molfix-مولفیکس

تاثیر روش های مختلف درمان سرطان دهانه رحم بر بارداری

تاثیر روش های مختلف درمان سرطان دهانه رحم بر بارداری

سرطان دهانه رحم زمانی بروز می کند که سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم به طور غیر قابل کنترل رشد کنند. دهانه رحم بخش کوچکی از رحم است که واژن را به رحم متصل می کند. سرطان دهانه رحم به شرط تشخیص در مراحل اولیه در اغلب موارد با موفقیت درمان می شود. این نوع سرطان در مراحل اولیه به وسیله آزمایش پاپ اسمیر تشخیص داده می شود. 

بارداری بعد از درمان سرطان دهانه رحم

بانوانی که سرطان داشته اند و بوسیله درمان زودهنگام از چنگال آن نجات یافته اند و اکنون در سلامت کامل بسر می برند، باید پیش از تصمیم و اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت کنند. زیرا در دوران درمان سرطان، توانایی باروری این افراد نسبت به افراد عادی کاهش پیدا می‌کند. برای همین ممکن است نیاز به روش‌های کمک باروری باشد.

 

بسیاری از پزشکان به بانوانی که هنوز ازدواج نکرده‌اند و  در آینده قصد بارداری دارند اما متاسفانه به بیماری سرطان مبتلا شده‌اند، توصیه می کنند که قبل از شروع درمان سرطان دهانه رحم به پزشک زنان مراجعه کنند. زیرا متخصص زنان می تواند بافت تخمدان‌شان را برداشته و به‌صورت فریز در آورد، تا پس از درمان سرطان و پس از ازدواج بتوانند با بافت های سالم رحمی باردار شوند. 

 

اما بانوانی که ازدواج کرده اند اما متاسفانه دچار نوعی سرطان اعم از سرطان سینه یا سرطان دهانه رحم شده اند، باید قبل از شروع درمان سرطان با شیمی درمانی یا پرتو درمانی به متخصص زنان مراجعه کنند تا انجماد تخمک یا نطفه را انجام دهند. به این صورت که نطفه ها را در خارج از رحم به صورت آزمایشگاهی تشکیل می دهند. قبل از اقدامات شیمی درمانی و پرتو درمانی در افراد مبتلا به بیماری و متاهل، اقدام به بارداری خارج از محیط رحم و تشکیل نطفه های متعدد، بهترین روش برای احتمال بارداری در آینده است. اما بطور کلی سرطان دهانه رحم در سنین بالاتر از چهل سالگی در بانوان شایع می باشد.

اگر پیشرفت سرطان دهانه رحم زیاد باشد و فرد مجبور به انجام عمل جراحی روی رحم خود شود، ممکن است شانس کمی برای باردار شدن داشته باشد.

 

آیا با وجود سرطان دهانه رحم می توان باردار شد؟

متاسفانه، در اکثر موارد، پس از درمان سرطان دهانه رحم، مبتلایان توانایی باردار شدن را به دلایل زیر از دست می دهند:

  • جراحی هیسترکتومی ( برداشتن رحم و لوله های فالوپ )
  • تاثیر رادیوتراپی بر عملکرد تخمدان ها و رحم  
  • انجام بیوپسی (نمونه برداری از بافت رحم) به عنوان یکی از راهکارهای درمانی و تشخیص سرطان دهانه رحم، تاثیر منفی روی بارداری فرد ندارد، اما فرد را در معرض افزایش خطر سقط جنین قرار می دهد.

باردار نشدن فشار زیادی به روح و روان بانوان وارد می کند که مراجعه به روان شناس و متخصص مشاوره به کاهش مشکلات کمک می کند. پزشکان هنگام خارج کردن توده های سرطانی تلاش می کنند رحم و تخمدان ها را خارج نکنند تا بیمار بتواند باردار شود.  

سرطان دهانه رحم معمولا در سنین بالاتر از چهل سالگی در بانوان شایع می باشد. از طرفی هم با بالا رفتن سن، قدرت باروری بانوان کم شده و احتمال به دنیا آمدن نوزاد سالم کاهش پیدا می کند.

اگر به دلیل مشکلات رحم قادر به باردار شدن نیستید و از طرفی تمایل به فرزند دار شدن دارید، درباره فرزند دار شدن از طریق استفاده از رحم جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.

اگر امکان اهدای تخمک و اسپرم توسط شما و همسرتان وجود داشته باشد، نسبت به اهدای آن اقدام و در اولین فرصت، نسبت به پیدا کردن رحم جایگزین اقدام کنید.

با پزشک خود درباره افزایش قدرت باروری صحبت کنید تا اگر رحم و دهانه رحم شما سالم است و تنها سطح هورمون ها پایین می باشد، نسبت به بازگرداندن قدرت باروری شما به حالت طبیعی اقدامات لازم انجام گیرد. 

 به بانوانی که در حین درمان سرطان دهانه رحم هستند، توصیه نمی شود که برای باردار شدن اقدام کنند، بلکه باید حداقل تا یک سال پس از اتمام شیمی درمانی و پرتو درمانی و همچنین بهبودی کامل صبر کنند و قبل از بارداری و حین بارداری، تحت نظر و مراقبت مستقیم پزشک زنان قرار داشته باشند.

 

آیا روش های مختلف درمان سرطان دهانه رحم موجب ناباروری می شود؟

برخی از روش های درمان‌ سرطان دهانه رحم بر توانایی شما برای بارداری تأثیر می‌گذارد. تأثیر درمان بر باروری بسته به نوع سرطان شما، مرحله سرطان و درمانی که دریافت می‌کنید، متفاوت است. البته، افراد مختلف به درمان‌های مختلف پاسخ‌های متفاوت می‌دهند. بعضی خصوصیات فردی مثل سن شما و سلامت عمومی نیز بسیار مهم است.

روش شیمی درمانی و باروری: 

شیمی درمانی، استفاده از داروهایی است که سلول‌های تقسیم شونده را در بدن سریعاً مورد هدف قرار داده و از بین می‌برد همراه با آن سلول‌هایی که سرطانی نشده‌اند نیز از بین می‌روند. سلول‌های سالم در ارگان‌های تناسلی می‌توانند بوسیله‌ی شیمی درمانی از بین بروند.در مردان، شیمی درمانی بیضه را از بین برده و ممکن است اسپرم‌ها را نیز از بین ببرد و یا توانایی حرکتی آن‌ها را کاهش دهد. در زنان، شیمی درمانی میتواند تخمدان‌ و تخمک‌ها را از بین ببرد. این از بین رفتن می‌تواند باعث بیماری شود که شکست تخمدانی نابهنگام نامیده می‌شود.(زمانی که تخمدان قادر به تولید هورمون یا تخمک رشد یافته نیست) و منجر به علائم یائسگی مثل گر گرفتگی و خشکی واژن گردد. با توجه به انجمن سرطان آمریکایی و کتابچه باروری بیمار سرطانی، زنانی که در طول سال‌های قابلیت باروری‌شان سرطان دارند، به احتمال 40 تا 80 درصد نابارور می‌شوند.زنانی که سرطانشان قبل از 30 سالگی درمان شده است. معمولاً دارای بهترین شانس برای باروری بعد از تکمیل شیمی درمانی‌شان هستند. اگر چه، زنان و یا دختران نوجوانی که به علت شیمی درمانی، قبل از موعد یائسه شده‌اند قادر به حامله شدن نمی‌باشند.نوع شیمی درمانی، مقدار، دوره درمان و سن همگی بر نوع و شدت خرابی تخمک تأثیرگذار است. اگر پزشکتان شیمی درمانی را به عنوان درمانی برای شما توصیه کرده است، بپرسید که آیا شیمی درمانی بر کیفیت و یا کمیت تخمک، اثر گذار است یا نه؟

اخبار دلگرم کننده این است که تعدادی از زنان که در طول درمان و یا بلافاصله بعد از درمان نابارور به نظر می‌رسیدند، ممکن است پیشرفت کرده، و بعد از کامل شدن شیمی درمانی‌شان دوباره بارور گردند.بسیار کم به زنان توصیه می‌شود که در سال اول بعد از دریافت شیمی درمانی حامله شوند زیرا که دارو ممکن است به تخمک آن‌ها صدمه زده باشد. با توجه به تعدادی از تحقیقات، این می‌تواند باعث سقط جنین و یا مشکلات ژنتیکی فرزندان گردد. این مشکل به نظر می‌رسد بعد از 6 ماه رفع گردد. دیگر پزشکان از صبر بیشتری قبل از تلاش برای باروری حمایت می‌کنند. درباره وضعیت خود با متخصص سرطان و یا گروه پزشکی صحبت کنید.

روش پرتو درمانی و باروری:

 پرتو درمانی از انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. پرتوردرمانی لگن می‌تواند بر تخمدان و تخمک‌ها یا فولیکول‌ها اثر گذارد. فقط تومور و اطراف آن بوسیله این نوع درمان تحت تاثیر قرار می‌گیرد. زمانی که پرتو به داخل واژن تابانده می‌شود، تخمدان‌ها نیز ممکن است مقداری از پرتو را جذب کنند.پرتو درمانی رحم، ممکن است باعث افزایش خطر سقط جنین یا زایمان زودرس گردد. اگر شما پرتو درمانی در ناحیه لگن و یا سر داشته‌اید ممکن است باروری تحت تأثیر قرار گیرد. پرتو به سر می‌تواند غده هیپوفیز که سیگنال به تخمدان‌ها برای ساخت هورمون جهت تخمک گذاری می‌فرستد، را از بین ببرد.

روش جراحی سرطان و باروری: 

جراحی یکی از راه های معمول درمان سرطان است که به عنوان بزرگترین شانس برای درمان انواع مختلف سرطان در نظر گرفته می‌شود بخصوص آن‌ها که هنوز به دیگر نقاط بدن منتشر نشده‌اند.در زنان، خارج کردن تخمدان‌ها، رحم، لوله‌های رحمی و مهبل می‌تواند بر باروری تاثیر گذارد. برای سرطان‌های خاص زنان هیسترکتومی (خارج کردن رحم) ممکن است قسمتی از درمان باشد. یک یا هر دو تخمدان می‌تواند در طول همان جراحی برای خارج کردن رحم خارج شوند. زمانی که جراحی انجام شد، زن نمی‌تواند فرزند را در رحمش نگه دارد. در تعدادی از موارد انتخابی سرطان تخمدان و یا تعدادی موارد قبلی سرطان‌ دهانه رحم، جراح می‌تواند، برنامه جراحی کمتر تهاجمی ارائه دهد تا به زن در حفظ توانایی نگه‌داری نوزاد کمک کند.گاهی اوقات، عوارض بعد از جراحی مثل چسبندگی‌ها می‌تواند بر باروری تاثیر گذارد. اسکار یا فیبروز که باعث مسدود شدن لوله‌های رحمی می‌شود می‌تواند بر روی تخمک یا تخم به رحم اثر گذارد.

 

مطالعه بیشتر:

1- آزمایش پاپ اسمیر در دوران بارداری

2- سرطان دهانه رحم درمان دارد؟

3- التهاب دهانه رحم خطرناک است؟

4- نارسایی و ضعف دهانه رحم، عوامل و درمان

5- نارسایی دهانه رحم یا نارسایی سرویکس چیست و چه علائمی دارد؟

6- عوارض و چگونگی عمل سرکلاژ یا دوخت دهانه رحم

 

استدیو عکس فیلیک

منبع: webmd