روش های مراقبت از مو در دوران بارداری
بارداری زمان تغییر زندگی برای یک خانم محسوب میشود. در دوران بارداری، بانوان تغییرات هورمونی زیادی را در بدن خود تجربه میکنند و این بر کیفیت پوست و موی آنها تاثیر میگذارد. در این مقاله به شما میگوییم که چگونه از موی خود در دوران بارداری مراقبت بکنید تا ظاهری براق و سالم داشته باشد.
تاثیرات بارداری بر کیفیت مو
افزایش هورمون های بارداری دلیل اصلی تغییر در کیفیت موهای مادران است. در دوران بارداری موهای برخی مادران کلفتتر و براقتر میشود و برخی دیگر ممکن است موهایشان ریزش داشته و یا نازک شود. در بدن مادر باردار هورمون استروژن افزایش مییابد. استروژن موجب رشد مو میشود و مو را در فاز رشد باقی نگه میدارد. در نتیجه، بیشتر مادران باردار احساس میکنند که موهای ضخیمتر و براقتری دارند. اما پس از زایمان، میزان استروژن کاهش مییابد و موهایی که در فاز رشد قرار داشتند وارد فاز استراحت میشوند و میریزند. برای همین ریزش موی بیشتر مادران باردار پس از زایمان افزایش مییابد.
تقویت مو در دوران بارداری
روش های زیادی وجود دارد که توسط آنها میتوانید از سلامت و جلای موهای خود در دوران بارداری و بلافاصله پس از زایمان اطمینان حاصل کنید. همچنین میتوانید با رعایت توصیههایی مقدرا ریزش مو را پس از زایمان در حداقل نگه دارید.
1- ماساژ مو با روغن
یکی از بهترین روش های خانگی مراقبت از مو ماساژ با روغن است. دو یا سه بار در هفته، مقداری روغن گرم را با استفاده از سرانگشتانتان به کف سر بمالید. میتوانید برای ماساژ از روغن نارگیل یا کنجد استفاده کنید. از روغن بادام و زیتون هم میتوان استفاده کرد. همچنین میتوانید روغن هایی نظیر کنجد، کرچک یا نارگیل، هوهوبه و بادام شیرین را با هم مخلوط کنید. عصارههایی مانند استوقدوس، رزماری، بابونه، سرو یا علف لیمو را به روغن ها اضافه کنید. روغن استوقدوس خاصیت تحریک رشد مو دارد و روغن رزماری باعث افزایش ضخامت مو میشود. بابونه موهای شما را نرم و براق میکند و روغن سرو ریزش مو را کند میکند.
2- شامپو و نرم کننده خوب انتخاب کنید
یک نقطه شروع خوب مراقب از مو برای بانوان باردار این است که شامپو و نرم کننده خوبی انتخاب کنند. شامپو موها را تمیز نگه میدارد و بوی خوبی به آن میدهد. یک شامپوی خوب با ترکیبات درست میتواند بهبود رشد و کنترل عوارضی نظیر شوره را که موجب ریزش مو میشود به همراه داشته باشد. بسته به نوع موی خود شامپو را انتخاب کنید و سعی کنید ترکیبات آن مواد طبیعی نظیر روغن ارگان، آلوئه ورا، روغن آووکادو یا هوهوبه باشد تا به رشد مو و درخشش آن کمک کند. نرم کنندهها موها را مرطوب و از گرهخوردن آنها جلوگیری میکنند. یک نرم کننده خوب همچنین شامل موادی مغذی است که موها را نرم و تغذیه میکند. به تنظیم pH مو یاری میرساند و پولکهای مو را که محافظ بیرونی موهاست و روی هر تار مو را پوشانده نرم میکند.
3- از داروها و رنگ های شیمیایی دوری کنید
در دوران بارداری بهتر است از داروهای شیمیایی و رنگ مو دوری کنید. مواد شیمیایی و رنگ میتواند از طریق پوست سر جذب و به جنین شما منتقل شود. همچنین ممکن است موجب واکنش آلرژیک شود. بنابراین، از مصرف داروهایی مانند رنگ ساژ و رنگ برها خودداری کنید.
4- نوک موها را مرتب کوتاه کنید
کوتاه کردن مرتب نوک موها باعث میشود از بروز موخوره جلوگیری شود. همچنین عوض کردن مدل مو باعث میشود احساس خوبی نسبت به خود پیدا کنید.
5- موها را در حالت خیس شانه نکنید
موهای خیس در شکنندهترین حالت خود قرار دارند. وقتی موها را خیس شانه میکنید این احتمال وجود دارد که وقتی به شانه گیر میکنند بشکنند.
6- مو و پوست سر خود را بشناسید
پیش از آنکه تصمیم بگیرید چه شامپو، نرم کننده یا روغن ماساژی استفاده کنید، مهم است نوع موها و پوست سر خود را بشناسید. باید بدانید که موهای شما نازک است یا ضخیم، صاف است یا فر، مات است یا براق. همچنین باید بدانید پوست سر شما خشک است یا چرب یا معمولی. در صورتیکه مشکلاتی نظیر شوره، شکنندگی مو یا نازکی و سستی مو دارید، باید شامپو و نرم کنندهای انتخاب کنید که برای شرایط خاص شما مناسب باشد.
7- از مدل موهای خیلی سفت پرهیز کنید
مدل مویی که سفت بسته میشود و به مو فشار میآورد ریزش مو را شدیدتر میکند. از بافتن و دم اسبی یا گوجه خیلی سفت خودداری کنید.
8- غذای سالم بخورید
کلید داشتن موهای پرحجم و درخشان رژیم غذای متوازن است. از جمله میوههای تازه و سبزیجات به همراه مغزها و غذاهای سرشار از پروتئین. همچنین به اندازه کافی آب بنوشید و در طول روز به بدن خود آبرسانی کنید.
9- استرس خود را کم کنید
استرس یک دلیل بزرگ ریزش مو در دوران بارداری و پس از زایمان است. استرس باعث ریزش مو میشود و همچنین موجب میشود تا گلبولهای سفید بدن به پیازهای موی خود حمله کند که به آن «طاسی موضعی» میگویند. در باغ قدم بزنید یا تمرینهای تنفسی و یوگا انجام بدهید تا استرس خود را کم کنید و آرامش داشته باشید.
افزایش ریزش مو پس از زایمان میتواند برای بیشتر بانوان هشداردهنده باشد. اما این افزایش به خاطر این است که تمام آن موهایی که در دوران بارداری در فاز رشد قرار داشتند وارد فاز استراحت میشوند و میریزند. وقتی سطح هورمون های بدن به حالت طبیعی بازگردد، چرخه رشد مو و ریزش به حالت عادی بازمیگردد. این میتواند بین چند ماه تا یکسال طول بکشد. در این مدت، مهم است که بانوان رژیم غذایی متوازنی را حفظ کنند و به منظور داشتن موهایی سالم به بدن آبرسانی کافی بکنند. سعی کنید توصیههای عنوان شده در این مقاله را در دوران بارداری و پس از زایمان به منظور داشتن موهایی پرحجم، براق و سالم بکار ببندید.
استفاده از ماسک مو در بارداری
در هنگام بارداری تغییرات هورمونی تمام بدن یک مادر باردار را تغییر میدهد و حتی موها هم نمیتوانند از دست هورمون های جنسی در امان بمانند.
معمولا در ماه چهارم بارداری، مادران آینده متوجه میشوند موهایشان رشد بیشتری پیدا کرده و ضخیمتر و سالم از قبل به نظر میرسد.
اما برای برخی، تغییرات هورمونی منجر به بدتر شدن شرایط موهای آنها میشود و با افزایش ریزش، تشدید خشکی یا چربی همراه است. با اینکه تمام این تغییرات موقت است (پس از گذشت شش ماه از تولد نوزاد از بین میرود) و تاثیرگذاری بر هورمون ها غیرممکن است، اما میتوان اقدام مناسبی را پیش گرفت. ماسک های مو برای دوران بارداری میتواند کمککننده باشد. به گفته متخصصان، دستور ساخت ماسک موی بارداری فرقی با فرمول ماسک برای بانوان غیرباردار ندارد. با اینحال، اولین توصیه برای بانوان باردار مواد مغذی مناسب است. به عنوان مثال، اگر رژیم غذایی با کمبود پروتئین، فقط آهن یا کمبود ید همراه باشد، موها ممکن است خشک و شکننده شوند.
ماسک برای موهای خشک در دوران بارداری
ارزانترین و سادهترین فرمول برای موهای خشک و شکننده ماسک روغنی برای مو با ماساژ ملایم پوست سر است. چنین روشی بیشتر از یک بار در هر ۷ تا ۱۰ روز استفاده نمیشود. در همان حال روغن زیتون یا باباآدم (۱ تا ۲ قاشق غذاخوری) باید مقداری گرم شود و هنگام استحمام از ماسک استفاده کنید تا بیشترین تاثیر را بگذارد و روی آن نیز به مدت نیم ساعت یک حوله بگذارید. مرحله آخر برای تمام ماسک های مو الزامی است. میتوانید به ماسک های روغنی در دوران بارداری، چند قطره عصاره استوقدوس، رز، بابونه، لیمو، گریپفروت یا یلانگیلانگ اضافه کنید. اما از عصارههای دارچین، میخک، نعنا، رزماری، جونیپر، آویشن، زعتر و مریمگلی نباید استفاده کرد.
ماسک برای موهای چرب در دوران بارداری
متخصصان مو در مورد موهای چرب و افزایش ترشح غدد چربی پوست سر توصیه میکنند، حداقل یک بار در هفته روی مو و پوست سر ماسک هایی نظیر ماسک های زیر بگذارید:
- ماسک ماست
- ماسک گزنه خیسانده یا نان چاودار بابونه
- ماسک عسل و الوئهورا با نسبت دو به یک
- ماسک زرده تخممرغ خام (برای اینکه بهتر بتوان آن را استفاده کرد به زرده مقداری آب سرد اضافه کنید)
- ماسک سفیده تخممرغ زدهشده
- ماسک بارهنگ له شده و بخارداده شده، غان یا بلوط
- ماسک آبسیب و ییست نانوایی
- ماسک سماق کوهی لهشده
چربی پوست سر را میتواند با آب آلوئهورا، لیمو (نصف به نصف با آب)، انگورفرنگی قرمز و چای سبز، بابونه دمکرده یا جوشانده پوست بلوط کاهش داد. توصیه میشود پس از شستن آنها با آب، به کمک آب لیموی تازه یا سرکه طبیعی سیب مقداری آن را اسیدی کرد.
ماسک برای جلوگیری از ریزش مو در دوران بارداری
ماسک های ریزش مو ساخته شده با پیاز، سیر، فلفل، پودر خردل، ودکا یا کنیاک را نباید در دوران بارداری استفاده کرد: ماسک مو در دوران بارداری نباید پوست سر را تحریک کند و موجب هجوم خون شود.
میتوانید جوشاندههای گیاهی را چند بار برای مرطوب کردن موها و پوست سر استفاده کنید و آنها را برای تقویت پولکهای مو به ریشهها بمالید. گیاهان دارویی مانند گزنه، گیاه دماسب، ریشه باباآدم، برگهای قاصدک و فندق مناسب است.
برخی نظریهها درباره ماسک های مو در دوران بارداری میگویند هنگام ریزش شدید مو میتوان موها و پوست سر را با جوشانده پوست بلوط و پوست پیاز تر کرد. این ماسک را با سه قاشق غذاخوری پوست بلوط خرد شده و ۴ تا ۵ پوست پیاز برای یک لیتر آب آماده کرد. مایع باید حداقل نیم ساعت جوشانده شود. مو و پوست سر را با محلول خیس کنید و چند ساعت موهایتان را ببندید. لازم نیست موها شسته شود، اما اگر بو میدهد کافی است تا آنها را با آب معمولی بشویید و بدون سشوار خشک کنید.
شما میتوانید برای انواع موها ماسک های مخصوص دوران بارداری درست کنید، از جمله با عسل و زرده تخممرغ.
مطالعه بیشتر:
1- آیا صاف کردن مو در دوران بارداری عوارض دارد؟
2- آیا فر کردن موها در بارداری خطرناک است؟
4- روش های جلوگیری و درمان ریزش مو در دوران شیردهی و بعد از زایمان
5- آیا کوتاه کردن مو در دوران بارداری خطرناک است؟