هرپس چیست ،علائم آن چیست و راههای انتقال هرپس کدامند؟
هرپس دستگاه تناسلی یک عفونت مقاربتی و واگیردار است که بر اثر ویروس هرپس یا HSV ایجاد می شود. این ویروس اندام تناسلی، دهانه رحم و پوست نواحی دیگر بدن را نیز درگیر می کند. ویروس هرپس به دو دسته تقسیم می شود: هرپس نوع 1 و هرپس نوع 2. اگر می خواهید بدانید که هرپس چیست و راههای انتقال هرپس کدامند، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
هرپس چیست؟
در واقع هرپس نوعی عارضه مزمن است و در علم پزشکی مزمن به معنای بلندمدت است. با این حال بسیاری از افراد سال ها این ویروس را با خود حمل می کنند اما هرگز هیچ گونه علائمی در بدنشان ظاهر نمی شود ولی در برخی افراد این عفونت عود می کند. اگر فردی در گذشته به این عفونت مبتلا شده باشد و علائم آن را نیز داشته باشد، ممکن است در فواصل زمانی کوتاهی بطور مرتب به آن دچار شود. البته به مرور زمان دوره بهبود طولانی تر می شود و در هربار ابتلا، شدت بیماری کاهش می یابد.
راه های انتقال هرپس چیست؟
ویروس هرپس به شدت واگیردار است. ویروس سیمپلکس هرپس بوسیله تماس مستقیم و نزدیک به راحتی منتقل می شود. این ویروس بیشتر از طریق واژن، مقعد و یا آمیزش جنسی از طریق دهان منتقل شده و آن را انتقال هرپس تناسلی می نامیم. این بیماری می تواند کاملا پنهان بماند و علی رغم ابتلای فرد به این عفونت، علائم آشکاری وجود نداشته باشد. به همین دلیل بیشتر افراد متوجه ابتلای خود به این بیماری نمی شوند، زیرا علائم آن بسیار سطحی است و حتی بسیاری از افراد هیچ گونه علائمی نشان نمی دهند.
بطور کلی هرپس تناسلی از طریق نوع دوم ویروس هرپس (HSV-2) و از راه برقراری ارتباط جنسی ایجاد می شود، هرپس نوع یک که بیشتر منجر به تبخال دهانی می شود، می تواند از طریق تماس اندام تناسلی با دهان، موجب ایجاد و انتقال تبخال تناسلی گردد.
چند نکته در مورد هرپس
- گرچه راه انتقال هرپس تناسلی تماس است اما افراد مبتلا به هرپس تناسلی می توانند رابطه جنسی داشته باشند، اما در صورت داشتن علائم، باید از تماس مستقیم جلوگیری کنند. استفاده از کاندوم می تواند مانع از سرایت آن شود.
-
انتقال تبخال تناسلی از راه دهان امکان پذیر است. تماس اندام تناسلی با دهان فردی که در اطراف دهان خود تبخال دارد، خطر سرایت را بشدت افزایش می دهد.
- هرپس یا تبخال تناسلی می تواند از یک نقطه به نواحی دیگر بدن پخش شود.
- اگر تا به حال هیچ گونه علائمی از هرپس تناسلی نداشته اید، بدان معنا نیست که به آن مبتلا نشده اید.
- استرس می تواند موجب عود کردن علائم هرپس شود.
- افراد مبتلا به هرپس تناسلی بیش از سایرین در معرض ابتلا به ایدز قرار دارند.
- هرپس تناسلی تاثیری بر توانایی بارداری و ایجاد نازایی ندارد.
علائم هرپس تناسلی چیست؟
بسیاری از افراد مبتلا به هرپس تناسلی تا چندین ماه یا حتی چندین سال پس از ابتلا به این عفونت هیچ گونه علائمی بروز نمی دهند. افرادی که برای اولین بار توسط این ویروس دچار عفونت می شوند و دارای علائم هستند، معمولا 4 تا 7 روز پس از ابتلا متوجه این علائم می شوند. بطور کلی در افرادی که دارای علائم هستند، معمولا تاول های کوچک در نواحی اندام تناسلی و زخم تبخال دور دهان دیده می شود که از مهمترین علائم هرپس تناسلی در زنان و مردان محسوب می شود.
علائم عفونت اولیه هرپس
عفونت اولیه اصطلاحی است که در صورت ابتلای فرد برای اولین بار به هرپس تناسلی استفاده می شود. اگر عفونت اولیه پیشرفت کند، می تواند در مراحل بعدی علائم شدیدتری از خود نشان دهد.این علائم می توانند تا 20 روز ادامه داشته باشند، از جمله:
- زخم و تاول های کوچک بروی دهانه رحم
- ترشح واژینال
- درد هنگام ادرار
- تب
- بی حالی
- تبخال در اطراف دهان
- تاول های ریز، قرمز و دردناکی که بسرعت می ترکند و جای زخم آنها در نواحی اندام تناسلی، ران، باسن و مقعد باقی می ماند.
عود مجدد هرپس
احتمالا این سوال برای شما پیش می آید که نشانه های بازگشت مجدد هرپس چیست؟ علائم عود مجدد هرپس تناسلی با پیشرفت بیماری، کمتر شده و مدت زمان کمتری نیز بروز می کنند، زیرا بدن فرد مبتلا در مقابل این ویروس کمی ایمن شده است. این علائم در بیشتر موارد بیش از 10 روز ادامه نخواهند داشت. به طور کلی علائم عود مجدد تبخال تناسلی شامل موارد زیر است:
- سوزش و خارش اطراف اندام تناسلی پیش از ایجاد تاول
- ایجاد تاول و زخم در دهانه رحم
- تبخال اطراف دهان
- تاول های ریز، قرمز و دردناکی که بسرعت می ترکند و جای زخم آنها در نواحی اندام تناسلی، ران، باسن و مقعد باقی می ماند.
در حقیقت هرپس تناسلی به ندرت دوباره عود می کند و در صورت ابتلای دوباره، شدت علائم آن کاهش می یابد. بیمارانی که بوسیله ویروس هرپس نوع 1 دچار عفونت شده اند، نسبت به بیماران هرپس نوع 2 کمتر با بازگشت بیماری روبرو می شوند و علائم ضعیف تری نیز خواهند داشت.
حال که می دانید بیماری هرپس چیست، از چه راه های منتقل می شود و چه نشانه هایی دارد. درصورتی که وجود چنین عارضه ای در بدن خود مشکوک هستید، حتما با متخصص عفونی در این باره مشورت کنید.