستم ایمنی، مشکل برطرف خواهد شد.

درموارد بسیار نادری زگیل هایی در نواحی حلق و حنجره نوزاد ایجاد می شود که به آن پاپیلومای حنجره می گویند. این عارضه خطرناک است زیرا می تواند الگوی تنفسی نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد. درمان مناسب برای آن استفاده از لیزر برای پاک کردن حلق و حنجره از زگیل ها است.

 

بارداری در بانوان مبتلا به HPV

در این قسمت راهکارهایی برای فراهم کردن ایمن ترین شرایط بارداری ضمن ابتلا به HPV ارائه شده است:

  • لازم است که همسر شما نسبت به این ویروس واکسینه شود تا در حین مقاربت آن را دریافت نکند.
  • باید با پزشک خود در این باره صحبت کنید تا در صورت لزوم برخی از پروسه های درمانی لازم همانند از بین بردن زگیل ها را قبل از اقدام به بارداری پشت سر بگذارید.

آیا ابتلا به HPV بر توان باروری من تاثیری دارد؟

تاکنون HPV به عنوان ویروسی که سبب کاهش توان باروری زوجین شود شناخته نشده است. همچنین مشکلات شایع بارداری مانند زایمان زودرس و سقط نیز ارتباطی با این ویروس ندارند.

 

روش های جلوگیری از ابتلا به HPV

به کارگرفتن روش های زیر شانس ابتلای شما به این ویروس را به حداقل می رساند:

  • پرهیز از رفتار های جنسی پرخطر و نیز استفاده از کاندوم: این وسیله احتمال ابتلا به HPV و سایر بیماری های منتقله از راه جنسی را به میزان 70 درصد کاهش می دهد.
  • واکسن HPV را قبل از اقدام به بارداری تزریق کنید: سه نوع واکسن HPV تولید شده و برای عموم قابل دسترس است که برای سنین 9 تا 26 سال می توان آن را تزریق کرد. این واکسن ها مانع از ابتلای افراد به سویه های خطرناک این ویروس که منجر به سرطان و زگیل می شوند، خواهد شد.

این واکسن در سه نوبت تزریق می شود. نوبت اول دو ماه بعد از اولی و نوبت سوم شش ماه بعد از نوبت اول. به یاد داشته باشید که واکسن ها عفونت های ایجاد شده را نمی توانند درمان کنند.

آیا واکسن HPV سبب بروز مشکلاتی در بارداری خواهد شد؟

واکسن های HPV هیچ ارتباطی با توان باروری و مشکلات بارداری ندارند. آنها از جمله واکسن های غیر عفونی هستند که در دسته کم خطر قرار می گیرند.

 

مطالعه بیشتر:

1- علت و درمان های عفونت قارچی واژن چیست؟

2- سرطان تخمدان چیست؟

3- تاثیر روش های مختلف درمان سرطان دهانه رحم بر بارداری

4- تاثیر رژیم غذایی بر سرطان سینه

 

استدیو عکس فیلیک