با هفت پیش نیاز بارداری آشنا شوید
مرحله آمادگی برای آبستنی و مراقبت های قبل از بارداری برای سلامت مادر در دوران بارداری و نیز به دنیا آوردن نوزاد سالم حائز اهمیت است. در این نوشتار از عوامل موثر در مرحله قبل از بارداری که سه ماه در نظر گرفته شده است نامبرده خواهد شد.
1- سن مادر:
سن ایده ال مادر برای آبستنی بین 20 تا 30 سالگی است، چرا که در این فاصله سنی مادر از نظر جسمانی به حد رشد کامل رسیده و از نظر روانی نیز آمادگی کامل برای انجام وظایف مادری را دارد. خانم هایی که پس از سن 30 سالگی ازدواج می کنند، بایستی تا قبل از سن 34 سالگی برای حاملگی اقدام و در نظر داشته باشند که پیشرفت سن از 35 به بالا شانس داشتن بچه غیر طبیعی مبتلا به ناهنجاری های ژنتیک مانند سندرم داون و غیره بیشتر خواهد شد.
2- لزوم مشاوره در ازدواج های فامیلی:
اصولا ازدواج های نزدیک فامیلی مانند پسرخاله دخترخاله و بالعکس و پسردائی و دختر عمه و بالعکس و یا دختر عمو و پسرعمو و بالعکس بعلت امکان پیدایش و ظهور بیماری ژنتیک نهفته توصیه نمی شود. ولی در صورت وقوع چنین ازدواج هایی بایستی زن و شوهر حتما قبل از اقدام برای حاملگی با پزشک معالج خود در این مورد مشورت کرده و آزمایشات ژنتیک را انجام دهند.
3- واکسیناسیون لازم قبل از بارداری:
- واکسن سرخجه و یا Rubella : تمامی دختر خانم ها طبق دستور اداره بهداشت موظفند قبل از سن بلوغ درصورتیکه به بیماری سرخجه مبتلا نشده اند این واکسن را دریافت کنند. بطوریکه قبل از بارداری بایستی ایمنی مادر در برابر سرخجه تایید و در غیر این صورت حتما واکسن سرخجه تزریق شود. مادرانی که قبلا برعلیه سرخجه واکسیناسیون نشده اند و مصونیت ندارند اگر در حین حاملگی در معرض ابتلا به سرخجه قرار گیرند ویروس سرخجه روی جنین اثر کرده و موجب ناهنجاری های مادرزادی می شود.
- خانم های پرستار یا دکتر که در مراکز بهداشتی، درمانی با بیماران مختلف در تماسند یا خانم هایی که همسرشان به بیماری هپاتیت ب و ث مبتلا هستند بایستی قبل از بارداری بر علیه هپاتیت ب و ث واکسینه شوند و بدنشان مصونیت کافی در برابر این بیماری ها پیدا کند.
4- تعیین گروه خونی و خون Rh زن و شوهر قبل از اقدام برای حاملگی :
خانم هایی که Rh خونشان منفی ولی Rh خون شوهرشان مثبت است، ممکن است در موقع حاملگی Rh جنین داخل رحم مثبت شود که در این صورت آنتی بادی ضد Rh موجود در خون مادر از طریق بند ناف وارد خون بچه شده و گلوبولهای قرمز بچه را خراب کرده و باعث کم خونی شدید در بچه می شود که برای ادامه حیات جنین خطرناک است ، لذا در چنین مواردی بایستی طبیب معالج با اطلاع قبلی و مراقبت های لازم آماده هر گونه اقدام برای جلوگیری و یا درمان چنین عوارضی باشد.
5- اعتیاد:
در صورت اعتیاد مادر به سیگار یا مواد مخدر بایستی حتما قبل از بارداری اعتیاد مربوطه به کلی ترک شود تا در موقع بارداری بدن از مواد مزبور پاک شده باشد.
6- مطالعه و بررسی داروهای روزانه مادر قبل از بارداری:
نظر به اینکه بعضی از داروها اثرات بدی روی جنین داشته و ممکن است باعث عوارض و ناهنجاری های جنینی شوند ، لذا مادر بایستی قبل از بارداری با طبیب خود درباره اثر احتمالی این داروها روی جنین مشورت کند و تا حد امکان دارو را قطع یا با داروهای دیگر جایگزین سازد.
7- اختلالات عادت ماهیانه همراه با عوارض پوستی آکنه و پیدایش موی بدن:
در چنین مواردی که ممکن است موجب تاخیر در تخمک گذاری و حاملگی شود بایستی با متخصص زنان مشورت و به وسیله سونوگرافی و بعضی آزمایشات هورمونی و معاینه کامل بدنی از کارکرد تخمدان ها، وجود یا عدم کیست های تخمدانی با خبر شد و سپس با اطلاع کامل مریض از چگونگی پیدایش آبستنی در صورت لزوم درمان مقتضی انجام شود و با خوردن قرص اسید فولیک در طول سه ماه قبل از بارداری برای یک دوران آبستنی سالم آماده شود.
مطالعه بیشتر:
1- چه سنی بهترین زمان برای بارداری است؟
2- 10 پیش نیاز سه ماهه اول بارداری