تاثیر خواب بر رشد کودک چیست؟
همه ما دائماً این جمله معروف را که خوابیدن خیلی مهم است میشنویم. اما آیا واقعاً میدانیم که خواب تا چه اندازه مهم است؟ بخصوص برای رشد کودکان خردسال؟ خوابیدن به همان اندازه برای کودکان اهمیت دارد که خوردن غذای سالم و ورزش کردن، زیرا خواب به حمایت از رشد ذهنی و جسمی آنان کمک میکند. در ادامه این متن نکات مهمی را درمورد تاثیر خواب بر رشد کودکان شرح خواهیم داد.
تاثیر خواب بر رشد کودک چیست؟
تاثیر خواب بر رشد ذهنی
خواب کافی برای رشد ذهنی کودکان بسیار مهم است. حتی در دوران نوزادی، در حالی که نوزادان در خواب هستند، مغز آنان مشغول فعالیت است درحقیقت تاثیر خواب بر رشد نوزادان را از روز وزن گیری آنها می توان بررسی کرد. تحقیقات نشان میدهند وقتی کودک در خواب است و شروع به تکان خوردن میکند، در واقع بدن او در حال یادگیری ارتباط بین مغز و ماهیچههایش است. در طول روز برخی از کودکان ممکن است سختتر از دیگران تمرکز کنند. کودکانی که خواب کافی ندارند، ممکن است در تمرکز یا مدیریت روحیه خود مشکل بیشتری داشته باشند. خواب کافی برای کودک نه تنها به او در تمرکز و یادگیری چیزهای جدید کمک میکند، بلکه از مغز نیز برای ذخیره اطلاعات و حفظ آن حمایت میکند.
تاثیر خواب بر رشد جسمی
باتوجه به تاثیر خواب بر هورمون رشد، کودکانی که به اندازه کافی نمی خوابند ممکن است بی خوابی بر هورمونهای رشد آنها تاثیر منفی بگذارد. از آنجا که این هورمونها عمدتاً در هنگام خواب تولید میشوند، کودکی که از کم خوابی رنج میبرد، ممکن است دچار کمبود هورمون رشد شود. کمبود خواب همچنین میتواند بر وزن کودک نیز تأثیر بگذارد. کم خوابی کودک ممکن است در ترشح هورمون لپتین اختلال ایجاد کند، هورمونی که به مغز پیام میدهد که به اندازه کافی غذا خورده است. اگر این هورمون به اندازه مناسب تولید نشود، کودک علیرغم سیر شدن همچنان به خوردن غذا ادامه میدهد که میتواند منجر به چاقی شود. داشتن خواب کافی در طول شب برای کودک یک امر ضروری است، اما این بدان معنا نیست که چرتهای روزانه مهم نیستند. چرت روزانه کودک نه تنها به افراد خانواده اجازه میدهد یک زمان برای استراحت و انجام کارهای روزمره داشته باشند، بلکه از خستگی بیش از حد کودک جلوگیری میکند. هنگامی که کودکان دچار خستگی بیش از حد میشوند، خلق و خوی آنان تحت تأثیر قرار می گیرد و ممکن است خواب شبانه را نیز دشوار کند.
کودک چقدر باید بخوابد؟
برخی از کودکان در شب به خواب بیشتری نیاز دارند و در طول روز چرت میزنند در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول شب کمی کمتر بخوابند و در طول روز بیشتر چرت بزنند. اگرچه یک بازه زمانی مشخص که متناسب با نیازهای هر کودک باشد وجود ندارد، اما متخصصان موارد زیر را مطرح میکنند:
3-0 ماهگی: 5 تا 18 ساعت خواب در شبانه روز
12-3 ماهگی: 9 تا 14 ساعت خواب در شبانه روز
3-1 سالگی: 12 تا 14 ساعت خواب در شبانه روز
5-3 سالگی: 11 تا 13 ساعت خواب در شبانه روز
12-5 سالگی: 10 تا 11 ساعت خواب در شبانه روز
حال که تاثیر خواب بر رشد کودکان را می دانید، برای اطمینان از این که کودک شما به میزان کافی میخوابد، مهم است که یک برنامه خواب را در روزهای ابتدایی تولد نوزاد شروع کنید و تا حد امکان آن را ادامه دهید. یک روال منظم خواب نه تنها کودک شما را در یک برنامه ثابت نگه میدارد، بلکه به آرامش کودک در طول روز نیز کمک کرده و به سریع تر خوابیدن او کمک میکند. یک برنامه عالی شامل یک حمام کوتاه و خواندن کتاب قبل از خواب است.
آیا هنوز در خواباندن کودک خود مشکل دارید؟
تحقیقات نشان میدهند که محدود کردن میان وعدهها و نوشیدنیهایی مانند دسر یا آب میوههایی که قند یا کافئین زیاد دارند به خواب کودک کمک میکند. این خوراکیها نه تنها میتوانند بر سلامت دندان تاثیر بگذارند، بلکه کودک را از داشتن خواب مناسب و کافی باز میدارند بنابراین باتوجه به تاثیر خواب بر رشد کودک مصرف اینگونه خوراکی ها را تا حد امکان محدود کنید.
مطالعه بیشتر:
1- چه غذاهایی برای رشد کودک مفید است!
2- نقاط عطف رشد نوزاد در سال اول زندگی
3- مقابله با مشکلات خواب نوزاد و بدخوابی در نوزادان
4- جدول تکامل کودکان و بررسی ترتیب رشد تکاملی کودک