کمکاری تیروئید یا هیپوتیروئید
احساس خستگی و تنبلی میکنید؟ شاید کمکاری تیروئید، مسبب آن است.همانطور که می دانید؛ کمکاری تیروئید با سقط جنین، زایمان زودرس و تاخیرات رشدی مرتبط است. پس چرا بیشتر متخصصین زنان و زایمان برای تشخیص این مشکل، بارداران را آزمایش نمیکنند؟دکتر استاگنارو گرین متخصص غدد از انجمن تیروئید امریکا ATA، میگوید: اساساً بارداری، دوران تنشزایی برای تیروئید است. زیرا در این دوران بدن باید در حدود 50 درصد بیشتر هورمون تیروئید تولید کند.
متخصصین پیشنهاد می کنند که بعضی از بانوان باید در اوایل بارداری، عملکرد تیروئید خود را آزمایش کنند
کم کاری تیروئید Thyroid
غده تیروئید هورمون هایی تولید میکند که سوخت و ساز، تنفس، قلب و کارکرد سیستم عصبی، دمای بدنی و ... را تحت تاثیر قرار میدهد. طی بارداری به ویژه برای سه ماهه اول بارداری، فرزندتان کاملا به هورمون های تیروئید بدن شما وابسته است و تیروئید نقش عظیمی را در رشد سیستم عصبی و مغز جنین بازی میکند.
دکتر استاگنارو گرین متخصص غدد از انجمن تیروئید امریکا ATA، میگوید: اساساً بارداری، دوران تنش زایی برای تیروئید است. زیرا در این دوران بدن باید در حدود 50 درصد بیشتر هورمون تیروئید تولید کند.
البته در بیشتر موارد، غده تیروئید برای اجرای وظایف خود آماده است. اما در اوایل امسال، مطالعه ای بر روی نیم میلیون بانوی باردار انجام شد و نشان داد که در 15 درصد خانم های حامله، میزان هورمون فعالکننده تیروئید یا TSH بالاتر از نرمال قرار دارد. افزونی بیش از حد معمول میزان THS نشانگر تیروئیدی کمکار است که به زبان بالینی (کلینیکی) آنرا "هیپوتیروئید" مینامند. این یافتهها منتج از انبوه پژوهشهایی است که نشان میدهد، میزان بسیار کم هورمون تیروئید، احتمال سقطجنین، زایمان زودرس و عقب ماندگی ذهنی کودکان را افزایش میدهد و در نتیجه باعث شده است که برخی از متخصصین سوال کنند، آیا عملکرد تمامی بانوان باردار باید آزمایش شود یا خیر؟
البته با دریافت روزانه مکمل هورمون تیروئید، خانمهای حامله ای که کمکاری تیروئید دارند نیز می توانند درمان ایمنی داشته باشند.
آیا شما در خطر هستید؟
احساس خستگی و تنبلی میکنید؟ شاید کمکاری تیروئید، مسبب آن است.
متخصصین پیشنهاد می کنند که بعضی از بانوان باید در اوایل بارداری، عملکرد تیروئید خود را آزمایش کنند. این دسته شامل، بانوانی با تاریخچه شخصی یا فامیلی بیماری تیروئید، بیماری خود ایمنی مثل دیابت نوع یک یا لوپوس، قرار گرفتن گردن در معرض پرتوها یا نشانههای تیروئیدی پرکار یا کمکار است.
دکتر سارا کیل پاتریک پروفسور متخصص پزشکی جنینی میگوید: خستگی شدید، افزایش وزن و احساس همیشگی سرما، نشانههای اصلی این بیماری است. وی معتقداست که اگر هیچکدام از این نشانهها را نداشتید، دلیلی برای آزمایش تیروئید وجود ندارد.
غربالگری تیروئید
به علت نتایج مخرب و خطرناک کمکاری هورمون تیروئید در دوران بارداری، انجمن تیروئید امریکا به تازگی پیشنهاد داده است که تمامی بارداران بیش از 30 سال (خطر هیپوتیروئید یا کمکاری تیروئید به نسبت سن افزایش مییابد) و نیز آنهایی که تاریخچه سقطجنین، زایمان زودرس یا ناباروری دارند، تحت غربالگری تیروئید قرار گیرند. زیرا براساس پژوهشها، اگر فقط بانوان پر خطر مورد آزمایش قرار گیرند، بسیاری از بانوان مبتلا به مشکلات تیروئیدی نادیده گرفته میشوند.
البته آزمایش تمامی بارداران نیز مشکلساز است، زیرا پژوهشها درباره درمان مادران باردار نیز مبهم است. آیا درمان بانوانی که کمکاری ملایمی دارند، فایدهبخش بوده یا تلف کردن زمان و پول است! پژوهشی که در نشریه پزشگی نیوانگلند به چاپ رسیده، پیچیدگی این مسئله را افزونی بخشیده است. در این بررسی، ضریب هوشی IQ کودکان سه ساله را آزمایش کرده و تفاوتی در میان آنهایی که مادرانشان مبتلا به کمکاری، عملکرد ملایم یا شدید تیروئید بوده و دارو مصرف کردهاند و آنهایی که دچار مشکل بوده، اما درمان نشدهاند، نیافته است. زیرا درمانی که پس از سه ماهه اول شروع می گردد، احتمالا برای تاثیر لازم بسیار دیر شده است.
چندین پژوهش دیگر نیز برای آزمایش خطرات زیانبار کمکاری ملایم و شدید بارداری در حال اجراست و اینکه آیا داروهای تیروئید یاری سان هستند یا خیر! اما نتایج تا چند سال آینده در دسترس نخواهند بود.