چه دلایلی موجب دندان درد در دوران بارداری می شود؟
مادران باردار به دلایل مختلفی در بارداری مستعد ابتلا به مشکلات دندان مانند پوسیدگی دندان، بیماری های لثه، مشکلات مربوط به رشد دندان عقل، ترک خوردن دندان، یا سایر مشکلات همانند آن هستند. علاوه بر این، عوامل خاص میتوانند احتمال ابتلا به مشکلات دندان را در طول دوره بارداری افزایش داده و به این ترتیب درد دندان شدید را برای فرد به همراه داشته باشند.
مهم ترین دلایل دندان درد در بارداری
مهم ترین دلایل دچار شدن به دندان درد در دوران بارداری عبارتند از:
1- ابتلا به ژنژیویت بارداری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری در بدن بانوان میتواند باعث التهاب و ورم لثه ها شود. در اصطلاح به این مشکل ژنژیویت بارداری گفته میشود و در صورت عدم درمان مناسب آن، این مشکل میتواند باعث ابتلا به بیماری های لثه، عفونت شدید لثه و آبسه لثه شود. توجه داشته باشید این شرایط میتوانند برای مادر باردار بسیار دردناک باشد و بیش از 50% مادران باردار با علائم ژنژیویت بارداری مواجه میشوند.
2- تغییر در رژیم غذایی
عوامل هورمونی و روانی میتوانند باعث ایجاد تغییرات در رژیم غذایی مادر در دوران بارداری شوند. در حقیقت بسیاری از مادران به دلیل شرایط ناشی از بارداری میزان مصرف شکر را در رژیم غذایی خود افزایش میدهند و این شرایط میتواند خطر ابتلا به درد دندان را به علت ایجاد پوسیدگی دندان افزایش دهد.
3- فقر کلسیم
در دوران بارداری لازم است که مادر باردار میزان کلسیم مصرفی خود را افزایش دهد، کلسیم در تشکیل استخوان های جنین نقش کلیدی دارد. در حقیقت کاهش سطح کلسیم بدن مادر میتواند چرخه طبیعی تامین مواد معدنی مورد نیاز مینای دندان را تضعیف کرده و در عمل باعث افزایش احتمال دچار شدن به پوسیدگی و درد دندان شود.
4- ویار بارداری
افزایش حالت تهوع در دوران بارداری می تواند باعث التهاب لثه ها به خاطر قرارگیری آنها در معرض اسید معده و از بین رفتن مواد معدنی مینای دندان شود. این شرایط در نهایت میتواند ابتلای به بیماری لثه و پوسیدگی دندان را برای مادر به همراه داشته باشد.
5- عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان
مادران باردار گاهی اوقات نسبت به بو یا مزه خمیردندان حساس شده و به همین خاطر از مسواک زدن خودداری میکنند. به این ترتیب با عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان در معرض خطر ابتلا به مشکلات دندان و نیز دچار شدن به درد دندان در دوران بارداری قرار میگیرد.
مشکلات شایع دهان و دندان در بارداری
بارداری از همان ماه های اول بدن مادران را دستخوش تغییرات فراوانی خواهد کرد، این تغییرات گاها به مشکلاتی از جمله کمردرد، تهوع و ... منجر می شوند. یکی از عوارض ناشی از تغییرات هورمونی بدن مادر در دوران بارداری، افزایش استعداد لثه ها و دندان ها برای ابتلا به برخی مشکلات و بیماری های شایع است. از جمله مشکلات شایع دهان و دندان در بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- عفونت لثه
احتمال بروز این ناراحتی در سه ماهه دوم بارداری بیشتر است. در اثر تغییرات هورمونی و افزایش پروژسترون در بدن مادر، لثهها متورم و حساس میشود و ممکن است خونریزی اندکی، به ویژه هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن داشته باشد.
2- بیماری تشخیص داده نشده لثه
اگر چه بارداری منجر به بیماری لثه نمیشود، اما بارداری بیماری لثه درمان نشده را تشدید میکند.
3- تومورهای بارداری
رشد بیش از حد بافت در ناحیه لثه ها عموماً در سه ماهه دوم مشاهده میشود. پزشکان احتمال میدهند که انباشته شدن پلاک عامل این تومورهای غیرسرطانی باشد. این زائده ها به راحتی خونریزی میدهند و ظاهری شبیه به تمشک دارند. تومورهای بارداری معمولاً پس از زایمان از بین میرود.
4- تشکیل پلاک و جرم
بارداری مادران را بیشتر مستعد تشکیل پلاک میکند، جمع شدن پلاک نیز به نوبه خود منجر به ناراحتی های لثه میشود. هورمون ها، به ویژه هورمون های استروژن و پروژسترون علت اصلی انباشته شدن پلاک هستند. البته انباشته شدن پلاک لزوماً ناشی از بیشتر شدن پلاک در دهان نیست، بلکه از این موضوع نشأت میگیرد که بدن نمیتواند مانند گذشته به راحتی و به سرعت با پلاک مقابله کند و آن را از بین ببرد. به همین دلیل است که رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. اگر پلاک از روی دندان پاک نشود، بیماری لثه بروز مییابد و اگر مادر از قبل دچار بیماری لثه باشد، اما به دلیل بدون درد بودن متوجه ابتلا به بیماری نباشد، این عارضه درمان نشده در دوران بارداری تشدید خواهد شد. دندانپزشک میتواند با جرم گیری پلاک ها را از روی دندان پاک کند تا مادر بارداری را بدون تحمل بیماری لثه پشت سر بگذارد.