زردی چشم نوزاد تا کی ادامه دارد؟
آیا چشمان نوزاد تازه به دنیا امده شما زرد به نظر می رسد و زردی چشم نوزادتان شما را به شدت نگران کرده است؟ ابتدا به شما می گوییم که آرامش خود را حفظ کنید احتمالا مساله خطرناکی نیست! سفیدی چشمها میتواند به دلیل بیماری زردی یا علل دیگر تغییر رنگ داده و زرد شوند. مقادیر زیاد بیلی روبین در خون باعث زردی میشود. بیلی روبین ماده زائد زردی است که در صفرا یافت میشود و کبد برای کمک به تجزیه چربیها آن را تولید میکند. بیلی روبین زیاد در جریان خون میتواند باعث نشتی در بافتهای اطراف مانند پوست و چشم و زردی آنها شود.
زردی چشم نوزاد نشانه چیست؟
مهمترین علت زردی چشم نوزاد باقی ماندن و یا پایدار شدن زردی فیزیولوژیک نوزادی است. که درصورت شدید بودن و یا تداوم طولانی مدت نیاز به درمان دارد.
علائم زردی نوزادی
از علایم شایع زردی در نوزادان زردی چشمها و پوست است.
زردی در نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است زیرا کبد هنوز به بلوغ نرسیده است.
بیلی روبین سریعتر از تکامل کبد شروع به ترشح میکند و در نتیجه بروز زردی در نوزادان بسیار شایع است.
زردی چشم و پوست فقط یکی از علائم زردی در نوزادان است. والدین همچنین باید مراقب علائمی از جمله کمبود انرژی، تحریک پذیری، تب و اختلالات بلع باشند.
نوزادان مبتلا به زردی باید سریعا بررسی شوند. در برخی شرایط یرقان در نوزادان بی خطر است و با تکامل کبد برطرف میشود.
از جمله دلایل طبیعی زردی در نوزادان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زردی فیزیولوژیکی: برخی نوزادان در مراحل اولیه رشد کبدی هستند و به همین دلیل دچار زردی میشوند. وقتی نوزاد 2-4 روزه میشود زردی از بین خواهد رفت.
- تغذیه کم با شیر مادر: در صورتی که نوزاد شیر کافی مصرف نکرده باشد ترشح بیلی روبین سبب زردی نوزاد میشود. این زردی با مصرف شیر برطرف میشود.
- مصرف شیر مادر: گاهی مواد و ترکیبات موجود در شیر مادر باعث میشود رودههای نوزاد بجای دفع بیلی روبین آن را در خود نگه دارد. این نوع زردی تا 12 هفتگی برطرف میشود.
برخی از دلایل زردی نوزادان نیاز به درمان بیشتر دارد. این موارد شامل:
- زردی ناشی از ناسازگاری خون: هنگامی که ناسازگاری RH مادر و جنین وجود داشته باشد، بدن مادر ممکن است در حالی که جنین در رحم است به گلبولهای قرمز آن حمله کند. از آنجایی که آنتی بادیهای مادر قبل از تولد گلبولهای قرمز نوزاد را از بین میبرد، این نوع زردیها ممکن است در همان روز اول بعد از تولد بروز کند.
- زردی نوزادان نارس: نوزادان نارس بیشتر در خطر ابتلا به زردی قرار دارند زیرا کبد آنها به شدت نارس است. نوزادان نارس ممکن است در کنار تعدادی از دیگر شرایط ، زردی شدید داشته باشند.
- عفونتها: بعضی از عفونتهای باکتریایی مانند سپسیس میتوانند باعث زردی نوزاد شوند.
- خونریزی: خونریزی داخلی میتواند باعث زردی شود. نوزادان نارس با خطر خونریزی بالا روبرو هستند.
در حالی که بیشتر نوزادان زردی خفیف تا متوسط را تجربه میکنند، گاه شاهد بروز زردی شدید هستیم. زردی خفیف ممکن است بدون درمان برطرف شود در حالی که زردی متوسط با استفاده از فتوتراپی (قرار دادم نوزاد زیر دستگاه) قابل درمان است.
پزشکان میتوانند موارد بسیار شدید را با استفاده از انتقال خون و تعویض خون نوزاد درمان کنند. بنابراین اگر با گذشت مدتی از تولد زردی چشم نوزاد هنوز برایتان نگران کننده است، او را نزد یک متخصص نوزادان ببرید تا درصورت لزوم آزمایش خون گرفته شده و درمان های لازم انجام شود.
مطالعه بیشتر:
پیشگیری از خطرات ناسازگاری Rh خون مادر و جنین
10 نکته مهم برای نگهداری و مراقبت از نوزاد نارس
علت و روش تشخیص زردی نوزاد یا یرقان نوزاد
منبع: medicalnewstoday