رنگ کردن موها در بارداری
متاسفانه مطالعات کمی وجود دارد که جواب روشنی درباره ایمنی رنگ کردن موها در بارداری فراهم آورد. توافق عمومی متخصصان بر این باور است که فقط میزان ناچیزی از رنگ مو جذب پوستتان میشود و در نتیجه احتمال که این میزان بتواند به فرزندتان آسیب رساند، کم است. با این حال بسیاری از مادران باردار سوالات مختلفی در مورد رنگ مو در بارداری دارند. آیا رنگ مو در بارداری ضرر دارد؟ استفاده از رنگ مو در بارداری از چه ماهی بی خطر است؟ در ادامه درباره خطرات و مضرات احتمالی رنگ کردن موها در بارداری نکاتی را گردآوری کرده ایم.
در این مقاله مطالب زیر را می خوانید:
آیا رنگ کردن موها در بارداری بی خطر است؟
به گفته سازمان OTIS ، درباره حیوانات مطالعاتی صورت گرفته است. در این مطالعه آزمایشات با رنگی مویی صورت گرفته است که 100 برابر از آنچه در رنگ موی معمولی استفاده میشود، قوی تر است ولی تغییر چشمگیری در رشد جنین مشاهده نشده است. بر این اساس و دیگر عوامل مثل تماس حداقلی با پوست، نشان میدهد که احتمالاً رنگ کردن ایمن است.
با این حال اگر از هایلایت/لولایت یا سایه رنگ به جای رنگ کردن کلی مو استفاده کنید، به این ترتیب میزان موادی که با پوست سر شما در تماس خواهد بود، کاهش بیشتری مییابد.
آیا بخارات حاصل از رنگ مو خطرات است؟
باردار یا غیر باردار، بخارات حاصل از رنگ مو برای تنفس ناخوشایند است و برای بعضی از خانمها باعث ناخوشی میشود. این مشکل به علت استفاده از آمونیوم در رنگ مو است. اگر چنین تصمیمی دارید سالن آرایشی با تهویه خوب هوا انتخاب کنید یا در سالن صندلی را انتخاب کنید که در بهترین ناحیه از نظر تهویه هوا قرار دارد. همچنین میتوانید درباره رنگ های عاری از آمونیوم نیز جستجو کنید و آنرا تهیه کنید.
آیا حنا و رنگ مو گیاهی در دوران بارداری مضر است؟
در دوران بارداری رنگ های گیاهی و حنا جایگزین خوبی برای رنگ موهای شیمیایی شمرده می شوند. اگر این چنین انتخابی دارید، ترکیبات نوشته شده پشت جعبه را مطالعه کنید، چرا که به رغم نوشتن کلمه "طبیعی" بر روی برخی محصول، گاهی اوقات مواد شیمیایی نیز در آنها وجود دارد.
برخی از بانوان حنا را بدون مشکل مورد استفاده قرار می دهند، اما برخی دیگر چندان خوشایند نیست. اگر پشتنویس محصول ادعا میکند که به سرعت عمل میکند، حتما ترکیبات آنرا بررسی کنید، چرا که ممکن است حنا خالص نباشد و حاوی ترکیبات فلزی باشد.
اکنون برخی از سالن آرایشهای رنگ مو با حنا را عرضه میکنند، بنابراین میتوانید پرس و جو کنید و ببینید، اگر در نزدیکی شما چنین آرایشگاهی وجود دارد.
آیا دکلره کردن مو در بارداری خطر دارد؟
دکلره کردن موها در بارداری عوارض جبران ناپذیری روی سلامت جنین شما دارد به طوری که اگر آن را بدانید هرگز سلامت فرزند خود را به خطر نخواهید انداخت. از آنجا که سیستم دفاعی بدن و ترشحات هورمونی طی دوران بارداری دستخوش تغییرات بسیاری میشود، احتمال بروز واکنش های آلرژی زا حتی نسبت به موادی که در گذشته حساسیت به آن وجود نداشته، مطرح است. بر این اساس بهتر است رنگ، هایلایت، مش و فر کردن موها تا پایان دوره ۹ ماهه بارداری و به طور قطع، طی سه ماهه ابتدایی این دوران صورت نگیرد. نباید فراموش کنید پوست سر به آسانی مواد مختلف را جذب کرده و از خود عبور میدهد. بر این اساس امروزه تماس رنگ مو با کف سر حتی برای خانمهایی که باردار هم نیستند، به دلیل اثرات منفی ناشی از ترکیبات شیمیایی موجود در آن نفی میشود.
جالب است بدانید آزمایشات انجام شده روی حیوانات نشان داده، مواد شیمیایی موجود در دکلره باعث نقص جنینی میشود. پس سه ماهه اول بارداری که زمان شکل گیری جنین و پیشرفت سلول های اولیه جنینی است و بیشترین آسیب پذیری برای جنین وجود دارد، باید از دکلره کردن مو خودداری شود و این کار را در صورت ضرورت به سه ماهه دوم یا سوم بارداری موکول کرد، اما مادرانی که زمینههای آلرژیک پوستی، تنفسی یا گوارشی دارند باید بیش از دیگران، نسبت به انجام کارهای آرایشی و زیبایی پرخطر حساس باشند ما دقیقا نمیتوانیم پیشبینی کنیم که در بدن یک زن باردار چه واکنش های هورمونی و آلرژی ممکن است رخ بدهد، برای همین واکنشهای جدید و شدید در این دوران غیرمحتمل نخواهد بود. آن هم در شرایطی که یک زن باردار قادر به گرفتن هر نوع درمان دارویی نیز نیست. در چنین شرایطی بهتر است یک خانم باردار خود را با ریسک بروز آلرژیهای جدید روبهرو نکند.
آیا استفاده از اسپری رنگ مو در دوران بارداری بی خطر است؟
برای رنگ کردن موها در بارداری استفاده از اسپری های رنگ موی موقت در دوران بارداری توصیه نمی شود زیرا علاوه بر احتمال جذب مواد مضر از طریق پوست سر، استنشاق بخارات ناشی از آن نیز می تواند برای سلامتی جنین بسیار مضر باشد. به همین دلیل توصیه می شود که در این دوران حساس تا حد امکان و خصوصاً در سه ماهه اول از این مواد دوری کنید. درصورت اصرار برای استفاده از آنها، حتما این کار را در یک مکان با جریان هوای مناسب انجام دهید.
آیا امکان رنگ کردن ابرو در بارداری وجود دارد؟
با توجه به این که مطالعات زیادی در این زمینه انجام نشده است نمی توان نظر قطعی راجع به مضر بودن و یا نبودن آن داشت.
در هنگام انجام رنگ ابرو معمولا سطح کمتری از پوست در تماس با مواد رنگی قرار می گیرند، بعلاوه طول مدت تماس با مواد شمیایی نسبت به رنگ مو کمتر است بنابراین گرچه به نظر می رسد آثار مضر آن بر سلامتی جنین کمتر از رنگ کردن کل مو باشد اما با توجه به لزوم رعایت تمامی موارد احتیاطی در این دوران حساس، پیشنهاد می کنیم که در دوران بارداری خصوصا در سه ماهه اول از انجام این کار پرهیز کنید و درصورت ضرورت انجام، آن را به سه ماهه دوم و سوم موکول نمایید.
استفاده از رنگ مو در بارداری از چه ماهی بی خطر است؟
رنگ کردن مو در سه ماهه اول بارداری
برای رنگ کردن موها در بارداری معمولا توصیه می شود که مادران باردار به ویژه در سه ماهه اول بارداری شان سراغ رنگ موهای شیمیایی و غیرطبیعی نروند چون در این دوران جنین در حال رشد و تکامل است و ممکن است به دلیل جذب مواد شیمیایی رنگ مو و ورودشان به بدن مادر، جنین دچار آسیب شده و ناهنجاری هایی برایش به وجود بیاید. به مادرانی که می خواهند طی سه ماه اول بارداری موهای خود را رنگ کنند پیشنهاد می کنیم که از رنگ موهای طبیعی استفاده کنند که ضرری برای جنینشان ندارد.
رنگ کردن مو در سه ماهه دوم و سوم بارداری
مواد شیمیایی موجود در رنگ مو باعث نقص جنینی میشود. البته این مسئله وقتی پیش می آید که دفعات استفاده از رنگ زیاد باشد و پوست سر زیاد در معرض رنگ شیمیایی قرار بگیرد.
آنچه در محافل علمی دنیا مورد تایید است این است که هنوز تحقیقات پایان نیافته و بنابراین جواب صد در صد روشنی برای این سوال وجود ندارد. توصیه اغلب پزشکان ایناست که خانم های باردار در سه ماهه اول بارداری که زمان شکل گیری جنین و پیشرفت سلولهای اولیه جنین است و جنین بسیار حساس بوده و بیشترین خطر آسیب وجود دارد از رنگ کردن مو خودداری کنید و اینکار را به سه ماهه دوم یا سوم موکول کنید.
عوارض رنگ کردن مو در بارداری
رنگ کردن مو در دوران بارداری چه عوارض و خطراتی دارد؟
رنگ موها را به سه دسته رنگ های گیاهی، فلزی و رنگ های سنتتیک ارگانیک دسته بندی میشوند و رنگ های سنتتیک که بیشترین استفاده را در 60 سال اخیر داشتهاند، علیرغم این که طبیعیترین رنگ را به موها میبخشند، حاوی ماده اکسیداتیو هستند و معمولاً به ساقه مو آسیب میرسانند.
استفاده از رنگ موها در زمانهای حاملگی و شیردهی اتفاق نظر کاملی وجود ندارد، ولیکن با توجه به گزارشاتی در خصوص عوارض ناشی از رنگ موها داده شده است، توصیه میشود در طول سه ماه اول حاملگی از مصرف رنگ موهای سنتتیک خودداری شود و با عنایت به این رنگ های گیاهی مثل حنا و پوست گردو دارای مادهی غیر سمی هستند. در نتیجه به نظر میرسد خطر ایجاد ناهنجاری جنینی در صورت استفاده مادر از رنگ موها در دوران بارداری از آنچه سابقاً گفته میشد کمتر میباشد.
مادران باردار میتوانند موهایشان را رنگ کنند اما بهتر است برای جلوگیری از ناهنجاری های احتمالی جنین، احتیاطهایی را رعایت کنند. حال بهتر است رنگ کردن موهای خود را به سه ماه دوم به بعد موکول کنید.
نکاتی برای رنگ کردن مو در بارداری
- اگر میتوانید پیش از رنگ کردن موهایتان تا سه ماهه دوم صبر کنید. تا آن زمان، همگی مراحل رشدی مهم و اولیه رشد جنین کامل شده است. پس بهتر است صبر کنید.
- اگر میخواهید در سالن آرایش موهایتان را رنگ کنید، سالنی با تهویه خوب هوا را برگزینید یا در خواست کنید که در بهترین نقطه از نظر تهویه هوا در سالن به موهایتان رسیدگی شود.
برای رنگ کردن موها در بارداری رنگ مویی را انتخاب کنید که عاری از آمونیوم است. احتمال دارد به کمی تحقیق نیاز داشته باشید یا از آرایشگر خود سوال کنید.
- محصولات رنگ موی حنای خالص را برگزینید.
- برای رنگ کردن مو در منزل، حتماً مطابق دستورالعملها رفتار کنید، یعنی شستشوی رنگ در زمانی خاص و نه پس از آن.
- برای بررسی هرگونه واکنشی، اول یک قسمت کوچک را رنگ کنید.
- در انتها مطمئن گردید که رنگ و پوست سرتان را کاملا آبکشی کرده باشید.
- در صورت امکان، فواصل رنگ کردن موهایتان را طولانی کنید.
رنگ مو بدون آمونیاک در دوران بارداری
در صورت رنگ کردن موهای خود از رنگ هایی استفاده کنید که فاقد آمونیاک است. آمونیاک تاثیر منفی روی چشمان شما می گذارد و در نهایت باعث بروز مشکلات دیگر می شود. بنابراین از رنگ موهایی که در آنها آمونیاک بکار رفته، استفاده نکنید. برای رنگ کردن موها در بارداری می توانید از رنگ موهای موقت که خطر کمتری دارند استفاده کنید. زیرا این رنگ ها در مقایسه با رنگ های دیگر اثرات مضر کمتری دارند.
مطالعه بیشتر:
آیا صاف کردن مو در دوران بارداری عوارض دارد؟
آیا فر کردن موها در بارداری خطرناک است؟