خشکی پوست در نوزادان و دلایل خشکی پوست در نوزادان چیست؟
برای تمامی والدین، سلامتی نوزادشان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و همواره در تلاش اند تا تمامی شرایط را برای مراقبت و سلامتی فرزندشان مهیا کنند. معمولا به والدین توصیه می شود در انتخاب وسایل نوزاد از پوشک گرفته تا محصولات مراقبت از پوست و ... دقت بسیاری داشته باشند. یکی از مشکلات شایع در میان نوزادان مشکلات پوست مثل خشکی پوست در نوزادان و جوش های صورت و گردن است که اغلب موجب نگرانی مادر می شوند. در ادامه توضیحاتی را در رابطه با خشکی پوست در نوزادان برای شما شرح داده ایم.
خشکی پوست در نوزادان چیست؟
پوست نوزاد از پوست بزرگسالان نازک تر و لطیف تر و در نتیجه نسبت به محیط حساس تر است. در روزهای خیلی سرد یا خیلی گرم زمستان و تابستان خشکی پوست نوزادان بیشتر مشاهده می شوند.
دلایل خشکی پوست در نوزادان
ورنیکس یک ماده سفید و پنیری است که روی پوست بچه شکل میگیرد و از پوست نوزاد در برابر مایع آمنیوتیک محافظت می کند. بدن نوزادان از ورنیکس پوشیده شده و بعد از تولد، پرستار این ماده را پاک می کند. پس از زدودن این ماده، ممکن است پوست بدن، پوسته پوسته شده و یا پوسته ریزی رخ دهد که معمولاً در پوست دستها، کف و مچ پا مشاهده می شود.
دلایل دیگر دعبارتند از:
• تاثیر محیط بر پوست نوزاد بیشتر از اثر آن بر بزرگسالان است. اگر محیطی که نوزاد در آن قرار گرفته است به دلیل استفاده از بخاری در زمستان یا کولر در تابستان بیش از حد گرم، سرد یا خشک باشد، رطوبت مفید پوست نوزاد از بین خواهد رفت.
• استحمام بیش از حد نوزاد چربی اضافی و رطوبت لازم برای پوست را از بین می برد.
درمان خشکی پوست در نوزادان
برای حفظ مرطوبیت پوست نوزاد راه های زیادی وجود دارد. خشکی پوست نوزادان را می توان با بهبود شرایط محیط و بدون استفاده از دارو درمان کرد.
داروهای خانگی برای درمان خشکی پوست نوزاد
از مرطوب کننده استفاده کنید: اگر پوست نوزاد خشک است، باید حداقل دو بار در روز از مرطوب کننده استفاده کنید. مرطوب کننده های بسیاری در بازار ویژه نوزادان وجود دارد، برای تهیه کرم مناسب، حتما نظر پزشک را جویا شوید. هیچگاه از مرطوب کننده های بزرگسالان برای نوزاد استفاده نکنید زیرا مواد شیمیایی موجود در این ترکیبات برای پوست حساس نوزادان مضر است.
از دستگاه بخور استفاده کنید: محیطی که نوزاد در آن قرار می گیرد تاثیر مستقیمی بر سلامت پوست او خواهد داشت. اگر محیط خیلی خشک باشد، چربی و رطوبت پوست را از بین می برد. برای رفع این مشکل، می توانید از یک دستگاه بخور یا رطوبت ساز در اتاق استفاده کنید. به این ترتیب سطح رطوبت تنظیم شده و خشکی هوا برطرف می شود.
ماساژ روغن: استفاده از روغن زیتون یا روغن بادام شیرین برای ماساژ روزانه یا به صورت موضعی بر روی قسمت های خشک پوست، به طور موثری موجب مرطوبیت پوست نوزاد می شود از پوست او در برابر خشکی محافظت می کند.
وازلین: ژلۀ پترولیوم با نام تجاری وازلین، اگر به صورت یک لایه ضخیم و حفاظتی روی پوست استفاده گردد با نگه داشتم رطوبت پوست، مانع از خشکی پوست خواهد شد. در مورد پچ های پوستی نیز استفاده از یک لایه نازک وازلین کارگشاست.
کالاندولا: کالاندولا یا گل همیشه بهار یک گیاه دوستدار پوست است که وقتی با روغن نارگیل مخلوط می شود تاثیر زیادی بر خشکی پوست دارد. در صورت بروز اگزما نیز با مشورت پزشک از این پماد می توانید استفاده کنید.
چگونه می توان مانع از خشکی پوست در نوزادان شد؟
در عین حال که خشکی پوست در نوزادان به راحتی قابل درمان است، ممکن است ناراحتی هایی را برای نوزاد ایجاد کند. با کمک این راهکارها می توانید مانع از بروز خشکی پوست در نوزادان شوید:
• نوزاد خود را زیاد حمام نکنید: برخلاف تصور شما، نوزاد در هفته بیش از سه بار به حمام نیاز ندارد. همچنین باید مدت زمان حمام نیز محدود شود.
• بدن او را با روغن بچه ماساژ دهید: ماساژ با روغن علاوه بر اینکه به رشد نوزاد كمك می كند، مانع از دفع بیش از اندازه چربی های پوست خواهد شد.
• از آب ولرم استفاده کنید: استفاده از آب داغ باعث از بین رفتن چربی های اساسی پوست می شود لذا استفاده از آب ولرم بهتر است.
• از صابون مناسب استفاده کنید: محصولات بهداشتی که ویژه نوزادان تهیه می شوند به لحاظ رعایت حساسیت و ماهیت ظریف پوست نوزاد، بهترین گزینه ای هستند که می توان مورد استفاده قرار داد.
• اجازه دهید نوزاد آب بازی کند: اگر شیرخوار به آب بازی علاقه دارد، اجازه دهید در آب تمیز و نه آب صابون بازی کند، آب صابون پوست را تحریک کرده و باعث خشکی پوست می شود.
• بدن را به صورت ضربه ای خشک کنید: به هنگام خشک کردن بدن، از کشیدن حوله روی بدن خودداری کنید. کشیدن حوله روی بدن، به پوست ظریف نوزادان آسیب وارد می کند.
• نوزاد خود را بپوشانید: لباس محافظ خوبی برای نوزادان به شمار می آید و مانع از تبخیر رطوبت پوست می شود. به ویژه وقتی نوزاد را بیرون از منزل می برید، آفتاب و باد رطوبت پوست را از بین می برند. همچنین استفاده از کرم ضد آفتاب بچه با طیف گسترده و SPF بالای 15 برای نوزادان بالای 6 ماه توصیه می شود.
• شوینده لباس بچه: اگر شوینده ای که برای لباس بچه مورد استفاده قرار می گیرد، مناسب نباشد لباس زبر شده و به پوست آسیب می زند.
آیا خشکی پوست نوزادان می تواند نشانه بیماری یا مشکلی خاصی باشد؟
بعضی اوقات ممکن است خشکی پوست همراه با قرمزی باشد که می تواند نشانه ابتلا به اگزما یا درماتیت آتوپیک باشد. درماتیت آتوپیک یک بیماری التهابی پوستی مزمن است. بیشتر اوقات، اگر پوست نوزاد مرتباً مرطوب نگه داشته شود، اگزما برطرف خواهد شد. اگر با رعایت این نکته، با گذشت چند روز قرمزی همچنان باقی بماند و یا خارش ایجاد شود، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
ایکتیوز یک بیماری ژنتیکی نادر است که علاوه بر خشکی پوست با پوسته پوسته شدن و قرمزی بروز می کند. در این بیماری پوست دست و کف پا نیز ضخیم می شود. مشاوره پزشکی با متخصص پوست در این بیماری لازم و ضروری است.
هیچگاه بدون مشورت پزشک، از محصول جدید برای درمان خشکی پوست در نوزادان استفاده نکنید. در مورد خشکی پوست نوزاد و اقدامات پیشگیرانه در این خصوص از پزشک راهنمایی بخواهید.
وقتی محصولی را برای بار اول استفاده می کنید، مراقب واکنشهای پوستی و هر نوع عارضه دیگر در نوزادان باشید. در صورت بروز هرگونه بثورات پوستی، تاول، زخم یا عارضه جانبی دیگر از ادامه استفاده خودداری کرده و فورا به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
بیشتر بدانید:
2- راه های سفید شدن پوست نوزاد بعد از تولد چیست؟
3- منظور ورنیکس چیست و چه فوایدی برای نوزاد دارد؟
4- مشکلات پوستی رایج در نوزادان و شیرخواران