آیا مصرف داروهای ضد حساسیت در بارداری ایمن است؟
در حالی که حساسیت برخی از مادران در دوران بارداری کاهش یافته یا از میان می رود، اما تعدادی از آنها در این دوران از علایم و نشانه های حساسیت رنج می برند.
کنترل و جلوگیری از تشدید نشانه های حساسیت در دوران بارداری
روش های گوناگونی برای کنترل و از میان بردن علائم و نشانه های حساسیت بدون مصرف دارو وجود دارد.
بهترین روش مقابله با حساسیت، پرهیز کردن از عوامل تشدید کننده است. طبیعی است که قادر نباشید همه رویدادهایی که خارج از خانه اتفاق می افتد کنترل کنید، اما به راحتی می توانید میزان قرار گرفتن در معرض مواد حساسیت زا را با زدن ماسک هنگام جارو زدن، حضور حیوانات خانگی در خانه و ... کم کنید. همچنین نصب کردن دستگاه رطوبت ساز در خانه می تواند احتمال بروز علائم و نشانه های حساسیت را تا 50 درصد کاهش دهد.
اگر کماکان از علائم و نشانه های حساسیت رنج می برید، باید با پزشک متخصص زنان و زایمان درباره داروهای قابل مصرف مشورت کنید. مصرف آنتی هیستامین های Chlor-Trimeton و Benadryl برای مادران باردار مجاز است. استفاده کردن طولانی مدت از اسپری Afrin می تواند علائم و نشانه های حساسیت را تشدید کند. زنانی که از علائم و نشانه های شدید حساسیت رنج می برند باید از اسپری Rhinocort استفاده کنند.
آیا در دوران بارداری می توان از داروهای ضد حساسیت استفاده کرد؟
مادران باردار اغلب به قدر کافی با عوارض ناشی از بارداری دست و پنجه نرم می کنند، بنابراین ابتلا به یک سرماخوردگی شدید و یا آلرژی میتواند مادران باردار را مجبور به پیدا کردن راهی برای تسکین این مشکلات کند. سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا برای ارائه برخی از نشانههای مربوط به ایمنی یک داروی خاص، داروها را برای مصرف در دوران بارداری طبقه بندی میکند. با اینحال تحقیقات اندکی در مورد بررسی داروها در دوران بارداری انجام شده است، به همین دلیل مجله FDA consumer در مقاله "بارداری و معضل داروها" هشدار میدهد. بنابراین بانوان باردار باید قبل از مصرف هر دارویی، از خطرات بالقوه مصرف آن آگاه باشند. مهم ترین نکته آن است که مصرف هیچ دارویی در دوران بارداری بدون اطلاع پزشک و یا ماما مجاز نیست.
1- مصرف سیتریزین در بارداری
سیتریزین که همچنین به نام تجاری آن Zyrtec نامیده میشود، یک آنتی هیستامین تجویز شدنی است که در طبقه بندی داروها در ردیف B قرار گرفته است. به گفته سایت Drugs.com این بدان معنی است که انتظار نمیرود این دارو برای جنین مضر باشد. بر طبق نظر سایت DrSpock.com این دارو عموماً ضعیف تر از آنتی هیستامین های قدیمی است و بنابراین گزینه مناسبی برای مادران باردار است.Drugs.com نشان میدهد که عوارض جانبی احتمالی سیتریزین شامل: سرگیجه، خشکی دهان، گلو درد، سرفه، تهوع، یبوست و سردرد می باشد.
2- مصرف کلروفنیرآمین در بارداری
کلروفنیرآمین یک داروی نسخه ای است که تحت عنوان برندهای مختلفی به فروش میرسد. این دارو در ردیف B دسته بندی شده است. عوارض جانبی شایع آن شامل: خواب آلودگی و خشکی دهان، سرگیجه خفیف، تاری دید، تهوع، درد معده، یبوست و مشکلات حافظه و تمرکز هستند.
3- مصرف فکسوفنادین در بارداری
فکسوفنادین که تحت عنوان تجاری "آلِگرا" به فروش میرسد و فقط با نسخه قابل خرید است. این دارو در طبقه بندی داروها در رده C قرار میگیرد، که معنی آن اینست که مضرات و خطرات این دارو بر روی جنین ناشناخته است. به همین دلیل، بهتر است آنتی هیستامین دیگری برای مصرف در دوران بارداری انتخاب کنید. طبق اظهار Drugs.com عوارض جانبی شایع این دارو شامل: تهوع، اسهال، ناراحتی معده، گرفتگی های شبه قاعدگی، خواب آلودگی، سردرد و دردهای عضله یا کمر درد هستند.
4- مصرف لوراتادین در بارداری
لوراتادین یک آنتی هیستامین است که هم با نسخه و هم بدون نسخه قابل دسترسی است. این دارو اغلب تحت عنوان "کلاریتین" به فروش میرسد. به نظر نمیرسد که این دارو برای مادران باردار خطرناک باشد. این دارو در ردیف B از طبقه بندی داروها قرار دارد. اگرچه خواب آلودگی از عوارض جانبی این دارو است، ولی لوراتادین خواب آلودگی کمتری نسبت به سایر داروها ایجاد میکند. خواب آلودگی، خشکی دهان، تاری دید، سردرد، عصبی بودن، درد معده، اسهال، قرمزی چشمها، خونریزی بینی و کهیر پوستی از عوارض احتمالی لوراتادین هستند.
5- مصرف دیفن هیدرامین در بارداری
دیفن هیدرامین اغلب تحت نام "بنادریل" به فروش میرسد. در اکثر داروخانهها و حتی سوپر مارکتها بدون نسخه به فروش میرسند. این دارو در دسته B قرار دارد. عوارض جانبی شایع این دارو شامل: احساس خواب آلودگی، خستگی، سردرد، سرگیجه، خشکی دهان، بزرگ شدن پروستات یا مشکل دفع ادرار میباشند.
مطالعه بیشتر:
1- آیا مصرف سیتریزین در بارداری ضرر دارد؟
2- آیا مصرف لوراتادین و دیفن هیدرامین در بارداری و شیردهی مجاز است؟
3- آیا میتوان از داروهای ضد حساسیت در دوران بارداری استفاده کرد؟
4- پیشگیری و درمان آلرژی و حساسیت در دوران بارداری
5- با آلرژی در دوران بارداری چه کنیم؟